Start » Bijgerechten » Rempah – Indische gehaktballetjes

Rempah – Indische gehaktballetjes

Het is een mooie dag, de tweede al deze week, tjonge. Met half dichtgeknepen ogen, de zon schijnt precies in mijn gezicht, zit ik met een koptelefoon op achter mijn keyboard te luisteren naar het begin van mijn zoveelste nummer 1-hit. Niet dat mijn nieuwste compositie al helemaal klaar is, sterker nog, ik heb eigenlijk alleen nog maar de intro geschreven, maar ik herken een hit aan z’n eerste tonen. En dit is er eentje. Echt.

Terwijl mijn hoofd meedeint met de geweldige beat (‘Kijk, opa doet headbangen!’) zie ik vanuit mijn ooghoek Lientje aan komen lopen. Ze gaat tegenover mij staan en begint te praten, maar het enige dat ik registreer is dat haar mond beweegt. Even later houdt ‘ie op met bewegen en haar ogen kijken mij nu vragend aan. Ik zet mijn koptelefoon af.

“Sorry, wat zei je?”
“Ik heb zin in iets lekkers.”
“Nou, dan pak je iets.”
“We hebben niks. Ja, chips en zo, maar daar heb ik geen zin in.”
“Loop effe naar de Plus dan.”
“Ik wil niet naar de Plus.”

Wat mij betreft, houdt hier de conversatie op. Ik kan haar niet helpen want ik heb zelf ook geen zin om naar de winkel te gaan. Lientje denkt daar echter geheel anders over: “Kan jij niet even gaan dan?”
‘Krijg nou tieten,’ denk ik, ‘zij heeft trek in iets lekkers en dan wordt ik erop uitgestuurd. Echt niet!’ “Nope,” zeg ik, “gaat niet, mijn voet doet zeer, kan ‘m bijna niet meer bewegen.”
“Ach sukkel, je bent gewoon lui!”
“Helemaal niet,” lieg ik. Ik pak mijn voet en trek een gezicht alsof ik vreselijke pijnen lijd. “Kijk dan mop, hij is helemaal dik…”
Mop buigt zich over mijn keyboard en inspecteert mijn voet.
“Zie niks,” zegt dokter Lien, “je zit gewoon weer smoesjes te verzinnen.”
“Nee echt,” hou ik vol, “kijk, kan bijna niet meer lopen.”
Moeizaam strompel ik wat heen en weer, zachtjes kreunend.
“Ach, je stelt je aan, je hebt helemaal niks.”

Met een langgerekte ‘aaauw’ laat ik mezelf in mijn stoel zakken. Maar het werkt niet, vandaag is ze niet te foppen. Ik heb sterk de indruk dat zelfs wanneer mijn voet los in de hoek van de kamer zou liggen, Lien nog zou zeggen dat ik best even voor haar naar de Plus zou kunnen hinkelen. Ik geef het dan maar op.

“Waar heb je zin in dan?”
“Iets hartigs of zo, iets lekkers.”
“Patat,” stel ik voor, want eigenlijk heb ik ook wel zin in een lekkere snack. En patat kan bezorgd worden…
“Nee. Balletjes!”
“Balletjes?,” herhaal ik, maar ik ben bang dat ik al weet wat ze bedoelt.
“Jaaaaaa,” roept Lien enthousiast, alsof ‘t haar nu pas te binnen schiet, “rempaaaah!”

‘Shit-fuck.’ Dat betekent dat kokkie dingen moet gaan doen in de keuken.
“Frikandelletje ook lekker hoor,” probeer ik nog.
“Nah, geen frikandellen, ik wil balletjes.”
Ik zucht even en peins me suf hoe ik hier onderuit kan komen: “We hebben geen spullen voor rempah, jammer.”
“Wat heb je nodig dan?”
“Nou, ehhh.” En in gedachten zie ik een lijstje…

 • 500 gr runder gehakt
 • arachideolie
 • 4 sjalotjes
 • 3 teentjes knoflook
 • 4 kemiri’s
 • ketjap manis
 • sambal badjak (of anders dan maar oelek)
 • 2 theelepels ketoembar
 • 1 theelepel djintan
 • 1 theelepel laos
 • 1 theelepel gula djawa
 • 1/2 theelepeltje sereh
 • 8 eetlepels gemalen kokos
 • 1 ei
 • 4 eetlepels paneermeel
 • zout

Dan schiet mij een mogelijke redding te binnen. “Gehakt,” zeg ik, terwijl ik extra mijn best doe om die vaststelling als ‘tjonge-dat-is-balen-zeg’ te laten klinken, “we hebben geen gehakt, zonde joh.”
“Wel!” Een triomfantelijke grijns verschijnt op het gezicht van mijn ooit zo leuke vriendin: “Dat heb ik gisteren gehaald.”
En hup, daar gaat mijn laatste strohalm, want wij weten allebei dat we voor de rest alles in huis hebben. Zuchtend sta ik op, die nummer 1-hit moet nog maar even wachten dan.

***

Rempah - Kokkie Slomo

Rempah dus,

Als eerste leg ik 4 kemiri’s in een droge koekepan want kemirinoten moeten voor gebruik altijd geroosterd worden. Het vuur doe ik niet al te hoog want ik wil ze roosteren, niet verbranden. Terwijl de kemiri’s aan het opwarmen zijn, pak ik de cobek (jeweetwel, zo’n vijzelding) en doe daar de ketoembar, laos, djintan, sereh en gula djawa in. Gedurende een minuut of twee wrijf ik alle kruiden fijn en zorg ervoor dat ze goed met elkaar worden vermengd.

Terug naar de pan met de kemiri’s. Ik doe nu het vuur iets hoger en beweeg de noten heen en weer omdat ze niet te lang op dezelfde plek in de pan moeten blijven liggen, ook keer ik ze regelmatig om. Na een minuut of 5 beginnen ze te verkleuren en tegen de tijd dat ik ze goed kan ruiken, zijn ze klaar. Doorgaans duurt het roosteren zo’n 10 tot 15 minuten (dat hangt mede af van de grootte van de kemiri’s). Na het roosteren hak ik de kemiri’s fijn, bijna als poeder, doe ze bij de kruiden in de cobek en wrijf ik ze samen met de kruiden fijn.

Rempah - Kokkie Slomo

De cobek laat ik even voor wat ‘ie is en ik haal de keukenmachine (die ik overigens steevast hakselaar noem) tevoorschijn want ik ga de uien en knoflook fijnhakken. De sjalotjes snij ik in kleinere stukken, velletjes eraf, met de knoflook ook en alles in de hakselaar. Twee theelepels sambal badjak erbij (lekker!) en hup, aanzetten die hakselaar.

Rempah - Kokkie Slomo

De vermalen inhoud van de hakselaar schep ik in de cobek (bij de rest van de zooi) en dan meng ik even alles met een lepeltje. Vervolgens weer fijn ‘oeleken’ (vijzelen) totdat het allemaal een mooi papje is geworden.

Rempah - Kokkie Slomo

Nu het gehakt. Dat gooi ik in een grote bak en meng er een ei, 4 eetlepels paneermeel, een theelepeltje zout en een eetlepel ketjap manis doorheen. Daarna kieper ik de inhoud van de cobek erbij en dan weer flink kneden en mengen. Als laatste schep ik 8 flinke eetlepels gemalen kokos erbij, en maar weer goed mengen. Om te checken of er wel genoeg zout in zit, proef ik het gehakt nog even en dan gaat alles in een afgesloten bak de koelkast in. Dat laat ik daar minstens een half uurtje staan. Kan ik ondertussen mooi even naar de Plus (moet ik dus alsnog he!) want ik zie dat ik geen keukenpapier meer heb om de rempah straks op uit te laten lekken.

“Kan ik al eentje proeven?”
“Nee mop, dat kun je niet.”

Terwijl mop teleurgesteld afdruipt, haal ik het gehakt uit de koelkast en begin met het op een na leukste gedeelte van rempah maken: gehaktballetjes draaien. Ze moeten beslist niet groot, per slot van rekening maak ik geen Hollandse Gehaktbal, maar Indische balletjes! En die zijn klein hoor. Echt niet groter dan een ping-pongballetje.

Rempah - Kokkie Slomo

De wadjang (wok, frituurpan, wat jij wil) zet ik op iets lager dan half hoog vuur en ik giet er een laagje arachideolie in van ongeveer 3 cm diep. Maar, dat luistert niet zo nauw hoor, kan gerust iets meer zijn. Na ongeveer 3 min. wachten, test ik de temperatuur van de olie door er 1 balletje in te leggen (met behulp van de hittebestendige schuimspaan natuurlijk). De olie is heet genoeg wanneer dat balletje vrolijk begint te bubbelen met kleine belletjes. Als ‘ie als een gek gaat dansen en spetteren, is de olie te heet!

Ik frituur niet meer dan 6 balletjes tegelijk omdat ik niet wil dat de olie teveel afkoelt, dat gebeurt gegarandeerd wel als je ongeduldig bent en er dus heel veel tegelijkertijd gaat frituren. Niet goed.

Aangezien ik een wadjang gebruik, kan ik, als ik de pan scheef hou, de balletjes bijna helemaal onderdompelen in de olie. Ook is het dan makkelijker om de balletjes te keren, want zwaartekracht: ik duw ze naar boven en ze rollen vanzelf weer terug. Dat zorgt ervoor dat ze mooi egaal bruin worden. Maar misschien is het niet verstandig om deze wijze van frituren te promoten aangezien het ook wel een beetje tricky is (hete olie, vuur, vlam in de pan, schadeclaim…).

Rempah - Kokkie Slomo

De gefrituurde balletjes laat ik uitlekken in een vergiet bedekt met keukenpapier en na een half uur of zo ben ik klaar. Alleen nog even een lekker sausje maken, hoort er wat mij betreft echt wel bij (al mikt Lientje die balletjes achteloos één voor één zelfs zonder saus naar binnen).

Ik neem iets minder dan een half kopje ketjap manis en voeg daaraan toe 1 eetlepel azijn, 1 theelepel citroensap, 1 theelepel gula djawa, 1 theelepel sambal badjak en 1 eetlepel pindakaas (pindakaas met stukjes noot!). Dat zet ik eventjes in de magnetron (30 sec.) om ervoor te zorgen dat die taaie pindakaas goed vermengd kan worden met de rest en dat lukt beter wanneer alles warm is. Even roeren en hup, sausje al klaar. Lekker snacken nu!

Rempah - Kokkie Slomo

35 reacties

 1. Ziet er heerlijk uit!
  Dat ei met gezicht is ook enig 😀

 2. Ha Sjoerd,

  Leuk geschreven Sjoerd, volgens mij heb ik nog nooit rempah balletjes gegeten, ik zal het maar gauw eens proberen. Lijkt me niet zo heel moeilijk toch?

 3. Ha ha ha wat schrijf je leuk zeg! Lach hier dubbel…dit komt heel bekend voor…haha een giller. Deze balletjes ga ik dus zeker een keer maken. Jammie!

 4. Wauw Sjoerd dat is weer een super recept heerlijk.

 5. Leuk geschreven en geweldige recepten. Dankjewel!

 6. Zondag feestje van Boyd, 5 jaar. Dit recept erg leuk, leuk geschreven! Nu bij mijn moeder de cobek halen en ik als een halve moet dit toch wel kunnen maken. Uitslag zal ik bekend maken….. Alleen als ie positief is hihi

 7. Je had er wel even bij mogen zeggen dat je deze balletjes níet op tafel moet zetten als je met vrienden aan een borrel zit: levensduur schaal balletjes=8:17 minuut. Volgende keer peuzel ik ze lekker zelf op, in mijn eentje, één voor één, genietend. En voor de borrelvisite de volgende keer mik ik wel wat pikantjes, of andere verpakte snacks, in de olie. Kortom, bedankt Sjoerd voor weer een heerlijk, en dankzij jouw uitleg makkelijk te maken, recept !

 8. Verslaafd zijn we hier aan de rempah geraakt! Met Kerst had ik ze als borrelhapje gemaakt. Zoonlief had er zoveel weggewerkt dat hij de kalkoen die als hoofdmaaltijd volgde, gedecideerd weigerde. En bedankt, hè! 😉

 9. Lekkere recepten hoor en ook je verhaaltjes zijn om te smullen 🙂

 10. Hoi Sjoerd,

  Je recepten zijn echt heerlijk, we hebben er al diverse uitgeprobeerd en iedere keer is het weer een genot.
  Ik kom regelmatig kijken of er al een nieuw recept geplaatst is.
  Heb je ook ergens een verzoekhoek ? Ik ben op zoek naar een lekker recept voor ketjap kip (penpootjes).
  Heb jij een goede tip (ondanks dat je niet van kippenpootjes houdt)?

  • Hoi Tes, ik ben bang dat ik niet meer aan mijn eigen recepten toekom zodra ik een ‘verzoekhoek’ open.
   Een recept voor ayam kecap heb ik wel, maar daar komen geen kippenpoten aan te pas dus niet geschikt voor jou. Ik weet niet hoe ’t met jouw Bahasa Indonesia is gesteld, maar wanneer je op zoek gaat naar ayam kecap (Google) kom je miljoenen (!) recepten tegen. Of je wacht totdat deze Slomo een keertje met een recept komt…

   Ik kan je, zo uit mijn hoofd, wel een stukje op weg helpen:
   Kippenpoten insmeren met een mengsel van citroen- of limoensap (dat is een kwestie van smaak) en zout, in laten trekken en dan bruin bakken in een laagje olie.
   Boemboe maken van ui, knoflook, zout, versgemalen peper, laos, lombok, sereh, en dat een minuut fruiten, dan de kip erbij (zonder de olie waarin ze hebben liggen bakken), ketjap (manis) toevoegen, , beetje water erbij, goed vermengen, deksel op de pan en dan 20 tot 30 minuten zachtjes laten stoven. Af en toe controleren of het niet te droog wordt. Op het laatst giet je er nog een beetje ketjap overheen, even husselen en klaar.
   Steranijs (een hele) kun je er ook bijdoen, paprikapoeder ook, en rawit (in 3 stukjes gesneden) voor als je lekker pedis wil.
   Zoiets.

   Grrrroet van Sjoerd

   • Hoi Sjoerd,
    Bedankt! Die gaan we proberen. Idd recepten genoeg te vinden, maar we hebben laatst een recept van een andere website geprobeerd, en die viel heel erg tegen. Daarom hadden we graag het recept van de enige echte kokkie slomo. En via familie van mijn allerliefste wederhelft kan ik er wel aankomen, maar je weet Indo’s nemen meestal hun tijd voor dingen. Thanks en je staat onder onze favorieten.

 11. Met Oud & Nieuw staat de rempah weer op tafel. Hoezo avondeten? Schalen vol rempah, voor de vorm wat komkommer en lontong erbij………..oh ja, oliebollen en we zijn weer klaar. En natruurlijk die geweldige satésaus naar jouw recept (met ABC-ketjap)……thnx again!!!

 12. Jeetje wat klinkt dat lekker!!

 13. Hoi Sjoerd,

  Deze rempah balletjes heb ik inmiddels al een paar keer gemaakt en ze zijn de favoriete snack op onze maandelijkse vrienden-/pilsavond.

 14. Ook afgelopen week gemaakt, waren ook op voordat ik Rempah kon zeggen.

  Je recepten zijn veeeeeel te lekker hihihi

 15. De Rempahballetjes afgelopen week gemaakt en ze zijn heerlijk. Meegenomen naar familiebezoek in Zeeland en ook daar erg goed bevallen. Dit recept houden we erin.

 16. Hoi Kokkie Slomo,
  Voor de vijfde keer dit gerecht gemaakt en het blijft lekker. Vandaag er ook een paar aan een erg ziek persoon gegeven. Wordt er vast beter van!

 17. Hahaha hoe jy schrijft,te grappig! Ik ga deze voor vanavond maken, ghehe 😀

 18. Foto

  Vriend niet meer bij deze balletjes met saus weg te slaan. Weer erg lekker!

 19. Wat een geweldig recept. Ze zijn heerlijk!

 20. Hoi kokkie,

  Ik heb dit heerlijke recept van mijn tante gekregen en ik maak ze voor een feestje. Is het ook mogelijk ze de dag ervoor te bakken en de volgende dag in de oven op te warmen? Is vast heiligschennis maar ik zou graag de olie lucht tijdens het feestje vermijden..

  Alvast bedankt!

  • Hallo Ellen,

   Het is okee om de dag ervoor van alles en nog wat klaar te maken, sterker nog, als ik eten maak voor een feestje moet ik wel een dag van tevoren aan de slag omdat ik anders tijd tekort kom. (Dus nee, het is geen heiligschennis 😉

   Grrrroet van Sjoerd en veel plezier met je feestje.

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

Spam controle * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.