Start » Bijgerechten » Sajoer boontjes met tahoe

Sajoer boontjes met tahoe

Boontjes. Vroeger moest ik er niks van hebben, echt, ik vond het een straf om ze te eten. En al helemaal wanneer ze, tijdens het kauwen, piepten. Maar gelukkig komt er een moment dat je zelf kunt bepalen wat je eet, Joedi-eet-je-bordje-leeg-want-anders-zwaait-er-wat is dan verleden tijd. Een goed moment om al het vieze eten van vroeger opnieuw en objectief te beschouwen.


Lekker, verse boontjes

Sommige dingen heb ik definitief uit mijn keuken verbannen, zoals spruitjes (gatver!) en kapucijners (ieuw!), te goor voor woorden. Maar boontjes hebben een nieuwe kans gekregen: sajoer boontjes (al dan niet met tahoe), sambal goreng boontjes, toemis van boontjes, allemaal lekker nu.

Recept voor sajoer boontjes (al dan niet) met tahoe.
Wat hebben wij nodig?

optioneel: half blok tahoe van de toko (je mag wat mij betreft ook een heel blok gebruiken)
ongeveer 350 gram schoongemaakte en bijgesneden (steeltjes eraf en zo) sperzieboontjes

Boemboe

4 sjalotjes (ca 60 gram)
2 teentjes knoflook
1 theelepel sambal oelek
halve theelepel koenjit
1 theelepel ketoembar
1 theelepel laos
stukje trassie van 3 gram
kwart theelepel zout

Alles voor de boemboe in de blender/cobek fijnmalen/fijnwrijven.

Overige ingrediënten

3 eetlepels gezeefde tomaten
santen: 50 gram kokos creme (van een blok) opgelost in 250 ml kokend water
3 eetlepels pindakaas (pindakaas met stukjes noot)
1 eetlepel ketjap manis
1 spriet sereh
gebakken uitjes als garnering (van de toko of super)

Stap 1
Boontjes wassen, mooi bijsnijden en in stukjes van ongeveer 3 cm hakken. Ruim water aan de kook brengen en daar de boontjes in kieperen (geen zout erbij doen!), net zo lang laten koken totdat ze gaar zijn en nog een bite hebben, vervolgens in een vergiet mikken en naspoelen met koud water.

Stap 2
Maak de santen.

Stap 3
Maak de boemboe.

Stap 4
Snij de tahoe in blokjes (dobbelsteenformaat) en frituur ze goudgeel/beetje lichtbruin. Uit laten lekken in een vergiet met keukenpapier.

Stap 5
Fruit de boemboe, en ook de spriet sereh, gedurende twee minuten (ongeveer) op niet al te hoog vuur en gooi er vervolgens 3 eetlepels gezeefde tomaten, 3 eetlepels pindakaas en een eetlepel ketjap manis bij, goed roeren/omscheppen gedurende een minuut en dan de santen toevoegen. Langzaam aan de kook brengen (af en toe even roeren) en dan de wadjan op een gas-ring (zo’n platte, zwarte ring om je pan ietsje hoger te zetten – ik bedoel dus niet een vlamverdeler) op de kleinste pit, gas op laag, geen deksel en 20 tot 30 minuten laten indikken. Af en toe roeren om aanbranden/aanbakken te voorkomen. Daarna gas uit, even af laten koelen en dan de boontjes en eventueel de tahoe erbij. Goed omscheppen en klaar ben je. Hatsikidee.

Serveer de sajoer boontjes in een kommetje of gewoon op het bord met de rijst, zie maar. Ook lekker met gebakken uitjes trouwens.


Sajoer boontjes zonder tahoe. Ook erg lekker.

En dan nu de plaatjes. Foto’s maken van een gerecht duurt bij mij vaak langer dan het maken van het gerecht zelf. Ze moeten niet alleen mooi zijn, ze moeten ook vrij nauwkeurig weergeven hoe een gerecht er daadwerkelijk uitziet. Ik moet altijd denken aan die fameuze foto’s van Fast Food Meals…


Echt grappig, deze

En dan eentje uit eigen keuken…


Boontjes en tahoe net uit de pan met weinig vocht, met alleen maar olie, en 1 dag oud

Wat wil je laten zien? De inhoud van het kommetje helemaal rechts ziet er niet echt fris uit, maar de smaak van de boontjes en tahoe is, na een nachtje in de koelkast, wel rijker dan bij kommetje 1. En kommetje 2 doet het goed qua kleur…

Enfin, ik laat ‘t maar zien zoals het er op mijn bord uitzag afgelopen weekend.

sajoer boontjes met tahu
Selamat makan!

41 reacties

 1. Vanavond maak ik sayur snijboontjes (zie bovenstaand recept van sobat Kokkie..) zonder tahu….Dit wordt werkelijk waar hemels….

 2. He Kokkie,
  Fantastisch recept weer! Ik vind jouw site echt leuk, ik ben er nog meer en beter indonesisch van gaan koken! Terima kasih banyak.

 3. Wat moet ik doen, heb teveel santen in de sajoer lodeh gedaan?

  • Dat vraagteken zet mij wellicht op het verkeerde been, maar bedoel je te zeggen dat je teveel santen bij de sajoer lodeh hebt gedaan? En wat bedoel je precies met ‘teveel’ dan?

   • Met teveel bedoel ik dat ik meer santen bij de sajoer gedaan heb dan de bedoeling was
    Ik proef de boemboe nu niet meer zo goed, omdat de santen smaak over heerst.
    Zou ik wat kunnen verdunnen met water? Ik denk dat de smaak dan flauwer wordt.

    • Je zou, maar dat is afhankelijk van hoeveel “teveel” is, de sajoer een tijdje met rust moeten laten en dan voorzichtig 3 delen vocht van de bovenkant eruit scheppen en dan 1 deel water toevoegen (bijvoorbeeld anderhalf kopje vocht eruit en een half kopje water erbij). Dan pan een nachtje in de koelkast laten staan en daarna weer opwarmen, dat is de enige truc die ik kan bedenken en ‘t zal waarschijnlijk niet voldoende helpen om de smaak helemaal te fixen.

     (Overigens, met santen bedoel ik kokos opgelost in water.)

 4. Dank je voor je advies, ik ga er meteen mee aan de slag.

 5. heb de sambal goreng gemaakt Smaakte heeeeerlijk

 6. Vandaag gemaakt is heerlijk en makkelijk!!!

 7. Eergisteren boerenkool. Jammie!
  Nu wordt het weer tijd, dat ik mijn vrouw ga verwennen met Indisch eten. Ze weet van niets 😉
  Zelf lustte ik dit gerecht tot nu toe niet, van de chinees niet, maar ook niet, wanneer mijn vrouw het op de manier van haar Indische ex-schoonmoeder klaarmaakte. Vaak denk ik, dat het door de tomatenprut komt, omdat ik ook niets moet hebben van pasta of pizza.
  Het wordt dus erg spannend. Maar ik ga er voor!!

  • Sajoer boontjes met tahoe van de Chinees zou ik sowieso wantrouwen, maar dat terzijde.

   Ik denk dat jij met dit gerecht vrouwlief (én jezelf) aangenaam gaat verrassen…

   Succes Harry!

 8. Dat gele rechts op je bord is dat seroendeng?

 9. Mijn vrouw dacht eerst, dat ik bobotie had klaargemaakt. Toen ik hierop zei: “Nee, sajoer boontjes” reageerde ze verbaasd met: “Maar ‘sajoer’ betekent toch ‘soep’?
  Dat buiten beschouwing gelaten……wij hebben allebei ontzettend gesmuld. Ook ik…ja echt. Op deze manier lust ik er wel soep van. Trots heb ik zelfs een foto van mijn bord gemaakt.

  • Maar eh, bobotie is toch met gehakt? Nou ben ik wel erg nieuwsgierig naar jouw foto (sayur buncis dan tahu – dat is de nieuwe spelling – lijkt echt niet op bobotie).

   En ik doe even tolk: sajoer (sayur) betekent groente. Sop of soto is soep.

   Hoe dan ook, Harry, you did a great job! Ga door, kook meer!
   😉

 10. Hey Sjoerd, Geweldig zeg!
  Hier komt mijn foto van en wees gerust…. ik heb mijn bordje leeg gegeten en later nog eens genomen.
  groet

 11. Dat is gezichtsbedrog. Een enkel stukje is nog te zien, maar mogelijk, dat ik het wat te klein gesneden had.
  Verder ligt bovenop de sajoer een behoorlijke handvol gebakken uitjes. Die benemen het zicht op het onderliggende.

 12. voor hoeveel personen is dit gerecht?

  • Ik heb geen flauw idee, Julia. Het hangt er vanaf wat je er zoal bij eet en hoeveel honger je hebt.
   Je moet het gewoon uitproberen.

   Indo’s doen niet aan ‘voor hoeveel personen’, wij maken gewoon veel!

   Grrrroet van Sjoerd

 13. Peter Janssen

  Vanmiddag jouw resep voor de sajoer boontjes met tahu gemaakt. Man, wat lekker! Morgen nog beter, ja?

 14. Hi gast, ben blij verrast met jouw recepten, vooral de martabak is geweldig.
  Heb ook de sajoer boontjes gemaakt lekkarh.
  Blijf jou volgen
  Liefs Trudy E

 15. Stel nou dat er een gast is die geen trassi mag eten, wat is dan het beste alternatief?

 16. Bedankt voor het recept! Stel nou dat je op een plaats woont waar het héél moeilijk is een blok santen te vinden. Zou je dan een blik kokosmelk durven te gebruiken? Of zou je dat een beetje verdunnen met water, ik denk dat 50g kokos in 250 ml water vrij dun is nog?

  • Stel dat ik in Vlaanderen (ergens in Ghent bijvoorbeeld) zou wonen…, dan zou ik mijn blokken kokoscreme gewoon via internet bij een toko in NL bestellen.
   Maar, stel dat je dat niet wil en er op magische wijze wel een blikje santen voorhanden is, nou, dan zou ik het wel weten: gewoon 250 ml gebruiken (en natuurlijk wordt er niet verdund of aangelengd!).

   Grrrroet van Sjoerd

 17. Hehe, dankje. Optie 1 is meestal een heel goede, behalve in de kerstvakantie als de post overbelast is en pakjes uit Nederland de helft van de tijd niet eens aankomen en zeker niet vóór je wil eten. Optie 2 dit keer!

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*