Start » Bijgerechten » Sambal goreng kentang kering – Nieuw! Significant verbeterd!

Sambal goreng kentang kering – Nieuw! Significant verbeterd!

Dit recept staat al heel lang op deze site, maar ik heb ‘m gedeeltelijk herschreven. De reden is dat ik het niet goed kan hebben dat de sambal goreng kentang niet bij iedereen in 1 keer helemaal goed lukt. Wanneer ik met vrienden/bekenden praat over hoe je het beste sg kentang kunt maken, valt op dat veel mensen hetzelfde probleem ondervinden: de frietjes worden te slap. And that sucks!

Ik heb vandaag (eindelijk!) de tijd genomen om een wijze van bereiden op te schrijven die gegarandeerd lekkere, knapperige frietsticks oplevert. Althans, als ik ’t doe.
___________________________________________________________________________________________________________________________

Ooit zei een buitenlandse vriendin over dit gerecht toen ze net de eerste hap had genomen: “Sjoerd, this is the funniest food I’ve ever had.”
In eerste instantie wist ik niet zo goed wat ik daarmee aanmoest, maar uiteindelijk heb ik het maar opgevat als compliment aangezien ze wel die hele bak heeft leeggegeten…
Een uurtje daarvoor had ik haar een zak frietsticks laten zien (“O, my favorite snack!”) en aangekondigd dat ik er iets ‘very special’ van ging maken. Nou, dat werd dus een succes.

Sambal goreng kering kentang (wat een mondvol voor zo’n klein frietstickje) is eigenlijk hetzelfde als sambal goreng kentang. Of beter gezegd, de meeste mensen noemen het sambal goreng kentang terwijl ze eigenlijk sambal goreng kentang kering bedoelen. Dit bijgerecht is namelijk helemaal droog gebakken, vandaar kering (kering = droog).

Maar, dit ‘grappige voedsel’ is heus niet alleen geschikt als bijgerecht. Ik, en mijn vrienden dus ook, eet het vaak als snack, net zoals pinda’s en chips, bij het bieren. Erg lekker.
Enfin, lees, maak, en proef!

Ingrediënten

  • 1 zak mini friet van 100 gram (in dit recept gebruikt: AH mini friet Naturel 100 gram)
  • 2 eetlepels olie (arachideolie is geweldig)
  • ietsje minder dan een kwart theelepel zout
  • 1 sjalotje (na het pellen moet je ongeveer 35 gram overhouden)
  • 1 teentje knoflook
  • halve theelepel laos
  • halve theelepel asem (tamarinde uit een potje, te koop bij de toko)
  • halve theelepel trassie
  • 1 blaadje salam
  • 1 theelepel sambal oelek
  • 100 gram water
  • 40 gram gula djawa
  • 2 eetlepels gebakken uitjes (kant en klaar te koop)
  • ongeveer een halve eetlepel ketjap manis (adviestip: gebruik ketjap van Kaki Tiga – in ieder geval geen Conimex!)

Ketjap manis van Kaki Tiga
Deze ketjap manis is, wat mij betreft, de beste.

mini friet van ah 100gram 618
Mini friet Naturel van AH.

Stap 1
Pak de cobek en gooi daarin:

iets minder dan een kwart theelepel zout
1 teentje knoflook
ca 35 gram sjalot
halve theelepel laos
halve theelepel asem
halve theelepel trassi
1 theelepel sambal oelek

(Het is handig als je de sjalot en knoflook eerst klein snijdt.)
en nu fijnwrijven die handel, net zolang totdat je een mooi papje (boemboe) hebt.

Stap 2
Verhit 2 eetlepels olie in de wadjan en gooi de inhoud van de cobek erbij (de boemboe dus) en ook een blaadje salam. Fruit alles gedurende een minuut of 2 en blijf voortdurend omscheppen. Het vuur mag trouwens niet al te hoog, de boemboe moet pruttelen, niet spetteren als een idioot.
Na 2 minuten zet je gas uit, blaadje salam er uithalen en weggooien en de boemboe in een kommetje scheppen. Wadjan schoonmaken en verder met stap 3…

Stap 3
Zet de wadjan op de grootste pit die je hebt. Schenk 100 gram water in de wadjan, gooi er 40 gram gula djawa bij en breng het langzaam aan de kook. Af en toe roeren. Zodra het begint te bubbelen, zet je het gas helemaal op laag en hou, af en toe roerend, de bubbels in de gaten want die vertellen jou wanneer de mini friet erbij moet…

gula djawa siroop bubbelt een beetje 618
De stukken gula djawa beginnen te smelten, so far, so good .

gula djawa siroop bubbelt meer dan een beetje 618
Het begint al iets meer te bubbelen en de belletjes worden nu groter…

gula djawa siroop krijgt grote kleverige bubbels 618
De belletjes worden alsmaar groter en zien er al echt kleverig uit…

gula djawa siroop krijgt griezelig grote kleverige bubbels 618
Je ziet hier drie debiel grote bubbels en dat is niet goed! Nu ben je net iets te laat met het toevoegen van de mini friet…   🙁

Ook op de foto zie je een stuk of 7 minder debiel grote bubbels, zodra je een paar van die bubbels ziet verschijnen, moet de mini friet erbij en dan alsmaar omscheppen (gas blijft op laag) totdat alle frietjes bedekt zijn door de siroop. Dat omscheppen mag gerust een minuut of twee duren, het belangrijkste is dat alles goed verdeeld wordt.

Pak nu het kommetje met de boemboe en verdeel de boemboe een beetje over de frietjes, vervolgens blijf je alsmaar omscheppen (gas nog steeds op laag) net zolang tot ook de boemboe gelijkmatig verdeeld is over de frietjes. Dat omscheppen van de boemboe moet trouwens niet al te lang duren, maximaal 2 minuten. Daarna schep je de hele bende op een bord en giet je er ongeveer een halve eetlepel ketjap manis over. Gelijk daarna een handjevol gebakken uitjes er overheen en nog even husselen die frietjes (mag met de hand hoor).

Ennnnn klaar. Hatsikidee, snoepen maar!
sambal goreng kentang kering

 

 

22 reacties

  1. ja hoooorrrrr Sjoerd lol lekkerrrr en ga aan de slag het weekend (zonder pindasaus 😉 )

  2. My favorite! Geef mij pandanrijst en dit en ik ben een happy girl! Kreeg dit van opa altijd in een koffie filter! Memories!!

  3. fantastisch! dankjewel voor je leuke manier van vertellen en het recept!

  4. Dit recept ook gemaakt maar waarom worden de frietjes zachter dan gewenst, de smaak was overigens heerlijk. Is het beter als ik de boemboe eerst laat afkoelen voordat ik de frietjes erbij gooi??

    Salam,

    • Hai Ann, ik kan 3 oorzaken bedenken waarom de frietjes zacht geworden zijn:
      1. teveel olie gebruikt, of
      2. je hebt de frietjes erbij gegooid terwijl het water nog niet genoeg was verdampt, of
      3. ik heb de stappen van het recept niet duidelijk genoeg beschreven.

      De boemboe (inclusief het water dat je erbij hebt gegooid) moet zo goed als droog en echt stroperig zijn voordat de frietjes er doorheen mogen; hoe natter de boemboe, hoe groter de kans dat ze zacht worden.
      (En als je de boemboe laat afkoelen, zal de suiker niet meer aan de frietjes gaan kleven…)
      Overigens is dat verschijnsel van ‘slappe frietjes’ niet zeldzaam, het gebeurt vaker dan je denkt (niet bij mij natuurlijk he), dit is typisch een kwestie van vaak oefenen.

      • Hoihoi,
        Ik heb ze vandaag voor het eerst gemaakt, houd van die dingen, wij eten ze altijd bij de rijst!
        Maar bij mij waren ze achteraf ook zacht!
        Maar als ik het zo lees licht het aan de stroop die nog te waterig was, dan weet ik wat ik volgende keer moet doen! Even geduldig wachten tot hij stroperig is 😉
        Thnx voor het recept en ga het zeker vaker proberen!

        Gr.

        • Zelf draai ik het vuur iets hoger nadat ik de frietjes in de wadjan heb gekieperd, maar dat heb ik niet in het recept vermeld omdat het risico dat de suiker gaat klonteren/te hard wordt dan wel groter wordt.

          Het is een kwestie van ervaring, meer niet. Het belangrijkste is dat je de smaak okee vindt.

          Grrrroet van Sjoerd.

  5. Ik ga vanavond jouw recept eens proberen. Heb al verschillende recepten gehad, maar de suiker wordt altijd te hard… waardoor het niet meer kleverig is. 🙁
    Dus hopelijk gaat het met dit recept wel lukken.

    • Dat komt meestal doordat de frietjes (en dus de suiker ook) te lang op het vuur blijven en/of het vuur te hoog staat – je kunt ze, in geval van twijfel, beter te vroeg van het vuur halen. Dan zijn ze in ieder geval nog te eten. (En je moet ze meteen na het bakken op een bord gooien, maar dat deed je natuurlijk al.)
      Succes!

  6. Ik gebruik altijd Bango ketjap. Met Conimex ben ik helemaal klaar, niets meer van deze firma. Lijkt me een heerlijk recept, ik ga het zeker eens maken. Vrienden, biertje, Sambal goreng kentang kering, ik denk dat onze avond weer prima is:-)

  7. Hej Sjoerd,
    Ze zijn net klaar !! Héérlijk !! Vorige week je Kroketten gemaakt (allemaal spul wat ik hier in Zweden niet kan krijgen), en die waren (ja, helaas al op 🙂 ) ook perfect gelukt en zeer smakelijk….. Dank voor al de effort die je in je Site stopt om ons mee te laten genieten van al je recepten, en de méér dan uitstekende wijze van beschrijven. Hou de humor er in, want die maakt het allemaal dubbel genieten.
    Thanks !!
    Rienk

  8. Hallo Sjoerd,
    Het water liep me eerlijk waar in de mond vanochtend bij het (alweer) doorbladeren op jouw site. Alles, maar alles ziet er zo aantrekkelijk smakelijk uit. Gisteravond laat de pindasaus met “duyvis gezouten pindas” gemaakt voor bij de gado gado vanavond. Hij is lekkerrrr! Ik ga zeker de andere pindasaus recepten ook proberen.. Vanmiddag probeer ik ook rempah te maken. Een vraagje, welk soort gula jawa gebruik jij? Ik heb een grote zak losse palm suiker en dat is niet zo donker als de suiker in de foto bij de mini frites. En nogmaals bedankt voor het delen van al deze heerlijkheden, verhalen en prachtige foto’s.

    • Hoi Helen,

      soms gebruik gemalen gula djawa, soms gebruik ik die sjoelbak-schijven. Het maakt niet uit welke je gebruikt, laat je niet misleiden door de kleur. Het enige verschil is dat de samengeperste gula djawa meestal iets vervuild is door de riet-resten (waarmee het verpakt wordt), maar de smaak is hetzelfde.

      Veel plezier met de rempah! (En de rest.)

      Grrrroet van Sjoerd

  9. Foto

    Perfect gelukt. Dank voor dit recept.

  10. In de eerste plaats hartstikke bedankt voor de vele schaterlachmomenten bij het kiezen van het recept. Vraagje: voor de kerst wil ik indische dingetjes koken voor 15 man. Maarrrr: ik heb maar 4 pitjes om te koken en een oven om warm te houden. Hoe lang van tevoren kan ik de sambal goreng kentang kering en sambal goreng tempeh kering maken (en verstoppen voor man en kids anders is alles opperdepop voordat het kerst is). En hoe kan ik ze dan het best bewaren? Alvast bedankt!

    • Hoi Inez, beide kun je een dag van tevoren maken (bij mij althans zijn ze dag 2 ook nog knapperig). Sommige gerechten, zoals bijvoorbeeld rendang kun je gerust 2 dagen van tevoren maken. Alleen nasi putih (gekookte rijst dus) en zelfgebakken kroepoek maak ik op de dag dat het gegeten wordt.

      Veel plezier met koken! (En eten, ja.)

      Grrrroet van Sjoerd

      P.S. Bewaren in een tupperware bakje.

Laat een reactie acher op Inez Annuleer reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

Spam controle * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.