Sambal tomat slomo

Bij Indo food hoort sambal, net zoals mayo bij patat en knoflooksaus (en financiële steun) bij de Griek. Alleen, de vraag is: “Welke sambal dan?” Er zijn er wel dui-zen-den! Nou, okee, dat is schromelijk overdreven, maar veel zijn er wel. Op mijn aanrecht staan er altijd minstens drie: sambal badjak, sambal trassi en natuurlijk good-old sambal oelek en als ik dan eens een andere nodig heb, laat ik mopje die meenemen van de toko. Echter, soms is het ook leuk om er zelf eentje te maken. Eentje die precies past bij het gerecht dat op de planning staat. Zo was ik al een week of wat aan het klojangen met een nasi goreng waarin ik per se een roerbak-mix wilde verwerken. En toen ik (eindelijk) had besloten welke groenten dat dan moesten zijn, vond ik dat er een speciale, zelfgemaakte sambal bij moest. “Uiteraard,” zegt mijn vriendin dan, “want waarom zou Slomo makkelijk doen als het ook moeilijk kan?”

Enfin, ik lekker aan de gang met lomboks en madame Jeanettes en tomaten en gember (“Mop, ik heb meer lomboks nodig!”) en uiteindelijk heb ik een sambal gemaakt die past bij mijn nieuwe nasi goreng: lekker pedis, zoetig en beetje met gembersmaak. Erg lekker, althans, dat vind ik. Mopje vertikt het mij te helpen met proeven (“Echt niet Sjoerd, dat ga ik niet proeven hoor!”) dus moet ik leunen op alleen mijn eigen oordeel. Ik stel voor dat jij deze sambal even maakt – en dan ook gelijk de nasi goreng slomo istimewa die er bijhoort – en mij dan even laat weten of ‘ie okee is of niet. (Dan kan ik het recept misschien wel voor debiel veel geld verkopen! En dan word ik rijk, en dan koop ik een grotere keuken met een ander huis er omheen, enne… enne… ‘Snap out of it, Sjoerd!’)

Okee, wat hebben wij nodig?

ca 30 gram madame Jeanette (steeltjes er al af)
ca 80 gram rode lombok (steeltjes er al af)
ca 230 gram ontvelde tomaat in blokjes gesneden
3 eetlepels gembersiroop
3 theelepels gula djawa
1 theelepel ketjap manis
kwart theelepel citroensap

Boemboe:
ca 40 gram gepelde sjalotjes
1 teentje knoflook
1 theelepel trassi
1 theelepel laos
iets meer dan een halve theelepel djahe
kwart theelepel kentjoer
kwart theelepel zout

mooie pepers
Mooie pepers, mooie kleurtjes!

Stap 1
Tomaten ontvellen en in kleine blokjes snijden – ik heb 3 niet zulke grote tomaten gebruikt en dat leverde 232 gram aan blokjes (en sap) op.

Stap 2
Boemboe fijnmalen/fijnwrijven in de blender/cobek.

Note: soms zit er niet zoveel ui of sjalotjes in de boemboe en dat maakt het lastig om te blenderen (zelfs als je de Magic Bullet gebruikt). Dat is makkelijk te fixen door wat water toe te voegen, je krijgt dan weliswaar een waterige boemboe (duh) maar dat komt wel goed tijdens het fruiten omdat het water dan verdampt.

Stap 3
Madame Jeanettes en lomboks fijnmalen in de blender – ik heb 5 grote lomboks (79 gram zonder steeltjes) en 3 Jeanettes gebruikt (28 gram zonder steeltjes).

Note: ook in dit geval geldt dat het blenderen makkelijker gaat wanneer je een beetje water toevoegt.

boemboe lombok met jeanette tomaat 618
Boemboe, gemalen pepers en blokjes tomaat.

Stap 4
Boemboe fruiten gedurende 2 minuten in 3 theelepels olie. Vervolgens de fijngemalen madame Jeanettes/lomboks erbij en dan nog 2 minuten bakken (zachtjes bakken, het mag niet debiel spetteren). Dan de gembersiroop erbij, goed vermengen, dan iets meer dan de helft van de tomaatblokjes erbij, goed vermengen en dan de gula djawa, citroensap en ketjap erbij. Wederom goed vermengen en nog 2 minuten zachtjes laten bakken – blijven roeren en zo, het is de bedoeling dat de massa een beetje indikt – en dan het gas uit. Alles in een bak of kom scheppen en de rest van de tomaatblokjes er doorheen mengen. Klaar.

Note: ik wil nog even iets vertellen over de gembersiroop. Normaal gesproken gebruik ik Chinese gembersiroop van het merk Ambition, maar soms is ‘ie ineens op en dan moet ik een andere gebruiken. Omdat ik wel ‘ns kopi met gember maak, hebben wij ook nog gembersiroop in huis waarvan ik het vertik om het merk te noemen. Echter, wat mij opviel bij nadere inspectie, het is wel gembersiroop met gember extract. Inmiddels heb ik nog een ander merk gekocht en daarin zit, net als in die van Ambition, gember aroma. Het spreekt voor zich dat de smaken niet allemaal hetzelfde zijn, nog even afgezien van extract versus aroma, de ene is zoeter dan de andere. Ergo, de keuze van de gembersiroop bepaalt (mede) hoe de sambal uiteindelijk smaakt. Dat je dat wel even weet.

sambal goreng tomat slomo
Sambal bai? Ja graag!

Laat een antwoord achter aan Anita Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

26 reacties

  1. Oohh zo lekker, vandaag gemaakt. Helaas had ik geen lombok in huis, dus Madame Jeanette maar. Op brood is het erg lekker.
    Bedankt

  2. De sambal is klaar.
    Uitgeprobeert op een boterham met pindakaas.
    Dat was een sprong vooruit voor de pindakaas.
    Vanavond de Ayam besengeh.
    Daar ga in deze sambal ook bij uitproberen.

    Verder ga ik nog een klein deel (niet te groot) van de sambal doneren aan een vriend.

    Sjoerd, bedankt.

  3. Ik vind je schrijfstijl echt geweldig! Recept van rempah was een groot succes dus nu ook deze sambal maar eens proberen maar ik mis even wat ik met de andere helft (iets minder dan de helft) van de tomaat moet doen. Er staat dat iets meer dan de helft meegebakken moet worden maar de rest komt nooit meer ter sprake. ☺️

    Please help want ik wil echt indruk maken met kerst ????

    • Stap 4
      Boemboe fruiten gedurende 2 minuten in 3 theelepels olie. Vervolgens de fijngemalen madame Jeanettes/lomboks erbij en dan nog 2 minuten bakken (zachtjes bakken, het mag niet debiel spetteren). Dan de gembersiroop erbij, goed vermengen, dan iets meer dan de helft van de tomaatblokjes erbij, goed vermengen en dan de gula djawa, citroensap en ketjap erbij. Wederom goed vermengen en nog 2 minuten zachtjes laten bakken – blijven roeren en zo, het is de bedoeling dat de massa een beetje indikt – en dan het gas uit. Alles in een bak of kom scheppen en de rest van de tomaatblokjes er doorheen mengen. Klaar.

      Lees de laatste zin van Stap 4. Niet moeilijk toch?
      Succes met Kerst!

      Grrroet van Sjoerd