Tahoe telor

Teeeering, wat een rotweer is het vandaag. Ik heb deze maand al meer regen gezien dan gedurende 6 jaar in Spanje. Belachelijk.
Normaal gesproken vind ik het niet zo erg, die regen, maar wel als ik met het hondje wil wandelen. Want zodra Max in de gaten krijgt dat het regent, wil ze niet naar buiten. Dan staat ze in de deuropening en verstijft ter plekke. Geen beweging meer in te krijgen. Ook niet wanneer ik een dansje doe in de regen om te laten zien dat het helemaal niet erg is om nat te worden. Ze kijkt mij dan aan met een blik die zegt: ‘Ga jij dan lekker in die regen plassen baas, ik wacht nog wel even.’ En, pfoet, weg is ze, naar binnen. Dat doet ze nou altijd.

Kutregen. Niet dat ik er chagerijnig van word, maar ik wil gaan koken en ik vertik het om met het hondje te gaan wandelen terwijl ik in de keuken bezig ben. En je zult zien, zometeen is het droog en dan ineens schikt het de Koninklijke Harigheid om uit te gaan.
Nou, mooi niet Maxima!

Waar ik wel chagerijnig van kan worden, is de inhoud van onze koelkast. Of beter gezegd, de afwezigheid van inhoud. Ik zit op mijn hurken te zoeken naar spullen die er misschien, eventueel, zouden kunnen zijn.
Sucadelappen? Nope. Kip dan? Nada. Gehakt misschien? Kansloos, boy.
Djeezus, wat ligt er dan wél aan bruikbare ingrediënten? Oh, wow, tomaten met deuken. En daar, een sneu preitje, meer geel dan groen. Vier blikjes Amstel roepen naar mij, maar ik negeer ze. Maar hee, wacht ‘ns even, zie ik daar een zakje tauge? Hohohooo, wat een verrassing. En daar dan? Is dat, is dat… waarempel zeg, het is tahoe. Okee, ik weet ‘t, denk ik. Kokkie gaat tahoe telor maken. Vooropgesteld dat we nog ergens eitjes hebben.

O, voor degene die niet weet waar ik het over heb: tahoe telor is een omelet met tahoe, tauge en dingetjes. En heeel erg lekker.

De meeste spullen die je nodig hebt voor tahoe telor koop je bij de toko. Wacht, ik zet er een paar op tafel, dan kun je ‘t beter zien…
“Linus, maak even een foto, ja.”
‘Klik, klik, klik, klik, klik, klik…’
“Bedankt mop, eentje is wel genoeg.”

tahoe telor
Ketjap manis, assem, petis, kentjoer, ketoembae, tahoe, trassie


Ingrediënten

Saus

 • 3 teentjes knoflook (fijngesneden)
 • 1 theelepel sereh (poeder uit een potje, te koop bij de toko)
 • 1/2 theelepel kentjoer (poeder uit een potje, te koop bij de toko)
 • 2 theelepels sambal oelek (mag wel meer hoor, als je lust)
 • 1 theelepel asem (tamarinde uit een pot, te koop bij de toko)
 • 3 eetlepels petis (zwarte garnalenpasta, te koop bij de toko)
 • 2 eetlepels pindakaas met stukjes noot
 • 3 eetlepels ketjap manis (tip: ketjap medja van Kaki Tiga)
 • 1 theelepel citroensap
 • 300 ml water

Omelet

 • 4 eitjes
 • 1/2 blok tahoe (van de toko, niet van de supermarkt)
 • 4 eetlepels melk
 • 1/2 theelepel trassi bakar (fijngesneden, te koop in kleine pakjes bij de toko)
 • 1/2 theelepel kentjoer (poeder uit een potje, te koop bij de toko)
 • 1/2 theelepel ketoembar (poeder uit een potje, te koop bij de toko)
 • 1 theelepel sambal oelek
 • 1 theelepel selderij (fijngesneden)
 • een beetje zout (naar smaak)

Garnering

 • 2 tomaten (in plakjes gesneden)
 • 2 gekookte eitjes (in plakjes gesneden)
 • 1 bakje gebakken uitjes (kant en klaar te koop)
 • een paar blaadjes selderij
 • 1 zakje tauge (vliesjes en bruine staartjes verwijderen – bij de toko koop je de beste tauge, voor elke omelet gebruik je ongeveer een handjevol)

Note:
Dit recept is voor 2 omeletten. En samen met een kommetje (pandan) rijst is het een geweldige combi.

Stap 1
Allereerst gaan we de saus maken want dat duurt het langst voordat het klaar is.
Snij de knoflook fijn en gooi ’t in de cobek. Voeg daaraan toe de sereh, kentjoer en sambal en maal dat alles fijn.

Stap 2
Breng 400 ml water aan de kook en ondertussen giet je 2 eetlepels zonnebloemolie in een diepe, anti-aanbakpan (er moet bijna een halve liter saus in passen) en fruit daarin de inhoud van de cobek. Let op: het vuur mag niet te hoog anders verbrandt de knoflook. Na ongeveer een minuut schep je de asem erbij, even goed roeren, en dan de petis. Zet het vuur even op laag, ketjap, pindakaas en citroensap erbij en tot slot het kokende water. Goed doorroeren en de saus zachtjes laten koken – geen deksel op de pan doen. Het water verdampt nu langzaam maar zeker en zo dikt de saus in tot een stevig papje. De saus moet uiteindelijk net zo moeilijk van de lepel druipen als dik beslag, dan is ‘ie klaar.

Stap 3
Kook 2 eitjes. Neem 2 handenvol tauge en verwijder alle groene vliesjes en bruine staartjes (wat een werk he). Was je handen, spoel de tauge af met ruim koud water en laat het uitlekken in een vergiet. Maak 2 tomaten schoon en snij ze in niet al te dunne plakjes. Leg de plakjes tomaat op een schoteltje en dek het af met vershoudfolie (tegen het uitdrogen). Als de eitjes klaar zijn (ongeveer 8 minuten koken is voldoende), leg je ze voorlopig even in een bakje water. Goed, dit gedeelte van de garnering is klaar. Ik zeg: check de saus, want regelmatig roeren.

Stap 4

Tahoe Telor - Kokkie Slomo

Snij de tahoe in blokjes, ongeveer het formaat van dobbelstenen. Verhit in een pan een ruime hoeveelheid olie – een laag olie van ongeveer een centimeter diep – en frituur hierin de tahoe lichtbruin. Uit laten lekken in een vergiet met keukenpapier. Prak daarna, in een schone bak, de tahoe met een vork aan gort – het hoeft geen tahoepoeder te worden hoor, zorg er maar voor de bijna alle blokjes een klein beetje geprakt zijn, da’s voldoende.

Stap 5
Check de saus (again). Als je denkt dat ‘ie genoeg is ingedikt, zet je het gas uit, deksel op de pan, en kun je met de omlet beginnen.

Klieder van 4 eitjes het eigeel en eiwit elk in een eigen kom – het eiwit in een echt ruime kom/bak want de tahoe komt er straks bij. Klop het eiwit op tot het flink gaat schuimen. In het kommetje met het eigeel mikken we achtereenvolgens: selderij, trassi, kentjoer, sambal, ketoembar, melk en zout. Roer het even door elkaar en meng het met het eiwit. Tot slot gooi je de tahoe erbij. Klaar nu om te bakken.

Stap 6
Neem een koekenpan (anti-aanbak) met een diameter van ca. 18cm, zet ‘m op het vuur en schep er 4 lepels zonnebloemolie in. Laat de olie heet worden, maar niet dusdanig dat ‘ie gaat walmen, en schep de helft van het ei/tahoemengsel in de pan. Doe je best en bak er een mooie omelet van. (Wat helpt is om in het begin, wanneer het ei/tahoemengsel net in de pan zit, met een vork van de rand van de omelet naar het midden te schrapen, steeds in korte stukjes. Dan zakt het vloeibare gedeelte naar de bodem en is de omelet sneller klaar – oefening baart kunst!) Draai de omelet om en bak de andere kant ook mooi bruin…

Tahoe Telor - Kokkie Slomo

Zodra jij vindt dat ‘ie klaar is, laat je de omelet op een voorverwarmd, plat bord glijden. (Overigens, dat voorverwarmen is eenvoudig: bord met een beetje water er in ongeveer 1 minuut in de magnetron, hup.)

Stap 7
Okee dan, die prachtige omelet van jou ligt nu op een bord. Leg er een bord omgekeerd overheen tegen het afkoelen en breng ongeveer 1 liter water aan de kook. Giet dat kokende water over de helft van de tauge (de andere helft heb je even in een bakje gedaan) en spoel daarna de tauge af met ruim koud water. Even een beetje droogschudden die tauge en vervolgens strooi je een handjevol over de omelet (vergeet niet eerst dat omgekeerde bord eraf te halen). Strooi een beetje fijngesneden selderij over de omelet en daarna schep je er wat saus overheen – niet teveel hoor, dat kan, ieder voor zich, straks aan tafel wel – en daar overheen strooi je een paar eetlepels gebakken uitjes. (Overigens, als de saus teveel is afgekoeld, warm je ‘m in een kommetje nog even op in de magnetron.) Prik voor de lol een klein takje selderij in de gebakken uitjes, staat leuk. Op de rand van het bord leg je de plakjes van 1 tomaat en 1 ei (van dat ei alleen de plakjes met eigeel in het midden, da’s voor het oog he). Klaar, opdienen die hap, en wat een mooie schotel zo!

Selamat makan.

Het resultaat
Tahoe telor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 reacties

 1. Sjoerd,
  Heb je geen printervriendelijke versies van deze recepten…. Ik wil ze voor het nageslacht bewaren.

 2. Lijkt me heerlijk en ga ik snel maken. Ik ben gek op tahoe en taugé. Tip: tahoe kan je prima bakken in de oven. Ongeveer 15 min op 200 graden op bakpapier/-mat op de bakplaat. Tussentijds omdraaien van de stukjes/blokjes tahoe is niet nodig. Tempeh kan op dezelfde wijze gebakken worden. Lekker snel, geen stank en niet vet.