Sambal goreng telor

Een week of wat geleden schreef ik dat je daging sapi roedjak goed kunt combineren met nasi putih, verse spinazie en sambal goreng telor.
Nou, leuk zo’n suggestie Sjoerd, maar wat nou als die paar lezers van jouw blog geen flauw idee hebben hoe dat moet met die sambal goreng telor? Wat dan he? Receptje misschien handig, sukkel?

Yeah, yeah, yeah.

Dus, hier dan een recept voor lekkere sambal goreng telor. En met gratis adviestip erbij voor die spinazie.
Wat hebben wij nodig?

sg telor spullen

6 – 8 hardgekookte eitjes
2 sjalotjes, kleingesneden
2 teentje knoflook, fijngesneden
2 geroosterde kemiri’s, fijngesneden (tot poeder!)
2 salamblaadjes
1 spriet sereh
halve theelepel trassi
halve theelepel assem
2 theelepels gula djawa
3 theelepels sambal oelek
ca halve theelepel zout
anderhalve theelepel laos
half theekopje gezeefde tomaten
santen: 100 gram kokosblok opgelost in 400 ml heet water

Stap 1
Eitjes koken (moeten hardgekookt zijn want straks moet je ze doormidden snijden en dan is het een beetje sneu als het eigeel er dan subiet uitsijpelt), af laten koelen en dan pellen.

Stap 2
Kom, we gaan het ietsje spannender maken met die saaie eitjes, we gaan ze bakken. Droog de eitjes af, verhit een laagje olie in de wadjan (de olie ongeveer net zo heet als wanneer je een spiegelei zou bakken) en bak ze langzaam geel-bruin. Laat ze daarna even bijkomen in een bak met keukenpapier.

Note:
Bak ze niet te lang (olie niet te heet) want dan wordt de buitenkant vervelend taai. En dat is niet zo lekker.

Gekookte en gebakken eitjes
Beetje gebakken, kan nog meer maar hoeft niet.

Stap 3
Trassi en kleingesneden salotjes fruiten in 4 eetlepels olie totdat de uitjes glazig zijn, dan de knoflook, geroosterde en fijngesneden kemiri’s, laos, sereh (sereh in de knoop en het dikke gedeelte een beetje pletten), salam, assem, sambal oelek en gezeefde tomaten en zout toevoegen. Goed vermengen die boel, nog even een minuutje zachtjes bakken en dan de santen en gula djawa erbij. Al roerend aan de kook brengen, gas vervolgens op laag en dan de eieren toevoegen. Laat het ongeveer 15 minuten heel zachtjes pruttelen (zonder deksel) en dan is het wel klaar. Vooral proeven he, want misschien moet er nog wel een beetje zout bij…

De Spinazie…

Stap 1
Voor de volledigheid: ik heb een zak verse spinazie van 300 gram gebruikt.
Verwijder de harde steeltjes van de spinazie (is niet verplicht hoor, je mag ze gerust laten zitten als je dat wil. Ik haal ze er altijd af maar ik wil je niks opdringen of zo). Was de spinazie met koud water en laat ’t uitlekken in een vergiet. Verhit een klein beetje olie in de wadjan en voeg de spinazie (zonder de harde steeltjes) toe. Bak (nou, het is eigenlijk meer koken dan bakken, maar dat terzijde) de blaadjes een minuut of 3, doe er dan wat zout en 2 eetlepels koffieroom bij en meng het even goed door de spinazie (waarvan je harde steeltjes hebt verwijderd). Vanaf dit moment mag je helemaal zelf bepalen wanneer je klaar bent (proef!).

Stap 2
Laat de spinazie eventjes uitlekken in een vergiet (het vocht moet allemaal weg), schep ’t vervolgens op een bord, leg de (door de lengte gehalveerde) eitjes er bovenop, schep flink wat saus over de eitjes en hup, serveren die hap! O, wacht, kom ‘ns terug, strooi er nog wat gebakken uitjes over. Zo. Klaar.
Hahahai! Lekker eten!

Sambal goreng telor
Sambal goreng telor met verse spinazie uit de wadjang.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

33 reacties

 1. En natuurlijk bij de Bami ook deze heerlijke Sambal Goreng Telor gemaakt.

 2. Mildred Verhagen

  Hallo Sjoerd, jou recepten zijn geweldig, er zijn zoveel recepten op de site, maar van jou toch de beste , echt Indonesië , heerlijk

 3. Hi Sjoerd, kan je de sambal goreng invriezen (zonder de eieren). Het is erg lekkerrrr!
  groet Jo

 4. Hoi Sjoerd, kan ik dit gerecht ook combineren met tahoe? Dus dat het dan sambal goreng telor/tahoe wordt? Of moet ik dan wat ingrediënten toevoegen om de smaak van de tahoe op te halen? Of kan ik dan beter sambal goreng tahoe maken en ei toevoegen? Groetjes, Mathilda

 5. Lekker gerecht, precies in balans! Nu 2 keer klaargemaakt.
  Met djeroek poeroet in plaats van salam blaadjes is ook lekker.
  Erg leuke site trouwens.

 6. Pfffff, in combinatie met de andere gerechten weer super lekker!