Indische tomatensoep

‘Het is een soepzootje!’
‘In de soep lopen.’
‘Ergens geen soep van kunnen maken.’
‘Linke soep.’

Afgaande op sommige gangbare gezegden waarin gerefereerd wordt aan soep, krijg ik de indruk dat die merkwaardige, vloeibare hap al heel lang een twijfelachtige reputatie geniet. Hoe zou dat dan komen? Is er daadwerkelijk iets mis mee? Ik zal die vraag, gebaseerd op mijn eigen voor- en tegenkeur, even beantwoorden…

Champignonsoep: gaat wel, alleen jammer van die stukjes paddestoel.
Vermicellisoep: water-mie
Kippensoep: waar is die kip dan?
Minestronesoep: seriously?
Tomatensoep met balletjes: zuur met karton.
Uiensoep: poeoeoeoet!

Nou, het is wel duidelijk, ik ben niet echt enthousiast. Er zijn twee uitvoeringen die ik, al dan niet verplicht, echt vaak heb gegeten:

1. Groente-met-vette vleesrestjes-met-vermicelli-met-onduidelijke-witte-en-rode-stukjes-soep van mijn Hollandse oma.
2. Chinese tomatensoep.

Soep nummer 1 was ronduit goor: waterig en smakeloos. Maar minstens zo erg was de geur, die rook ik al zodra ik de straat in liep waar het huis van oma woonde – en die straat was lang hoor.
“Oooh, neeeee, weer die vieze soep,” zei ik dan tegen mijn kleine zusje.
“Ja, vies.” gaf ze mij, zoals voor haar gebruikelijk in die tijd, heftig knikkend gelijk.
Overigens, om jullie gerust te stellen: die soep hoef ik nooit meer te eten want oma kookt niet meer.
(Schiet mij plots nog een gezegde te binnen: ‘Iemand een soepie laten ruiken.’ Ook niet echt positief he?)

Soep nummer 2 vond ik ge-wel-dig lekker. Geen discussie mogelijk.
“Heeee, maar wacht eens even, Slomo,” denkt de oplettende lezer, “er wordt nog steeds Chinese tomatensoep gemaakt, dus waarom doe jij die zin in de verleden tijd?”
Aha! Verleden tijd, exactly!
Omdat ik ‘m niet meer lekker vind. En ik heb geen idee waarom.

Maar goed, tijden veranderen. Smaken ook. Dus heb ik zelf maar een makkelijk te maken soepje bedacht, een tomatensoep-achtige met nog iets er in want alleen soep, zo zonder vulling, vind ik saai.

En zijn wij al nieuwsgierig? (“Say yes or I’ll brake your arm!” – deze met dank aan John Cleese, maar dat terzijde.)
Goed, wat hebben wij nodig?

300 gram doorzeefde tomaten (uit zo’n schattig kartonnetje)
600 ml water
half blokje kipbouillon
1 vleestomaat

ca 100 gram ui, kleingesneden

Boemboe:
2 teentjes knoflook
1 theelepel sambal oelek
1 theelepel laos
halve theelepel trassi
kwart theelepel zout
beetje versgemalen peper

Overige:
ca 100 gram kip, in kleine fliebeltjes gesneden
de helft van een klein zakje noodles (dat is dan 30 gram), zonder de smaakmakers erbij
1 scrambled egg, grofkorrelig, geel (niet halfbruin gebakken, bedoel ik) en nog een klein beetje zacht
1 theelepel verse selderij, kleingesneden
4 theelepels gula djawa
1 eetlepel ketjap manis

nooddles
Klein zakje noodles. Deze is 60 gram.

scrambled egg
Scrambled egg, nog een beetje zacht. Lekker.

Stap 1
Ontvel de vleestomaat en snij ‘m in kleine stukjes – de witte, harde kern moet je er uitsnijden en weggooien – het vocht heb je niet nodig. Bewaar even in een kommetje.

Stap 2
Breng 600 ml water aan de kook en gooi er een half blokje kipbouillon in. Wegzetten die bouillon want straks pas nodig.

Stap 3
Snij ongeveer 100 gram kip in kleine fliebeltjes – dat is niet verplicht hoor, je mag die kip ook in iets grotere fliebeltjes snijden. Bewaar even in een bakje of zo.

Note: je mag gerust meer kip gebruiken hoor!

kipfliebels
Zie? Kleine fliebeltjes.

Stap 4
Snij wat selderij klein, ietsje minder dan een theelepel vol. Leg even weg, straks pas nodig. (Als je geen verse selderij hebt en dus uit een potje gebruikt, is een kwart theelepel wel voldoende.)

Stap 5
Gooi alles voor de boemboe in de cobek en wrijf ’t fijn tot een papje.

Stap 6
Fruit de kleingesneden ui in 2 eetlepels olie totdat de stukjes glazig worden (niet bruin!), schep vervolgens de boemboe erbij en fruit alles nog een minuut. Daarna mik je de stukjes tomaat erbij, laat ze al roerend en omscheppend eventjes meebakken. Vervolgens de kipfliebeltjes erbij, alsmaar omscheppen tot ze wit zijn en dan de doorzeefde tomaten, gula djawa en ketjap manis erbij. Goed vermengen die bende en laat ’t dan langzaam aan de kook komen.

Stap 7
Schenk de bouillon erbij en roer net zolang totdat alles goed vermengd is. Zorg ervoor dat de soep (want dat is het inmiddels wel) zachtjes blijft koken. Geen deksel op de pan trouwens.

Note: hoe langer je de soep laat koken, hoe meer ‘ie indikt. Ik laat ’t, nadat ik de bouillon heb toegevoegd, ongeveer 5 minuten zachtjes koken voordat ik de soep helemaal af maak.

Stap 8
Scramble een eitje (geen zout, geen peper) in een beetje vloeibare margarine en bewaar ’t even op een schoteltje.

Stap 9
Zodra de soep ongeveer 5 minuten zachtjes heeft staan koken (of korter of langer, naar eigen goeddunken), gooi je de scrambled egg, de selderij en de noodles erbij. Even goed roeren, gas uit en nog een minuut of 3 laten staan. En dan klaar.

Stap 10
Schep de soep in een kommetje strooi er wat gebakken uitjes over en hup, serveren die hap. Met kroepoek oedang misschien erbij, lekker.

Indische tomatensoep
Indische tomatensoep. Zo klaar. Zo lekker.

Wait! There’s more…

Volgens betrouwbare schattingen maak ik wekelijks zo’n 2000 liter Indische tomatensoep. En alsmaar soep maken volgens hetzelfde recept gaat snel vervelen, het wordt dan een beetje saai, zowel het ritueel als de smaak. Dus ik vermeld nog even een paar (twee, ja) varianten:

1. Voeg geraspte, oude kaas (of welke kaas jij dan ook lekker vindt) toe in je kommetje.
2. Gebruik geen kipvlees, maar maak soepballetjes van frikadel djawa, dat is errrg lekker! (Moet je die balletjes wel eerst eventjes bakken in een beetje olie en daarna pas in de soep.)

lekkere soepballetjes
Soepballetjes van frikadel djawa (Javaanse balletjes).

Laat een antwoord achter aan Nico Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

22 reacties

  1. Vandaag jou recept van Indische Tomatensoep gemaakt. En deze is geweldig lekker. Mijn man en ik hebben er van genoten. Bedankt voor je mooie recepten.

  2. Al meerdere recepten gekookt van kokkie slomo.. Echt een aanrader, duidelijk beschreven en superrrr lekker, iedere keer weer!! En nu net dit soep achtige soepje op.. Hmm 🙂

  3. Een heerlijke soep. Nachtje laten staan en een lepel sambal er bij. In kleine glazen kommetjes gedaan. Iedereen was enthousiast. Bedankt voor wederom een puik recept.

  4. Gisteravond jouw soep gemaakt en wij vinden het heeeerlijk smakelijk! Ik ga dit vaker eten! Ik ben vanaf vrijdag bezig verschillende recepten van jou uit te proberen – en vind het erg leuk om rond te snoepen op je site – bedankt voor het delen Sjoerd en dat je alles zo uitgebreid uitlegt. 🙂

  5. Diana Krijbolder

    Gisteren deze soep gemaakt en vandaag pas gegeten maar was echt heerlijk! heb een tijd geen zin meer gehad om te koken maar dat is nu wel anders, vanavond nog de voorbereiding maken voor de Saucijzenbroodjes voor morgen en daarna ga ik me eens wagen aan de Ketoprak. Sjoerd bedankt voor het recept maar kan niet sluiten zonder weer iets te vragen….ik gebruik trassi in poedervorm omdat ik dit wel makkelijk vind qua dosering maar is trassi van een stuk (pasta) smakelijker en sterker? en hoe doseer je dit dan in een recept?….Groetjes Diana.

    • Halloooo,

      Ik wist wel dat jij die soep lekker vindt. Ha, en dan die saucijzenbroodjes!
      😉

      Ik gebruik altijd een blok trassi, maar poeder kan net zo goed (voor mijn gevoel smaakt poeder minder sterk, maar dat kan ik verder niet onderbouwen met goede argumenten). Als je trassi van een blok heel klein snijdt, kun je het in een maatlepeltje proppen – overigens, na een poosje weet je wel uit ervaring hoe groot het stukje moet zijn, oefening baart kunst en zo.

      • Diana Krijbolder

        Ha, dank voor je antwoord maarrrr nu! kom ik er achter dat ik geen geraspte kokos in huis heb voor de saucijzenbr wel heb ik een blok santen in huis kan ik die raspen of is dit niet zo’n goed idee? en kan ik de kokos er maar beter uit laten?5

        • Laat die kokos maar achterwege, dat broodje is fantastisch zonder. (Ik ken een paar mensen die vinden het juist NIET lekker met kokos…)

          • Diana Krijbolder

            Oke tnx, was toch nog niet klaar met de voorbereidingen, Diana slomo? Haha, komt goed en laat heus nog wel weten hoe het heeft gesmaakt gr.

  6. lijkt me erg lekker…is dit een 1 persoons recept?

    • Hai Eric, het is voor 4 personen. Als je tenminste niet debiel grote soepborden gebruikt 😉

      Grrrroet van Sjoerd

      • bedankt voor de info!
        Rest me te zeggen dat ik dit een mooie, duidelijke en ook vrolijke site vind met recepten waar je hongUrrrrr van krijgt! Bedankt! nu vlug boodschappen doen ha,ha

        • En? Hoe was de soep? Wassielekker? (Say yes!)

          • Deze soep was super!! echt lekker.. ik vind e’m veel lekkerder dan de een zelfgemaakte ‘chinese’
            tomatensoep of bij/van de chinees..
            Dit recep van jout heeft zeker nog een zoettoon maar is veel gevarieerde qua smaak.
            Ik had gisteren dus de soep als vooraf en als hoofd eigenlijk Sambal Goreng garnalen.
            Maar omdat we hier met z’n 2en zijn en de soep (voor 4) zo lekker was hebben we ieder 2 koppen soep genomen met nog wat restant aan bruin stokbrood uit de vriezer.
            en we zaten vol! dus de sambal goreng garnalen vanavond. en wat gezonde groente.
            Ik ben erg blij met dit recept , die ga ik waarschijnlijk wel minimaal 1 x per mnd serveren hier. Ik heb iets meer kip en trassie gebruikt en een heel pakje noodles na bereiding versneden. ha,ha heb er nu al weer zin in..nooit geweten dat er een indische variant was..heerlijk!

          • Haha, good job, Eric!

            Deze variant heb ik een maand of 5 geleden bedacht en de eerste weken sindsdien eiste mijn vriendin elke dag (!) een kop soep. Pfff, gelukkig is de nieuwigheid er inmiddels een beetje af en hoef ik ‘m nog maar 1x per maand te maken.

  7. Was erg lekker! Dit is alwéér een blijvertje. Wederom bedankt!

  8. Helemaal eens met jouw tekst; vanavond eten we dit soepje. Alleen jammer van die tekstfliebeltjes. Quiúbole, Ruud

  9. Wat geweldig weer zo’n mooi recept in mijn mailbox ! 🙂 des te meer omdat ik nu ’s middags veel meer zin heb in soep. Mijn Indische Oma maakte voor mij vroeger vaak Indonesische tomaten soep! Nu ga Ik boodschappen doen…… vanmiddag tomatensoep van Kokki proberen. Met zo’n zorgvuldig uitgelegd recept moet het ook mij lukken toch? 🙂

    Dank je wel Kokki !! XX