Sop kerrie djawa

“Hee, Slomo, alweer een soepie? Dat is de 3e al he?”
Ja, maar wacht, dit is niet zomaar een ‘soepie’, nee-nee, dit is een Geweldig Soepie!
“Uhuh…”
Well, you just wait and see, my fwiend.

Sop Kerrie Djawa, zo heet ‘ie. Niet soto, maar sop, een verbastering van soep. En dan op z’n Javaans (maar dat had je natuurlijk al door). Deze is echt heel erg lekker en niet moeilijk om te maken, vind ik. Okee, misschien ben ik niet geheel objectief, ik bedoel, hoe betrouwbaar is de kok die z’n eigen baksels geweldig vindt? Maar in dit geval weet ik mij gesteund door een onafhankelijk panel van fijnproevers, echte kôh-nèh-seurs. Het feit dat genoemd panel voornamelijk bestaat uit familie en vriendin is louter toeval. Trouwens, over familie en vriendin gesproken…

Lang geleden, het was op een mooie, zomerse zaterdagmorgen in juli en dat kan ik mij nog goed herinneren omdat mijn zus, net jarig geweest, samen met haar mannetje de avond ervoor bij ons op visite was en toen een van mijn favoriete bierglazen kapot had gemaakt, stond ik in de keuken een gevaarlijk opgestapelde bende van bordjes, kommetjes, schaaltjes, kopjes en glazen weg te werken, iets dat ik overigens normaal gesproken meteen opgeruimd zou hebben ware het niet dat ik ietsje teveel had gedronken en om die reden, direct nadat het bezoek was vertrokken, rechtstreeks naar bed was gegaan.

Ik was bezig het laatste bierglas af te wassen toen mijn vriendin enthousiast de keuken in kwam botsen – zij loopt zelden in een rechte lijn van A naar B, meestal raakt ze onderweg wel iets met haar heup, arm of hoofd, soms ook wel met alle drie tegelijk, maar dat is een ander verhaal.

“Kijk, Sjoerd, kerrie djawa!” Mopje laat mij triomfantelijk een nieuw bakje van de toko zien. Ze was al bij de Plus en de Jumbo geweest maar die hadden het niet, de sukkels.
“Good job!” antwoord ik, helemaal blij nu want ik heb ’t straks nodig voor mijn geweldige soepie.
Lientje peutert aan het dekseltje en ruikt aan de inhoud. “Fantastisch!” zegt ze, “Wat ruikt dat toch lekker he?”
Ik sta op het punt om haar gelijk te geven maar mijn zinnetje stokt vlak voor de uitgang, het komt er niet meer uit ook. Op een bijna achteloze manier die ik na al die jaren nog steeds niet kan doorgronden maar mij niet echt meer verbaasd, ziet Lientje kans, terwijl ze mij ook wil laten ruiken, het bakje met haar duim een listige flip te geven zodat ‘ie, inclusief de inhoud, een kunstige achterwaartse salto maakt, haar graaiende handen te vlug af is, en als een goudbruin stofgordijn geluidloos terechtkomt op mijn schuimend afwaswater.
Mop kijkt mij verschrikt aan, haar handen uitgestrekt naar het drama dat reeds voltrokken is. “Oooooooh…” begint ze.
“Knap hoor.” zeg ik.
“Ja maar dat deed ik toch niet expres!” zegt ze geheel overbodig. Alsof ik denk dat ze dat hele eind heen en weer naar de toko is gefietst speciaal voor deze truc.
“Nee, dat bedoel ik niet.”
“Wat dan?” vraagt ze.
“Nou, mij kost het minstens 3 kwartier, maar jij maakt sop kerrie djawa binnen 10 tellen.”
Ze heeft de grap niet door, of wil ‘m niet snappen, en loopt zuchtend naar de gang.
“Ben even naar de toko,” zegt ze. Het klinkt een beetje chagrijnig.

*

Okee, back to business. Boodschappenlijstje, wat hebben wij nodig?

Bouillon:
1 liter water
100 gram kokoscreme
anderhalf blokje kipbouillon
1 theelepel verse, fijngesneden peterselie

Boemboe:
1 teentje knoflook
iets meer dan een halve theelepel djahe
1 theelepel laos
1 theelepel sambal oelek
3 theelepels kerrie djawa
3 geroosterde kemirinoten
1 theelepel citroensap
beetje versgemalen peper

Overige ingrediënten:
2 kipfilets, in kleine stukjes gesneden
4 of 5 grote aardappels, gekookt, in kleine blokjes gesneden en vervolgens gefrituurd
zout naar smaak
ca 80 gram kleingesneden sjalot
ca 50 gram mihoen

mihoen
Mihoen, ook wel rijstvermicelli genoemd (zoals je kunt zien).

Stap 1
Kook de aardappels, laat ze afkoelen, snij er kleine blokjes van en frituur ze. Uit laten lekken in een vergiet met keukenpapier. Strooi er een klein beetje zout over, even husselen en klaar. Strak pas nodig.

gefrituurde stukjes aardappel
Kindjes uit de buurt houden, voor je ’t weet is het op en heb je niks meer voor de sop!

Stap 2
Maak zo’n 50 gram mihoen klaar:
mihoen in een pan leggen (pan niet op het vuur) en dan kokend water erbij totdat de mihoen onder staat. Ongeveer 7 minuten laten staan, vervolgens kieper je de mihoen in een zeef en spoel het dan na met veel en koud water opdat de mihoen niet stiekem verder kan garen. (Let op, lees vooral ook de gebruiksaanwijzing op het pak mihoen dat je gekocht hebt.) Knip desgewenst de mihoen een beetje kleiner als je een hekel hebt aan lange slierten in de soep.

Note: soms gebruik ik mihoen, soms gebruik ik noodles (van een zakje Yum-Yum). En speciaal voor mijn vader gebruik ik so-oen (sohun) omdat hij dat erg lekker vindt. Probeer vooral uit wat jij ’t lekkerst vindt. (En misschien wil jij wel geen van drieën in de sop, kan natuurlijk ook.)

Stap 3
Kemirinoten in een droge pan roosteren – beetje bruin verkleurd is voldoende.

Note: er zijn koks die beweren dat je kemirinoten niet eerst hoeft te roosteren als je ze sowieso (verwerkt in een boemboe) gaat bakken. Ik ben het daar niet mee eens, ik vind dat je ze altijd moet roosteren. (Maar ja, wie ben ik?)

Stap 4
Pak een soeppan (nee, hoeft niet op het vuur) en mik er 100 gram kokoscreme (van zo’n blok), anderhalf blokje kipbouillon en een theelepel peterselie in en voeg vervolgens 1 liter kokend water toe. Roer af en toe nog even in de pan om de kokos goed te laten oplossen.

bouillon
De bouillon moet nog echt warm zijn op het moment dat je ‘m in de wadjan kiepert (zie stap 8). Als ‘ie teveel is afgekoeld moet je ‘m eerst even opwarmen.

Stap 5
Kipfilets in kleine stukjes snijden en strooi er een klein beetje zout op. Bewaren in een bakje want straks pas nodig.

kippie
Beter Leven kip. Dat denkt dat beest ook als ‘ie op weg is naar de slachterij…

Stap 6
Maak de boemboe:
geroosterde (!) kemirinoten, knoflook, kerrie djawa, laos, djahe, sambal oelek, citroensap en een beetje versgemalen peper fijnwrijven en vermengen in de cobek. Het oeleken gaat wat makkelijker als je er een klein beetje olie of water bijgooit.

sjalotjes en boemboe
De boemboe wordt een elastische, compacte massa, niet per se wat je gewend bent van een boemboe.

Stap 7
Snij de sjalotjes klein en fruit ze in 4 eetlepels olie totdat ze glazig zijn, gooi dan de boemboe erbij en laat ’t gedurende 2 minuten zachtjes bakken terwijl je regelmatig blijft roeren – zorg ervoor dat de sjalotjes en die compacte boemboe goed met elkaar vermengd worden.

Stap 8
Wanneer je de boemboe 2 minuten hebt laten bakken, schep je er 4 eetlepels bouillon bij, even goed roeren, gas iets hoger en dan voeg je de stukjes kip toe, alsmaar omscheppen en bakken totdat ze wit zijn – dat moet binnen anderhalve minuut gebeurd zijn.

Stap 9
Voeg de rest van de bouillon toe, de mihoen ook, en breng het al roerend langzaam aan de kook. Laat het dan nog even een minuutje zachtjes pruttelen en dan hup, gas uit en proeven die sop! (Ik denk dat er wel wat zout bij moet.)

Stap 10
Schep wat stukjes gefrituurde aardappel in een kommetje en schenk daar de soep overheen. Al. Eten.

P.S. Voor de lekker kun je er partjes gekookt eitje bij doen.

sop kerrie djawa
Ge-wel-dig soepie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

15 reacties

 1. Je verhaallijnen zijn terlalu lucu joedie zeker in combinatie met nona jolinda, ik lah me kroepoet. Er komen lekker oudere recepten voor die ik nog ken van mijn moeder en vader.

  Trima kasi banyak bung!

 2. Enaaaak! Echt Sjoerd, als je ooit een kookboek uitbrengt zal ik de eerste zijn die em koopt. Je verhalen zijn geweldig en je gerechten zijn heerlijk. Terima kasih banyak!

 3. Lijkt wat op een iets simpelere soto ayam? Of zeg ik nu iets heel raars. Hoe dan ook…erg lekker en best snel klaar

 4. super lekker soepje Sjoerd, we gaan beslist nog meer van je lekkere recepten proberen.
  hele leuke website trouwens, dit is koken met plezier.

  Gr Hans

 5. Diana Krijbolder

  Een heel erg lekker soepie!!!

 6. Diana Krijbolder

  Deze ga ik morgen maken, ben benieuwd, heel toevallig kwam ik op internet een andere versie tegen ook van jou Sjoerd en daar gaan heel wat andere ingredienten in maar deze staat niet hier op de site, waarom? niet dat dit iets uitmaakt hoor maar ben gewoon nieuwsgierig.

  Gr Diana.

 7. Vandaag de sop kerrie djawa gemaakt. Kon niet goed de juiste kerrie vinden ( bijna overal alleen maar kerrie massala) maar de soep was evengoed heerlijk. Ik heb er zelf nog een flinke hand tauge en bamigroenten aan toegevoegd. We hebben genoten! Bedankt, ik zal zeker nog meer recepten gaan proberen.
  Martine

  • Kerrie van de toko, altijd goed. (Maar dan moet er wel een toko zijn natuurlijk…)
   Die tauge begrijp ik nog wel Martine, maar die bami groenten? Ach, het belangrijkste is dat jij ’t lekker vindt.

   Grrrrroet van Sjoerd

 8. Ohh lekker!

  Is er van jou ook een recept met rozensiroop? Ik hoor van veel Indo vrienden om mij heen dat ze dol zijn op een ijskoud drankje met kokos en rozensiroop. Maar niemand kan mij vertellen hoe ze het precies maken of wat erin gaat omdat oma of vrouwlief het voor ze klaarzet haha.

  • Hai Ryanne,

   nee, er is van mij geen recept met rozensiroop (en dat gaat er voorlopig niet van komen ook).
   Maar, don’t panic!, het drankje dat jij bedoelt, heet ‘es kelapa muda’ (ook wel bekend als ‘stroop susu’ en ‘es shanghai’). Het wordt gemaakt van jonge kokos (kelapa muda), rozensiroop, ijsblokjes of geschaafd ijs, water en/of kokosmelk.

   Ik zeg: doe de Google-truc!
   Grrrroet van Sjoerd

 9. Hij was lekker! Dankjewel. Ook deze gaat nog wel een keertje op herhaling. En misschien ga ik dan wel zelf bouillon trekken; dat heb ik met kip nog nooit gedaan. Ben niet zo van de gewone kippensoep, maar deze sop is een ander verhaal!

  • Ray,

   tegenwoordig zijn er super-bouillons te koop die kunnen concurreren met zelfgemaakte bouillon. Wat ik vaak doe (als ik niet lui en gemakzuchtig ben), is zo’n bouillon gebruiken in combinatie met lekkere, dikke kippenpoten van de markt. (Als ik het helemaal zelf zou willen doen, zou ik een soepkip kopen voor de bouillon en een braadkip voor het vlees.)

   Grrrroet van Sjoerd