Start » Kokkie’s kook wijzer

Kokkie’s kook wijzer

Adviestips voor beginners.
Ik weet nu al dat deze pagina een chaos gaat worden want ik heb geen plan. Wel weet ik dat ik de beginnende Indo food kok een handje wil helpen met info en zo maar een mooie indeling (lees: helder en overzichtelijk) heb ik niet. Ergo, ik schrijf hier van alles nog wat zonder een bepaalde volgorde, zodra mij weer iets te binnen schiet, schrijf ik het hier op dus de lijst zal blijven groeien. Maar, in tijden van tekstuele wanorde is Ctrl+f jouw vriend…

O, nog even een oud Indisch spreekwoord ter lering: “Een ongeduldige kok maakt zoete bonen rauw.”

______________________________________________________________________________________________________________

SPECERIJEN EN ZO
Voor de beginnende kok heb ik een lijstje gemaakt van spullen die je in huis moet hebben om Indo-gerechten te koken. Die lijst is niet onuitputtelijk, maar helpt je wel op weg. (En voor alle bijdehandjes: ja, laos en djahe zou je eigenlijk vers moeten kopen – maar verplicht is het niet.)

Onderstaande spullen kun je het beste in poedervorm (in kleine potjes) kopen:
ketoembar
djinten
koenjit
kentjoer (dit gebruik je niet zo vaak)
djahe
laos

In kleine, platte doosjes:
trassi (bakar)

En dan in diepvries-vorm:
sprieten sereh (citroengras)
blaadjes salam (daon salam)
blaadjes djeroek poeroet (daon jeruk purut)

In zakken:
kemiri (hele noten, geen pasta)
gebakken uitjes
gula djawa (gemalen palmsuiker)

In potten:
sambal oelek
assem (keukentamarinde)

En verder nog:
blokken kokoscreme
zoute ketjap (kecap asin, van het merk ABC bijvoorbeeld)
zoete ketjap (kecap manis, van het merk: Kaki Tiga Ketjap Medja No.1) zit in witte, plastic jerrycan-achtige verpakking

Spullen:
wadjan of wok
goede blender en cobek
keukenweegschaal die in grammen meet
arachide-olie
scherpe messen (een koksmes en een klein mesje)

______________________________________________________________________________________________________________

MAATLEPELTJES
Het is handig om een setje maatlepeltjes aan te schaffen wanneer je de recepten op deze site wil gaan maken. Ik gebruik ze ook dus dan zal mijn 1 theelepel ketoembar precies dezelfde hoeveelheid zijn als jouw 1 theelepel ketoembar.

Maatlepeltjes 3 618
Kwart theelepel, theelepel en eetlepel.

______________________________________________________________________________________________________________

RIJST
Wat mij betreft is er geen discussie mogelijk, althans, niet in mijn keuken: bij Indo food hoort pandan rijst. (Ja-ja-ja, ik weet ‘t, smaken verschillen). Wat wel handig is om op te letten wanneer je pandan rijst gaat kopen, is of ‘ie eerst gewassen moet worden of niet. De pandan rijst die ik gebruik, hoeft niet eerst gewassen en kan gelijk in de stomer, scheelt toch weer werk.

pandan rijst 618
Echte, lekkere, Thaise Pandan rijst – wordt zoals je ziet ook wel Jasmijn rijst genoemd.

RIJST KOKEN
Een makkelijke manier om de rijst de koken/stomen is in de magnetron m.b.v. een rijststomer die speciaal gemaakt is voor… de magnetron. 2 kopjes rijst + 3 kopjes kokend water er in (in gewicht: 450 gram rijst en 825 gram kokend water), even de klonten wegroeren, deksel erop (ventilatieschuif op het deksel open!) en dan gedurende 12 minuten in de magnetron… PIENG! klaar. Prachtige rijst. Is dat handig of niet? Ze zijn bij veel toko’s te koop, die rijststomers.

N.B. Nadat de magnetron klaar is, haal ik de rijststomer eruit en laat ‘m dan nog even een minuut of drie op het aanrecht staan. Daarna haal ik het deksel eraf (met een theedoek tegen de stoom), schep de rijst even om en dan klaar.

rijststomer 618
Geweldig, zo’n magnetron stomer. En kost bijna niets!

______________________________________________________________________________________________________________

TAHOE
Als je een gerecht gaat maken waarbij je gefrituurde blokjes tahoe nodig hebt, is het slim om het blok eerst in plakken te snijden en dan proberen zoveel mogelijk vocht eruit te halen. Ik leg die plakken naast elkaar op 3 lagen keukenpapier, daar bovenop leg ik ook weer 3 lagen keukenpapier, daar bovenop leg ik een kunststof snijplankje en daar zet ik dan iets zwaars op (soms mijn dikke, houten snijplank, soms een pan met wat water) als een soort presse papier. Het gewicht drukt op de plakken tahoe en zo wordt er vocht uitgeperst. Dit ritueel herhaal ik net zolang totdat de laagjes keukenpapier niet meer nat worden. Natte tahoe wordt een drama in de frituurpan, en de blokjes zijn dan niet lekker. De lekkerste blokjes gefrituurde tahoe zijn ingedeukt; als je dat ziet, weet je dat bijna al het vocht eruit is gehaald en heb je dus geen overdreven zompige tahoe.

tahoe 618
Tahoe bakken (frituren) is geen ‘rocket science’, maar je kunt het wel makkelijk verpesten.

______________________________________________________________________________________________________________

TAUGE
Van tauge moet ik, net als bij uien, vaak huilen. Niet vanwege dat vervelende stofje dat vrijkomt, maar vanwege de kwaliteit. Ik zie soms bakjes in de supermarkt liggen met tauge in zo’n deplorabele staat dat ik zeker weet dat je er een complete familie mee aan de ‘race’ kunt krijgen. Te. Erg. Voor. Woorden.
De beste tauge koop je natuurlijk op de markt of bij de toko. En als je dan een grote zak met die lekkere, verse mungboon-uitlopertjes mee hebt genomen, moet je eigenlijk direct beginnen met het schoonmaken ervan. Vieze bruine staartjes moeten (!) eraf, en groene hoodies ook. Voor gebruik spoel je de schoongemaakt tauge af met kokend water en meteen daarna met veel, koud water. Echter, dat moet je pas doen op het moment dat je ze echt nodig hebt, dus niet alvast een uurtje van tevoren doen en dan even wegzetten.

De tauge die je over hebt (en nog niet hebt gespoeld met kokend water) kun je het beste bewaren in de koelkast in een afgesloten bakje of pannetje met koud water. Wel gelijk de ochtend daarop het water verversen. Zo kun je verse tauge nog gerust een dag of 2 bewaren.

Schoongemaakte taugeh altijd bewaren in koud water II 618
Dit is goede en lekkere tauge: vers, en de bruine staartjes en groene vliesjes heb ik verwijderd.

.

120 reacties

 1. Herbert Pronk

  Dag,
  Graag wil ik je complimenteren met je superleuke site.
  Alleen al het lezen van je vermakelijke teksten geeft al veel plezier, nog los van al het eraan verbonden kook-en eetplezier.
  Ik ben dan ook van plan om meerdere gerechten te gaan proberen die ik normaal gesproken als te bewerkelijk zou beschouwem, te beginnen met mijn all time favorit : risolles ( of rissoles of rissolles ).
  Nogmaals mijn complimenten voor al je goede werk en inspanningen!
  Vriendelijke groet,
  Herbert Pronk

 2. Dag Sjoerd,

  – Ik weet niet meer onder welk gerecht jouw lijstje van de benodigde kruiden staan.
  Kun je me dat vertellen.? Vandaag nog gezien, gedacht, ik onthoud het wel, niet dus.
  – Verder houd ik niet van gebakken uitjes in een zakje. Ik vind ze zo muf ruiken. Ik maak ze liever zelf.
  Ik ben een onhandige en gauw vermoeide kok dus gaat het na het klein snijden van de sjalotjes en het heet worden van de olie zo: uitjes er in, schuimspaan er onder schuiven, uitlekken op papier, uitjes in olie, met schuimspaan er uit en op papier uit laten lekken, uitjes erin, schuimspaan erin, op papier. De olie is zo heet dat alles razend snel gaat/moet gaan.
  Het is het enige onderdeel van Indisch koken dat mij goed lukt.
  – Ik ben vergeten hoe ik de tjobek moet “behandelen”. Kun je mij dat vertellen? Ik oliede het met knoflook. Lijkt me wat vreemd.

  Groeten, Koos

  • Hallo Koos,

   om te beginnen een lijstje voor de beginnende kok…

   ******
   Onderstaande spullen kun je het beste in poedervorm (in kleine potjes) kopen:
   ketoembar
   djinten
   koenjit
   kentjoer (dit gebruik je niet zo vaak)
   djahe
   laos

   In kleine, platte doosjes:
   trassi

   En dan in diepvries-vorm:
   sprieten sereh (citroengras)
   blaadjes salam (daon salam)
   blaadjes djeroek poeroet (daon jeruk purut)

   In zakken:
   kemiri (hele noten, geen pasta)
   gebakken uitjes
   gula djawa (gemalen palmsuiker)

   In potten:
   sambal oelek
   assem (keukentamarinde)

   En verder nog:
   blokken kokoscreme
   zoute ketjap (kecap asin, van het merk ABC bijvoorbeeld)
   zoete ketjap (kecap manis, van het merk: Kaki Tiga Ketjap Medja No.1) zit in witte, plastic jerrycan-achtige verpakking

   Om te bakken gebruik ik altijd arachide-olie.

   ******

   Overigens, wanneer ik een nieuwe zak gebakken uitjes openmaak, ruik ik er een paar keer extra aan. Zo’n lekkere geur. Maar hee, we zijn niet allemaal hetzelfde he.

   Het enige dat ik doe met een nieuwe cobek is een paar keer achterelkaar een theelepel zout fijnwrijven. Zo kun je makkelijk controleren of je een goede cobek hebt aangeschaft; als het zout op een gegeven moment niet helder van kleur blijft, heb je een cobek van slechte kwaliteit (steengruis). Voor de rest spoel en schrob ik de cobek na met heet water en een borstel. (En ik was ‘m nooit af met sop, alleen maar met heet water.

   Tot slot, wat bedoel je met ‘onhandige en gauw vermoeide kok.’ Met name dat laatste: ben je gauw vermoeid in de zin van echt moe (lichamelijk dus)? Of gauw vermoeid in de zin van afgeleid en/of ongeduldig?
   Onhandig is niet zo erg, dat wordt in de loop van de tijd vanzelf wel gefixt door de ervaring die je opdoet – toen ik voor het eerst een uitje klein ging snijden, duurde dat een paar minuten, nu is dat in 30 tellen gebeurd. Ergo, handigheid is aan te leren.

   Is dit een duidelijk antwoord Koos? Zoniet, vraag gerust.

   Grrrrroet van Sjoerd

 3. Hai Sjoerd,

  Ik zou graag willen weten of je iets speciaals moet doen met een nieuwe cobek.
  De dame in de toko adviseerde het de eerste keer schoon te maken met oud brood. Dat heb ik gedaan,dat verkleurde nogal, maar dat zei ze ook, zo verwijder je het laatste steengruis.

  Heb jij nog adviezen? met olie insmeren ofzo?

  Alvast dikke thnx!

  groet, Manuela.

  • Halloooo,

   je kunt een paar teentjes knoflook fijnwrijven (niet stampen, wrijven) tot een papje – gebruik het gehele oppervlak van de cobek – en dan kokend water er bijgieten, even laten staan en dan schoonmaken met heet water en borstel. Klaar. Laten drogen en opbergen.
   (Cobek nooit schoonmaken met afwasmiddel of zeep.)

   Grrrroet van Sjoerd

 4. De truc met het zout overigens ook gedaan, dat blijft nu mooi wit.

  Gr

 5. Beste sjoerd,

  Een kennis van mij bezocht Bali afgelopen maand, samen met haar broer.
  Die laatste genoot vaak van zijn bord “Nasi Campur”
  Bij terugkomst in Nederland wil ze dat dan voor hem maken, maar ze kan nergens een recept ervan vinden.
  Kun jij haar hiermee helpen.
  Alvast bedankt.
  Hartelijke groeten
  B.Wiltschutr

  • Hallo B,

   Eigenlijk bestaat nasi campur (of nasi tjampoer) niet. Of misschien moet ik zeggen: er bestaat geen recept voor nasi campur omdat het, net als rames, een samengesteld gerecht is. (Campur = gemengd.)

   Nasi campur bestaat veelal uit:

   witte of gele rijst (gekookt of gebakken)
   groente: meestal boontjes en soms met spinazie of zelfs zeewier (op Bali)
   vlees: vaak kip en sate babi
   ei: gekookt (zoals in telor bumbu Bali) of gebakken
   tahu of tempeh
   1 of meer soorten sambal
   en soms nog een acar-achtige.

   Maar wat nog van groter belang is, is de smaak die de kok meegeeft aan bovengenoemde onderdelen. Nasi campur in bijvoorbeeld een restaurant hier in Nederland zal nooit zo smaken als bij een warung op Bali.

   Eerlijk gezegd vind ik dat je die specifieke smaak (ik bedoel de nasi campur op Bali, daar waar hij ‘t gegeten heeft) niet moet proberen te evenaren omdat het bijna altijd uitloopt op teleurstelling – zelfs ik zou dat niet voor elkaar krijgen. Die smaak wordt, zonder dat je het in de gaten hebt, mede bepaald door het weer van dat moment, de geuren en kleuren, de mensen, de geluiden, etc. Dat valt niet te kopiëren.

   Enfin, lekker lang antwoord weer. Ik hoop dat je begrijpt wat ik bedoel.

   Grrrroet van Sjoerd

 6. Gea. Stäbler

  Hallo Sjoerd, per toeval stuitte ik op Uw site met gerechten; in één woord geweldig!
  Ik ben een Hollandse vrouw, maar van jongsaf opgegroeid in de Molukse cultuur. Mijn Molukse (ex) schoonmoeder is altijd mijn leermeester geweest, wat mij betreft bestaat er geen betere kok dan zij. Tot ik uw gerechten tegenkwam en zoveel herkende van de manier van bereiden, de kruiden en de do’s and dont’s….
  Ondertussen al veel gerechten uitgeprobeerd en ze zijn stuk voor stuk een succes! Complimenten!
  Hopelijk komen er nog veel nieuwe gerechten bij!

 7. Hardop gelachen bij je verhalen. En ook nog lekkere recepten. Bedankt

 8. Joehoe,
  Oom Sjoerd? Gaat u binnenkort nog meer van die lekkere recepten maken?
  Ik moet m’n mannetje happy houden, haha 😀
  Uw site is top!

 9. Dag Kokkie,
  complimenten voor je leuke en informatieve site.
  Ik kook zelf ook heel graag en door de vele jaren heen heel wat geleerd hoor. Maar bij sommige gerechten vind ik het moeilijk om een combinatie te maken. Neem nu oppor. Graag zou ik van U willen weten welk groentegerecht ik hierbij kan serveren. Alleen komkommersalade (of met ananas en rode ui en rode peper) vind ik zo weinig. Graag zie ik Uw antwoord tegemoet.
  vriendelijke groet.

  • Hoi Anita,

   opor ayam en sajoer boontjes met tahu is een goede combinatie, of met sambal goreng boontjes, of met alleen bladspinazie uit de wadjan met een beetje ketjap-sesam woksaus, of met sambal goreng tahu geserveerd op een bedje van beetgare Chinese kool (of pak soi).

   Of gewoon lekker makkelijk (zoals ik wel ‘ns doe) opor met nasi putih en spinazie a la crème. Ook lekker! (Als je er van houdt.)
   O, en emping, mag eigenlijk niet ontbreken, al is dat dan geen groente.

   Heb je hier iets aan?
   Grrrroet van Sjoerd

 10. heel hartelijk dank Sjoerd.
  Natuurlijk heb ik hier veel aan.

  Vriendelijke groet,
  anita.

 11. Diana Krijbolder

  Hoi Sjoerd,

  Wat een leuke site heb jij! met recepten die zo duidelijk omschreven zijn en super foto’s erbij.
  Zelf ben ik niet zo’n keuken prinses maar ga zeker aan de slag met jouw recepten, begin met Ketoprak denk ik ziet er zo lekker uit en weet zelf nooit zo goed wat je allemaal met tofu kunt doen. wat ik graag wil vragen is waar jij die mooie maatlepels vandaan hebt, wil ik ook!! verder zal nog wel vaker met een vraag komen over iets maar ik heb begrepen dat je dit niet erg vind.

  Groetjes Diana.

 12. Ha Kokkie,

  Voor mij is Indisch eten ook vanzelfsprekend, als kind van een militair, wonende tussen allemaal MLD mensen van vliegveld Valkenburg. Ook een aantal Indische gezinnen daarbij. Onze Indische buren in de flat kookte met regelmaat voor iedereen!! Altijd gastvrij, wij kleine kinderen kregen dan rijst met boter en suiker!!! terugdenkend had ik liever ook gelijk meegedaan met de ‘grote mensen’. Maar m’n schade ingehaald, kook met grote regelmaat zelf Indisch. Mensen om mij heen vragen hoe dat toch komt. ‘Daar heb jij wat mee hè!’ Maar ik weet niet beter, in de jaren 60 gingen wij niet voorzichtig macaroni eten, wij aten Indisch!
  Heerlijke site voor mij dus, ik ga erin duiken. Dank je wel!!

 13. Hallo Sjoerd,

  Wat een geweldige site zeg. Ik lig al in een deuk om jouw verhalen en de manier waarop jij je recepten schrijft. Het is alleen al leuk om te lezen en de smakelijke foto’s te bekijken. Vanmiddag ga ik voor het eerst iets van jouw recepten maken, lemper. Voor morgen staat er Perkedel jagung op de planning. Ik laat je weten of het gelukt is 😉

  groetjes, Jacqueline

  • Ha, ik herken een snacker! Lemper, lekker makkelijk om te maken ook he?
   😉

   Veel plezier!

   • Hoi Sjoerd,

    Omdat ik geen tijd had om te rollen uiteindelijk maar ‘luie lemper’ gemaakt. Ik had de dubbele hoeveelheid gemaakt en het is al bijna op! De kids hadden het vandaag zelfs mee als 10-uurtje. ? Je begrijpt het al…..een succes recept. Ik heb er niet eens aan hoeven te pimpen. Nog bedankt voor het lekkere recept! Groetjes, Jacqueline

 14. Hallo Sjoerd , vandaag voor het eerst een van je recepten geprobeerd, sambal horen tahoe, was heel lekker.
  Ik woon in Spanje maar kan aan ( bijna) alles komen. Voor speciale dingen – emping om zelf te bakken bijvoorbeeld. – rijden we 45 minuten naar de kust, maar dat hebben we ervoor over.

  • Hahaha, die ‘auto-correct/auto-aanvullen functie’ toch: sambal horen tahoe (nieuw zeker).

   Wat een mazzel Joke, ik moest mijn spullen uit Nederland laten komen. En 45 minuten rijden om lekkere gerechten te kunnen maken is niet eens zo veel – zie je de zee ook nog ‘ns.
   🙂

   Ik wens je veel plezier met alle volgende recepten!
   Grrrroet van Sjoerd

 15. Hoi Sjoerd,

  Wij zijn super blij met je site! Het enige nadeel is dat we nu minder uit eten gaan, omdat het thuis vaak beter smaakt met jouw recepten 😉
  Ik wil van de week een wadjan gaan kopen, wat vind jij prettig werken? Gewoon de goedkoopste plaatstalen die je kan vinden? Of heeft het zin daar meer aan uit te geven?

  • Ha die Robin,

   wat leuk dat ik jullie gezellige avondjes uit eten heb verpest (ehh…)

   Tja, de wadjan (of wok), dat is niet zo makkelijk. Ik zal je vertellen wat ik belangrijk vind (ik kook trouwens op gas):

   1. de bodem moet (zo goed als) komvormig zijn – dus geen platte bodem met bijna rechtopstaande randen
   2. de warmte moet gelijkmatig verdeeld worden
   3. het afkoelen van de wadjan moet vrij snel gaan (nadat ik het gas heb uitgezet, bedoel ik)
   4. het handvat moet van hout zijn (of van niet-geleidend materiaal)
   5. hij mag niet zwaar zijn (zoals gietijzer, die dingen zijn onhandelbaar zwaar)
   6. geen teflon anti aanbaklaag (thermolon is okee, keramisch dus)
   7. hij moet groot zijn, diameter niet kleiner dan 30 cm
   8. hij moet stabiel staan, de onderkant moet dus plat zijn (maar de binnenkant niet!)
   9. hij mag niks kosten

   Zo, weet je ‘t nu? (Overigens is punt 9 een grap, maar dat had je wel door.)

   Voor degenen met een klein budget raad ik een wadjan/wok van plaatstaal aan, die is lekker goedkoop en kan jaren mee. Hij moet echter voor het eerste gebruik wel ingebrand worden teneinde een soort van anti aanbaklaag te maken. Ook daarna vergt deze wadjan nogal wat onderhoud omdat ze akelig snel kunnen gaan roesten. (En hij mag niet in de vaatwasser, maar ik vind dat een wadjan, van welk materiaal dan ook, sowieso niet in een vaatwasser hoort.)

   Djeezus, wat een lang verhaal weer. Ik hoop maar dat je er iets aan hebt, Robin. Good luck!

   Grrrroet van Sjoerd

   • Hoi Sjoerd,

    Bedankt voor de uitleg!
    Het is uiteindelijk een plaatstalen versie geworden uit de wat grotere toko. Super goedkoop 😉
    Ik heb me suf gezocht naar een wadjan met keramische laag, maar dat lukt alleen in idioot kleine fomaten. En dan vaak ook iets wat niet eens op een wadjan lijkt.
    Deze werkt super lekker, nu nog een fatsoenlijke wok brander eronder..

    Groet, Robin.

 16. Ha Kokkie,

  Vandaag je magic soup uitgeprobeerd….. En niet gewoon gelukt nee brilliant gelukt al zeg ik het zelf, alle familieleden inclusief de kleine van 3 vinden het Heeeeeerlijk……ben zo blij met deze site…lekkere gerechten, goede uitleg en gorde foto’s..Super ga zo door!!

  Groeten Arnoud

 17. Ajam Kecap Slomo geprobeerd. Heerlijk! Dank voor de site, gaan we veel gebruik van maken!

 18. Dag Kokkie,

  Ik hoop dat je me kunt helpen met deze vraag.
  Ik heb een aantal recepten van je site geprobeerd, echt geweldig! 🙂 Ben er zo blij mee 🙂
  Hierdoor heb ik soms een pak gezeefde tomaten in de koelkast die ik even niet meer gebruik, dit vind ik zonde, want uiteindelijk gooi aardig een volle pak weg. Hoe doe jij dat zelf? Of kan ik de rest invriezen?? Ik denk het niet dit laatste. Please help me out. Thanks!! 🙂

 19. Hoi Hoi.

  Leuke site.
  Maar ik mis het recept voor Dadar Gulung.

  Vriendelijke groeten Karin

  • Mijn to do list van nog te plaatsen recepten is zoooo vreselijk lang en ik ben zoooo vreselijk lui…
   En dadar gulung staat nog niet eens op die lijst, dus je kunt maar beter niet op mij wachten, Karin.

   Grrrroet van Sjoerd

 20. Hallo Sjoerd,

  Ik ben sinds kort fan van je site, je teksten en je recepten. Vandaag met m’n zoon middagje in de keuken (twas toch shitweer) en 2 gerechten gemaakt: sambal goreng boontjes en rendang daging dapi. Allebei belachelijk lekker!

  Van de rendang hebben we een flinke hoeveelheid gemaakt. Ik wil een deel invriezen. Is dat een goed idee of moeten we de komende 4 à 5 dagen rundang eten?

  Grt peter

  • Hoi Peter,

   rendang kun je in de vriezer bewaren, maar ik zou een beetje in de koelkast laten liggen en dan maandag of dinsdag eten omdat rendang na een dag of drie (in de koelkast bewaard) op z’n lekkerst is – dat effect merk ik niet bij rendang uit de vriezer.

   Als je rendang uit de vriezer hebt gehaald, moet je het eerst laten ontdooien voordat je het opwarmt, maar dat wist je natuurlijk al. Opwarmen doe ik altijd in een pan (kleinste pit, vuur op laag, af en toe omscheppen) maar het kan ook in de magnetron (in een bord afgedekt met vershoudfolie waarin je een gaatje hebt geprikt).

   Grrrroet van Sjoerd

 21. Ik mis vetsin in je must-have-lijstje.
  Nu bestaan er veel vooroordelen tegen vetsin en sommige mensen schijnen er slecht tegen te kunnen, maar het is toch een onmisbaar ingredient in de aziatische keuken. Niks haalt smaken zo fantastisch omhoog.

  • Hoi Pier,

   ik heb er een andere mening over: koks die ve-tsin gebruiken, kunnen niet niet koken, of ze zijn zuinig m.b.t. het gebruik van specerijen, of ze hebben niet zoveel keuze qua specerijen.
   Ve-tsin hoort overigens niet bij de Aziatische maar bij de Chinese keuken, het gebruik van talloze specerijen zoals bijvoorbeeld in de Indonesische en Indische keuken kennen zij niet, vandaar hun keuze voor ve-tsin. Ook in de Surinaamse keuken wordt het gebruikt, maar daar heet het aji no moto.

   Eigenlijk zijn het kunstmatige smaakversterkers, ook wel MNG of MSG genoemd (mononatriumglutamaat of monosodiumglutamaat). Een Indo-kok heeft dat helemaal niet nodig want er kan gebruik worden gemaakt van een uitgebreide keuze aan natuurlijke smaakmakers. Ik ken Indo restaurants die overvloedig gebruik maken van ve-tsin en ik begrijp wel waarom: dan hoef je minder specerijen te gebruiken. (Mij zien ze daar geen tweede keer.) Wat mij betreft is het heel simpel, als ik een bepaalde smaak op de voorgrond wil laten treden, gebruik ik gewoon meer van.

   Spottend vergelijk ik ve-tsin met schreeuwen: als je zinnige argumenten hebt, kun je volstaan met een rustig betoog, mensen zonder zinnige argumenten daarentegen hebben vaak de neiging te gaan schreeuwen, maar helpen doet dat niet. Kortom, leer je specerijen kennen, dan hoef je niet te schreeuwen.

   Tot slot: ik ben een van de velen die een allergische reactie krijgt van kunstmatige smaakversterkers en geloof mij, dat is geen pretje. Dus ik, traditioneel ingesteld en een echte liefhebber van de Indo keuken, zal nooit en te nimmer iets overbodigs (en voor veel mensen bedreigend voor het algemeen welbehagen) als ve-tsin aanraden. Dat ik soms bouillonblokjes gebruik vind ik al erg genoeg.

   Grrrroet van Sjoerd

   • Helder Sjoerd, ik kan je volgen maar verschil vwb gebruik van vetsin met je van mening. Als je overgevoelig bent is het logisch dat je het niet gebruikt, maar er zijn goede aziatische koks die het geregeld gebruiken (met mate is dan wel van belang).
    Zoals ik al schreef besef ik dat er veel (voor)oordelen over bestaan. Laten we maar geen vetsin-discussie starten hier, maar volstaan met vast te stellen dat het voor sommigen een onmisbaar ingredient is, voor anderen een no-go is en alle meningen daar tussenin.
    Het doet niets af aan je toprecepten en-site 🙂

 22. Hallo Sjoerd,
  Ooit meende ik op jouw site te zien, dat je een bepaald indisch kookboek aanraadde. Dat het eigenlijk een must is!.
  Ik kan het echter niet terug vinden. Welk kookboek was dat? Kan ik later mooi op mijn verjaardag vragen.
  Vraag 2: Waar koop je die afgebeelde magnetron rijststomer??
  groet, Harry

 23. Hallo Sjoerd, een (dom) vraagje misschien maaarr…over de maatlepels -moeten die “bol” gevuld met de kruiden of een beetje glad gestreken of maakt het eigenlijk niet uit? Alvast bedankt weer!

 24. Hey Sjoerd. Heerlijke site en leuk geschreven. Lach me dood! Ik heb een vraag, ik wil een rijsttafel voor 15-20 mensen maken. Heb 0900-8844 niet een korte handleiding. Welke gerechten kan ik het beste maken en ik welke volgorde. Jij bent toch zo lekker georganiseerd, zult vast wel een rijsttafel planning hebben 😉

  Gr Carmen

  • Georganiseerd? Moi?! Hahaha… echt niet!
   Ik heb ergens een lijstje met gerechten, maar dat kan ik niet zo snel vinden (zie?). Je hoort nog van mij…

   • Ik wacht in spanning 🙂

    • Hier ben ik dan (eindelijk).

     Lijstje:

     3 vleesgerechten: smoor djawa of rendang daging sapi, ajam ketjap, Javaanse balletjes.
     3 groentegerechten: gado gado, sambal goreng boontjes, sajoer lodeh.
     Bijgerechten: sambal goreng telor, sambal goreng tahoe, seroendeng, atjar tjampoer, kroepoek-achtigen, wintersate.
     Zoetigheden: spekkoek! Of pisang goreng. (Die staan nog niet op mijn site).
     En pandanrijst.

     Heb je hier wat aan, Carmen?

     Grrrroet van Sjoerd

 25. Hoi sjoerd,
  Het is genieten al die lekkere hapjes.
  Gezellige site om te bezoeken.
  Ik bevries en ontdooi de tahoe voor het bakken, daarmee verlies je heel eenvoudig veel vocht.
  Groet, natalie.

 26. Peter Janssen

  Ha Sjoerd,

  Gisteren een pakketje van Waroeng.nl ontvangen. Jouw befaamde rijstkoker/-stomer/-magnetronnert en een vorm om lempers mee te maken. En voor m’n verjaardag ga ik toch die sate brabeque vragen, denk ik…met kipas….ja…

 27. Hola!

  Ik heb Sambal Goreng Tomat gemaakt, maar ik eet dat niet in 1 keer, noch in 2, 3, 4 etc keer op. Gewoon lekker voor erbij. Hoe lang kan ik dit bewaren? Hoe doe jij dat? Ik vind het zonde om weg te mieteren!

  Ik hoop van je te horen!

  Groet Oscar uit Hilversum

  • Ha die Oscar,

   wanneer ik sambal heb gemaakt, schep ik ‘t in kleine (wegwerp) bakjes: per bakje 2 eetlepels sambal, precies genoeg voor mij. Die bakjes doe ik in een afsluitbare diepvrieszak en dan de vriezer in.
   En nee, ik weet niet hoe lang je ze zo kunt bewaren – toch wel zo’n 3 maanden vermoed ik.

   Grrrroet van Sjoerd

 28. Dank Sjoerd! Deze ronde is het de afvalbak in gegaan, maar ik ga voor de volgende meteen die bakjes halen!

 29. Hallo Sjoerd,
  Heb jij ook een lekker recept voor sambal goreng hati?? Met of zonder pete bonen voor ons??
  Bij voorbaat dank,

  Joyce Uitgeest

 30. Selamat Pagi Sjoerd,
  Bij toeval op jou site terechtgekomen. Deze oude Indo is liefhebber van koken en eten natuurlijk en mijn complimenten voor de heldere/leuke uitleg van de diverse recepten! Ook de foto,s erbij doen het erg goed.
  Bij het lezen en kijken krijg ik “spontaan”lekkere trek dus dat zegt wel genoeg.
  Helaas moet ik voor (bijna) alles even naar Holland (ik woon in Duitsland) want hier verkopen ze alleen maar snitzel en Bratworst.
  Enfin ik ga zeker een hoop van jou gerechten uitproberen, het leuke van koken is dat een ieder het net iets anders maakt en dat maakt het zo leuk! (vooral het proeven dus).

  Hormat,
  John.

 31. willy_bauer@hotmail.com

  Happy Birthday Sjoerd!

 32. Vroeger maakte ik weleens Indische spinazie. Eerst een laagje water met sambal in de pan en dan iets, maar wat???? erbij en vervolgens spinazie. Aten we met makreelfilets in tomatensambalsaus. Wat is het ‘iets’? Weet jij het nog? Uitje of mais of?????? Zou het graag weer eens willen maken!

  • Ik heb werkelijk geen flauw idee waar je ‘t over hebt; ik kan me niet herinneren dat ik ooit zoiets gegeten heb dus aan mij heb je he-le-maal niets.

   Grrroet van Sjoerd

   • Aten we heel vaak!!!! Ga verder zoeken 🙁

    • Tumis Bayam:

     Spinazie
     Ui
     Knoflook
     Lombok
     Terasi
     Timu kunci / of Laos

     Kan met varkensvlees of met garnalen.. of zonder vlees. Sommigen doen er ook Mais in, maar dat doe ik zelf niet. ipv spinazie kun je het ook met Kangkung (waterspinazie) maken. Maar van waterspinazie kun je een beetje slaperig orden. 😛

     • Oeps.. was vergeten er bij te zetten, dat er ook een kopje water, en zout naar smaak bij moet. 😉

 33. Wat een ellende die snelle time out 🙁 Iets lezen, willen reageren: te laat! Kan dat niet anders Sjoerd?

 34. Superleuke site, thanks for the fun!

  Grts
  Kees

 35. Hallo Sjoerd
  Prachtige kooksite heb je. We hebben alweer lekkere dingen gezien die we nog niet gemaakt hebben. Wij koken al een jaar of twee hoofdzakelijk Indonesisch. Complimenten voor de heldere uitleg en de lekkere recepten. Zelf experimenteren doe ik ook. Onderstaand receptje had ik laatst gemaakt.
  Grof pittig gehakt (eigen recept)

  Eenvoudig en snel.
  800 gram schoudervlees of speklappen (varken)
  2 uien gesnipperd
  Halve knoflook solo of 3 teentjes
  Zout
  Olie
  2 theelepels koenjit
  1 eetlepel curry-paste
  1 rode paprika
  1 theelepel gember
  2 eetlepels ketjap
  400 gram gesneden champignons (of potje)
  3 stengels bosui
  Half theelepeltje piment
  Half theelepeltje komijnzaad
  Halve liter bouillon of
  Halve liter water met bouillonblokje
  Maizena of aardappelzetmeel

  Bereiding:
  Snij het vlees in stukken (bv. van de schouderkarbonade)
  Doe alles in het bakje van de staafmixer en grof malen, niet te fijn anders wordt het gehakt.
  Olie in de pan en de uien, paprika, knoflook, en champignons fruiten.
  Dan het vlees toevoegen en aanbakken. Zout , chilipoeder, komijnzaad, bouillon, koenjit, gember, piment, curry-paste en ketjap toevoegen.
  Laat alles een half uurtje pruttelen met de deksel erop. Eventueel water toevoegen en alles binden met de maizena. Serveer met als laatste de gesnipperde bosui.
  Lekker voor over de pasta of rijst.

 36. Hoi Sjoerd,

  Al een paar jaar wip ik zo af en toe langs op je geweldige site waar ik dan een leuk receppie hoop te scoren.
  Ook enige jaren ben ik Aziatisch aan het pruttelen..
  Dus laatst ook m’n kruidenrek maar eens aangepast (foto).

  Mijn vraagje….
  Ik sta op ‘t punt om je Sajoer Lodeh te maken maar zie dat er een aardige groentestal ingaat.. en
  ik zie me dat spul niet in een maaltijdje met z’n tweetjes wegpuzzelen.
  Is dit een beetje langer… houdbaar??
  Of heb je de golden tip hiervoor??

  Ok vraagje 2..
  Ofschoon het me steeds beter lukt een gerecht in “BALANS” te brengen vraag ik me af of hier regels voor zijn…
  Wat voeg ik toe bij:
  te zout
  te zoet
  te zuur
  te heet (bedisd)

  Ik hoop van je te horen..
  Groet van een kookfan…

  • Dat is geen rek, Rik, dat is een stelling!

   Ik heb geen ervaring met het lang bewaren van sajoer lodeh; als het niet binnen 4 dagen op is, gooi ik het weg. Maar misschien kun je het wel invriezen…

   Soms, bijvoorbeeld bij soep-achtigen, kun je een te zoute smaak fixen door wat dikke plakken, geschilde (ongekookte) aardappel erbij te gooien en ‘t even mee te laten koken. Niet dat ik dat ooit geprobeerd heb, maar ik weet dat het een redmiddel is. Maar eigenlijk heb je gewoon pech (dikke bult) wanneer een gerecht te zout is, of te zoet, of te zuur, etc. Je kunt wel gaan klungelen met allerlei soorten ‘tegengif’ maar je verpest het gerecht er uiteindelijk mee. Voor een serieuze (Indo) kok als ik is er maar 1 oplossing in zulke gevallen: wegdonderen die bende en zorgen dat ‘t je nooit meer overkomt.

   Grrrrroet van Sjoerd

 37. Eej Sjoerd,

  Recent eindelijk de knoop doorgehakt en eens een paar van je recepten uitgeprobeerd. Ik heb je al langer tussen mijn bladwijzers staan, maar heb het eigenlijk nooit aangedurfd om er aan te beginnen. Al ben ik wel een enorme liefhebber van de Indonesische keuken. Dat is begonnen toen 1 van mijn zussen met een Indonesiër trouwde (inmiddels alweer meer dan 40 jaar geleden) en ik, wanneer ik bij haar schoonmoeder kwam nooit weg mocht zonder meer gegeten te hebben dan ik op kon. Waar ik overigens geen problemen mee had, omdat alles altijd even lekker was.

  Nu dus eindelijk zelf aan het kokkerellen geslagen (ik kookte al wel regelmatig, maar altijd veilige, Hollandse gerechten). En met succes. Mijn vrouw vond het ook lekker dus dat gaat vaker gebeuren.

  Ik zal hier nog regelmatig te vinden zijn om recepten uit te zoeken. Maar eerst van de week maar eens een toko leeg kopen, dan kunnen we van start.

  Ga in elk geval zo door, je hebt er weer een fan bij 🙂

  • Goed zo Frans, jij bent lekker bezig zo, dat hoor (lees) ik graag.

   Grrrroet van Sjoerd

   • Ben nu enkele weken bezig, en het bevalt me steeds beter. Moet alleen nog wat beter plannen, want ik ben wel erg lang bezig elke keer. Gelukkig is het steeds wel genoeg voor een paar dagen.

    We hebben hier inmiddels al wel een paar favorieten gevonden. Uiteraard de Nasi Goreng, Sayoer boontjes, Smoor Djawa en Ayam Kecap (duivels lekker). Maar er staan nog genoeg recepten om uit te proberen, dus mogelijk veranderd dat lijstje nog.

    In de Toko beginnen ze me al te herkennen. Dus dat wordt uitkijken 🙂

 38. Dag Sjoerd/ kokkieslomo,

  Ongelofelijk leuke website: fantastische recepten, mooie muziek! en zeer herkenbare verhalen. Ik had ooit een indonesische/chinese vriendin, vandaar mijn hunkering naar dit soort recepten. En ik woonde heel lang in Hilversum, Warung Adinda, bestaat nog steeds in de Langestraat, ken ik heel goed. Mijn huidige geliefde, (al 30 jaar!) Neval, is dol op Indonesisch, vooral als het een beetje pedis is, ze komt uit ‘Arabistan’ zeg ik altijd, dat is Turkije met roots in Syrië en verder.. Ik ben opgegroeid met spruitjes en kool (zachtgekookt, zoals jij dat noemt) niet te vreten, duh! Sinds de middelbare school, in Hilversum, had ik een afkeer van nederlands voedsel (ik ben uit 1955), dus de eerste Chinees (!) in Hilversum was bijzonder welkom! Mijn allerliefste Neval is soms ook een Superkluns, ik ben de hele dag bezig om haar te behoeden voor dreigend onheil, maar omdat wij geen magnetron hebben (foute redenering) kan zij ook fantastisch koken: turks, arabisch, you name it! Bij ons is het soms ‘oorlog in de keuken’ : wie kookt, en wat!
  wordt het deze keer: ‘rijstafel (geen spelfout), met veel sambal bai -zelfgemaakt-) of: ‘imam bayildi met pilav en djadjik -yogurt met komkommer en knoflook en munt- . Tja, dat zijn onze kleine onenigheden, de rest is onze passie voor koken, wel verdeeld per wereld deel: ik doe Europa, zij het volledige midden-oosten en soms iets afrikaans, ik doe er Mechico een beetje bij, en soms india…
  Dus al met al: een gelukkig mens (ook al heeft hij geen cent te makken) eet lekkerder! (geen spreekwoord)
  Hartelijke groet, en succes!
  Bart

 39. Bart van der Kolk

  Nog een vraag Sjoerd: weet jij een recept met makreel (niet gerookt, vers), heel pedis maar ook heel smakelijk, dus al die rotgraatjes vooraf verwijderd, eigenlijk als 2 halve vissen met kop, waarbij je alleen op je bord de middengraat nog moet verwijderen, met een saus die doet lijken op jouw ikan boemboe bali, maar toch anders: ik at het vaak bij een toenmalig bekend restaurantje in A’dam: BOJO in de Leidse dwarsstraat, omdat ik tot laat moest werken bij een reclamebureau, gingen de directeur en ik vaak samen om een uur of 11 s’avonds nog een vorkje prikken… (rond 1980) Of Soto Ajam, was daar ook heel erg lekker.. Mocht je een recept met verse makreel kennen: graag!
  Groet,
  Bart

 40. Gefeliciteerd Sjoerd! xxx Willy

 41. Hey Sjoerd!

  Ik hou echt van indo food (en van deze site)! Ben zelf half indo en heb al een aantal van je gerechten geprobeerd o.a bami goreng en babi ketjap. Oeh enak zeg!!! Ik heb een vraag. Heb zelf een mini indo van bijna 2 jaar rondlopen en is altijd makkelijk als ze van de pot mee kan eten. Rawitje/lombokjes gebruik ik dan niet. Heb je nog tips voor lekkere kindvriendelijke recepten? ?

  Hoor graag van je!!

  Groetjes van Cher

  • Ha die Cher,

   dat treft, dat je van Indofood houdt 😉
   maar eh, ik heb geen verstand van kindjes (nee, ook geen ervaring mee) dus aan mij heb je echt (he-le-maal) niks.

   Grrrroet van Sjoerd

 42. Beste Sjoerd,
  Je prachtige site is voor mij genieten! Sweet memories. Zelf kook ik rijst nog in een rijstpan zoals ik mijn oma altijd heb zien doen.
  De rijst wil nog wel eens tijdens het koken ‘ doorschieten’ van net niet gaar genoeg naar te gaar. Bovendien heb ik een groot gezin en moet ik meerdere pannen rijst koken om de hoeveelheid aan te kunnen.
  Met interesse lees ik over de rijststomer voor in de magnetron. Op hoeveel watt moet de magnetron?
  Hoe doe je dit met nasi kuning?

  • Meerdere pannen rijst? Mijn God, jij werkt in een gaarkeuken!
   Magnetron 900 Watt. Enne, mijn stomer is 2 weken helemaal geel wanneer ik nasi kuning heb gemaakt, maar dat verdwijnt dus met het gebruik wel weer.

   Grrrroet van Sjoerd

 43. Hallo Sjoerd,

  Een vraagje over die rijststomer,
  Ik gebruikte die rijststomer vroeger altijd op 1000 Watt en het lukte elke keer.
  Maar nu komt het, ik heb nu een magnetron die tot 700 Watt gaat en nu lukt het mij niet meer.
  Weet jij hoeveel minuten het nu in de magnetron moet staan (stomen) op 700 Watt?
  Mvg Erwin

  • Hoi Erwin,

   mijn magnetron is 900 Watt en de rijststomer gaat er 12 minuten in. (2 kopjes rijst, 3 kopjes water)
   Ik schat dat je bij 700 Watt 15 minuten moet instellen. Echter, om op zeker te spelen zou ik eerst 14 minuten doen; rijst te lang in de magnetron kun je bijna niet meer fixen, te kort nog wel.

   Heb je hier iets aan?

   Grrrrroet van Sjoerd

 44. Hoi Sjoerd,

  Ja daar kan ik zeker wat mee, alvast bedankt.
  Ik laat het weten als het gelukt is.
  Mvg Erwin

 45. Aziatische keuken is heerlijk. Bestaat tussen uw recepten ook ‘n woordenbook voor niet- Azjaten? Dank u.

 46. Hi Sjoerd,moet even excuseren, heb een cakerecept gecopied, zonder te vragen, wist niet dat ik eerst moet vragen. Deze Fonnie al een beetje oud. Maaar al die verhalen van jouw en de recepten geven mij weer aniemo. Dank je wel,ja.Ben in Djakarta(batavia) geboren en wijlwn mijn lieve man in Padang. Ik ben gek op jouw site. Ben Jij op 17 September geboren? Ik ook, peh. Toevallig ja. Heb in Japanse kamp gezeten. Jongen, mijn hartelijke dank voor al je lieve raadgevingen. Ik zal nog een foto sturen. Hee, banjak slamat , dan redjeki, and groetjes van Fonnie.. Woon in de States met mijn kleine Indo’s, al achterkleinkinderen. Liefs van Fonnie!!!!!!

  • Hoi Fonnie, was de cake lekker? (Of moet je ‘m nog maken?) Ik ben inderdaad op 17 sept geboren, lang geleden, eeuwige maagd, wij 😉
   Ik hoop dat het daar (in de States) lekker warm is, hier schaatsen de sukkels al, brrrr.

   Anyways, veel plezier in de keuken (wat zeg ik, veel plezier in je leven!).

   Grrrrroet van Sjoerd

 47. Dag Sjoerd,
  Ik heb net jouw site ontdekt en zal deze zeker vaker bezoeken. Ik ben dol op Indisch eten en ben zelf 1/16e Indisch (al zie ik er uit als een echte blonde totok). Wat een fijne ontdekking! Het is me duidelijk dat je weet waarover je praat!
  Groeten, Peter

 48. Hoi Sjoerd!
  Wat een heerlijke site! En niet alleen heerlijk qua recepten/eten maar ook qua geouweh*er 🙂 Mijn eerste kookboek (ik was toen 20, is al weer een aardig tijdje geleden) was het grote boek van Beb en ik heb er heerlijk uit gekookt. Het staat nog steeds in de kast (met vlekken) en inmiddels zijn er heel wat kookboeken bij gekomen. Heerlijk om jouw recepten en tips te lezen, groet, Pien

 49. Dag Sjoerd,

  Terima kasi banjak! Mijn complimenten voor je SUPER site! Van de week ketoprak slomo gemaakt, en wát een feest van herkenning! Heerlijk!
  Vandaag ook weer gemaakt, inclusief een bordje voor mij 95-jarige buurman. :- )))

  Hartelijke groet,
  Frank

 50. Dag Sjoerd,

  Ook nog een vraag. Als ik empal maak, smaakt het goed, maar het ziet er niet goed uit. Waarschijnlijk is mijn olie niet het genoeg.
  Hoe maak je goede empal?

  Groet, Frank

  • Hallo Frank,

   Als je een mooie dendeng kunt maken, lukt empal ook. Nu weet ik natuurlijk niet hoe jij empal maakt, maar het moeilijkste/belangrijkste gedeelte is het platslaan en frituren van de lapjes… zie mijn recept voor dendeng, misschien heb je er iets aan.

   Grrrroet van Sjoerd

 51. Hoi Sjoerd,

  Ik vond vandaag jouw kooksite, geweldig. Leuke verhalen en heerlijke recepten en dan ook nog leuke en duidelijke uitleg erbij. Ik ga vast vanalles uitproberen.

  Groet, Anja

 52. Een rijststomer kan ik ook niet meer wegdenken in mijn keuken. Mijn rijst verbrand nooit en heeft altijd de perfecte textuur. Laatst heb ik een grotere rijstkoker gekocht, voor wanneer ik veel mensen verwacht voor een diner. Ga deze dit weekend meteen uitproberen!

 53. Randy Davies

  Hallo, u heeft een geweldige site. Heeft u ook een recept van se ba. Of spel ik dat niet goed, want ik kan het niet vinden op uw site. Groetjes, Randy

  • Hoi Randy,

   ik heb werkelijk geen idee welk gerecht je bedoelt. (Maar ik ben dan ook geen allesweter.)

   Grrrroet van Sjoerd

  • Bart van der Kolk

   Dag Sjoerd , reactie op randy davies: Seba zijn japanse noedels, dus zal hij een japans georiënteerde site moeten proberen.
   Iets anders: ik heb een rijststomer gekocht, nog niet uitgeprobeerd, van een belgische firma, BAMA, waar je voor een weeshuis rijst in kunt stomen (fout, fout, fout Bart, veel te groot!) heb je een tip hoe ik deze voor pakweg 2 personen kan gebruiken? Of hoe ik koude rijst er in kan opwarmen? Anders gaat ie naar het leger des heils ofzo…
   Voor pakweg 24,50 bij bol.com was het volgens mij geen miskoop, volgens mijn ega wel..

   • Ik denk dat jij de antwoorden moet zoeken in de gebruiksaanwijzing van die Bama, maar dat terzijde. Ooit, lang geleden, heb ik een elektrische rijstkoker gekocht (en 1 keer gebruikt), niks voor mij, doe mij maar ouderwets stomen op gas, met pan en water. Of met plastic en dan in de magnetron.

    Grrrrroet van Sjoerd

    P.S. De verleiding is groot om jouw eega gelijk te geven…

 54. Sjoerd, aanvulling, het heet ook wel soba, die noedels dus, maar ik ben geen japans eten-fan..

 55. Beste Sjoerd,
  Al zeker twee jaar een fan :-)!
  Ik was heel benieuwd, of mijn – uit vooral ingrediëntenlijsten van de fabriekszooi samengestelde en nog wat aangepaste – recept van seroendeng leek op het jouwe, maar staat niet op je site! Wat nu? Wil je mijn recept hebben en uitproberen?
  Groet,
  Josje

 56. Hoi Sjoerd,

  Geweldige site.
  Ik gebruik deze al een lange tijd om de diverse recepten op te zoeken.
  Ik combineer jouw recepten vaak met die van Beb Vuyk.

  Gelukkig zit er bij jou de nodige droge humor bij. Heerlijk!!!

  Kort geleden ook het kookboek Blauw van restaurant Blauw aangeschaft, dus samen met jouw recepten, die van Bep Vuyk en de nodige tips en trucs van m’n Indische tante en nicht zal ik de komende jaren zeker nog genoeg te doen hebben.

  Bij deze bedank ik je hartelijk voor het delen van je kennis en niet te vergeten de humor.

  Greetz,
  Sjaak

 57. Hallo Kokki Slomo/Sjoerd, is het een optie om het Indonesisch gerecht “sambal goreng rebung” opnieuw uit te vinden op de geheel eigen Kokki Slomo wijze? Wel graag rebung uit blik of pot want verse bamboescheuten zijn moeilijk te bemachtigen. Ik zie op Internet wel allerlei Indonesische sites maar helaas, deze taal ben ik niet machtig. De NL-sites hebben of verkeerde foto’s of helemaal niet. Overigens mijn complimenten voor deze mooie site met de duidelijke foto’s en beschrijvingen (+ de humor natuurlijk; die van de schuifmaat zal me altijd bijblijven).
  Vriendelijke groet, Rinus.

 58. Hoi,

  Ik zoek graag ik jouw recepten voor de lekkere smaken en inspiratie.
  Heb je ook een mooi recept voor saté kambing?
  Groet, Peter

 59. Haha, nu pas op je fantastische site terecht gekomen op zoek naar Foe Yong Hai (met rebung – terwijl ik dat eerder echt niet lustte). Ook als vegetariër is je recept kiploos en met zonder-trassi-saus vast goed te gebruiken. Ik stuur een link naar je site aan mijn bijna-21-jarige-zoon-met-ambities: “Ik denk dat ik maar Indonesisch ga koken, mam”. Hij blijft vast hangen bij je leuke verhaaltjes. (Hij is nogal gauw afgeleid als hij achter de computer zit…)

  PS: de website naar mijn eigen foodblog is van toen ik inspiratie zocht om voor 5 te blijven koken en uit de tijd van de Blackberry; hoe simpel ging het posten met fotootjes op dat ding.

  • Ja, waar bleef je al die tijd?!
   Overigens, genoemde zoon zal hoogstwaarschijnlijk nooit van zijn leven Indonesisch gaan koken, Indisch misschien wel – en kokkie slomo is een goed start, al zeg ik het zelf.

   Hoe dan ook, ik hoop dat jouw vega-variant net zo lekker is als de dieronvriendelijke versie 😉

   Grrrroet van Sjoerd

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*