Gerookte makreel met spinazie (en rijst)

Elke keer dat ik vis heb gebruikt voor een gerecht is het voor mij een sport om de visrestanten zodanig in te pakken dat kat noch vogel er lucht van krijgt. De verpakking van de vis was ik dan altijd met sop en vervolgens spuit ik er ook nog een sterk ruikend schoonmaakmiddel op. En dat gaat dan, samen met de botjes van de vis, in een zip lock zakje met daarbij een scheut Old Spice (daar gaat immers alles en iedereen voor op de loop) en dan voor de zekerheid nog een tweede zip lock zak er omheen.

Op de ochtend dat bij ons de herrieauto van de gemeentereiniging langskomt om de vuilniszakken op te halen, kijk ik dan even of mijn poging om ongemerkt van de stoffelijke overschotten af te komen al dan niet gelukt is: wanneer er geen kat of vogel te bekennen is in de buurt van mijn vuilniszak is het gelukt, zie (en hoor) ik een kolonie krijsmeeuwen en kutkatten in en op de zak, ben ik af. Maar dat laatste gebeurt gelukkig zelden – en als dat wel gebeurt, is het meestal de schuld van Lien.

Maar goed, vis dus. Gerookte makreel in dit geval. Met Spinazie. Leuk voor die vis want het lijkt een beetje op zeewier.

Daar gaan we…

Ingrediënten
200 gram gerookte makreelflakes
400 gram verse bladspinazie
een paar tomaten in kleine stukjes gesneden
40 gram gepelde ui, klein gesneden
2 theelepels sambal brandal
1 eetlepel ketjap manis
kwart theelepel citroensap uit een plastic citroen
1 of 2 theelepels Hellmann’s mayonaise (is niet verplicht)

Stap 1
De flakes druk ik eerst plat en vervolgens snij ik ze in dunne reepjes om graatjes te kunnen vinden en/of ze aan gort te snijden.
Gooi de stukjes vis in een grote bak.


De graten-check.

Stap 2
Snij een ui klein: je hebt ongeveer 40 gram nodig. Gooi ’t bij de vis.

Stap 3, ketjap-mix maken
in een kommetje doen:
1 eetlepel ketjap manis
2 theelepels sambal brandal
kwart theelepel citroensap uit een plastic citroen

even roeren, 10 tellen in de magnetron en dan weer even roeren.

Stap 4
Gooi de ketjap-mix bij de vis en vermeng die bende. (Met Hellmann’s mayo wordt het nog lekkerder, zegt Slomo.)


Makreel met ketjap en sambal en uitjes – ik doe er ook nog wat Hellmann’s mayo bij. (Overigens pluis ik deze visbende nog even uit op graatjes, ik vind er altijd nog minstens 5.) 

Stap 5
Spinazie wokken totdat jij vindt dat het klaar is – ik voeg op het laatst melk toe om het zuur uit de spinazie te trekken. Na het wokken de spinazie in een vergiet mikken, uitknijpen, en dan in een grote bak met keukenpapier leggen om nog wat vocht uit de spinazie te halen (even stevig aanduwen met ook nog wat keukenpapier bovenop de spinazie). Daarna knip je de spinazie klein en sodemieter je het bij de vis. Even goed omscheppen, deksel op de bak en dan in de koelkast ermee.


Je kunt het proberen met gestampte Rennies, maar melk tegen het zuur gaat makkelijker.

Stap 6
Kook of stoom pandanrijst. Mag ook wel andere rijst, maar als je basmatirijst gebruikt, praat ik niet meer met je.)

Stap 7
Pak een paar tomaten en snij ze klein.

Stap 8
Zodra de rijst klaar is, schep je porties makreel/spinazie in een bakje, opwarmen, stukjes tomaat erbij, rijst ook bai en hup, eten. Lekker. O, en vergeet de pot sambal niet mee te nemen naar de kamer.


Gezond! Lekker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 reacties

 1. Hij is lekker, deze gerookte makreel met spinazie en rijst!
  Tip: wat serundeng erbij maakt het, voor mij, helemaal af! Zout, fris-zuur, pittig en beetje zoetig (door de kokos van de serundeng). Heerlijk!

 2. Ziet er lekker uit kokkie ,tijdje niet op je site geweest ,toch weer nieuwe recepten erbij nu .

 3. Dr. Slomo, Cooking with Kokki is a joy forever. De fiets van het slot, doe de boodschappen en wees gelukkig met dit gerecht. Als “je Lientje” geen vis lust heb je nog een tweede gelukkige dag (op rij).
  Groet, Rinus

 4. Dr Slomo, wat geweldig dat er weer een recept verschijnt en nog wel met vis.
  Ik dacht even hij houdt er mee op maar ……buiten “Wunderslomo” gerekend. En dan is het nog niet eens Pasen, het feest van de wederopstanding. Ga door.
  Vriendelijke groet, Rinus Boerman

 5. Tip van mij .. wok de spinazie in boter, dan hoeft die melk of room niet….. als je dan ook in die boter ff een fijngesneden knoflookje bakt, (vr)eet je je vingers erbij op.
  Recept lijkt me lekker, alleen ga ik dat met verse makreel proberen. Dat gerookte… brrrrr