Start » Bijgerechten » Lemper, met kipvulling

Lemper, met kipvulling

Daar loop ik dan, een beetje te slenteren over de pasar malam.
Alles is leuk en interessant en lekker. Even bij de bootjes kijken (de fameuze ‘put-put’ bootjes van blik met supersonische stoomaandrijving) en, oh, kijk, krekeldoosjes! Kopen, kopen, kopen, ook al krijg je die dingen soms niet meer stil en staat ‘ie de godganse dag te tjirpen als een idioot. Maar toch leuk! Ik koop 3 doosjes en een bootje (dat bootje wordt vele jaren later plots een duikbootje wanneer ik hem wil laten varen in ons zwembad, maar dat is een ander verhaal).

Mijn vriendin is inmiddels ongeduldig geworden en trekt aan mijn arm, “Kom op,” zegt ze, “we gaan wat eten.” Wij lopen richting sate-tentjes maar dan zie ik vanuit mijn ooghoek een prachtige wajang pop. “Even kijken, ja?” Ik wil er eentje kopen, een kadootje voor een vriend.
“Sjoe-hoerd, kom nou mee-hee,” dreint mijn vriendin. ‘Djeezus-fucking-Christ!‘ denk ik, “Ga maar vast, ik zie je zo.”

Een kwartiertje later of zo, tenminste, voor mijn gevoel was het hooguit een kwartiertje, zie ik haar zitten bij een grote eettent, gezicht op onweer. Terwijl ik op haar af loop, passeer ik een kraampje met lempers. “Ik dump ‘r voor een lemper!” mompel ik stilletjes. “Halloooo,” doe ik opgewekt, “al besteld?”

Enfin, dat duurde niet lang. Die relatie bedoel ik. Je moet mij vooral gaan haasten, dan woon je, voor je ‘t weet, weer in je eentje.
Kun je lekker de hele dag jezelf lopen opschieten. Maar dat terzijde.

Goed. Lempers. Ik weet niet meer precies wanneer, maar ik heb een keertje he-le vie-ze lempers gegeten en sindsdien eet ik ze niet meer.
Raar eigenlijk, want dat betekent dus dat 1 klojang het voor alle andere lempermakers verpest heeft. Niet eerlijk. En eigenlijk zonde. Dus een paar maanden geleden heb ik besloten om de lekkerste lemper van de wereld te maken. Als tegengif, zeg maar. Nou, dat werd nog een hele klus want wat kun je eindeloos variëren met die dingen zeg, atta-atta! En ik kon maar niet kiezen; niet met sambal – wel met sambal (hoort eigenlijk niet, maar ja), wel met djinten – niet met djinten, verse kip – kipfilet, en ga zo maar door. Maar nu, 3 miljoen lempers later, denk ik dat ik Het Recept voor een geweldig lekkere lemper heb.

Wat ik belangrijk vind, is dat je de vulling goed moet kunnen proeven. Het is een beetje jammersneu als je met je tong op zoek moet naar de kip of gehakt. Ten eerste moet je de vulling lekker kruiden, en ten tweede moet je niet al te knieperig zijn met het vullen van je rijstrolletje. Maar ook de rijst zelf moet een beetje gepimpt. Ketan (kleefrijst dus) is nou niet bepaald vol van smaak en heeft dus een beetje hulp van de kok nodig. Sowieso is het toevoegen van santen al
verplicht, maar wij kunnen die arme ketan nog meer helpen: een pandansmaak meegeven bijvoorbeeld, maar goed, dat vertel ik wel in het recept. Hoe dan ook, jouw lemper wordt plots een hit als alleen de buitenkant al hartstikke lekker is. Maar, you be the judge, maak en proef, zeg ik.

Goed, boodschappenlijstje watseppen naar jezelf en hup, naar de toko! En dan lekkere lempers maken, jaaaaaa!

Wat hebben wij nodig…

 • voor de lempervulling:350 gram bruikbare kipfilet
  40 gram kokosblok
  100 ml kokend water
  1/4 blokje kipbouillon (ik gebruik Maggi “Minder zout, meer smaak”)

  Boemboe
  60 gram rode ui
  2 teentjes knoflook
  3 geroosterde kemirinoten
  1 theelepel ketoembar
  1/2 theelepel djinten
  1/4 theelepel kunjit
  1/4 theelepel laos
  versgemalen peper: 8x draaien aan de peperpotdop
  1/2 theelepel zout

  voor de rijstrolletjes:
  300 gram ketan (kleefrijst)
  150 gram kokoscreme
  700 ml water
  1/2 theelepel zout
  1/2 theelepel witte suiker
  30 gram pandan bladeren (afgespoeld en afgedroogd)
  4 blaadjes djeroek poeroet

  om lempers te rollen:
  1.  Een rol slagersplastic, wordt ook wel polyrol of slagersrol genoemd (zie foto) en als je geen slagersplastic hebt, moet je vershoudfolie gebruiken. Of pisangblad.

  2. Oprolbare bamboe placemat/onderlegger (of zo’n soesie-rolding, kan ook).

  3. Goed humeur en veel geduld.

Deze folie is iets dikker dan de irritante vershoudfolie dat overal aan blijft kleven. Zoals je ziet, is deze folie op de rol en je kunt er makkelijk velletjes van afscheuren dankzij o, zo handige perforatie. Elk velletje is iets van 24 x 30 cm, ideaal voor lempers. En mocht je willen weten waar ik die folie vandaan haal:

https://www.bouwhuis.com/slagersfolie-op-rol-500-vellen-30x24cm

Daar gaan we dan…

Stap 1
Was de ketan met koud water net zolang tot het water helder blijft. Laat daarna de ketan in een pan met ruim, lauw water twee uur rusten.

Stap 2
Als die twee uren voorbij zijn, kieper je de ketan in de rijststomer en stoom je ’t gedurende zeven minuten – de bedoeling is dat de ketan wel al een beetje is voorgestoomd maar nog lang niet gaar. Daarna gas uit en verder met stap 3.

Stap 3
Neem een pan waar je een bijpassend deksel voor hebt en vul ‘m met 700 ml koud water. Vervolgens mik je erbij:

150 gram kokoscreme in kleinere stukjes gesneden
30 gram pandan bladeren (afgespoeld met koud water en afgedroogd met keukenpapier)
4 blaadjes djeroek poeroet
halve theelepel witte suiker
halve theelepel zout

Zet het pannetje op een laag vuurtje, deksel erop en breng het langzaam aan de kook. Daarna gas uit, even roeren, en hup, de ketan erbij. Deksel op de pan en twee uur laten staan (niet op het vuur dus).

Pauze.

Stap 4
Snij de kipfilet(s) in kleine stukjes, kieper ze in een pan met water en breng ‘t aan de kook. Zet het gas uit zodra het kookt en laat de kip dan nog even 2 minuten staan. Daarna haal je de kip uit de pan, uit laten lekken en vervolgens trek je het vlees uit elkaar opdat je allemaal draadjes krijgt. Dat kun je doen met je vingers, met twee vorken of met de keukenmixer. Zie maar hoe je ’t doet.

Stap 5
Breng 100 ml water aan de kook en mik daar 40 gram kleingesneden kokosblok (kokoscreme) en een kwart blokje kipbouillon in. Even roeren om het goed op te laten lossen. Zet ‘t even weg want straks pas nodig.

Stap 6
Alles voor de boemboe fijnmalen in de blender samen met 4 eetlepels water.

Stap 7
Verhit drie eetlepels zonnebloemolie in de wadjan en bak de boemboe op gematigd vuur – het mag niet debiel spetteren. Net zolang bakken en roeren en bakken en roeren totdat je met de spatel een paadje in de boemboe kunt trekken dat niet binnen vijf tellen weer helemaal dichtloopt.

Stap 8
Gooi de santen die je bij stap 5 hebt gemaakt bij de boemboe en vermeng het goed en vervolgens schep je de uitgeplozen kip erbij. Laat de hele bende nog een minuut of wat sudderen totdat het een dikke brij is – het mag niet kletsnat zijn. Schep vervolgens alles op een groot bord en laat het afkoelen.


De vulling is klaar, niet nat maar zeker niet kurkdroog.

Stap 9
Nadat de ketan twee uur van z’n badje heeft kunnen genieten, moet ‘ie gaar gestoomd worden: schep de ketan in de rijststomer – blaadjes weggooien – en laat ‘m 20 minuten stomen.
Klaar. Zet het bovenste gedeelte van de rijststomer (met de ketan er in) in een vergiet en laat het zonder deksel een beetje afkoelen.

Note: Als je rijst stoomt in een ouderwetse stomer, zo eentje met water in de onderste pan, moet je ervoor zorgen dat je in het midden van het bergje rijst een ruime opening maakt opdat de stoom goed kan circuleren. Maar dat wist je natuurlijk al lang.

Stap 10
Zodra je jouw vingers niet meer kan verbranden aan de gestoomde ketan, ga je de lempers maken. Wacht niet totdat de ketan helemaal koud is want dan is ‘ie niet zo handelbaar meer. Succes!

Extra info voor de beginneling:
Het maken van lempers, zeker de eerste keer, is nou niet bepaald een lolletje. En als je al weet dat je weinig of geen geduld hebt, raad ik je sowieso dit recept niet aan. Sterker nog, dan raad ik ‘t af. (Oud Indisch spreekwoord zegt: ‘Ongeduld maakt meer kapot dan je lief is.’) Maar voor degene die echt zin heeft in een kliederpartij met een onmogelijke kleefbende heb ik de volgende tips…

Zorg dat je een rol slagersplastic hebt. En een rolmatje.

Ga aan de slag voordat de ketan koud is.

Hou keukenpapier paraat om je vingers aan af te vegen.

Gebruik keukenhandschoenen (van Nitril, of latex maar daar zijn veel mensen allergisch voor).

Gebruik plastic of siliconen lepels.

Foto’s…

Leg een velletje folie op een matje en schep een klont ketan op het midden. Het is nog niet zo belangrijk hoeveel ketan je neemt want het gaat nu even voornamelijk om de handelingen.

***

Vouw het velletje over de ketan heen.

***

Druk de ketan plat en probeer tegelijkertijd te sturen in welke richting de ketan platter wordt.

***

Het zal heus niet direct lukken om een mooie rechthoek te pletten, geen probleem…

***

…want dan vouw je de folie weer open, leg een paar stukjes ketan daar waar nodig…

***

…en vouw de folie weer over de ketan en druk de toegevoegde stukjes plat.

***

Vouw de folie open en leg er een 2e folie vel bovenop maar zorg ervoor dat de korte kant van het 2e vel net ietsje uitsteekt over de plak ketan.

***

Draai de 2 vellen om en trek de oorspronkelijke folie van de plak ketan af. Wat je nu overhoudt is een rechthoek ketan precies op de juiste plek van de folie om er een lemper van te gaan rollen.

***

(We gaan nu verder in de keuken…) Het is niet zo goed te zien, maar de plak ketan ligt dus ietsje boven de onderkant van het velletje folie.
Goed, mik er wat lempervulling op – ervaring zal je leren hoeveel vulling je moet gebruiken – en rol het op.

***

Hier, makkie toch? Plaats nu de zijkanten van beide handen op de platte uiteinden van de folie en druk het rijstrolletje ietsje inelkaar (zoals je een bijna lege tube tandpasta dichtknijpt maar dan nu in stereo dus).
Mooi, vouw de uiteinden plat op het rolletje en de 1e lemper is klaar.
Ha!

Voor de rest moet je gewoon uitproberen hoeveel ketan en hoeveel vulling je moet gebruiken per lemper. ‘Übung macht den Meister’, zeiden ze tijdens de 2e wereldoorlog in Noord-Frankrijk. En zo is het maar net. O, zo’n lemper die je zojuist hebt gemaakt (gaat maken) moet je 1 minuut in de magnetron doen (hup, rolletje op de schaal van de magnetron en na een minuut er uithalen met een pannenlap ofzo) en gelijk proeven. Dan krijg je vanzelf wel een idee of je teveel of te weinig ketan en vulling hebt gebruikt.

***

En na een uurtje of wat ploeteren in de keuken, kun je iedereen in de huiskamer blij maken met overheerlijke, zelfgemaakte lempers.
Serveren met seroendeng. Feest!

Lemper met kipvulling

117 reacties

 1. Nog nooit zelf gemaakt, want ik weet niet of ik zo veel geduld heb. Maar toch, ooit moet ik het maken, dat hoort gewoon zo hihi
  Ik vind lemper errrrugh lekker en heb zitten kwijlen bij de foto’s

  • Hoi Tam, er is maar 1 manier om erachter te komen of je genoeg geduld hebt om lempers te maken…
   (Ik zal je wat verklappen: soms, als ik weer lui ben, pluk ik een beetje ketan van het bord en ook wat lempervulling en dat kneed ik tot een balletje en hup, zo mijn mond in. En daarna nog een pluk, en nog een, en nog een… en uiteindelijk maak ik dan maar 6 lempers.)
   Ik zeg: “Doen, Tam!”

 2. kuch…deze chaotische tornado in de keuken gaat zich hier toch een keer aan wagen, dan maar zweet en tranen en een haag scheldwoordenboek wat open getrokken gaat worden maar rach gaat dit maken 😀

 3. Kon je bij de toko ook maar een kilootje geduld halen……. Ik heb thuis een puber die wel de hele dag lempers kan eten:)

 4. Yeah, Heb ze gemaakt. Mijn hele keuken staat op zijn kop, maar heb wel 2 erg blije zoons!!! dankjewel voor het recept!!!!

  Heb je ook een goed recept voor een broodje bapoa… Misschien niet helemaal indisch maar wel verantwoorde maagvulling voor altijd hongerige tieners!!!

  • Goed gedaan, Dees! Maar nu moet ik je teleurstellen: ik heb nog geen recept voor Bapao dat ik al zelf heb uitgeprobeerd. Maar ik was al wel van plan om ze binnenkort te gaan maken en dan plaats ik het recept met foto’s en handleiding hier – duh, waar anders.
   Hou vol, heb geduld… 😉

 5. Voor luie types die geen zin (of tijd) hebben lemper te rollen; laagje ketan in een siliconen taartvorm, vulling erop, weer laag ketan en daar puntjes van snijden.

  Net zo lekker, minder “gedoe”.

  (Ik persoonlijk vind het erg ontspannend om rolletjes lemper te maken )

 6. Voor het rollen gebruik ik de leifheit sushi roller, erg makkelijk!!

 7. heb voor het eerst sinds jaren weer lemper gemaakt. AH en Jumbo verkopen geen ketan, toen heb ik sushi-rijst genomen en in de rijststomer met stuk santen gestoomd. Resultaat aardig gelukte kleefrijst. Ik had de vulling al gemaakt met kip. Beetje gejongleerd met huishoudfolie en deegroller. lange rechte plak gemaakt en die weer in stukken gedaan op kleine stukken folie. Het rollen ging wel redelijk en na de zoveelste krijg je er een beetje feeling voor. Na de 25e heb ik vrouw en kids laten proeven. Even 2 minuten in de microwave en serveren met Hot Chili Sauce. heerlijk hoor!! de overigen heb ik verpakt en veiliggesteld (hoofdzakelijk voor mezelf haha) in de diepvries.

 8. hi,zocht recept voor lekkere lemper want ik maakte het altijd uit mijn hoofd,vanuit mijn smaakpapil-herinnering…of met behulp van een kant en klare boemboe die ik van mami kreeg(bleh)
  ga dit weekend jouw recept gebruiken,minus de djinten want ik ben niet weg van komijn…
  je hebt een leuke website en ben benieuwt naar je kookkunst,zal vaker langskomenals mijn papillen hulp nodig hebben!
  groetjes stephany

 9. Tineke Garama

  Hallo Sjoerd,
  Wil de lemper graag gaan maken…maar theekopjes heb ik niet…kun je me vertellen hoeveel rijst ik ongeveer moet gebruiken voor dit recept?….we drinken hier koffie en thee uit mokken hahaaaa….

  • (Djeezus, wat een sukkel ben ik, hoe moeilijk kan het zijn om gewoon even een gewicht erbij te zetten…)

   Ehmmm, ik heb ‘t net even afgewogen Tineke, het is zo’n 215 gram.
   Veel plezier met koken!
   Grrrrrrroet van Sjoerd

 10. TOP Sjoerd dank je wel

 11. hallo,heb je recept met interesse gelezen en denk dat ik ook eens lemper ga maken,alleen op het laatst tover je een magnetron tevoorschijn en als er iets is dat niet mijn keuken inkomt is het wel een magnetron.!!!dus graag een tip voor als je
  geen magnetron wilt gebruiken.groetjes Vic

  • Hoi Vic, hoeft niet per se in de magnetron, kan ook in de stoompan. Je moet er dan wel voor zorgen dat de lempers niet nat kunnen worden (folie mag wel nat, maar de lemper zelf niet).

   In onbevroren toestand moeten ze zo’n 5 minuten stomen, bevroren lempers moeten ongeveer 15 minuten (lees ik zojuist op internet).

 12. BEN R GAGLIARDI

  Eeejh SLMT PG…goede Sjoe-hoerd, ” Op ‘verkenningstocht’ op wwweb, lohhh ‘Googelen’ dese … 😉 om het ultieme recept te gaan vinden/samenstellen van ♥LumPur ♥ …kwam ik uiteindelijk na vele omzwervingen (lohhh ik tik nog met vinger voor vinger, zonder op de monitor te kijken!?! en dan de tik-kambing fouten er nog uithalen,adoe)op jou webside ‘Kokkie Slomo’!!! allereerst heb ik smakelijk en hartelijk je verhaal gelezen,,,GE WEL DIG ♥ doorspekt *Babi* met humor,,,nou daar houd ik ook erg van, vandaar zo ik tik dese…hahahah. En…na ruim dertig jaar heb jij mij over de streep getrokken om zelf aan de gang te gaan(kwam ook mede doordat ik net als jou ‘weer een niet te MAKan’ zgn. LEMPER had aangeschafd) Ik heb de zaterdag;middag,avond….lohh..en nacht ervoor uitgetrokken, onder het genot van wat biertjes en kutrie muziek op de achtergrond, heerlijk in m’n eentje Rrrrustig aan♥ IK heb jou uitvoering gebruikt uitgaande van 1kg Ketan en( ipv. kipfilet) Kippendijen. ipv. Ui, Slalotten gebruikt. De boemboe heb ik aangevuld met; Djahé,Rietsuiker,Vanillesuiker,Trassie Bakar,Garam Massalaen een 1/2 bosje rag fijn gesneden Bladselderij. Het zijn er 40 st, á 130-140 gr/st. geworden!!!! JeeeZussss, wat zijn ze…NIET lekker, maar Héérlukkk geworden!!!! ik denk dat ze niet de vriezer in geraken, want ik wil ‘iedereen’ mee laten genieten van ‘mijn’ ultieme SLOMO LEM PER…mijn dank is wel errrug groot hoor ♥Sjoerd..De Knoerd♥ Trima Kassie…keep in toch/Selamat 🙂

 13. Volgens mij is dit idd heel lekkere lemper.
  Ben helaas niet zo’n kokkie, meer vd magnatron.
  Kan ik ze ook bij u bestellen?
  Grtjs Eloise

  • Soms (heel soms) lijkt het mij leuk een warung (eethuisje bedoel ik) te hebben, maar dan denk ik aan alle gasten die er zouden kunnen komen en dan Dingen Gaan Bestellen… Oooooh, die stress!

   Het spijt mij echt, Eloise, maar nee, er kan geen eten bij mij besteld worden. Maar eh, ken je dan niet iemand die wél een beetje een kokkie is, dan zou je hem/haar kunnen vragen dit recept een keertje te maken, gezellig, met z’n tweetjes (of met een knus groepje) lekker klungelen in de keuken.

 14. Hallo Sjoerd!
  Dit recept van de lemper ga ik zeker proberen.
  Heb alleen nog een vraagje (misschien nog wel een domme vraag ook).
  Kokosblok is dat hetzelfde als kokoscreme?
  Ik dank je alvast voor het antwoord.

  Groetjes,
  Nancy

 15. bedankt vandaag aan t maken….gaat gewoon lukken,nu nog het slagersfolie onder controle krijgen:-)

 16. Hoi Sjoerd,

  Wil graag dit recept proberen, maar helaas kan ik hier geen pandan bladeren scoren, helaas.
  Is daar een vervanger voor? Zo nee, is het noodzakelijk om het in het gerecht te hebben.

  Alvast bedankt

  • Ha die Erwin,

   om te beginnen: http://www.orientalwebshop.nl/pandan-blad-100gr

   Pandan blad is niet per se nodig, er worden miljoenen lempers gemaakt (en verkocht) zonder de toevoeging van pandan blad. Je mist dan alleen wel het unieke aroma van pandan, that’s all. Maar de lemper is dan gerust nog wel lekker hoor 😉
   Pandan blad is soms, in sommige gerechten, te vervangen door pandan extract (pandan essence), maar als je aan pandan extract kunt komen, kun je ook aan pandan blad komen want beide worden verkocht door de toko…

   Dan maar zonder pandan, Erwin, tis niet anders.
   Veel plezier met de lempers! 🙂

   Grrrroet van Sjoerd

   • Hahaha Sjoerd,

    Bedankt voor je flitsende reactie 😀
    Die webshop heb ik al gezien maar heb er niks aan als ik die lempers morgen wil maken, ben ongeduldig.
    Vindt trouwens wel je recepten super en zeer leuk met al die verhalen, geweldig.
    Eerst humor en daarna lekker kokkerellen.
    Veel plezier hoop snel dat er weer een lekker recept zich aandient. 😀

    Groet van Erwin 😀

 17. Zojuist voor het eerst lemper gemaakt en gelukt! Wat heerlijk en leuk om te doen!
  Ga nog vele recepten proberen van je !
  Geweldig.
  Groet,Belinda

 18. Afgelopen weekend heb ik weer lemper gemaakt. Ik was jarig en trakteerde mijn collega’s hierop. Is toch weer wat anders dan slagroomtaart 😉
  Het is een groot succes bij mijn collega’s: elke keer als ik het maak (en dat is voor hen helaas niet zo vaak, omdat het best wel een werkje is) zijn ze in no time op.

  Nog bedankt voor de tip van de folie en het stomen van de rijst (ik maak nooit een gat in het midden, maar ga het volgende keer direct proberen).

  groet,
  Odina.

 19. Hey Sjoerd

  Hoeveel lempers kan je ongeveer maken met dit recept?

  Groetjes

  • Hoi Ashley, de laatste keer dat ik ze maakte had ik er 14. Of zoiets.

   Maar het uiteindelijke aantal heeft natuurlijk alles te maken met hoe groot/klein jij de lempers maakt.

   Grrrroet van Sjoerd

 20. Petra van den Driessche

  Geweldig. Mijn dochter en zoon en ik houden heel erg van lempers. Ik ga hier een dagje voor uit trekken en samen met mijn dochterje maken. Tja eh, eerste keer rustig aanpakken he! Leuk en duidelijk beschreven. Bedankt. Ik laat weten hoe het gegaan is.

 21. Woehoe, mijn eerste pakket lempers gemaakt (jaja kip en vegakip). Met alle duidelijke uitleg van jouw, is de bereidinghelemaal goed gegaan! Nog niet zo netjes de vulling in het midden als de jouwe (ik ga binnenkort snel op zoek naar de slagers folie, werd gek van de huishoudfolie), maar dankzij mijn lempermaker van de tontongfair wel mooie rolletjes. Vaak oefenen dus. Volgens mij had ik de ketan nog net even iets langer laten koken in de magnetron moeten laten pruttelen. Heb zo’n vernuftig rijstkokertje daarvoor, maar was nog net een pietsje te nat. Vanavond lekker eten dus!

  • Ha, jij bent goed bezig, Lokje.

   Naast de o, zo handige magnetron rijststomer (plastic) heb ik nog een paar echte stoompannen (blik) en stoommandjes (bamboe). Dat zou voor jou handig zijn geweest want dan had je de ketan op het gas kunnen stomen, dat is makkelijker want dan kun je zien wanneer de ketan goed is. Maar goed, ik wil je niet op kosten jagen. Daarbij komt dat het inderdaad een kwestie van ervaring is.

   Eet smakelijk!

   P.S. Hier een link naar een website waar je die slagersrollen kunt kopen: http://www.wrappedup.nl/plastic-zakken/poly-rollen/poly-perforollen-detail
   (ik heb het in de tekst van het recept al aangepast want die link daar was hartstikke dood)

 22. Hoi Ik heb jouw kipvulling ook gemaakt en is erg lekker! Normaal haalde ik een zakje boemboe opor.
  Ik heb bij jouw recept zelf nog selderij en gefruite uitjes gedaan.

 23. Superlekker! Ik heb een dubbel recept gemaakt. Wat een werk! Maar ze vallen erg in de smaak. M’n zoontje twijfelde of ze wel net zo lekker konden zijn als de kant en klare van Amazing Oriental, maar hij vindt ze lekkerder 😀

  • Leuk, die foto, Krista!

   Ja, het is een beste klus, maar dan heb je ook wel de lekkerste lempers van de wereld want zelfgemaakt.
   Balen hoor, nou wil je zoon nooit meer anders…
   😉

   Grrrroet van Sjoerd

 24. Lemper rollen is therapie. Zelfs tot 22.00 uur……

 25. Dank voor het recept! Een paar maanden terug heb ik ze voor het eerst gemaakt, vielen heel goed in de smaak!. Ook mijn taartenbak ervaring kwam goed van pas met het rollen van de lempers! Handen een beetje nat voorkomt dat alle rijst aan je vingers zit in plaats van tussen het plastic. En een ijslepel heeft mij heel goed geholpen met doseren, zodat ze allemaal ongeveer even groot werden. Ook vond ik het handig om met een deegschraper de rijst mooi recht te duwen tussen het plastic. Paar tips van een newbie in Indofood maken, maar met andere (bak) ervaring 😉

  • Jij bent goed bezig, Lonneke!

   • Tnx Sjoerd! Ik doe mijn best, wat aardig lukt met een flinke voorraad van 38 lempers die we gisteren gerold hebben (heb mijn zoon van 15 ook aan het werk gezet, hij eet de meeste op!).

    Jij bent ook goed bezig trouwens, steeds als ik een nieuw recept zoek kijk ik eerst of jij het op je site hebt staan. Tot nu toen zijn ze allemaal super goed in de smaak gevallen en daarnaast heel leuk om te lezen!

 26. hallo,

  ik heb een vraagje:
  kun je de lemper ook maken zonder kokos?

  Groetjes Viana

 27. Hi,

  Hoeveel rolletjes haal ik uit 215 gram rijst?

  Groeten,

  Silvia

 28. Sjoerd,
  Ik kan hier in Zweden geen Pandan bladeren kopen. Nu heeft een vriendin van ons, van een “Haagse Toko” pandan pasta (van Koepoe koepoe) meegebracht.
  Heb jij enig idee of ik dat in de Ketan kan gebruiken, en hoeveel dan?
  Thanks bij voorbaat.
  Rienk

 29. 05-08-16
  Ik ga er aan beginnen
  Jullie hoer er van

  • Tijdens mijn vele binnen- en buitenlandse reizen ben ik op plaatsen geweest waar menigeen nog nooit van gehoord heeft. Vaak heb ik mij, ter bevordering van de algehele communicatie, noodgedwongen moeten verdiepen in taal, gebruiken en dialecten van volkeren in afgelegen gebieden. Dankzij die ervaringen weet ik dat jij, beste Frits, het niet hebt over onze hoer (gelukkig maar), jij laat ons slechts weten dat wij er nog van horen.

   Thank you, Frits!

 30. Goedeavond!

  Ik sta nu in de keuken en de keten staat onder water voor de lempers. Op mijn pak keten rijst staat alleen dat de rijst 8 tot 12 uur in het water moet staan..in jouw recept staat 30 min. what to do what to do? Kunt u mij helpen?

  Alvast bedankt

  Groetjes mitzy

 31. op de manier hoe jij het omschrijft is alleen de voorpret al genoeg om eraan te beginnen: no matter hoeveel klevende ellende het dan ook kost haha

 32. Gisteren lempers gemaakt volgens bovenstaand recept. De beste die ik ooit maakte. Zonder twijfel. Fantastisch van smaak.

 33. Grote klasse , Heerlijk, doen niet onder voor die van mijn ouwe Haagsche Toko….. !! Ze zijn niet zo erg “stevig”, maar dat komt omdat ik hier geen Santen kan krijgen, maar het met cocos creme moest doen…… Beetje indikken volgende keer ….

  • Ik heb er bijgezeten wanneer andere mensen lempers aan het rollen waren en wat mij vaak opvalt is dat niet iedereen de lemper strak oprolt; tijdens het rollen moet dat zo strak mogelijk, maar op het eind, en dan in de lengterichting, moet de lemper ook nog stevig aangedrukt worden, daarna pas de folie dichtklappen.

   Wel gaaf, die foto, Rienk.

 34. Vandaag lempers gemaakt met fijn gemalen babi ketjap als vulling. Misschien niet zoals het hoort, maar lekker!

 35. Hee Sjoerd,

  Na het pasteitje het 2e recept wat ik van je site hebt gemaakt. Ik ben een redelijk geduldig persoon, dus dat zat wel goed 🙂 Maar ik snap waar de waarschuwing vandaan komt. Kwam zelf niet verder dan een stuk of 10 lempers, maar oke dit waren dan wel allemaal monster-lempers. Degene van de foto was de allerkleinste.

  Maar nu het belangrijkste, de smaak!!! En moet gewoon zeggen ‘WAUW WAUW WAUW’!!!!!! Echt precies helemaal goed zoals ik ze lekker vindt. Hoe doe je het toch?

  Je snapt dat je site met stip gestegen is in mijn favorietenlijstje en stevig op nummer 1 staat ondertussen 🙂 Nu maar snel de volgende recepten proberen. Volgende op het lijstje is de Risolles 🙂

  Sjoerd, je bent een topper en ga vooral door!!!!

  Groet,
  Michel

 36. Hoi sjoerd hadden vandaag snackjesdag maken en gekozen voor jou lemper, rempah en pasteitjes
  bij de lemper heb ik wat sambal bijgedaan vind ik lekkerder en de pasteitjes heb ik met bladerdeeg gemaakt
  verder zijn die rempah ballen ook wat heter haha
  maar Was wel beetje veel werk maar het resultaat mag er zijn

 37. OWH wat een heerlijk recept Sjoerd!! Moet nog even oefenen op het rollen jammer jammer nog vaker lemper eten hahaha… ik heb een vraagje: kan geen pandan blad vinden, kan ik dit ergens door vervangen? Vond alleen pasta maar daar gaan we groene rolletjes van krijgen vrees ik…:)

  • Hallo Elsje,

   pandanblad moet er echt bij, kan niet vervangen worden. (En pandan extract is leuk, maar niet voor dit gerecht.)
   Moet je toch weer op pad.

   Grrrroet van Sjoerd

 38. Evelin van Hien

  Hallo! Ik ben het nu aan het maken en het is heel wat werk, maar ja… je moet er wat voor over hebben, he??
  Soms zit ik ook een hele middag loempia’s te rollen… Of ba paos te stomen.
  Even een tip voor de kip: als de kip hebt gekookt, zet het in een grote kom (deeg kom) en zet de mixer er in. Ik doe dit altijd met een handmixer, zo kan je beter in de hand houden (letterlijk) hoe fijn de kip gemalen (als het ware) wordt. Veel minder gedoe dan om het met de hand te doen.
  Ik ga nu verder met het werk… groetjes!!!

  • Hoi Evelien, die kip met mixer-truc wilde ik ooit vermelden bij mijn hoofdstuk “kokkie’s kook wijzer”, ik had een heel verhaal geschreven met handige foto’s erbij en toen crashte mijn harddisk… alles kwijt. Overigens gebruik ik het ook bij rundvlees (draadjesvlees) wanneer ik kroketten maak.

   Het is goed dat je het gezegd hebt Evelien, dat is voor mij een aansporing om er een (nieuw) verhaaltje over te schrijven.

   Grrrroet van Sjoerd

 39. Ik heb het geprobeerd om een antwoord te sturen op uw email maar dat is niet gelukt… Hieronder mijn antwoord: Ik zie deze reactie niet op de site…
  Jammer dat de nieuwe berichten niet op de eerste pagina terecht komen, dat zou het makkelijker maken. Ik heb gekeken op de laatste pagina maar daar was het nog niet.

  Ja, het werkt goed. Ik maak nooit draadjes vlees maar doe dit ook voor de vulling van coxinhas, een Braziliaanse party snack…

  Ik ben een indo, maar ik kook bijna niets uit de Indonesische keuken. Vind ook niet alles lekker, maar lemper is beslist wel iets dat ik lekker vind.

  Ik las dat je de rijst moest verwerken voor dat hij koud werd toen ik nog lang niet klaar was met de rest, en het was geen probleem. Ik heb de rijst ‘uitgesmeerd’ op de folie met de bolle kant van een lepel die ik in water had gedoopt. Dus als het ooit mis gaat kan je het ook doen…
  Ben je nog in Spanje of weer terug in NL?

  Groetjes,
  Evelin

  Niet Evelien, svp.

 40. Hoeveel lempers kun je met deze hoeveelheden maken? Want je schrijft één volle theekop ketan maar 300 gram kipfilet. Dat zijn 2 kipfilets. Is dat niet te weinig ketan?

  • Hahaha, die Hans toch, hoe kan ik nou weten hoe de mensen thuis hun lemper maken; veel vulling, weinig vulling, dunne lemper, dikke lemper…

   Ze houden altijd wel iets over lijkt mij. Ik ook, altijd vulling over. Maar die gebruik ik dan weer voor in mijn noodle soup.

   Overigens maak ik er ongeveer 20.

   Grrrroet van Sjoerrrrrd

   P.S. Neem anderhalf kopje ketan, Hans.

 41. Vandaag voor de eerste keer lemper gemaakt.. Is veel/lang maar leuk om te doen..en maar hopen dat mannetjelief het lekker vind.. Ja, echt lekker. Jeejjj, applausje voor mezelf.. Ik ga nu tweede portie rijst maken want heb nog vulling over..ze zijn wel goed gevuld zegt de jury hier.. Ik heb trouwens bakpapier gebruikt om de rolletjes te maken..na twee of drie lemper moest ik wel een nieuw stukje bakpapier nemen..maar dat ging ook goed moet ik zeggen.. Daarna gewoon ingerold in alufolie.. Super goed recept..Dank je wel.. 🙂

 42. Hoi Sjoerd! Hier een grote fan van jou site. Heb al vanalles van je geleerd en veel om je gelachen. Dank hiervoor!

  Ben nu voor de zoveelste keer lempers aan het maken. En het lukt prima. Maar ik heb toch een verbeterpuntje voor mezelf.
  Iedere keer als ik mijn rijst uit “zn badje” haal en in de stoompan doe. Kijk ik naar jou foto en zie ik een GROOT verschil. Jou rijst ziet er echt nog uit als rijst. Die van mij is al veranderd in een soort pap! Lekkere pap maar ik heb het idee dat ik ergens beter mijn best moet doen.
  Lempers zijn natuurlijk altijd een beetje plakkerig maar mijn exemplaren spannen zeker de kroon!

  Hopelijk heb je een tip voor me!
  Smakelijke groetjes Flora.

  • Jawel, ik heb een tip voor je:

   schrijf op wat je gedaan hebt en vergelijk dat later met mijn recept. Of beter nog, ga koken met 2 personen, dan kan de een de ander controleren.

   Succes ermee Flora (et labora)

   Grrrroet van Sjoerd

 43. Hallo Sjoerd, wat een geluk dat ik jouw site heb ontdekt. De tranen lopen over mijn wangen en dat komt niet door de uien ha ha. Wat kun jij ontzettend leuk en begrijpend schrijven. Ik ben een ervaren hobbykokin maar Indisch eten nooit gemaakt. Het was ook zo makkelijk toen we in Amsterdam woonden even om de hoek bij toko Makasar eten halen en alles daar was top! Nu wonen we in Beverwijk vlak bi de Bazaar. Daar zit een grote tokosupermarkt en een balie met afhaaleten. Nu dat was eens maar nooit meer helaas. 9oktober j.l kreeg ik van mijn man het groot Indonesisch kookboek ( hint hint)van Beb Vuyk. Ik heb al een paar dingen gemaakt maar ik wilde ook lumper maken en helaas staat dat recept er niet in. Zo ben ik dus op jouw site terecht gekomen en heb ik gisteren de toko leeggekocht met ingrediënten een rijststomer en een cobec! Vandaag lumper gemaakt! Jee wat zijn ze lekker! Ik vond het niet moeilijk om te maken alleen het rollen moet ik nog goed onder de knie krijge ha ha. De eerst was een heel kort dikkerdje en de tweede was veel te lang en te dun, de vulling kwam erdoorheen. Ach eentje voor Thea! Glaasje soesoe erbij want als ik het doe doe ik het goed! Maar de rest zijn best mooi geworden maar wel erg groot! DAt ga ik volgende keer beter doen. Nogmaals bedankt voor dit heerlijke recept, groet van Thea

  • En straks ben je alle snacks van toko Makassar vergeten omdat zelfgemaakte lempers/risolles/pasteitjes/martabakjes/etc veel lekkerder zijn.

   Grrrroet van Sjoerd

   • Jaa helemaal waar! Vandaag heb ik bapao gemaakt en dat ging eigenlijk heel goed totdat ze in de stoommand gingen. Ik heb niet in de pan gespiekt en geduldig nog 5 minuten laten staan maar toen ze er uitkwamen zaten er allemaal kleine gaatjes in het deeg. Ze smaken prima hoor alleen het deeg is niet luchtig. Enig idee hoe dat kan? Groetjes Thea

    • In het algemeen geldt dat een bapao niet luchtig kan worden als er niet goed genoeg is gekneed. En dat verschijnsel van gaatjes in het deeg is helemaal nieuw voor mij; het zegt me niks. (Maar je hebt iets anders gedaan dan er in het recept staat, dat weet ik wel.)

     Ik zou willen dat ik, zo op afstand, wist wat er verkeerd is gegaan, aan de andere kant, als ik dat zou weten, zou ik morgen naar Las Vegas gaan en mijn geld verdienen in een casino en nooit meer recepten schrijven want te druk met gokken, drank en vrouwen enne…

     Grrrroet van Sjoerd

 44. Ik heb eerst heerlijk gelachen.. (loleng hoor). En ga dit recept maken. Ben dol op lemper. Lekker na.. Eigenlijk alles 🙂 Hoop dat ‘t me lukt.

 45. Hè hallo!! Is er ook een printversie? Dan kan ik hem in Mn kookklapper doen zonder eindeloos veel zwart te hoeven printen. Groetjes

  • Hoi Bernou,

   Als je de tekst (op de website) selecteert en kopieert, kun je dat in een leeg Word document (of text document) plakken. De foto’s delete je en dan hou je dus alleen tekst over, dat kun je printen.

   Grrrroet van Sjoerd

 46. Hoi Sjoerd,
  Ook ík kijk vaak op je site op zoek naar goede recepten !
  Bedankt voor je leuke site hoor
  Ik heb gisteren voor de tweede keer in mijn leven lempers gemaakt!
  Tjeemig wat een werk en ik zal je vertellen dat ik hillegaar spierpijn heb van het platdrukken van de rijst..;)
  Ik heb er dan ook zo’n 50 gemaakt!
  Nu vind ik het zooo verschrikkelijk irritant als mijn lempers niet allemaal gelijk van grootte zijn. (autistisch tikje)
  Ik zag ergens op internet dat iemand een malletje gebruikte…EUREKA!!
  Ik gebruikte gewoon een dekseltje van een boterkuipje, knip het midden eruit zodat alleen het opstaande randje overblijft!
  Leg het malletje ónder het velletje slagersfolie
  Leg het bolletje ketan (geschept met een ijsbolletjestang) OP de folie.
  Druk plat met een tweede velletje folie, keurig binnen het malletje
  Haal het malletje onder het 1e velletje weg en voila…allemaal mooie gelijke lempers… 😉
  De vullig vond ik écht zaaalig en ik vraag me af of ik het gewoon met kippendijtjes zal maken en het met gewone rijst ga eten als maaltijd (of is dat dan Ajam Opor)
  Ik zal kijken of ik een foto kan plaatsen 😉
  Nogmaals dank en ga voorallll doorrr…;)
  Groetjes van Pien

  • Boterkuipjedekseltje, natuurlijk! (Ik moest wel even twee keer kijken voordat ik zag wat er werkelijk op de foto staat.)

   Vulling met gebraden kip is sowieso anders want andere textuur (draderiger), qua smaak proef ik alleen af en toe verschil.
   Anyways, ik ga vooral door en jij wordt lemper-specialist zonder mal. Na veel oefenen.

   Grrrroet van Sjoerd

 47. Aduh yah, salig…….goed resep yah!
  Wel ietsje verse djahé en daon selderij in de vulling extra erbij.

 48. Hallo Sjoerd
  bij toeval op je site gekomen en ooooo wat zit ik te kwijlen bij al je recepten :-),
  ik heb alle ingrediënten in huis gehaald voor de lemper en ga morgen aan de slag, ik zal denk ik wel een paar vloeken laten rollen maar ik ga me er aan wagen.

 49. Michelle Schenk

  Hoi! Bedankt voor je enthousiasme! Ik heb eenvraag: mijn Indische oma maakte vroeger lempers met een bruine vulling. Volgens mij met gedroogd vlees. Ze is overleden (niet daaraan hoor, gewoon van ouderdom) dus ik kan het haar niet vragen. Ja misschien via zo’n waarzegger maar dan hoor ik haar stem: ‘Michelle, last de doden met rust!’ De familie weet ook niet meer waarvan oma ze maakte. Daarom mijn vraag aan jou: heb je een idee hoe je lempers maakt van gedroogd vlees? Hartelijk dank en keep up the good work!

  • Kort antwoord: Nee.

   Langer antwoord: Ik ben geen allesweter (bij lange na niet) maar ik heb nog nooit gehoord van lemper met gedroogd vlees. Een bruine vulling zou kunnen duiden op rundvlees. Hoe dan ook, aan mij heb je he-le-maal niets, in dit geval.

   Grrroet van Sjoerd

 50. Sjoerd, heb je een recept voor lempers met abon-vulling?

 51. Al meerdere keren gemaakt nav dit recept en elke keer weer een succes ?? Goede uitleg en handig die foto’s erbij. Vandaag weer gemaakt dus iedereen hier is weer happy ?

 52. Hallo Sjoerd, oeh het water loopt me nu al in de mond. Maar moeten de ketoembar, djinten, kunjit en laos vers zijn of gemalen? ?

 53. Beste Sjoerd,

  enorm gelachen om jouw verhaal voor en tijdens dat je kookt.

  ik heb dit recept gemaakt en inderdaad ik dacht een uurtje of 4 moet wel genoeg zijn. NOT
  helaas met het lezen op de pad en het maken van alles (en de nodige wijn die ik zelf had verorberd had tussentijds )is het wel ontzettend goed gelukt. (achteraf pas !!!) Waarom?? staat hieronder.

  ik was aan het rollen en alles rook naar de pandan en niet meer naar de kokos of vulling ik dacht
  “ow jee als dit maar goed gaat”
  Na een lange tijd rollen van de lempers was ik enorm sjaggerijnig naar bed gegaan.

  Eerst mezelf grondig gedouched want alles rook naar eten zelfs mijn haar.

  ik heb het de volgende dag meegenomen naar mijn beste vriendin en haar moeder (woont anderhalf uur weg ) en met die pandan lucht in de auto. Aangekomen met een gezicht met onweer gaf ik de lempers aan haar.
  40 stuks en gewaarschuwd over de pandan en dat het misschien mislukt was.

  Tot mijn verbazing maakte ze er een paar warm en begon niet te eten en eten en eten ….nog een paar warm gemaakt en eten. Ik vroeg: “zijn ze lekker dan???”
  ze gaf me een stukje en inderdaad! Rijst smaakte wel naar kokos en de vulling was heerlijk!!.

  Ze zei: ” je krijgt niks mee naar huis alles blijft hier!”

  Deze staat dus in mijn favorieten en verwijs naar jou waar ik het recept vandaan hebt als iemand er om vraagt.

  Toprecept en heerlijk… volgende keer maak ik foto’s

  Niet echt een spannend verhaal maar wel echt gebeurd.

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*