Ik dacht dat ik een leuk verhaaltje ging schrijven over saucijzenbroodjes… maar er komt niets uit vandaag. Writers block, denk ik. Niks aan te doen, moet vanzelf weggaan. Ik ga maar even naar beneden, misschien wat inspiratie opdoen en gezellig koffie drinken met Lientje die al een uurtje of wat vreselijk druk doet met een radicale rommelopruimactie… Ik loop de …
Lees verder »Kokkie's Recepten
Indische kroketjes
Op mijn favoriete Hollandse snacklijst staat de Frikandel Speciaal onbetwist op nr 1. Daarna volgt Ras patat met pindasaus en op nr 3 staat de Mexicano, eveneens met pindasaus. “Ja, lekker belangrijk Sjoerd, what’s your point?!” Nou, het is opmerkelijk dat de kroket of bitterbal niet in mijn top 3 staat want ik vind bier met bitterballen een geweldige combi. …
Lees verder »Gado gado
Wie kent het niet, gado gado? Nou, okee, misschien niet iedereen. Voor degene die het niet kent (hoe is het mogelijk): het is een gevarieerde groentenschotel met pindasaus. Plus nog wat dingetjes erbij zoals gekookt ei, aardappel of tahoe, kroepoek en gebakken uitjes. Het kan koud gegeten worden, eh, behalve de pindasaus dan, die moet warm zijn, maar persoonlijk vind ik het …
Lees verder »Sajoer boontjes met tahoe
Boontjes. Vroeger moest ik er niks van hebben, echt, ik vond het een straf om ze te eten. En al helemaal wanneer ze, tijdens het kauwen, piepten. Maar gelukkig komt er een moment dat je zelf kunt bepalen wat je eet, Joedi-eet-je-bordje-leeg-want-anders-zwaait-er-wat is dan verleden tijd. Een goed moment om al het vieze eten van vroeger opnieuw en objectief te …
Lees verder »Rendang daging sapi
Rendang daging sapi is gestoofd rundvlees. En voor de volledigheid zal ik je ook even vertellen hoe je rendang uitspreekt: de eerste lettergreep als de ‘run’ van homerun, en de tweede lettergreep zoals je ’t schrijft. De klemtoon ligt trouwens op de 2e lettergreep, dus ‘rendang’ spreek je niet uit alsof het familie is van de renkip. Rendang wordt gemaakt …
Lees verder »Ajam boemboe Bali
Een prachtige naam voor een erg eenvoudig te maken recept. En lekker!Wat hebben wij zoal nodig? 2 grote kipfilets… En hup, hier is al aanleiding voor discussie: “Kipfilet? Ben je gek geworden?!” Ik hoor ‘t je al roepen. <Zucht> je hebt misschien nog wel gelijk ook, want voor de beste kipsmaak (en malsheid) moet je stukken kip gebruiken, compleet met …
Lees verder »Sajoer lodeh
Allereerst, voor degene die wil weten wat sajoer lodeh betekent: sajoer (sayur) = groente(n) lodeh = zachtgekookt Zachtgekookte groente(n), dus. “Uh…, okee, en wat voor ‘n groente(n) dan?” vraag jij je misschien af. Nou, ik zal ‘t je vertellen: dat maakt eigenlijk niet uit. “Echt niet?” Nope. “O, dawissiknie…” Sajoer lodeh is een bijgerecht dat bestaat uit diverse, zachtgekookte groenten …
Lees verder »