Ajam boemboe Bali

Een prachtige naam voor een erg eenvoudig te maken recept. En lekker!Wat hebben wij zoal nodig?

2 grote kipfilets…
En hup, hier is al aanleiding voor discussie:
“Kipfilet? Ben je gek geworden?!” Ik hoor ‘t je al roepen.
<Zucht> je hebt misschien nog wel gelijk ook, want voor de beste kipsmaak (en malsheid) moet je stukken kip gebruiken, compleet met botjes, pezen, huid…
Maar ja, dat lusten wij hier thuis niet. Of, beter gezegd, wij vinden kip kluiven niet echt prettig. Smerig zelfs.
Ergo…

kipfilets:

Spoel de kipfilets af onder de kraan, dep ze droog met keukenpapier en snij ze in blokjes. (Vieze stukken wegsnijden!) Wrijf ze vervolgens in met assem (1 theelepel is voldoende). Leg de blokjes in een bakje en laat ze op kamertemperatuur komen.


Kipfilets in stukjes gesneden, hapklaar formaat

 


Ingewreven met 1 theelepel assem

De boemboe

 • 4 rode sjalotjes
 • 3 teentjes knoflook
 • 3 geroosterde kemirinoten
 • 1 theelepel trassi
 • 1 theelepel djahe
 • 1/2 theelepel laos
 • 4 ontpitte, grote rode lomboks, of 2 theelepels sambal oelek
 • 1/4 theelepel zout
 • 3 blaadjes djeroek poeroet

Bovenstaande ingrediënten moet je fijnmalen/fijnwrijven in de blender of cobek.

Overige ingrediënten

 • 2 theelepels gula djawa
 • 1 blaadje salam (moet tegelijkertijd met de boemboe in de pan)
 • 1 spriet sereh (moet tegelijkertijd met de boemboe in de pan)
 • 2 eetlepels gezeefde tomaten
 • 1 eetlepel ketjap manis
 • 1 theelepel assem om de blokjes kipfilet mee in te wrijven

Fruit de boemboe in 4 eetlepels olie samen met de salam en sereh op niet al te hoog vuur gedurende anderhalve minuut (ongeveer). Vervolgens toevoegen:

 • gezeefde tomaten
 • gula djawa
 • ketjap

even goed roeren en dan de kip erbij. Goed omscheppen en bak de kip gedurende een minuut in de boemboe – het vuur moet vrij hoog maar niet al te hoog want anders verklooi je de boemboe. Zet de wadjan daarna op een kleine pit met laag vuur, deksel erop en 5 minuten zachtjes laten sudderen Daarna schep je alles even om (proef even of er nog zout bij moet), deksel op de wadjan en weer 5 minuten laten staan. Daarna alles weer even omscheppen, deksel erop en vervolgens (nog steeds zachtjes laten sudderen) wachten totdat jij de kip gaar vindt, bij mij is dat na ongeveer 5 minuten.

Zoals gezegd, bij mij is de kip gaar na (in totaal dus) zo’n 15 minuten sudderen, maar soms duurt het iets korter, soms iets langer, dat hangt o.a. af van hoe dik de blokjes kip zijn en hoe hoog het vuur stond.

Enfin, schep de ajam boemboe Bali (per persoon) in een voorverwarmd kommetje en serveer ‘t met witte (pandan) rijst met bijvoorbeeld sajoer boontjes. Zet er ook gelijk een schaal kroepoek oedang bij. En een bakje sambal goreng kering kentang of zo. En wat gebakken uitjes.

Adviestip van Slomo:
Kook wat eieren en frituur ze heel eventjes – pas op, ze mogen niet bruin worden, wel een klein beetje gelig (o, en niet vergeten eerst te pellen he, voordat ze de frituur ingaan). Mik ze daarna in de wadjan bij de ajam boemboe Bali zodra je de kip gaat laten sudderen. Bij het serveren snij je de eitjes doormidden en leg je die in het kommetje, bovenop de kip. Eet smakelijk!

Het resultaat

Ajam boemboe Bali

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

29 reacties

 1. moet het toch even kwijt, wat een top receptje is dit toch, net weer voor de heelveelste keer gemaakt !!

 2. Lekker in balans en goeie pit erin!,
  Gegeten met nasi koening en een komkommersalade.

 3. Ik wil je bedanken voor alle heerlijken gerechten. Makkelijke recepten om na te maken.
  Me vader is half Indisch en mijn man dus heb van huis uit wel wat mee gekregen, maar als ik ze van jou maak smullen ze en vragen steeds waar ik de recepten vandaan heb.
  Dus onze complimenten 🙂
  Ga zo door met lekkere recepten, ik ga binnenkort de risolles maken lekkerr!!

 4. Oh dit lijkt mij super lekker. Ben even benieuwd hoeveel gram kipfilet je heb gebruikt? Ik wil namelijk een kilo kipfilet gebruiken. Moet ik de hoeveelheid ingrediënten dan ook nog aanpassen.?

  • Dat zal ongeveer 350 gram zijn geweest – die kipfilets wogen in de verpakking weliswaar iets zwaarder maar ik snij de vieze stukken er altijd af.
   Als ik een kilo kipfilet had, dan zou ik het gerecht gewoon 2 keer maken: elke keer met 500 gram kipfilet, dan weet ik zeker dat de smaak okee is.

   En in het kader van experimenteren:
   Je kan in plaats van 2 kipfilets wel een kilo gebruiken, maar dan moet je wel alle ingrediënten, behalve de trassi en sereh, met factor 1.5 vermeerderen. In het ergste geval krijg je dan een iets flauwere versie van ajam boemboe Bali. Maar misschien gaat het ook wel goed, je weet het niet (ik heb er geen ervaring mee dus aan mij heb je niks).

   Grrrrroet van Sjoerd

 5. Ik heb hem gemaakt maar vind hem te citroenachtig smaken, kan ik hier nu nog wat aan doen voordat ik het opdien?