Lemper, met kipvulling

Daar loop ik dan, een beetje te slenteren over de pasar malam.
Alles is leuk en interessant en lekker. Even bij de bootjes kijken (de fameuze ‘put-put’ bootjes van blik met supersonische stoomaandrijving) en, oh, kijk, krekeldoosjes! Kopen, kopen, kopen, ook al krijg je die dingen soms niet meer stil en staat ‘ie de godganse dag te tjirpen als een idioot. Maar toch leuk! Ik koop 3 doosjes en een bootje (dat bootje wordt vele jaren later plots een duikbootje wanneer ik hem wil laten varen in ons zwembad, maar dat is een ander verhaal).

Mijn vriendin is inmiddels ongeduldig geworden en trekt aan mijn arm, “Kom op,” zegt ze, “we gaan wat eten.” Wij lopen richting sate-tentjes maar dan zie ik vanuit mijn ooghoek een prachtige wajang pop. “Even kijken, ja?” Ik wil er eentje kopen, een kadootje voor een vriend.
“Sjoe-hoerd, kom nou mee-hee,” dreint mijn vriendin. ‘Djeezus-fucking-Christ!‘ denk ik, “Ga maar vast, ik zie je zo.”

Een kwartiertje later of zo, tenminste, voor mijn gevoel was het hooguit een kwartiertje, zie ik haar zitten bij een grote eettent, gezicht op onweer. Terwijl ik op haar af loop, passeer ik een kraampje met lempers. “Ik dump ‘r voor een lemper!” mompel ik stilletjes. “Halloooo,” doe ik opgewekt, “al besteld?”

Enfin, dat duurde niet lang. Die relatie bedoel ik. Je moet mij vooral gaan haasten, dan woon je, voor je ‘t weet, weer in je eentje.
Kun je lekker de hele dag jezelf lopen opschieten. Maar dat terzijde.

Goed. Lempers. Ik weet niet meer precies wanneer, maar ik heb een keertje he-le vie-ze lempers gegeten en sindsdien eet ik ze niet meer.
Raar eigenlijk, want dat betekent dus dat 1 klojang het voor alle andere lempermakers verpest heeft. Niet eerlijk. En eigenlijk zonde. Dus een paar maanden geleden heb ik besloten om de lekkerste lemper van de wereld te maken. Als tegengif, zeg maar. Nou, dat werd nog een hele klus want wat kun je eindeloos variëren met die dingen zeg, atta-atta! En ik kon maar niet kiezen; niet met sambal – wel met sambal (hoort eigenlijk niet, maar ja), wel met djinten – niet met djinten, verse kip – kipfilet, en ga zo maar door. Maar nu, 3 miljoen lempers later, denk ik dat ik Het Recept voor een geweldig lekkere lemper heb.

Wat ik belangrijk vind, is dat je de vulling goed moet kunnen proeven. Het is een beetje jammersneu als je met je tong op zoek moet naar de kip of gehakt. Ten eerste moet je de vulling lekker kruiden, en ten tweede moet je niet al te knieperig zijn met het vullen van je rijstrolletje. Maar ook de rijst zelf moet een beetje gepimpt. Ketan (kleefrijst dus) is nou niet bepaald vol van smaak en heeft dus een beetje hulp van de kok nodig. Sowieso is het toevoegen van santen al
verplicht, maar wij kunnen die arme ketan nog meer helpen: een pandansmaak meegeven bijvoorbeeld, maar goed, dat vertel ik wel in het recept. Hoe dan ook, jouw lemper wordt plots een hit als alleen de buitenkant al hartstikke lekker is. Maar, you be the judge, maak en proef, zeg ik.

Goed, boodschappenlijstje watseppen naar jezelf en hup, naar de toko! En dan lekkere lempers maken, jaaaaaa!

Wat hebben wij nodig…

  • voor de lempervulling:350 gram bruikbare kipfilet
    40 gram kokosblok
    100 ml kokend water
    1/4 blokje kipbouillon (ik gebruik Maggi “Minder zout, meer smaak”)

    Boemboe
    60 gram rode ui
    2 teentjes knoflook
    3 geroosterde kemirinoten
    1 theelepel ketoembar
    1/2 theelepel djinten
    1/4 theelepel kunjit
    1/4 theelepel laos
    versgemalen peper: 8x draaien aan de peperpotdop
    1/2 theelepel zout

    voor de rijstrolletjes:
    300 gram ketan (kleefrijst)
    150 gram kokoscreme
    700 ml water
    1/2 theelepel zout
    1/2 theelepel witte suiker
    30 gram pandan bladeren (afgespoeld en afgedroogd)
    4 blaadjes djeroek poeroet

    om lempers te rollen:
    1.  Een rol slagersplastic, wordt ook wel polyrol of slagersrol genoemd (zie foto) en als je geen slagersplastic hebt, moet je vershoudfolie gebruiken. Of pisangblad.

    2. Oprolbare bamboe placemat/onderlegger (of zo’n soesie-rolding, kan ook).

    3. Goed humeur en veel geduld.

Deze folie is iets dikker dan de irritante vershoudfolie dat overal aan blijft kleven. Zoals je ziet, is deze folie op de rol en je kunt er makkelijk velletjes van afscheuren dankzij o, zo handige perforatie. Elk velletje is iets van 24 x 30 cm, ideaal voor lempers. En mocht je willen weten waar ik die folie vandaan haal:

https://www.bouwhuis.com/slagersfolie-op-rol-500-vellen-30x24cm

Daar gaan we dan…

Stap 1
Was de ketan met koud water net zolang tot het water helder blijft. Laat daarna de ketan in een pan met ruim, lauw water twee uur rusten.

Stap 2
Als die twee uren voorbij zijn, kieper je de ketan in de rijststomer en stoom je ’t gedurende zeven minuten – de bedoeling is dat de ketan wel al een beetje is voorgestoomd maar nog lang niet gaar. Daarna gas uit en verder met stap 3.

Stap 3
Neem een pan waar je een bijpassend deksel voor hebt en vul ‘m met 700 ml koud water. Vervolgens mik je erbij:

150 gram kokoscreme in kleinere stukjes gesneden
30 gram pandan bladeren (afgespoeld met koud water en afgedroogd met keukenpapier)
4 blaadjes djeroek poeroet
halve theelepel witte suiker
halve theelepel zout

Zet het pannetje op een laag vuurtje, deksel erop en breng het langzaam aan de kook. Daarna gas uit, even roeren, en hup, de ketan erbij. Deksel op de pan en twee uur laten staan (niet op het vuur dus).

Pauze.

Stap 4
Snij de kipfilet(s) in kleine stukjes, kieper ze in een pan met water en breng ‘t aan de kook. Zet het gas uit zodra het kookt en laat de kip dan nog even 2 minuten staan. Daarna haal je de kip uit de pan, uit laten lekken en vervolgens trek je het vlees uit elkaar opdat je allemaal draadjes krijgt. Dat kun je doen met je vingers, met twee vorken of met de keukenmixer. Zie maar hoe je ’t doet.

Stap 5
Breng 100 ml water aan de kook en mik daar 40 gram kleingesneden kokosblok (kokoscreme) en een kwart blokje kipbouillon in. Even roeren om het goed op te laten lossen. Zet ‘t even weg want straks pas nodig.

Stap 6
Alles voor de boemboe fijnmalen in de blender samen met 4 eetlepels water.

Stap 7
Verhit drie eetlepels zonnebloemolie in de wadjan en bak de boemboe op gematigd vuur – het mag niet debiel spetteren. Net zolang bakken en roeren en bakken en roeren totdat je met de spatel een paadje in de boemboe kunt trekken dat niet binnen vijf tellen weer helemaal dichtloopt.

Stap 8
Gooi de santen die je bij stap 5 hebt gemaakt bij de boemboe en vermeng het goed en vervolgens schep je de uitgeplozen kip erbij. Laat de hele bende nog een minuut of wat sudderen totdat het een dikke brij is – het mag niet kletsnat zijn. Schep vervolgens alles op een groot bord en laat het afkoelen.


De vulling is klaar, niet nat maar zeker niet kurkdroog.

Stap 9
Nadat de ketan twee uur van z’n badje heeft kunnen genieten, moet ‘ie gaar gestoomd worden: schep de ketan in de rijststomer – blaadjes weggooien – en laat ‘m 20 minuten stomen.
Klaar. Zet het bovenste gedeelte van de rijststomer (met de ketan er in) in een vergiet en laat het zonder deksel een beetje afkoelen.

Note: Als je rijst stoomt in een ouderwetse stomer, zo eentje met water in de onderste pan, moet je ervoor zorgen dat je in het midden van het bergje rijst een ruime opening maakt opdat de stoom goed kan circuleren. Maar dat wist je natuurlijk al lang.

Stap 10
Zodra je jouw vingers niet meer kan verbranden aan de gestoomde ketan, ga je de lempers maken. Wacht niet totdat de ketan helemaal koud is want dan is ‘ie niet zo handelbaar meer. Succes!

Extra info voor de beginneling:
Het maken van lempers, zeker de eerste keer, is nou niet bepaald een lolletje. En als je al weet dat je weinig of geen geduld hebt, raad ik je sowieso dit recept niet aan. Sterker nog, dan raad ik ‘t af. (Oud Indisch spreekwoord zegt: ‘Ongeduld maakt meer kapot dan je lief is.’) Maar voor degene die echt zin heeft in een kliederpartij met een onmogelijke kleefbende heb ik de volgende tips…

Zorg dat je een rol slagersplastic hebt. En een rolmatje.

Ga aan de slag voordat de ketan koud is.

Hou keukenpapier paraat om je vingers aan af te vegen.

Gebruik keukenhandschoenen (van Nitril, of latex maar daar zijn veel mensen allergisch voor).

Gebruik plastic of siliconen lepels.

Foto’s…

Leg een velletje folie op een matje en schep een klont ketan op het midden. Het is nog niet zo belangrijk hoeveel ketan je neemt want het gaat nu even voornamelijk om de handelingen.

***

Vouw het velletje over de ketan heen.

***

Druk de ketan plat en probeer tegelijkertijd te sturen in welke richting de ketan platter wordt.

***

Het zal heus niet direct lukken om een mooie rechthoek te pletten, geen probleem…

***

…want dan vouw je de folie weer open, leg een paar stukjes ketan daar waar nodig…

***

…en vouw de folie weer over de ketan en druk de toegevoegde stukjes plat.

***

Vouw de folie open en leg er een 2e folie vel bovenop maar zorg ervoor dat de korte kant van het 2e vel net ietsje uitsteekt over de plak ketan.

***

Draai de 2 vellen om en trek de oorspronkelijke folie van de plak ketan af. Wat je nu overhoudt is een rechthoek ketan precies op de juiste plek van de folie om er een lemper van te gaan rollen.

***

(We gaan nu verder in de keuken…) Het is niet zo goed te zien, maar de plak ketan ligt dus ietsje boven de onderkant van het velletje folie.
Goed, mik er wat lempervulling op – ervaring zal je leren hoeveel vulling je moet gebruiken – en rol het op.

***

Hier, makkie toch? Plaats nu de zijkanten van beide handen op de platte uiteinden van de folie en druk het rijstrolletje ietsje inelkaar (zoals je een bijna lege tube tandpasta dichtknijpt maar dan nu in stereo dus).
Mooi, vouw de uiteinden plat op het rolletje en de 1e lemper is klaar.
Ha!

Voor de rest moet je gewoon uitproberen hoeveel ketan en hoeveel vulling je moet gebruiken per lemper. ‘Übung macht den Meister’, zeiden ze tijdens de 2e wereldoorlog in Noord-Frankrijk. En zo is het maar net. O, zo’n lemper die je zojuist hebt gemaakt (gaat maken) moet je 1 minuut in de magnetron doen (hup, rolletje op de schaal van de magnetron en na een minuut er uithalen met een pannenlap ofzo) en gelijk proeven. Dan krijg je vanzelf wel een idee of je teveel of te weinig ketan en vulling hebt gebruikt.

***

En na een uurtje of wat ploeteren in de keuken, kun je iedereen in de huiskamer blij maken met overheerlijke, zelfgemaakte lempers.
Serveren met seroendeng. Feest!

Lemper met kipvulling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

139 reacties

  1. Sjoerd, heb je een recept voor lempers met abon-vulling?

  2. Michelle Schenk

    Hoi! Bedankt voor je enthousiasme! Ik heb eenvraag: mijn Indische oma maakte vroeger lempers met een bruine vulling. Volgens mij met gedroogd vlees. Ze is overleden (niet daaraan hoor, gewoon van ouderdom) dus ik kan het haar niet vragen. Ja misschien via zo’n waarzegger maar dan hoor ik haar stem: ‘Michelle, last de doden met rust!’ De familie weet ook niet meer waarvan oma ze maakte. Daarom mijn vraag aan jou: heb je een idee hoe je lempers maakt van gedroogd vlees? Hartelijk dank en keep up the good work!

    • Kort antwoord: Nee.

      Langer antwoord: Ik ben geen allesweter (bij lange na niet) maar ik heb nog nooit gehoord van lemper met gedroogd vlees. Een bruine vulling zou kunnen duiden op rundvlees. Hoe dan ook, aan mij heb je he-le-maal niets, in dit geval.

      Grrroet van Sjoerd

  3. Hallo Sjoerd
    bij toeval op je site gekomen en ooooo wat zit ik te kwijlen bij al je recepten :-),
    ik heb alle ingrediënten in huis gehaald voor de lemper en ga morgen aan de slag, ik zal denk ik wel een paar vloeken laten rollen maar ik ga me er aan wagen.

  4. Aduh yah, salig…….goed resep yah!
    Wel ietsje verse djahé en daon selderij in de vulling extra erbij.

  5. Hoi Sjoerd,
    Ook ík kijk vaak op je site op zoek naar goede recepten !
    Bedankt voor je leuke site hoor
    Ik heb gisteren voor de tweede keer in mijn leven lempers gemaakt!
    Tjeemig wat een werk en ik zal je vertellen dat ik hillegaar spierpijn heb van het platdrukken van de rijst..;)
    Ik heb er dan ook zo’n 50 gemaakt!
    Nu vind ik het zooo verschrikkelijk irritant als mijn lempers niet allemaal gelijk van grootte zijn. (autistisch tikje)
    Ik zag ergens op internet dat iemand een malletje gebruikte…EUREKA!!
    Ik gebruikte gewoon een dekseltje van een boterkuipje, knip het midden eruit zodat alleen het opstaande randje overblijft!
    Leg het malletje ónder het velletje slagersfolie
    Leg het bolletje ketan (geschept met een ijsbolletjestang) OP de folie.
    Druk plat met een tweede velletje folie, keurig binnen het malletje
    Haal het malletje onder het 1e velletje weg en voila…allemaal mooie gelijke lempers… 😉
    De vullig vond ik écht zaaalig en ik vraag me af of ik het gewoon met kippendijtjes zal maken en het met gewone rijst ga eten als maaltijd (of is dat dan Ajam Opor)
    Ik zal kijken of ik een foto kan plaatsen 😉
    Nogmaals dank en ga voorallll doorrr…;)
    Groetjes van Pien

    • Boterkuipjedekseltje, natuurlijk! (Ik moest wel even twee keer kijken voordat ik zag wat er werkelijk op de foto staat.)

      Vulling met gebraden kip is sowieso anders want andere textuur (draderiger), qua smaak proef ik alleen af en toe verschil.
      Anyways, ik ga vooral door en jij wordt lemper-specialist zonder mal. Na veel oefenen.

      Grrrroet van Sjoerd

  6. Hè hallo!! Is er ook een printversie? Dan kan ik hem in Mn kookklapper doen zonder eindeloos veel zwart te hoeven printen. Groetjes

    • Hoi Bernou,

      Als je de tekst (op de website) selecteert en kopieert, kun je dat in een leeg Word document (of text document) plakken. De foto’s delete je en dan hou je dus alleen tekst over, dat kun je printen.

      Grrrroet van Sjoerd

  7. Ik heb eerst heerlijk gelachen.. (loleng hoor). En ga dit recept maken. Ben dol op lemper. Lekker na.. Eigenlijk alles 🙂 Hoop dat ’t me lukt.

  8. Hallo Sjoerd, wat een geluk dat ik jouw site heb ontdekt. De tranen lopen over mijn wangen en dat komt niet door de uien ha ha. Wat kun jij ontzettend leuk en begrijpend schrijven. Ik ben een ervaren hobbykokin maar Indisch eten nooit gemaakt. Het was ook zo makkelijk toen we in Amsterdam woonden even om de hoek bij toko Makasar eten halen en alles daar was top! Nu wonen we in Beverwijk vlak bi de Bazaar. Daar zit een grote tokosupermarkt en een balie met afhaaleten. Nu dat was eens maar nooit meer helaas. 9oktober j.l kreeg ik van mijn man het groot Indonesisch kookboek ( hint hint)van Beb Vuyk. Ik heb al een paar dingen gemaakt maar ik wilde ook lumper maken en helaas staat dat recept er niet in. Zo ben ik dus op jouw site terecht gekomen en heb ik gisteren de toko leeggekocht met ingrediënten een rijststomer en een cobec! Vandaag lumper gemaakt! Jee wat zijn ze lekker! Ik vond het niet moeilijk om te maken alleen het rollen moet ik nog goed onder de knie krijge ha ha. De eerst was een heel kort dikkerdje en de tweede was veel te lang en te dun, de vulling kwam erdoorheen. Ach eentje voor Thea! Glaasje soesoe erbij want als ik het doe doe ik het goed! Maar de rest zijn best mooi geworden maar wel erg groot! DAt ga ik volgende keer beter doen. Nogmaals bedankt voor dit heerlijke recept, groet van Thea

    • En straks ben je alle snacks van toko Makassar vergeten omdat zelfgemaakte lempers/risolles/pasteitjes/martabakjes/etc veel lekkerder zijn.

      Grrrroet van Sjoerd

      • Jaa helemaal waar! Vandaag heb ik bapao gemaakt en dat ging eigenlijk heel goed totdat ze in de stoommand gingen. Ik heb niet in de pan gespiekt en geduldig nog 5 minuten laten staan maar toen ze er uitkwamen zaten er allemaal kleine gaatjes in het deeg. Ze smaken prima hoor alleen het deeg is niet luchtig. Enig idee hoe dat kan? Groetjes Thea

        • In het algemeen geldt dat een bapao niet luchtig kan worden als er niet goed genoeg is gekneed. En dat verschijnsel van gaatjes in het deeg is helemaal nieuw voor mij; het zegt me niks. (Maar je hebt iets anders gedaan dan er in het recept staat, dat weet ik wel.)

          Ik zou willen dat ik, zo op afstand, wist wat er verkeerd is gegaan, aan de andere kant, als ik dat zou weten, zou ik morgen naar Las Vegas gaan en mijn geld verdienen in een casino en nooit meer recepten schrijven want te druk met gokken, drank en vrouwen enne…

          Grrrroet van Sjoerd

  9. Hoi Sjoerd! Hier een grote fan van jou site. Heb al vanalles van je geleerd en veel om je gelachen. Dank hiervoor!

    Ben nu voor de zoveelste keer lempers aan het maken. En het lukt prima. Maar ik heb toch een verbeterpuntje voor mezelf.
    Iedere keer als ik mijn rijst uit “zn badje” haal en in de stoompan doe. Kijk ik naar jou foto en zie ik een GROOT verschil. Jou rijst ziet er echt nog uit als rijst. Die van mij is al veranderd in een soort pap! Lekkere pap maar ik heb het idee dat ik ergens beter mijn best moet doen.
    Lempers zijn natuurlijk altijd een beetje plakkerig maar mijn exemplaren spannen zeker de kroon!

    Hopelijk heb je een tip voor me!
    Smakelijke groetjes Flora.

    • Jawel, ik heb een tip voor je:

      schrijf op wat je gedaan hebt en vergelijk dat later met mijn recept. Of beter nog, ga koken met 2 personen, dan kan de een de ander controleren.

      Succes ermee Flora (et labora)

      Grrrroet van Sjoerd

  10. Vandaag voor de eerste keer lemper gemaakt.. Is veel/lang maar leuk om te doen..en maar hopen dat mannetjelief het lekker vind.. Ja, echt lekker. Jeejjj, applausje voor mezelf.. Ik ga nu tweede portie rijst maken want heb nog vulling over..ze zijn wel goed gevuld zegt de jury hier.. Ik heb trouwens bakpapier gebruikt om de rolletjes te maken..na twee of drie lemper moest ik wel een nieuw stukje bakpapier nemen..maar dat ging ook goed moet ik zeggen.. Daarna gewoon ingerold in alufolie.. Super goed recept..Dank je wel.. 🙂