Nasi goreng slomo istimewa

Dit nieuwe jaar begon goed: Slomo in bed met griep. En net toen ik dacht dat ik weer een beetje beter werd, kreeg ik een allergische reactie op de antibiotica die ik moest slikken (want infectie aan de luchtwegen). Nou, lekker, een week extra in bed omdat ik een vreselijke Slomo Zombie werd van de pillen tegen die allergie. Tja, en toen was het ineens februari…

Maar nu weer helemaal beter! Dus hup, gelijk de keuken in om nieuwe recepten uit te proberen. Zoals deze nasi goreng bijvoorbeeld. Ik wilde per se zo’n groentenmix-pakket gebruiken omdat mijn ervaring met dergelijke zakjes ronduit triest is. En dan bedoel ik niet bij mij thuis maar die keren dat ik een nasi goreng-achtige heb gegeten bij vrienden en bekenden; hoe kun je het verpesten zonder al teveel moeite te doen? Nou, door zo’n debiel zakje nasi-groenten door de rijst (niet eens gebakken natuurlijk, die rijst) te sodemieteren! Tjonge, lekker hoor…. NOT!

Dus ik wil eigenlijk iets rechtzetten met dit recept, namelijk dat je wel degelijk een ‘roerbakmix’ (wat een prachtig woord trouwens) kunt gebruiken en daarmee de nasi goreng zelfs opwaardeert. Maar dan wel met de juiste mix en dus niet zomaar eentje. Vergeet al die zakjes met stukjes wortel er in, WHAM!, in de kliko ermee. Zakjes met taugeh? KATJIENG!, linea recta er achteraan! Bloemkool dan? OPZOUTEN!
Wij gaan voor de Thaise groentenmix. Hatsikidee! En als ik dan toch bezig ben met ’thuiswokken’ (afgrijselijk woord), gooi ik er gelijk maar een flesje woksaus tegenaan. (“Nog niet helemaal hersteld van die pillen, die Slomo,” zullen jullie nu denken. Maar eh, wacht maar tot je ’t geproefd hebt… ha!)

Okee dan, nasi goreng slomo istimewa. Wat hebben wij nodig?

2 theekopjes pandan rijst (400 gram)
2 kipfilets
1 zakje Thaise groentemix (400 gram)
1 prei
1 bakje gerookte spekjes (125 gram)
2 eitjes
2 theelepels verse bladselderij, fijngesneden (kan desnoods ook met gedroogde selderij uit een potje)
2 eetlepels ‘ketjap sesam’ woksaus

woksaus

Bouillon:
1 blokje kipbouillon (zo’n rechthoekige) opgelost in 50 ml kokend water.

Pindasaus:
3 theelepels gula djawa
80 gram pindakaas
1 eetlepel heet water
2 eetlepels ketjap manis
1 theelepel limoensap

Boemboe:
ca 100 gram ui
3 teentjes knoflook
1 theelepel ketoembar
iets minder dan een halve theelepel djinten
kwart theelepel koenjit
halve theelepel zout
beetje versgemalen peper
anderhalve theelepel trassi
sambal oelek naar smaak *

*) laat de sambal oelek achterwege en gebruik de sambal tomat van Slomo! Moet je ‘m wel eerst even maken. Als je dat doet, moet die sambal niet bij de boemboe maar pas in een later stadium, in de wadjan, worden toegevoegd – het staat vermeld verderop in het recept.
(Als je op de blauwe tekst klikt, komt het recept voor sambal tomat slomo tevoorschijn.)

sambal slomo speciaal
Hier, pak aan, sambal tomat slomo. Hohohoooo, wat issie lekker!

Stap 1
Pandanrijst koken/stomen (wat jij wil) en af laten koelen totdat ‘ie koud is.

Stap 2
Kipfilets in dunne plakjes snijden (4.2 mm). Vervolgens in een kommetje een halve theelepel assem mengen met een halve theelepel water, dan een halve theelepel laos en 1 theelepel olie erbij, goed mengen en dan over de plakjes kip scheppen en ze ermee inwrijven.

kipfilet in plakjes
Kipfilets in kleinere stukken gesneden en vervolgens in plakjes (niet dikker dan een halve centimeter).

Stap 3
Alle witte stukken kool uit de groentemix halen en kleinsnijden –  ja, dat is even een werkje, maar dat moet omdat kool normaal gesproken veel langer nodig heeft om te garen dan de rest van de groenten die in de mix zitten, maar dat kun je fixen door de kool klein te snijden. Knip de overige groente even iets bij om te voorkomen dat je debiel grote stukken paprika en rode ui op je bord krijgt.

rotsblokje kool

Dat rotsblokje witte kool rechts zat echt in de zak. Belachelijk. Maar goed, alles kleinsnijden dus!

Thaise roerbakgroenten
Er is overigens niks Thais aan deze mix, maar vooruit, ik vind ’t best.

kleiner gesneden en geknipt
Witte kool kleingesneden en de rest een beetje bijgeknipt.

Verhit 2 eetlepels olie in de wadjan – grootste pit en gas op kwart hoog – en roerbak de groente gedurende 1 minuut. Schep er vervolgens 2 eetlepels woksaus doorheen en bak dan de groente nog hooguit 1 minuut – alsmaar blijven omscheppen. Schep de groeten op een bord, straks pas nodig.

Stap 4
Snij de prei in halve ringetjes en was ze even met koud water. Uit laten lekken in een zeef. Snij of hak de blaadjes selderij fijn; 2 theelepels. Zet alles even apart.

Stap 5
Alles voor de boemboe fijnmalen/fijnwrijven in de blender/cobek. Zet het even apart want straks pas nodig.

Stap 6
Gerookte spekjes een beetje knapperig bakken zonder olie. Uit laten lekken op keukenpapier en vervolgens alle spekjes ietsje kleiner knippen. Straks mee verder.

Stap 7
Mik de pindakaas in een kommetje en voeg toe:

3 eetlepels water,
2 eetlepels ketjap manis,
3 theelepels gula djawa,
1 theelepel limoensap

verwarm alles gedurende 30 seconden in de magnetron en roer het vervolgens goed door elkaar. Even wegzetten want straks pas nodig.

pindasaus
Kommetje pindasaus. Lekker.

Stap 8
Doe een blokje kipbouillon in een theekopje en schenk er 50 ml (of 50 gram) kokend water bij. Zorg ervoor dat het blokje helemaal oplost. Straks gaan we ermee verder.

Stap 9
De afgekoelde rijst moet je nu gaan bakken (want nasi goreng) en dat werkt het makkelijkste en beste als je dat in 2 etappes doet: verdeel de rijst in 2 gelijke porties.
Zet de wadjan op de grootste pit van het fornuis, gas op standje hoog en verhit 2 eetlepels olie in de wadjan (gebruik arachide- of zonnebloemolie, en met verhitten bedoel ik dat de olie een beetje heet moet worden maar hij mag niet gaan walmen!), laat de olie even rondwalsen opdat niet alleen de bodem maar ook de wand van de wadjan gesmeerd wordt en bak portie 1 van de rijst gedurende 4 minuten terwijl je regelmatig de rijst omschept. Na die 4 minuten doe je er een theelepel selderij bij en schep je alles een paar keer om zodat de selderij goed verdeeld wordt. Vervolgens voeg je de helft van de halve ringetjes prei toe (het gas staat overigens nog steeds op de hoogste stand) en bak je alles nog gedurende 1 minuut – regelmatig omscheppen want de prei mag niet verbranden, als je een paar stukjes prei een beetje bruin hebt gebakken staat dat overigens wel erg professioneel (maar als de prei zwart wordt, ben je af). Gas op de middelste stand nu, even nog een paar keer omscheppen, en klieder een rauw ei bovenop de rijst, smeer het ei uit met je sutil/spatel/lepel en schep die kleffe bende door de rijst net zolang tot alles droog is (moet niet langer duren dan een minuut). Klaar, gas uit. Schep de gebakken rijst op een groot bord of in een bak en herhaal alles met de 2e portie rijst. Bewaar alle gebakken rijst op een bord (of in een bak) en zet het even apart.

1e portie nasi gebakken
1e portie rijst is gebakken. Ruikt zalig!

Stap 10
Boemboe gedurende 2 minuten fruiten in 3 eetlepels olie (let op, de boemboe mag niet wild spetteren), regelmatig roeren en omscheppen. Daarna de bouillon erbij, goed vermengen gedurende een halve minuut en dan de de plakjes kip toevoegen. Bakken totdat de plakjes kip wit zijn (moet eigenlijk niet langer duren dan een minuut). Vervolgens schep je er 6 eetlepels sambal tomat slomo bij, even goed vermengen en dan de pindasaus. Alles goed vermengen, dan de gebakken spekjes en groente erbij, alles goed vermengen en dan de gebakken rijst erbij. Gas (grootste pit) op standje kwart hoog en dan alles van tijd tot tijd omscheppen. Net zolang bakken en omscheppen totdat de nasi goreng droog genoeg is naar jouw zin. (En met ‘droog genoeg’ bedoel ik in dit geval dat de rijst niet meer als een klont aan de spatel/sutil/whatever blijft kleven. Echt helemaal droog, zoals bijvoorbeel nasi kornet, mag deze nasi goreng niet worden maar hij moet uiteindelijk wel gewoon van de spatel afvallen en dus niet meer klonteren en kleven.)

Note: in dit stadium kan je of alles laten verbranden door niet regelmatig om te scheppen, of je maakt er een geweldige nasi goreng van door juist net op tijd om te scheppen. Wat ook goed werkt is om af en toe het gas even hoger te zetten en alles even een paar tellen onaangeroerd laten bakken en dan het gas weer lager en verder met omscheppen. Dat is trouwens een kunst op zich en vereist alleen maar veel ervaring, geen speciaal talent of zo (immers, het lukt mij ook).

nasi goreng in de wadjan
Nasi goreng slomo istimewa in de wadjan…

Enfin, deze nasi goreng serveer je met een gebakken eitje (tjeplok) en als het even kan met zelfgebakken kroepoek (oedang).

kroepoek oedang
Olie in de frituurpan op 180 graden, handjevol (niet teveel) kroepoekjes erin, wachten totdat ze boven komen drijven en niet meer uitzetten (is in een paar tellen gebeurd!) en dan er uithalen, uit laten lekken op keukenpapier en dan lekker smullen van nog verse en warme kroepoek. Hahahai!

Zet vooral ook een schaaltje met de zelfgemaakte sambal op tafel want er is er altijd wel eentje die nog wat extra wil (ik!).
Eet smakelijk!

Nasi goreng slomo istimewa
Deze nasi goreng is echt de lekkerste van de hele wereld! (Het kan zijn dat ik een heel klein beetje overdrijf.)
Overigens, voor de foto heb ik de kroepoek ook in mijn bakje gelegd maar eigenlijk mag dat natuurlijk niet. Kroepoek moet apart in een kommetje worden geserveerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

39 reacties

  1. Hoi Sjoerd,

    Voor de tweede keer deze nasi gemaakt, nu met een grotere wok voor het ¨droog” bakken van het geheel.
    De smaak was weer prima, maar het droogbakken lukt nog niet zo. Nu zag ik in een andere opmerking van je dat twee theekopjes rijst genoeg is voor vier personen. Nou, wij eten deze portie nasi met z’n tweetjes met gemak op.
    Dus hier is de vraag: hoe groot is jouw theekopje. Ik begin te vermoeden dat mijn kopje te klein is en dat daarom het droogbakken ook niet zo goed lukt.
    O ja, ik ga zeer binnenkort deze nasi nog een keer maken want de roerbakmix was in de aanbieding (tweede gratis) dus als Hollander moet je dan wel ……. plus ik heb nog net voldoende sambal tomat slomo over 🙂

    Groet,
    Jan

    • Ha die Jan,

      bij mij is 2 theekopjes ongeveer 400 gram (het is ietsje meer, 420 gram of zo). En over dat droogbakken: echt helemaal droog hoeft (mag) niet. Je kunt op mijn foto (van de nasi goreng slomo istimewa dus) zien dat de rijstkorrels aan het clusteren zijn, dat komt omdat ze vochtig zijn.

      Grrrroet van Sjoerd

      P.S. En gelijk heb je, met die 2e zak gratis!

      • Nou, dat ging een stuk beter. Ik gebruikte een kopje wat mijn vrouw altijd gebruikt om rijst af te meten en dat is voor één persoon! De groente – rijst verhouding was dus zoek.
        Volgende recept wordt de Petjel, lijkt me ook erg lekker…..

  2. Na jaren conimex gebruikt te hebben, dit recept geprobeerd.
    SUPER ik ben helemaal om.
    Wat smaakte deze nasi lekker.Ik ga zeker de rest van de recepten proberen

    • Ha, ik ben blij dat ik je bekeerd heb!
      (Indo’s moeten echt niks hebben van konniemeks.)

      Ga door met lekker (Indisch) koken zonder zakjes en potjes, P. Er zal een wereld voor je open gaan. Echt.

      Grrrroet van Sjoerd

  3. Wat is een schuifmaat?

  4. Whauwwww dat lijkt me heerlijk maar daar ben ik uren mee bezig haha maar ga m zeker proberen ???

  5. dit heb ik vandaag gemaakt het was erg lekker
    bedankt voor het recept toppie

  6. Het was weer verrukkeluk lekker! Het 3e recept wat we maakten. Keep up the tasty work.

  7. Hoi Sjoerd,

    Je hebt geen letter gelogen, de beste NG die ik ooit gegeten heb. En dat zeg ik niet omdat ik het zelf (na)gemaakt heb 😉

    Dit is gewoon TE LEKKER !!

    Thxs,

    Ronald

  8. Sjoerd,

    Weet je zeker dat 2 1/2 theelepel marinade voldoende is voor de kip? Heb het net gemaakt, maar het lijkt mij erg weinig ……. (??)

    Groeten, Ronald

  9. Heb ’t nu voor de derde keer gemaakt, en intussen kan het -denk ik- de toets der kritiek inmiddels wel doorstaan. Dank voor je hulp. Ik heb er weer een favoriet bij!

    mvg Raymond

    • Hai Raymond, heb je de sambal slomo daarbij gebruikt?

      Grrrrroet van Sjoerd

      • Hoi Sjoerd,
        ja, tuurlijk! Alleen is die nu op 🙁 En ik ga dit weekend niet nóg een keer nasi goreng slomo speciaal maken, dan wordt m’n dieet wel héél eenzijdig. Kannie gezond zijn. Even een weekje afkicken…
        mvg Raymond

  10. Fijn dat je weer op de been bent! Ik moet nog even een schuifmaat regelen om de plakjes kip op de juiste dikte te kunnen snijden, maar daarna ga ik deze nasi goreng zeker maken. Bedankt weer!
    Groeten,
    Raymond

    • Ha, een schuifmaat, wie heeft ‘m niet standaard in de keukenla liggen? 🙂
      En je maakt dan toch ook gelijk de sambal tomat slomo he, die hoort er echt bij hoor Raymond.

      • Jahaa, heb ‘m gemaakt, met sambal tomat slomo. Alles bij elkaar een hels karwei, met hemels resultaat. Want hij was lekker! Echt super. Eigenlijk een beetje mislukt (want veel te nat), maar het smaakte er niet minder om.
        Er is nog genoeg sambal tomat over voor een volgende poging, en dan eens kijken of ik ‘m wat droger kan krijgen. We blijven oefenen!

        • Hoi Raymond, op het moment dat je de pindasaus hebt toegevoegd, is de hele bende vrij nat (bouillon was al nat, en dan de pindasaus ook nog ‘ns). Een groot gedeelte van het vocht kun je laten verdampen (nou weet ik natuurlijk niet hoe hoog jij het vuur hebt staan) door het vuur iets hoger te zetten en alles regelmatig om te scheppen. Dat verdampen is niet alleen een kwestie van hoe hoog het vuur staat, ook speelt het materiaal van de wadjan/wok een rol – de ene pan is voornamelijk heet aan de bodem terwijl de andere ook heet is aan de zijkant, als je begrijpt wat ik bedoel.

          Ook op het laatst, nadat je de gebakken rijst er bij hebt geschept, kun je nog wat vocht laten verdwijnen door wat langer door te gaan met omscheppen – echter, helemaal droog wordt deze nasi goreng nooit mede vanwege de groenten waar ook al vrij veel vocht in zit. (Overigens mag deze nasi goreng niet droog worden want dan is ‘ie niet meer te eten!)

          Eh, een beetje lang verhaal maar ik hoop dat je er iets aan hebt.
          Ik ben in ieder geval al blij dat je ‘m lekker vindt 🙂

          Grrrroet van Sjoerd

          • Hoi Sjoerd,
            dank voor de tips. Ik zal inderdaad zien dat ik de volgende keer na toevoeging van de pindasaus, de boel wat meer laat indikken. Ik heb een plaatstalen, halfronde wok, en daar is juist het midden -waar het vocht zich verzamelt- wat minder heet dan de denkbeeldige ring daaromheen. Aanstaand weekend volgt poging twee (nu met kip; ik heb de eerste keer een beetje gesmokkeld door varkensfricandeau te gebruiken. Ook lekker!)

            Mvg Raymond

          • Wat ik nog vergeten was: dat bakken en omscheppen op het laatst (als alles dus al in de wadjan/wok zit) duurt bij mij soms wel 20 minuten. Dit vertel ik je om maar even aan te geven dat het nogal wat tijd vergt om de nasi goreng helemaal goed te krijgen.

            Grrrroet van Sjoerd