Sambal goreng telor

Een week of wat geleden schreef ik dat je daging sapi roedjak goed kunt combineren met nasi putih, verse spinazie en sambal goreng telor.
Nou, leuk zo’n suggestie Sjoerd, maar wat nou als die paar lezers van jouw blog geen flauw idee hebben hoe dat moet met die sambal goreng telor? Wat dan he? Receptje misschien handig, sukkel?

Yeah, yeah, yeah.

Dus, hier dan een recept voor lekkere sambal goreng telor. En met gratis adviestip erbij voor die spinazie.
Wat hebben wij nodig?

sg telor spullen

6 – 8 hardgekookte eitjes
2 sjalotjes, kleingesneden
2 teentje knoflook, fijngesneden
2 geroosterde kemiri’s, fijngesneden (tot poeder!)
2 salamblaadjes
1 spriet sereh
halve theelepel trassi
halve theelepel assem
2 theelepels gula djawa
3 theelepels sambal oelek
ca halve theelepel zout
anderhalve theelepel laos
half theekopje gezeefde tomaten
santen: 100 gram kokosblok opgelost in 400 ml heet water

Stap 1
Eitjes koken (moeten hardgekookt zijn want straks moet je ze doormidden snijden en dan is het een beetje sneu als het eigeel er dan subiet uitsijpelt), af laten koelen en dan pellen.

Stap 2
Kom, we gaan het ietsje spannender maken met die saaie eitjes, we gaan ze bakken. Droog de eitjes af, verhit een laagje olie in de wadjan (de olie ongeveer net zo heet als wanneer je een spiegelei zou bakken) en bak ze langzaam geel-bruin. Laat ze daarna even bijkomen in een bak met keukenpapier.

Note:
Bak ze niet te lang (olie niet te heet) want dan wordt de buitenkant vervelend taai. En dat is niet zo lekker.

Gekookte en gebakken eitjes
Beetje gebakken, kan nog meer maar hoeft niet.

Stap 3
Trassi en kleingesneden salotjes fruiten in 4 eetlepels olie totdat de uitjes glazig zijn, dan de knoflook, geroosterde en fijngesneden kemiri’s, laos, sereh (sereh in de knoop en het dikke gedeelte een beetje pletten), salam, assem, sambal oelek en gezeefde tomaten en zout toevoegen. Goed vermengen die boel, nog even een minuutje zachtjes bakken en dan de santen en gula djawa erbij. Al roerend aan de kook brengen, gas vervolgens op laag en dan de eieren toevoegen. Laat het ongeveer 15 minuten heel zachtjes pruttelen (zonder deksel) en dan is het wel klaar. Vooral proeven he, want misschien moet er nog wel een beetje zout bij…

De Spinazie…

Stap 1
Voor de volledigheid: ik heb een zak verse spinazie van 300 gram gebruikt.
Verwijder de harde steeltjes van de spinazie (is niet verplicht hoor, je mag ze gerust laten zitten als je dat wil. Ik haal ze er altijd af maar ik wil je niks opdringen of zo). Was de spinazie met koud water en laat ’t uitlekken in een vergiet. Verhit een klein beetje olie in de wadjan en voeg de spinazie (zonder de harde steeltjes) toe. Bak (nou, het is eigenlijk meer koken dan bakken, maar dat terzijde) de blaadjes een minuut of 3, doe er dan wat zout en 2 eetlepels koffieroom bij en meng het even goed door de spinazie (waarvan je harde steeltjes hebt verwijderd). Vanaf dit moment mag je helemaal zelf bepalen wanneer je klaar bent (proef!).

Stap 2
Laat de spinazie eventjes uitlekken in een vergiet (het vocht moet allemaal weg), schep ’t vervolgens op een bord, leg de (door de lengte gehalveerde) eitjes er bovenop, schep flink wat saus over de eitjes en hup, serveren die hap! O, wacht, kom ‘ns terug, strooi er nog wat gebakken uitjes over. Zo. Klaar.
Hahahai! Lekker eten!

Sambal goreng telor
Sambal goreng telor met verse spinazie uit de wadjang.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

33 reacties

  1. Ja ja, het wordt wat saai maar ook deze was wederom erg lekker!

  2. Hey Kokkie,

    Weet je wat ik mij net bedenk? Dat het superhandig is dat er een foto bij zit waarop alle ingredienten staan. Zo zie je in 1 oogopslag welke kruiden en dergelijke je nodig hebt. Ken je de uitdrukking ‘een foto zegt meer dan 1000 worden’, ik wel hoor. Nou goed. Mijn tip is dus om bij minstens elk recept een foto neer te zetten met een overzicht van de ingredienten.

    De eitjes zijn lekker.

    Doei!

    • En al die lezers dan die onbekend zijn met de Indische keuken? Die staren naar een foto met daarop blaadjes djeroek poeroet en salam, stengels sereh, en hebben geen idee wat het is. Zien ze kemiri liggen, of een schijf gula djawa, en denken: “Huh, was da?”

      Nee Thomas, dat doe ik ze niet aan. Ik wil de lezers juist aanmoedigen om Indisch te gaan koken, niet gelijk al met de eerste de beste foto in verwarring brengen. Maar ik ben wel blij dat je meedenkt (en de eitjes lekker vindt).

      Grrrroet van Sjoerd

  3. He Sjoerd. Ik heb een wadjan met zo’n anti-aanbaklaag. Ik heb een laagje olie erin gedaan. Warm/heet laten worden..maar gelijk blijven.plakken he…of moeten de eieren misschien zwemmen? Zodat ze de bodem niet raken?

    • Willem, als je een anti-aanbak hebt, is een halve theelepel olie (zonnebloem of arachide) al genoeg.
      En je mag de bodem niet te heet laten worden, warm is okee en dan de eitjes in de wadjan en langzaam heter laten worden terwijl de eitjes in beweging moeten blijven.
      Niet te lang bakken want de buitenkant van de eitjes wordt dan onprettig taai.

      I hope this helps.

  4. Owwwww deze staat ook zeker op mn lijstje!
    Krijg al trek als ik naar de foto kijk hahaha.

    Heb het weer aardig te pakken met de indo gerechtjes, nu mn keukenuitzet nog even uitbreiden met een cobek en een wadjan….. Maar tot die tijd maar in een koekenpan, is niet hetzelfde maar is ff niet anders haha.

  5. Vandaag heb ik dit gerecht gemaakt, het was heerlijk! Dank je wel Sjoerd, voor het fijne recept en je leuke blog 🙂

  6. Netty van wijck

    Het was heerlijk. Ga ik vast vaker maken.

  7. Hoi Sjoerd,
    mooie recepten en duidelijk beschreven, ook met die foto’s. Bedankt, heb net voor het eerst een rijsttafel gemaakt voor mijn zoons verjaardag en daarbij jouw Daging sapi Roedjak gemaakt. Een groot succes, de sambal goreng telor had ik uit een boek van Danny maar leek veel op jouw recept alleen zonder het bakken. Dat ga ik de volgende keer proberen en je site nog doorlopen op zoek naar andere lekkere recepten. Jouw lijstje met ” standaard spul” uit de toko voor Jeanne is ook heel handig. Nogmaals dank! groetjes,
    Wim

    • Ik ben blij dat jij er blij mee bent, Wim 😉

      Grrrrroet van Sjoerd

      • Héé Sjoerd, ziet er lekker uit. Ehm, bij 1 eieren hardgekookt want straks moeten ze doormidden. En bij 3 pruttelen ze nog eens 15 min mee? Gaan ze pas op je bord doormidden☺? Daar gaat niets meer uitsijpelen☺

        • De eitjes moeten meepruttelen opdat ze de kans krijgen om de smaak van de boemboe op te nemen. Bij het serveren snij ik de eitjes in de lengte doormidden en schep ik er wat saus op. Maar dat doormidden snijden is niet verplicht, je mag ze van mij ook zo op je bord leggen (al ken ik niemand die zo’n ei in z’n geheel naar binnen werkt).

          Er is nog een andere manier om de smaak van de boemboe (saus, whatever) aan de eitjes mee te geven: je kunt de gekookte eitjes in de lengte rondom insnijden (ik maak 6 ‘incisies’ van ongeveer 2 mm diep) dan trekt de smaak er nog makkelijker in.

          Grrroet van Sjoerd

          • Dankje Sjoerd, mijn vegetarische dochters vonden het lekker. Heb zelf in apart pannetje saus mèt trassi gemaakt☺

  8. Harald Kloprogge

    Ik heb jouw SG Telor gemaakt. Je recept was perfect. Drie keer opgeschept moet voldoende zijn 🙂

  9. ….zie ik daar in een schaaltje babi ketjap ? lol – het ziet er lekker uit Sjoerd, ik ga je recept morgen uit proberen….. dan nog fff naar de winkel voor spinazie en wat andere spullen 😉 hoop ik voordat de Pasar , of sorry Tong Tong Fair begint, redelijk wat Indisch gekookt te hebben. Terima Kasih !! 🙂

  10. Hi daar, graag zou ik je recepten maken maar om voor ieder gerecht naar een toko te stappen. Zou het mogelijk zijn om een basis lijst op te stellen om in te kopen bij de toko. Natuurlijk alleen voor houdbare artikelen die vaak terug komen in recepten. Ik hoor graag van je.

    Gr. Jeanne

    • Tuurlijk, Jeanne, ken wel.

      Onderstaande spullen kun je het beste in poedervorm (in kleine potjes) kopen:
      ketoembar
      djinten
      koenjit
      kentjoer (dit gebruik je niet zo vaak)
      djahe
      laos

      In kleine, platte doosjes:
      trassi

      En dan in diepvries-vorm:
      sprieten sereh (citroengras)
      blaadjes salam (daon salam)
      blaadjes djeroek poeroet (daon jeruk purut)

      In zakken:
      kemiri (hele noten, geen pasta)
      gebakken uitjes
      gula djawa (gemalen palmsuiker)

      In potten:
      sambal oelek
      assem (keukentamarinde)

      En verder nog:
      blokken kokoscreme
      zoute ketjap (kecap asin, van het merk ABC bijvoorbeeld)
      zoete ketjap (kecap manis, van het merk: Kaki Tiga Ketjap Medja No.1) zit in witte, plastic jerrycan-achtige verpakking

      Om te bakken gebruik ik altijd arachide-olie.

      En nu maar hopen dat ik niets vergeten ben…

      Grrroet van Sjoerd