Start » Groentegerechten » sambal goreng bloemkool

sambal goreng bloemkool

Nu mij duidelijk is dat onze zomers op zijn en voorjaar naadloos overgaat in herfst heb ik besloten dat wij meer groente moeten eten om te kunnen overleven in dit bizarre klimaat. We need more vitamins. Volgens Lientje betekent ‘meer groente’ niet ‘vaker sambal goreng boontjes’, zij eist variatie. Okee, ik ben flexibel (niet echt) en vraag haar een lijstje opdat ik ermee aan de slag kan: spruitjes staat bovenaan, gevolgd door asperges en als laatste aubergine. Tjonge, bof ik even zeg, allemaal dingen die ik ook lekker vind. Not! Maar omdat ik Lientje een plezier wilde doen, heb ik een week of wat geleden, voor het eerst van mijn leven, spruitjes gemaakt. Nou, dat was eens en nooit meer. Mijn God, die lucht, ik moet er nog van kokhalzen.

Het lijstje van Lien heb ik verder genegeerd (asperges en aubergine, no way, Jose) en er zelf maar eentje gemaakt. Ik ben er ongeveer een half uur mee bezig geweest – er is eigenlijk best wel veel keus als je de moeite neemt om je er in te verdiepen – en hij is nu af. Bovenaan staat bloemkool. Onderaan ook trouwens. Maar dan niet zomaar bloemkool natuurlijk; sambal goreng bloemkool! En wat een succes, Lientje helemaal tevreden (had ze niet gedacht, dat ze sambal goreng bloemkool lekker zou vinden). Ha, kijk mij, maak ik sinds kort zomaar 2 (twee!) soorten groente: sambal goreng boontjes en sambal goreng bloemkool. Goed bezig, die Slomo.

Okee, boodschappenlijstje maken. Wat hebben wij nodig?

Ingrediënten:
ca 850 gram bloemkool
1 blaadje salam
halve tomaat, ontveld en in kleine blokjes gesneden
rode lombok in halve of kwart ringetjes gesneden
half blokje groentebouillon
1 theelepel gula djawa

Santen:
40 gram kokosblok opgelost in 200 ml water

Boemboe:
30 gram gepelde sjalotjes
1 teentje knoflook
anderhalve theelepel laos
halve theelepel trassie
1 eetlepel sambal oelek

Optioneel:
strooikaas

Stap 1
Snij de bloemkool in kleine roosjes en kook ze net zolang totdat jij vindt dat ‘t gaar is, kieper het in een vergiet en gooi er veel en koud water overheen – de kook moet eraf, zogezegd. Bewaar het even in een bak, of zoiets.

kleine roosjes bloemkool
Bloemkool in kleine roosjes gesneden, dat eet lekkerder.

Stap 2
Giet kokend water in een bakje of kommetje of potje en stop de lombok erin (moet ondergedompeld) en laat ‘m 10 minuten badderen. Daarna afspoelen met koud water en in halve ringetjes snijden.

Stap 3
Ontvel een tomaat (Roma trostomaten zijn mijn favorieten), hak ‘m doormidden en snij 1 helft in kleine blokjes. Wat je met die andere helft moet doen weet ik niet. Het schijnt lekker te zijn op brood, met een beetje suiker en sambal.

halve tomaat in blokjes
Halve tomaat, kleine stukjes.

Stap 4
Alles voor de boemboe fijnwrijven in de cobek.

boemboe
Boemboe in de cobek. Ouderwets handwerk.

Stap 5
Maak de santen en mik ook dat halve blokje groentebouillon erbij.

half blokje groentebouillon
Half blokje groentebouillon, moet in de santen worden opgelost.

Stap 6
Bak de boemboe plus het blaadje salam (overigens, dat blaadje moet je eerst even in je hand verkreukelen, zo klein mogelijk) in een beetje olie gedurende 2 minuten op gematigd vuur (het mag niet spetteren, en als het te droog wordt moet er een beetje water bij) en voeg daarna een theelepel gula djawa en de blokjes tomaat toe. Nog even een minuut laten bakken en regelmatig omscheppen en vervolgens de santen erbij (je had toch wel dat halve blokje bouillon al in de santen gegooid he?), al roerend aan de kook brengen en dan de bloemkool en lombok erbij. Even een paar keer omscheppen, gas uit, en doe ermee wat je wil.


Dit is 845 gram bloemkool – past precies.

Opmerking: wanneer ik klaar ben met de sambal goreng bloemkool schep ik het in 2 bakjes en laat het vervolgens afkoelen. Tegen de tijd dat wij gaan eten – dat kan trouwens zomaar de volgende dag pas zijn – warm ik alleen de hoeveelheid op die ik nodig heb (in de magnetron).

sg bloemkool close up
Close up van de sg bloemkool. Met strooikaas dus. En lombok.

En dan nu een compleet plaatje…

sg bloemkool geserveerd
Sambal goreng bloemkool. Met tahoe kerrie, kroepoek en gule kambing. Boy!

18 reacties

 1. Hallo Sjoerd,

  Op basis van hoeveel personen zijn jouw gerechten gebasseerd.

  • Ha die Betty,

   mijn gerechten zijn niet gebaseerd op aantallen eters omdat het bijna allemaal bijgerechten zijn. De nasi- en bamigerechten zijn geschikt voor 4 personen maar dat zou ook zomaar 8 kunnen zijn als er, jawel, een paar bijgerechten bij worden gemaakt.

   Grrrrroet van Sjoerd

 2. Hoi Sjoerd
  Heerlijk dit recept net zin in en ben blij dat jij het geen nassi van bloemkool noemt zoals je nu veel ziet.
  Even heel wat anders maar wanneer zien we weer eens een heerlijk recept van een creme van jouw Lientje op het internet?
  Groet
  Tony

 3. zooo weet je hoe blij ik hier van word hahaha dit mag ik wel en kan ik eten dus thnx voor het recept en we gaan het maken 😀

 4. Beste SJoerd, weer een mooi gerechtje zeg. Complimenten. Ik heb een klein vraagje: waarom week je de lomboks eerst in stap 2?

  Met vriendelijke groeten, Richard

 5. Cees van Woerden

  Lekker deze Sjoerd,
  met dank aan Lien. Heb alleen de laos vermindert vanwege de histamine, Wacht op nog een groente
  Groet uit Frankrijk Cees van Woerden

 6. ook deze gaat ik proberen al ben ik bang dat het te pittig is maar dat kan ik altijd zelf aanpassen natuurlijk 😀 heerlijk al die groente gerechten sjoerd

 7. Hej Sjoerd,
  We gaan het maken…. Lombok met of zonder pitjes ??
  Je hoort het resultaat 🙂
  Greezzz
  Rienk

 8. Sjoerd,
  ik kan hier nergens Santen krijgen, maar wel pakjes en blikjes Cocos Creme (best dik !!). Tot nu toe heb ik ongeveer de hoeveelheid water aangehouden die jij aangeeft; no problem ?? of iets andere verhoudingen ?

 9. Dit recept vandaag uitgeprobeerd, uit de keuken van de “Indo home cooking chef” en het is weer beestachtig lekker. De dag kan niet meer stuk. Dank je wel Sjoerd.
  Vr. gr. Rinus Boerman

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*