O slomo mie-o

Deze O slomo mie-o zou nooit bestaan hebben als alles gewoon bij het oude zou blijven. Maar zoals zo vaak veranderd zelfs dat wat goed is. Vorige maand merkte ik dat de producent van mijn favoriete noodles (instant noodles met zakjes kruiden erbij) iets veranderd heeft aan de ingrediënten, of toegevoegd, whatever, want vrijwel direct na het eten voelde ik mijn hartslag versnellen en kreeg ik het debiel warm: typisch de symptomen van iemand die allergisch reageert op ve-tsin (mononatriumglutamaat, of MSG). Jammerpech voor mij maar ik eet die noodles dus nooit weer. Help! Hoe dan verder? Ander merk proberen? Nope, al, niks lekker. *zucht* Het is niet anders – daar gaan we weer – zelf maar maken dan. Het grootste verschil (afgezien van de ve-tsin) met die instant noodles is dat mijn O slomo mie-o niet dobbert, er komt geen water bij. Geen plonsbuik dus, en ook niet meer hongerig al na een uurtje.

Goed, Slomo in de keuken aan de slag met dit nieuwe recept en tussentijds foto’s maken hoort er dan bij. Probleem is alleen dat de tafel in de woonkamer niet alleen van mij is, jammer genoeg is ‘ie ook van Lien. Hinderlijk vaak zelfs…

***

Ik kom uit de keuken met een kommetje boemboe in mijn handen maar terwijl ik de woonkamer inloop blijkt mijn voornemen volslagen kansloos. Peinzend kijk ik naar De Tafel, de plek waarop ik al mijn nieuwe gerechten in wording uitstal om ze te fotograferen. Nu echter even niet want het is een bende. En het is niet mijn bende…

“Eh, Lien?”
Zij zit aan haar bureau onduidelijke dingen te doen op de pc, op de monitor zie ik een afbeelding van uitvergrote vingernagels gelakt met een visueel luidruchtige, oranje-achtige neonkleur. ‘Halleluja,’ denk ik, ‘daar wordt je toch hartstikke blind van.’
“Ja?” antwoord ze zonder op te kijken.
“Ik moet plek.”
Lientje draait zich om en kijkt naar het kommetje in mijn handen en vervolgens naar de tafel. Ik kan haar bijna horen denken.
“Moet dat nu?” Het klinkt aarzelend, het klinkt alsof ze vindt dat ik maar even moet wachten. Een dagje of zo.
“Niet per se, mop, het kan ook wel over 5 minuten.” Ik zie rollende ogen en ik hoor een zucht.
“Hoeveel ruimte heb je nodig?”
“Niet veel, alleen voor dit kommetje.”
“Okee, ik maak zometeen even plek ja?”
Ik vind het goed en ga weer terug naar de keuken. Dan maar alvast de prei snijden en zo. Na tien minuten ben ik toch echt klaar met ‘Mies An Plassen’ en wil ik foto’s maken. Ik weer naar de kamer, kommetje ook mee…

bende van lien

“Uhmmmm, Lien?”
“O, shit, ja, wacht, ik ruim het nu even op.”
“Weet je wat? Laat maar, ik maak wel een andere keer foto’s.”
“Echt?” Ze klinkt blij.
“Tuurlijk,” zeg ik, “die dui-zen-den fans van Slomo kunnen best een weekje wachten.”
“Nou,” zegt Lien spottend, “die zijn inmiddels wel erger gewend.” Zelf vind ze die opmerking erg geestig want ze lacht breeduit. Ik ben in mijn wiek geschoten en wens niet mee te lachen, wel besluit ik haar straks een vreselijk pedis hapje te laten proeven.

***

Goed, wij gaan boodschappen doen. Wat hebben wij nodig?

250 gram eiermie (noodles) van Go-Tan
200 gram Hollandse garnalen in bakjes*
4 plakjes ham
1 tomaat
1 eetlepel oyster sauce (flesjes zijn te koop bij de toko)
1 theelepel ketjap manis
1 theelepel selderij uit een potje
125 gram gerookte spekjes
1 of 2 rode lomboks

*) deze zijn duurder dan Noorse garnalen, maar wel 10x lekkerder.

Roerei:
4 eitjes
ca 80 gram prei in dunne, halve ringetjes
zout naar smaak
10x draaien aan de pepermolen
iets meer dan de helft van een kwart theelepel kentjoer

Boemboe:
ca 50 gram bruikbare sjalot
2 teentjes knoflook
kwart theelepel zout
halve theelepel assem
halve theelepel djahe
1 theelepel trassie
1 eetlepel sambal oelek

Stap 1
Alles voor de boemboe fijnmalen/fijnwrijven in de blender/cobek (als je het in de blender gooit, gaat het fijnmalen makkelijker als je er wat water bij doet, maar dat geldt eigenlijk ook wanneer je het in de cobek fijnwrijft, alleen hoeft er dan maar een heel klein beetje water bij). Bewaar de boemboe even in een kommetje.

boemboe
Boemboe, fijngemalen in de blender met wat water (want dat blendert makkelijker).

Stap 2
Garnalen in een vergiet mikken en afspoelen met koud water, uit laten lekken en dan in een bak of kom of vergiet met daarin een paar velletjes keukenpapier gooien. Laat de garnalen zo even drogen gedurende ca 15 minuten. Doe ze daarna in een bakje, roer er 1 eetlepel oyster sauce doorheen, bakje afsluiten en een uurtje in de koelkast zetten.

Hollandse garnalen
Na het afspoelen nog even laten drogen.

oyster sauce
Oyster sauce (oester saus), gekocht bij de toko.

garnalen met oyster sauce
200 gram Hollandse garnalen vermengd met 1 eetlepel oyster sauce. Deksel erop en in de koelkast.

Stap 3
Mie koken volgens de gebruiksaanwijzing, in een vergiet kieperen, afspoelen met 1 liter koud water en uit laten lekken.

mie
Mijn favoriete noodles (mie), zeker voor dit gerecht.

Adviestip: knip de berg mie, terwijl ‘ie in het vergiet ligt, in kwarten, dat vergemakkelijkt het mengen straks.

mie in kwarten geknipt
In kwarten geknipt.

Stap 4
Prei in dunne, halve ringetjes snijden. Eitjes in een grote kom (of zoiets) gooien, zout naar smaak toevoegen, versgemalen peper bai, iets meer dan de helft van een kwart theelepel kentjoer er ook bij en dan klutsen tot de eitjes beginnen te schuimen. Verhit 2 eetlepels olie in de wadjan en dan de geklutste eitjes erin. Regelmatig omscheppen en zodra het ei al een beetje gestold is moet de prei erbij.

nu de prei erbij
Ei al een beetje gestold, nu kan de prei erbij.

Vervolgens maximaal nog een minuut alsmaar omscheppen (en grote klonten ei klein hakken) en dan klaar. Let op, het roerei mag niet kurkdroog worden en al helemaal niet bruin! Schep alles in een bak, straks gaan we ermee verder.

roerei met prei
Roerei is nog een beetje klef en dat is goed.

Stap 5
Tomaat ontvellen en in blokjes snijden.
Plakjes ham in kleine vierkantjes snijden.
Lomboks onderdompelen in kokend water gedurende 10 minuten, daarna afspoelen met koud water en vervolgens in ringetjes snijden.

lomboks onderdompelen
Kokend water in het potje, lomboks erin en deksel erop, zo blijven ze onder water.

Stap 6
Verhit 2 theelepels olie en bak de gerookte spekjes totdat ze een beetje knapperig zijn, vervolgens doe je de boemboe erbij en dan nog 2 minuten fruiten – als het te droog wordt, moet er een beetje water bij. Gas op laag en de blokjes tomaat, vierkantjes ham en ketjap manis toevoegen, even goed omscheppen en dan de garnalen erbij, goed vermengen die bende gedurende een halve minuut. Voeg nu de mie toe en schep alsmaar om totdat de mie goed vermengd is. Tot slot roerei, selderij en ringetjes lombok er doorheen scheppen. Klaar.

Adviestip: serveer er opak pedis bij, da’s echt heel erg lekker.

opak pedis
Zakje opak pedis. Ook lekker om te snoepen.

yum mie slomo
O slomo mie-o, echt heel erg lekker (zegt Lientje).

Kommetje lekker
En ook nog even een foto met verkruimelde opak pedis bai.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

14 reacties

 1. Hey Sjoerd,
  Wat een super lekker recept man…Wij vonden het allemaal lekker hier zelfs de jongste van 5 ,maar die wilde dan wel weer een beetje hoi sin saus anders wilde ze garnaaltjes niet eten…Pff…Maar een top gerecht die hier vaker op tafel gaat komen…Ik heb alleen de premium oyster saus gebruikt die is wat sterker..(Had de andere niet )En in plaats van de lombok maar 3 rawits versnipperd door gemixt…Was voor de jongste genoeg pedis…;-)
  Ga zo lekker door man ,we gaan je volgen hier.

 2. ‘T was weer Top !! Hier het nog beloofde fotootje met de zeer fotogenieke Noorse Garnaal 🙂

 3. Hej Sjoerd,
  ik heb al heel wat van je recepten gemaakt, en vind ze sowieso geweldig, maar hier heb je jezelf weer eens overtroffen: Méér dan perfect !!! Thanks, TOP!! (en dat terwijl ik het hier met “Noorse” garnalen moet doen…) Kan weer iets afgevoerd worden van de “onmisbare spullen uit de Toko” die we steeds meenemen uit NL.

 4. Ik moet Lien toch wel een beetje gelijk geven … potje lomboks is wel errug groot …

 5. En voor wat die tafel betreft…. Ik weet hoe het voelt. Zie foto van “onze” tafel op dit moment…zucht…

 6. Ja, klinkt/leest zeker goed en ziet er absoluut smakelijk uit. Misschien ga ik ook wel vaarwel zegen tegen mijn Indomie (vond ik dan weer het beste te noodle-en…)…
  Maarreh….lomboks in kokend water….want..?!?