Start » Bijgerechten » Tahoe goreng – vegaterische snek

Tahoe goreng – vegaterische snek

Speciaal voor al mijn niet-vleesetende vrienden (m/v) heb ik hier een ge-wel-dig lekkere tahoe-snek: tahoe goreng met pindasaus. Dit gerecht is een typisch geval van ‘zaterdag beginnen, zondag eten‘ omdat het nogal veel tijd kost. Echter, het meeste is wachttijd dus je kunt dan wel gewoon verder met je leven. Tahoe goreng als snoep of als bijgerecht kent vele uitvoeringen, deze variant is gemarineerd, gepaneerd en gefrituurd. Lekker gekruid en lekker krokant dus. Enfin, maak ‘t en proef ‘t en oordeel zelf.

O, wacht, ik moet nog wat zeggen over tahoe: als je tahoe uit de verpakking hebt gehaald en een uurtje of 2 op een bord of snijplank hebt liggen, buiten de koelkast, krijgt het een zure nasmaak. Zorg ervoor dat het jouw tahoe niet overkomt en laat ‘t niet langer dan een uur in de keuken (of huiskamer) liggen. Gekookte tahoe kan iets beter tegen ongekoelde omstandigheden, maar niet oneindig.

Goed, boodschappen doen. Wat hebben wij nodig:

1 blok tahoe van de toko
olie om te frituren (zonnebloemolie)
een zakje broodkruimels om te paneren (zie foto)
2 eitjes om te paneren

suki
Broodkruimels van Suki, gekocht bij de toko. Veeeeel beter geschikt dan gewone paneermeel.

Voor de marinade:
1 verkruimeld blokje groentebouillon (Knorr)
halve theelepel ketoembar
kwart theelepel djinten
1 theelepel sambal oelek
10 x draaien aan de pepermolen
200 ml water

Stap 1
Blok tahoe in de lengte doormidden snijden en dan plakjes snijden van 1 cm dik. Overigens, taaie buitenkanten van zo’n blok snij ik eraf. Uiteindelijk hou ik twintig plakjes over, meer wil ik ook niet.

plakjes snijden
Blok tahoe doormidden en dan plakjes snijden – taaie kontjes van het blok heb ik al weggesneden, de rest moet nog.

Stap 2
Goed, je hebt nu, als het goed is, 20 plakjes tahoe. Leg een schone theedoek op een snijplank. Leg op die theedoek 10 velletjes keukenpapier en leg daar de plakjes tahoe op. Afdekken met wederom 10 velletjes keukenpapier, theedoek dichtklappen en daar bovenop een zware snijplank (of een snijplank met een baksteen of zo, zie maar). In de koelkast leggen en een uurtje of vier laten staan.

snijplank theedoek papier tahoe
Snijplank met daarop een (schone) theedoek, daar bovenop 10 velletjes keukenpapier en daarop de plakjes tahoe.

bedekt met wederom 10 velletjes
Op de plakjes tahoe leg je 10 velletjes keukenpapier.

theedoek dichtgeklapt
Theedoek dichtgevouwen over de velletjes keukenpapier.

zware snijplank on top en zo de koelkast in
Zware snijplank erop en dan hup, in de koelkast ermee.

Opmerking: het gewicht van de snijplank bovenop is bepalend voor hoe lang het duurt dat er voldoende vocht uit de plakjes tahoe is geperst. In mijn geval was 4 uur in de koelkast voldoende, maar het is dan ook wel een zware snijplank. (Een echte Herman Den Blijker!) Als alle velletjes keukenpapier nat zijn geworden, kun je het uit de koelkast halen.

Stap 3 (Nadat je de plakjes tahoe uit de koelkast hebt gehaald.)
Alles voor de marinade in een kom of bak of beker doen en er 200 ml kokend water bijgooien. Goed roeren gedurende 1 minuut.

natte boemboe
Marinade voor de plakjes tahoe.

Stap 4
Plakjes tahoe in een bakje puzzelen (als je, zoals ik, een bakje van de Chinees gebruikt, kunnen alle plakjes erin). Schenk de nog hete boemboe over de plakjes, deksel op het bakje en in de koelkast zetten, laat ’t daar een nachtje staan.

Note: de plakjes moeten helemaal onder de marinade staan.

Adviestip: heb je geen geschikt bakje? Haal een portie bami of nasi van de Chinees!

plakjes in een bakkie met boemboe
Er passen 20 plakjes in omdat ik de buitenkant van het blok tahoe weggesneden heb, daardoor krijg je kleinere plakjes.

Stap 5 (Wanneer de plakjes een nachtje in de marinade hebben gestaan)
Bakje uit de koelkast halen, marinade in een grote steelpan kieperen, plakjes tahoe ook erbij en schep wat marinade over de plakjes. Zet een panverhoger-ring-ding over de kleinste gaspit, gas op laag, pan erop (met deksel!) en een half uur laten staan. Daarna draai je de plakjes om en laat je ze nog 5 minuten staan (deksel op de pan) en dan gas uit. Laat de plakjes drogen in de pan, of haal de plakjes uit de pan (voorzichtig!) en leg ze te drogen op een rekje. Wat je ook doet, niet op papier leggen om te drogen.

Adviestip: Heb je geen rekje? Koop dan een combi-magnetron, krijg je er 2 rekjes bij, gratis!

ding
Panverhoger-ring-ding.

alle plakjes plus boemboe in de pan
Je moet wel een grote pan hebben (32 cm) anders wordt het dringen…

Stap 6
Zodra de plakjes droog zijn, haal je met je vingers de kloddertjes en loszittende fliebeltjes van de marinade van de plakjes.

klontjes en fliebeltjes vd boemboe verwijderen
Weg met de fliebels!

Stap 7
Zet twee borden klaar: eentje met schuimig geklopte eikluts van 2 eitjes en eentje met broodkruimels (Suki). Doe het paneer-ritueel en frituur de plakjes in een laagje olie – ze moeten kunnen drijven – op ca 160 graden.
Uit laten lekken in een vergiet met keukenpapier.

alle plakjes gepaneerd
Alle plakjes gepaneerd.

Tussenstap
Bij deze vreselijk lekkere tahoe-snek hoort een pindasaus, geen discussie mogelijk (met mij). Terwijl de plakjes tahoe liggen te drogen zou je dat sausje even kunnen maken:

frisse pindasaus
Zoooo lekker!

1 rode lombok (eerst 10 minuten ondergedompeld in kokend water)
1 gedroogde chilipeper (eerst 10 minuten ondergedompeld in kokend water)
iets meer dan een kwart theelepel azijn
halve theelepel assem
1 teentje knoflook
iets meer dan een kwart theelepel ketoembar
kwart theelepel zout
5 eetlepels water
4 theelepels gula djawa
1 theelepel witte suiker

Alles fijnmalen in de blender en daarna in een pannetje mikken, geen olie of zo toevoegen, langzaam en al roerend aan de kook brengen. Tijdens het verwarmen toevoegen:

2 eetlepels pindakaas met stukjes noot

Goed roeren en zodra de boel gaat koken, zet je het gas uit. Saus in een kommetje scheppen en ca 25 gram grof ge-oelekte (ongezouten) pinda’s er overheen strooien.

Note: je mag gerust meer gedroogde chilipepers gebruiken, maar de combi van 1 lombok plus 1 gedroogde chilipeper is voor Lientje en andere niet-pedis eters nog eetbaar.
En dan nu het eindresultaat…

Tahoe goreng met pindasaus
Prima lekker!

7 reacties

 1. Hoi Kokkie!!! Vanavond Frikadel pan eten, ben benieuwd. Maar nu dus aan het kijken voor de volgende kookinspiratie. Is er ergens in het proces van de Tahoe goreng een moment waarop ik ze in de vriezer kan mikken?

  • Ik heb er geen ervaring mee, maar het beste moment lijkt mij na het paneren. En dan zodanig dat de plakjes elkaar niet raken. Zoiets.

   Van die frikadel pan krijg ik toch nog wel foto’s te zien he? En commentaar ook, ja.

   Nou, doeg, Mir.
   Grrrroet van Sjoerd

   • Foto gaat em niet worden 😉 De frikadel pan was zalig, niks op aan te merken! Mijn uitvoering kreeg een mager zesje omdat ie tijdens het snijden van de plakken lichtjes uit elkaar viel en in de pan volledig uit elkaar viel…meh….. Maar toch, heerlijk gegeten. Dat sausje…..Daar lepel je zo een liter van weg whahahaha, ook lekker over mijn lontong!

    • Geen rampenfoto’s dus, okee. (Ik begrijp ‘t.)

     Was de frikadel pan helemaal afgekoeld toen je er plakjes van ging snijden?

     • Jazeker. Gehakt en aardappel en alles een nacht in de koelkast. Dag daarna on oven. Nacht in de koelkast en veevolgens ‘plakken’ gesneden.

 2. dit lijkt mij erg lekker… ga het meteen maken ook!
  en het is vegEtarisch, Sjoerd…
  Bedankt voor het recept!

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*