Start » Bijgerechten » Tahoe tengels

Tahoe tengels

Tahoe tengels: een hartige, gefrituurde snack gemaakt van tahoe/tofu.

Snacks, ik ben er altijd wel voor in. Uiteraard maak ik ze het liefst zelf, sterker nog, ik bedenk ze het liefst zelf, en de lekkerste (meest spannend) vind ik de Indo snacks. Bijvoorbeeld deze tahoe tengels, ik heb ze nog nooit eerder zo geproefd (dat zegt niet alles natuurlijk) en in ieder geval is de vorm, voor een tahoe snack, al vrij apart. De textuur ook trouwens, maar daar kom je vanzelf wel achter wanneer je deze tahoe tengels gemaakt en gegeten hebt.

‘Ja hoor, een Slomo snack, zal wel weer hartstikke veel werk zijn.’
Nou, dat valt reuze mee. Het kost wel wat tijd, ja, maar echt veel werk, zoals bijvoorbeeld het behangen van een slaapkamer, is het niet. En trouwens, wie staat er nou niet graag in de keuken om een Slomo Snack te maken? (Niet allemaal tegelijk.) Overigens, deze tahoe tengels zijn bijna vegaterisch, niet helemaal want sambal trassi. En dat moet er per se in, ja.

Keedan, boodschappenlijstje.

500 gram tahoe
2 eitjes
ca 25 gram groen blad van bosui, in kwart ringetjes gesneden
roux: 40 gram roomboter + 48 gram bloem
1 rode lombok
halve theelepel zout + de helft van een kwart theelepel
1 theelepel kristalsuiker
1 theelepel koenjit
1 theelepel sambal trassi
1 theelepel knoflookpoeder

Stap 1
Dompel de lombok onder in kokend heet water en laat ‘m 3 minuten badderen. Lombok afspoelen met koud water en vervolgens in kwart ringetjes snijden.

Stap 2
Snij het blok tahoe in plakken van ongeveer 1 cm dik en leg ze in een grote koekepan (geen olie of zoiets gebruiken), pan op de grootste pit, vuur op laag, en rooster de plakken gedurende 8 minuten – die 8 minuten, vergeleken met die latere 4 minuten, is omdat de pan aanvankelijk nog koud is. Daarna de plakken omdraaien en dan 4 minuten roosteren. Het is niet de bedoeling dat de plakken helemaal bruin worden, een beetje verkleuring hier en daar is niet erg.


Plakken tahoe in mijn grootste pannekoekenpan.

Stap 3
Leg de plakken tahoe na het roosteren op een snijplank met keukenpapier en snij elke plak in 6 stukken. Laat het een beetje afkoelen en blender dan de stukken tahoe tot een brij. Gooi die bende in een grote mengkom.


Brij van fijngemalen tahoeplakken, wil echt o-ver-al aan blijven kleven.

Stap 4
Maak de roux: smelt de roomboter op een laag vuurtje (pan op 1 na kleinste pit) en roer er vervolgens de bloem doorheen. Ongeveer 5 minuten regelmatig blijven roeren/omscheppen zodat de bloem goed gaar kan worden. Af laten koelen alvorens het verder te gebruiken.


40 gram roomboter en 48 gram bloem, dat wordt de roux.


Roux moet afkoelen.

Stap 5
Meng de eitjes, roux, knoflook, zout, kristalsuiker en koenjit door de tahoebrij. Serieus goed mengen die handel!

Stap 6
Snij het groene blad van de bosui klein en meng het samen de kwartringetjes lombok door de tahoebrij – mengen met de hand, niet met de blender.


Alles goed vermengd, klaar om te frituren.

Stap 7
Schenk voldoende olie in de wadjan zodat je een laagje hebt van ongeveer 3 cm. Verhitten tot ca 140 graden Celsius.

Stap 8
Pak een handvol tahoebrij en rol er een tengel van: vingerdikte, en ongeveer 12 cm lang. Frituren in olie (op zo’n 140 graden Celsius, of had ik dat al gezegd?) tot goudgeel. Uit laten lekken in een vergiet met keukenpapier.

Adviestip: het oppervlak van de plank/werkblad waarop je de rolletjes maakt, moet niet alleen schoon zijn maar ook zo glad mogelijk. Hoe gladder en schoner het oppervlak, hoe makkelijker het rollen gaat.

Overigens, het hele proces van creatief met tahoe (en met gehakt ook) vind ik makkelijker/beter te doen met speciale handschoenen aan. (En ik hoor dan gelijk bij de club van Pietje Bell.)


Werkt prettig, zeker bij het rollen van tengels of gehaktballetjes.

Adviestip 2: op het moment dat je ze in de olie wil mikken, blijken die tahoe tengels lastig beet te pakken. Mijn workaround is dat ik een tengel op de zijkant van mijn keukenmes rol en vervolgens in de olie kieper.


Tengel is eigenlijk te dun om op te pakken dus rol ik ‘m op de zijkant van mijn mes.


En dan rol ik de tengel van het mes zo de olie in.

Genoeg gepraat, foto’s nu. (Doekje bai?)


Tahoe tengels. Lekker met saus (naar keuze), maar ook lekker zonder saus!


Ja. Lekker.

4 reacties

  1. Ziet er weer goed uit en als zo ook zo smaken, dan komt dat wel goed

  2. Waren ze niet wat bloemig Sjoerd??

    Je weet toch dat roux een bindmiddel is hè..??
    Hoe kwam je aan de 40 : 48 gram??

    Enne wie behangt er tegenwoordig nog… toch wel aan die Spaanse Costa’s??

    Dusseh… ben toch sneller klaar met texen dan dat bloempapje hoor…

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*