sambal goreng tahoe plakjes

Bio tofu. Toen ik dat voor het eerst zag, moest ik er hard om lachen. Die benaming, tofu, what the fuck..? Waarom niet gewoon tahoe of tahu?  Welke Zweef-Idioot heeft dat nou weer bedacht?

Rustig, Sjoerd, rustig. Breathe in – breathe out… Okee, al goed. Bio tofu, dus. Tot voor kort negeerde ik het en gebruikte uitsluitend tahoe van de toko, al dan niet vers. En toen kwam Lientje een keertje thuis met, jawel, die bio tofu uit de super want geen tahoe meer bij de toko. Soms pakt eigen initiatief he-le-maal verkeerd uit, maar ik moest positief blijven – anders doet ze ’t misschien nooit meer – dus heb ik Lientje geprezen: “Joh, wat goed van je om dan toch maar Bio Tofu mee te nemen.”
“Ja he, want ander had je niks gehad.”
“Zo is dat mop.” ik knikte er nog eens goedkeurend bij.
Maar zodra Lientje de keuken uit was keilde ik de bio tofu in de bio bak. Daar waar die hoort. Weggermee.

De tweede keer dat ze met een bakje tofu (geen bio dit keer, maar gelukkig wel ‘vegetarisch’) thuiskwam, heb ik het anders aangepakt: ik ging er iets mee maken, kennelijk had ik die dag een goede bui. De eerste poging om lekkere, gefrituurde blokjes te maken mislukte, te taai. De tweede poging was ook niet echt een succes. Andere bereidingswijze dan maar. In de oven misschien? Nah, dan kan ik niet zien wat er gebeurt. In de pan dan? Jaaaa, uitproberen.

Plakjes gesneden, ongeveer 7,9 mm dik en in de pan gelegd. Geen boter, geen olie, nada. Mijn pan is overigens wel een non-stick pan, dat je ’t weet. Maar om een lang verhaal kort te maken: tofu-plakjes-in-de-pan werd een succes. Mooi. Heb ik voortaan tenminste een bruikbaar alternatief voor als er geen tahoe bij de toko is. Ennnn, niet onbelangrijk, zonder olie!

Goed, sambal goreng tofu plakjes.

Ingrediënten:
1 bakje tofu van de Jumbo/Plus/wherever
verse laos (je hebt 20 gram nodig)
2 blaadjes salam (vlak voor gebruik even goed verkreukelen)
2 theelepels ketjap manis
1 theelepel gula djawa
6 eetlepels gezeefde tomaten
santen: 60 gram kokoscreme opgelost in 300 ml kokend water


Ik maakte mij even zorgen, maar gelukkig is tahoe van de Jumbo VEGETARISCH!

Boemboe:
40 gram gepelde sjalotjes
2 teentjes knoflook
halve theelepel trassi
2 rode rawits
2 theelepels sambal oelek
halve theelepel zout


Misschien dubbelop, maar ik snij de rawits klein voordat ze de blender ingaan.

Stap 1
Pak jouw grootste pannenkoekenpan.

Stap 2
Snij de tahoe in plakjes en snij ze vervolgens in de lengte doormidden (ik snij zo’n tofublok van de Jumbo meestal in 8 plakjes dus heb ik uiteindelijk 16 reepjes). Leg ze op twee velletjes keukenpapier, twee velletjes daar bovenop en dan even aandrukken totdat de velletjes nat zijn. Weggooien dat keukenpapier. Tahoe bewaren.

Stap 3
Zet het vuur aan: grootste pit, standje laag en zet die grote pan erop. Even een minuut wachten en dan leg je de reepjes tahoe in de pan. Als je mazzel hebt, passen ze allemaal in de pan. Als je pech hebt niet en dan doe je het gewoon in twee keer.
Laat de reepjes vier minuten met rust en kijk dan even of ze al voldoende verkleurd zijn. Het is de bedoeling dat ze lichtbruin worden, niet donkerbruin. Overigens, beide kanten van de reepjes moeten gebakken.


Als je de plakjes tegen elkaar aan legt, plakken ze vast.


Lichtbruin verkleurd.

Stap 4
Maak de santen.

Stap 5
Schep zes eetlepels gezeefde tomaten in een kommetje en voeg daar twee theelepels ketjap manis en een theelepel gula djawa aan toe. Even roeren en dan 30 seconden in de magnetron. Goed roeren en wegzetten, straks gaan we ermee verder.

Stap 6
Alles voor de boemboe, plus vier eetlepels water, in de blender mikken en fijnmalen.

Stap 7
Zorg dat je een stukje laos hebt van 20 gram en snij dat in de lengte doormidden.


Laos en salam.

Stap 8
Verhit drie eetlepels olie in de wadjan en fruit de boemboe, samen met de blaadjes salam (heb je ze even goed verkreukeld?) en beide helften laos, gedurende drie minuten op niet al te hoog vuur – de boemboe mag niet wild spetteren. Na die drie minuten voeg je de inhoud van het kommetje met gezeefde tomaten, ketjap manis en gula djawa toe. Goed vermengen die bende en twee minuten zachtjes laten bubbelen, af en toe roeren.

Stap 9
Na die twee minute bubbelen, kieper je de santen erbij en vervolgens breng je het langzaam aan de kook – af en toe roeren.

Stap 10
Zodra het kookt, zet je de wadjan op de kleinste pit, gas op laag, deksel op de pan en laat het zo vijftien minuten staan. Daarna gas uit, blaadjes salam en laos er uithalen (weggooien) en de reepjes tahoe toevoegen. Zorg dat alle plakjes ondergedompeld zijn. Af laten koelen en vervolgens alles in een bakje scheppen, deksel erop en in de koelkast. Morgen eten.

Adviestip: opwarmen in de pan, zonder olie of boter. Maar kan ook, in een bakje, in de magnetron.


Alle plakjes ondergedompeld.

En zo ziet een lekkere snack eruit…

En zo als bijgerecht…


Als bijgerecht (bij nasi goreng tjampoer).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12 reacties

 1. Beste Sjoerd, hier in Frankrijk kennen ze het woord TAHOE niet en moet je TOFU vragen om het te krijgen.
  Overigens is Tofu/Tahoe met pindakaas en taugé ook heerlijk. Is afgeleid van Ketoprak, een recept, dat ik ooit
  (jaren ’70-’80) oppikte uit de kookrubriek van Ton van Es. Groet, Peter de Rooy

 2. bart van der kolk

  Hey Sjoerd, verbaas mij dat jij niet wist dat tahoe/tahu blijkbaar ook tofu/tofoe genoemd wordt.. Als in de jaren ’80, ja lang geleden zei opa, waren er al natuurwinkels die tofu verkochten, en blijkbaar zelf gemaakt en niet te vreten, vond ik toen.
  Tot op heden heb ik nog geen tahu/tofu kunnen kopen die echt lekker is, het gros is waterig of kazig. Er was ooit een toko in de Pijp in Amsterdam, die zelfgemaakte tahoe verkocht, die was prima voor bakken en bewerken. Helaas ter ziele. De meeste tahoe/tofu van nu uit de supermarkt is shit…

  • Hoi Bart,

   ik erger mij aan 2 dingen:
   die quasi populaire kreet ‘bio’
   en het nuffige gebruik van de benaming tofu terwijl Nederland al zo’n 50 jaar bekend is met het woord tahoe.

   Grrrrroet van Sjoerd

   P.S. De lekkerste tahoe koop ik bij de toko, lekker zacht (en dan bedoel ik niet de ‘silken’ variant) en lekker vers. Dat wat de supers verkopen is (en blijft) mijn B-keus.

 3. Hej Sjoerd,
  verse laos en verse salam is hier in het (besneeuwde) Noorden niet te vinden….. Heb wel gedroogde Salam, en Laos in poedervorm. Gaat dat lukken denk je …. ??? (Kan de Laos er dan niet meer uithalen 🙂 ….. Heb intussen wel een kleine 50 % van je recepten met onwijs veel plezier gemaakt en onderschrijf de mening van Lydia hierboven volledig !!!
  (Die Nasi goreng Tjampoer van dat fotootje wordt mijn volgende culinaire avontuur…… water loopt me door de mond als ik er naar kijk 🙂 Voor je het weet ga ik wat Eland en Rendierenvlees op z’en Indisch klaar maken 🙂 🙂 Dat wordt dan op z’en IKEA’s : Boemboe Kalmar, Boemboe Växjö, etc. 🙂 🙂

  • Ha die Rienk,

   het kan wel, met poeder, alleen smaakt het dan (ietsje) anders dan bij mij – je moet wel voorzichtig doen met die gedroogde salam want dat breekt zo in honderd stukjes.

   Een zweedse vriend heeft mij ooit wijsgemaakt dat je de eland die je hebt aangereden (lees: doodgereden) zelf op mag eten. Volvo total loss maar wel voor een heel jaar lekker vlees. (Voor Elk wat wils.)
   Smaklig!

   Grrrroet van Sjoerd

   • Dank je Sjoerd, ik ga het maken 🙂 Enne… Die Eland, en alle andere aangereden dieren, zijn voor de eigenaar van de grond waar ie op valt….. In het geval van een Eland is dat meestal IN de auto…… Die beesten zijn zo groot als een paard, en staan zo hoog op de poten dat ze standaard bij je binnen komen. Mogen de nabestaanden bakkeleien over wie welk stuk krijgt, want overleven doe je zo’n aanrijding zelden. Het hoogste aantal verkeersslachtoffers in Zweden valt dan ook toe te schrijven aan dit soort ongelukken… Het is in Zweden ook verplicht om een aanrijding met een (groot) dier bij de Politie te melden, en de plaats waar hij of zij de bossen in is gegaan te markeren. Zij sturen dan een jager om te kijken hoe ernstig de verwondingen zijn, en zo nodig af te schieten.
    Je kunt Eland, Rendier,en Zwijnenvlees (Beer ben ik nog niet tegengekomen 🙂 ) dan ook volop in de vriezers van elke Supermarkt hier vinden. Dus om die Boemboe Växjö te maken hoef ik niet goed te mikken als ik hier rond tuf…..

 4. Volgens mij komt de benaming tofu van het chinese doufu (dat soort dingen worden vaak zo’n beetje fonetisch vertaald)
  Die van je jumbo is niet zo geweldig inderdaad, eerder hadden ze bij de jumbo nog de super-tofu liggen, maar die is vervangen door het eigen merk.
  Geen vooruitgang.

 5. Dag Sjoerd, Even spontaan een compliment voor je geweldige teksten! Je schrijfstijl leest als een trein, en ik zit geregeld te schateren om je tussenwerpsels. Eigenlijk hoef je niet eens van koken te houden, dit zijn gewoon columns. Hartelijke groeten, Lydia Meeder