Babi ketjap

Vraag 10 koks welk vlees ze gebruiken voor Babi ketjap en je krijgt minstens 4 verschilende antwoorden. Okee, het is allemaal varkensvlees (hoop ik) maar nooit altijd hetzelfde stuk. Schouderkarbonade, hamlap, speklap, fricandeau, varkenshaas… kan allemaal gebruikt worden. Take your pick, zou ik zeggen.

De keuze van het vlees hangt wat mij betreft af van smaak, dus ik kan niet zeggen welk stuk vlees het meest geschikt is. Wel weet ik (duh) wat ik het lekkerst vind: varkenshaas. Ergo, deze babi ketjap wordt gemaakt van varkenshaas, of alien tongue zoals ik ‘m steevast noem. Voor sate babi gebruik ik ’t trouwens ook altijd, maar dat terzijde.

Overigens mag je van mij gerust ander vlees gebruiken, alleen moet je dan zelf de bak/kooktijd aanpassen, ja.

Varkenshaas
Alien tongue

Goed, we doen geen lang verhaal vandaag, we doen KISS. Hup, daar gaan we, lijstje:

ca 500 gram varkenshaas

Boemboe:
90 gram gepelde ui
2 teentjes knoflook
1/2 theelepel zout
2 theelepels djahe
beetje versgemalen peper

1 theelepel assem om de blokjes vlees mee in te smeren

Overige ingrediënten:
2 theelepels citroensap **
3 theelepels gula djawa **
half theekopje ketjap manis (ca 170 gram) **
2 theelepels rijstazijn **
1 theelepel gembersiroop **

alles met ** in een kommetje en vervolgens 30 tellen opwarmen in de magnetron, daarna even goed roeren. Even wegzetten want straks pas nodig – voor het gemak noemen we dit De Ketjapsaus.

Stap 1
Alles voor de boemboe fijnwrijven/fijnmalen in de cobek/blender.

Stap 2
Vlees in blokjes snijden (niet al te klein want ze krimpen tijdens het bereiden; hoe kleiner je de blokjes snijdt, des te minder vleessap er in zit en dat leidt onherroepelijk tot taaiere blokjes). Wrijf de blokjes in met 1 theelepel assem  en laat het even een half uurtje uurtje intrekken – niet in de koelkast leggen.

Note: vlees moet op kamertemperatuur zijn voordat het de wadjan ingaat – koud vlees wordt taai wanneer het verhit wordt.

Stap 3
Fruit de boemboe in 4 eetlepels olie op niet al te hoog vuur (boemboe mag niet wild spetteren, pruttelen is okee) gedurende twee minuten. Zet nu het vuur iets hoger en voeg de stukjes vlees toe, net zolang bakken totdat het vlees niet meer rood is (duurt bij mij ongeveer 3 minuten). Daarna vuur op laag en giet dan het kommetje met De Ketjapsaus erbij, o, wacht, eerst nog even een tweede keer in de magnetron zetten, ook weer 30 tellen, even goed roeren en dan de pan in met die saus.

Breng de hele bende nu al roerend aan de kook, zet vervolgens de wadjan op de kleinste pit, gas op standje laag en deksel op de wadjan. Laat het 20 minuten zachtjes pruttelen, wel af en toe even omscheppen. Tijdens dat pruttelen gaart het vlees verder.
Na die 20 minuten haal je het deksel van de wadjan en laat je alles gewoon doorpruttelen totdat jij vindt dat het vlees gaar is. Wel regelmatig omscheppen die handel want het gaat, zeker op het laatst, makkelijk aan de bodem van de pan kleven en vervolgens verbranden.

De truc is dat het vlees gaar is en de ketjapsaus voldoende ingedikt – de ketjap blijft dan mooi aan de vleesjes kleven. Wanneer de saus al voldoende is ingedikt, maar het vlees nog niet gaar genoeg naar jouw smaak, doe je de deksel weer op de wadjan en laat je ’t zo nog een poosje staan – wel van tijd tot tijd omscheppen he.

Gembersiroop en rijstazijn
Deze combi gebruik ik ook voor fou yong kai, maar dat is weer een ander verhaal

De smaak van babi ketjap moet een beetje zoet-zuur zijn, en terwijl ‘ie ligt te pruttelen kun je gerust, naar eigen smaak, nog wat toevoegen. Misschien wil je nog wat extra gembersiroop? Hup, kieper erbij! Misschien ietsje meer citroensap? Ken wel! Zolang je mij maar niet gaat vertellen wat je allemaal aangepast hebt om ‘m lekker te krijgen want daar word ik toch echt een beetje nerveus van.

Nou zijn er lui die vinden dat je de ketjapsaus waar het vlees in ligt te pruttelen extra moet indikken met bloem/maizena. Weet je, ik vind het best, ze doen maar. En als jij dat ook wil, moet je dat vooral doen, maar ik vind het onzin.

Babi ketjap wordt veelal geserveerd als bijgerecht, maar dat is natuurlijk niet bij wet geregeld of zo. Je kunt ’t gerust eten met alleen wat witte rijst. Misschien sambal goreng boontjes (al dan niet met tahoe) erbij. Of met sambal goreng tahoe op een bedje van kleingesneden ijsbergsla. Kroepoek ook misschien. Wat te denken van een paar dikke plakken komkommer dobberende in een badje van water/azijn/suiker? En sambal. Enne…

Hoe dan ook, ik zeg: “Veel plezier met koken en eet smakelijk!”

Babi ketjap
Hohohoooo, zo lekker

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

61 reacties

  1. Dag Sjoerd,

    Heerlijk recept en leuke site! ik ga vaker recepten van je proberen. Vraag: stel ik maak deze babi ketjap een dag van te voren, zodat de smaak goed kan intrekken. Hoe kun je het recept het beste weer opwarmen zonder de smaak te verliezen?
    Groet Koen

    • Ha die Koen,

      ’t beste is langzaam opwarmen in de wadjan, maar, kan ook in de magnetron in een kom afgedekt met vershoudfolie met daarin een paar gaatjes – je moet altijd voorzichtig zijn met opwarmen in de magnetron want vlees wordt al snel te droog/taai.

      Grrroet van Sjoerd

  2. Dag Kokki, vandaag je Babi Ketjap gemaakt, verukkelijk. Helemaal terug in de tijd toen ik dit gerecht voor het eerst bij mijn Indische schoonmoeder proefde. Ga gauw nog andere recepten van je maken. Groeten, Wim.

  3. Ik heb babi ketjap gemaakt met varkenshaas Ziet er prachtig uit maar iets droog. Wat doe ik fout heeft 40 min opgestaan

    • Wat bedoel je met ‘droog’?

      • Het vlees vind ik droog, de saus niet, die is mooi ingedikt

        • Babs,

          vanaf het moment dat je het vlees hebt toegevoegd (in de wadjan, bij de boemboe) ga je het even meebakken voordat je het vocht (ketjap) erbij gooit. Dat meebakken zorgt ervoor dat het vlees in betrekkelijk korte tijd (ietsje) gaarder wordt. Echter, dat is wel afhankelijk van hoe hoog het vuur staat en hoe groot (of klein) de stukjes vlees zijn. Hoe langer je het vlees bakt voordat het vocht (de ketjap) wordt toegevoegd, hoe korter het nodig heeft om tijdens het smoren helemaal gaar te worden in het vocht. Hoe langer de smoortijd, hoe droger het vlees – al valt er altijd wel over te twisten wat nou precies ‘droog vlees’ is.

          Kort gezegd: kleine stukjes vlees en aanbakken op lage temperatuur resulteert meestal in droger vlees.

          Heb je hier iets aan?

          Grrrroet van Sjoerd

  4. Hoi Sjoerd,
    Echt de allerlekkerste babi ketjap dit.
    Ik heb er al heel wat geproefd, maar dit komt heel erg dicht bij een Babi Ketjap die ik vroeger in de Kettingstraat in den haag at. Tjandu Baru heette die toko.
    Ik had alleen geen rijstazijn meer, dus heb er sherry azijn in moeten doen. Nou, in het vervolg gaat er sherry azijn in..lol Dat is me toch een partij lekker zeg!!
    Maar goed, zoals ik jou al vaker heb horen zeggen hier op de site, je moet het aanpassen naar je eigen smaak. Iedereen heeft een andere smaak en misschien vindt iemand anders het helemaal niet lekker met sherry azijn.
    Anyway, helemaal geweldig weer dit recept zit weer te smullen as usual.
    Maar nog wel een verzoek, hopelijk kom je met een geweldig recept of een hele goede variant op ene van jouw al bestaande recepten.
    Wat ik zoek is een geweldig recept voor Kerrie Telor??
    Heb jij misschien een geweldig Kerrie Telor receptje liggen ergens?? (Puss in boots bedelhoofd)
    Ik heb er al heel wat geprobeerd van internet, sommige zijn wel ok, maar de echte klapper ben ik nog niet tegengekomen.
    Geweldig weer, keep up the good work!!!
    Groetjes van een fan!!

  5. Hendrik Reijmers

    Beste Sjoerd Slomo,
    Heel leuke site! Complimenten. Heb al aardig wat van je recepten gemaakt.
    Goed en geinig omschreven en mooie foto’s. Je bromco lee is erg lekker.
    Voor de santen heb ik het groentevocht gebruikt.
    Blijf fan van je site!

    Hartelijke groet Hendrik