Sambal goreng boontjes (met garnalen)

Sambal goreng buncis dan udang, oftewel: sg boontjes met garnalen. Misschien denk je nu: “Hee, ik heb ooit ‘ns sambal goreng boontjes gegeten, maar daar zaten helemaal geen garnalen bij!” In dat geval zeg ik: “Nou, dat kan wel, want niet verplicht, die roze komma’s. Maar als je echt lekkere sg boontjes wil eten, doe je ze er wel bij. Twust me.”
(Ik heb teveel naar Bruce Lee-films gekeken; wanneer ik Engelstalige kreten gebruik, vervang ik vaak de r door een w.)

Dit gerecht is een makkie om te maken. Kan. Niet. Mislukken. Nou ja, kan Bijna niet mislukken, moet ik eigenlijk zeggen want de ‘boentjies‘ kunnen de boel ietwat verpesten. Niet qua smaak, maar qua bite.

Mijn Nederlandse oma kookte boontjes altijd dusdanig lang dat je ze met een lepel moest eten – prikken met vork was kansloos. Je kon ze zo naar binnen slurpen, uitermate handig voor wanneer ompong, maar lekker is anders. De boontjes in dit gerecht moeten eerder hard zijn dan zacht want veel groenten bereid in de Indische (en Indonesische) keuken zijn bij voorkeur nog knapperig. Met bite dus. En als jij graag Indisch wil koken, kun jij je maar beter aan De Regels houden want het hoort nou eenmaal zo.

Overigens, ik heb gisteren een mailtje gestuurd naar de grootste sperziebonenproducent van Nederland met de vraag hoelang je boontjes moet laten koken om ze gaar te krijgen. Vandaag kreeg ik antwoord:

Geachte heer Slomo,

Allereerst wil ik u hartelijk danken voor uw interesse in onze producten. En wat heeft u een geweldig leuke site!
Het antwoord op uw vraag omtrent de kooktijd van sperziebonen:

in het algemeen geldt dat ze gaar zijn na 12 minuten koken, echter, indien men de voorkeur geeft aan zachtere sperziebonen kan de kooktijd verhoogt worden naar 16 minuten.

Met vriendelijke groet,

Robin van Spersie
Product manager

Goed, in 12 minuten zijn ze dus gaar. Nou, niet in dit recept. Vergeet het maar. Gisteren heb ik nog een portie gemaakt en het duurde ongeveer 50 minuten! Maar goed, dat komt omdat boontjes beduidend langzamer garen in een mix van tomaten/santen dan in kokend water. De truc is dat je de boontjes, net als bij de sajoer boontjes, eerst 10 minuten heel zachtjes moet laten koken in kokend water, daarna afgieten en afspoelen met veel en koud water – ik was vergeten om ’t hier te vermelden, maar gelukkig was IJsbrand zo alert om mij daar even op te wijzen.

Okee, boodschappenlijstje maken. Wat hebben wij nodig?

ca 275 gram sperzieboontjes (ca 350 gram als je de garnalen weglaat en petehbonen gebruikt)
ca 125 gram Noorse garnalen
ca 90 gram gewone ui, kleingesneden
2 teentjes knoflook, kleingesneden
anderhalve theelepel laos
kwart theelepel zout
1 theelepel trassi
halve theelepel assem (keukentamarinde, in een pot te koop bij de toko)
2 rode pepers, of 2 theelepels sambal oelek
2 theelepels gula djawa
santen = 60 gram van een blok kokoscreme opgelost in 300 ml kokend water
1 vleestomaat, ontveld en in kleine stukjes gesneden (ca 300 gram), je kunt ook wel gewone tomaten gebruiken, maar een ontvelde vleestomaat is beter
2 blaadjes salam
1 spriet sereh, de bolle kant gekneusd en de spriet in een knoop gelegd

Note (met dank aan Martin): wat je vooral eens een keer moet proberen, is om de garnalen te vervangen door 6 – 8 petehbonen (in de lengte doormidden gesneden). Die petehbonen gooi je in de wadjan vlak voordat je de santen toevoegt. Probeer de geur te negeren want deze bonen voegen werkelijk iets bijzonders toe aan de smaak en aroma van het gerecht – en nee, je hoeft ze niet eens op te eten, ik ken legio mensen die de petehbonen uit hun maaltje vissen nadat het is opgediend,  maar toch de afgegeven smaak wel waarderen.

Hebben wij alles? Keedan, daar gaan we!

Stap 1
De boontjes schoonspoelen met koud water en dan in stukjes van zo’n 3 tot 4 cm snijden. Vervolgens gooi je ze in een pan met kokend water (geen zout toevoegen!) en dan laat je ze 10 minuten zachtjes koken. Daarna boontjes in een vergiet kieperen en afspoelen met veel, koud water (ze moeten afkoelen want dat voorkomt dat ze stiekem doorgaren en vervolgens hartstikke slap worden). Bewaar de boontjes even want straks pas nodig.

boontjes small 618
Lekkere, verse boontjes

Stap 2
Maak de santen: snij 60 gram van een blok kokoscreme en laat dat oplossen in 300 ml kokend water.

Stap 3
Kieper de garnalen en een vergiet en spoel ze af met veel en koud water. Laat ’t even uitlekken.

Stap 4
Leg de rode pepers even in een bakje met heet water. Snij de ui, knoflook en tomaten klein. Snij de pepers in halve ringen.

knoflook lombok 618 done
Knoflook en pepers

uit trassi tomaat 618 new
Ui, en nee, dat is geen chocolade maar plakjes trassi, en tomaat

Stap 4
(Ik gebruik een blok trassi en daar snij ik kleine plakjes af, trassi in poedervorm kun je natuurlijk ook gebruiken.)
Fruit de stukjes ui samen met de trassi gedurende 1 minuut in 5 eetlepels olie. Voeg dan toe:

knoflook,
laos,
rode peper,
tomaat,
assem,
salam,
sereh,

goed omscheppen en mengen en nog 1 minuut bakken, dan toevoegen:

boontjes en garnalen,

nu gedurende ongeveer 5 minuten voortdurend alles omscheppen en bakken, de stukjes tomaat moeten allemaal verdwenen zijn (nou, niet echt verdwenen natuurlijk, opgegaan in de massa, zeg maar). Dan toevoegen:

santen en gula djawa,

goed roeren, aan de kook brengen en een minuutje zachtjes laten koken, tot slot toevoegen:

een kwart theelepel zout,

even een halve minuut goed roeren/omscheppen en dan even proeven of er wat jou betreft nog extra zout bij moet – ik gooi er meestal iets meer bij dan een kwart theelepel.
Goed, nu laat je de hele boel even zachtjes koken (zonder deksel) totdat het een beetje is ingedikt. Klaar.

Stap 5
Serveren, in een bakje of op een schaaltje (het is handig als je dat bakje of schaaltje even voorverwarmd). Eventueel strooi je er wat gebakken uitjes overheen. En voor de liefhebbers van pedis zet je er een pot sambal oelek bij. Hohohooo, wat lekker!

sambal goreng boontjes met garnalen
Zalig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

22 reacties

  1. Boontjes zonder zout koken? Dan onttrekt het water de smaak aan de boontjes. zoals dat bij een bouillon gebeurt. Wat is de reden hiervan? Ik zou dan de santen in het hete boontjeswater oplossen, maar dat lijkt mij erg omslachtig allemaal.

    • Wanneer je boontjes kookt met zout, vergroot je de kans dat het velletje taai wordt. Maar jij bent de baas in jouw keuken, dus doe er gerust zout bij.

      Grrrroet van Sjoerd