Kipvingers Slomo style

Ergens in de vorige eeuw heb ik een keer een MacNugget gegeten, uit nieuwsgierigheid. Nou, ik vond er maar niks aan. Het lekkerste was het sausje. Thans (mooi woord), in de hoedanigheid van Slomo, acht ik mijzelf in staat een betere versie van een gefrituurde kip snack te maken. Dus, zoals het altijd gaat wanneer ik een nieuw gerecht bedenk, hebben wij hier thuis de afgelopen weken bijna niets anders gegeten dan kipvingers. (Ja, gezond is anders.) En eindelijk, na poging honderdvierentachtig, ben ik tevreden. Dus hier komt ‘ie dan, de nieuwe kipsnek:

Kipvingers Slomo style

Ingrediënten:
450 – 500 gram schoongemaakte kipfilet

1 teentje knoflook *
iets meer dan een kwart theelepel zout *
een beetje versgemalen peper *
1 theelepel ketoembar *
iets minder dan een halve theelepel djinten *
1 blokje kipbouillon *
3 theelepels sambal badjak *

1 ei

ca 60 gram rode ui, kleingesneden
ca 75 gram rode paprika, kleingesneden
ca 140 gram verse spinazie
2 el room (als in slagroom, maar dan vloeibaar)
40 gram gestampte paprika mini fritesticks
50 gram paneermeel

Om te paneren:
1 zak broodkruimels
1 doosje paneermeel
2 eitjes

geen panko maar suki
Vergeleken met Panko zijn deze broodkruimels van Suki fijner. Ook om mee te werken.
(Panko is namelijk grover – niet het bedrijf, maar hun broodkruimels.)

Stap 1
Spinazie wassen met koud water (ik verwijder trouwens eerst de harde steeltjes), even uitschudden en dan in de wok (geen olie) op gematigd vuur laten slinken. Zodra de spinazie een min of meer compacte, platte bende is geworden, schep je er 2 eetlepel room overheen, even goed roeren gedurende 30 tellen en dan gas uit en de spinazie in een vergiet gooien en ongeveer 5 minuten uit laten lekken. Daarna mik je de spinazie in een bakje, geen deksel erop, en zet het in de koelkast.

Note: ik weet dat er geen warme dingen in de koelkast mogen, maar we doen het nu toch omdat de spinazie snel afgekoeld moet worden.

Stap 2
Alle ingrediënten met * fijnwrijven/vermengen in de cobek, daarna een ei toevoegen en goed vermengen. Schep de hele bende over in een grote kom. Voor het gemak (en duidelijkheid) noemen we dit de natte boemboe.

Stap 3
60 gram rode ui kleinsnijden (kleiner dan de stukjes ui die op een frikandel speciaal zitten).
75 gram rode paprika kleinsnijden.
40 gram paprika mini fritesticks stampen zodat je allemaal kleine stukjes hebt.
50 gram ongekruide paneermeel afwegen.

kleine stukjes paprika
Als de stukjes paprika (geldt ook voor de rode ui) te groot zijn, wordt het straks lastig om kipvingers te maken.

gestampte paprika fritesticks
Niet helemaal tot poeder stampen die paprika fritesticks, kleine stukjes is wat wij willen.

Stap 4
Pak de blender en vermaal de kipfilets, zorg dat je zo’n 450 – 500 gram hebt en gooi het in een grote bak of kom.

Stap 5
Klieder de natte boemboe door de kip – lekker, met je handen! Vervolgens meng je ook de stukjes rode ui, rode paprika, gestampte fritesticks en de paneermeel er doorheen.

Stap 6
Haal de spinazie uit de koelkast – ik ga ervan uit dat ‘ie helemaal is afgekoeld inmiddels – knip ’t wat kleiner en meng het door de kip.

Prop nu de hele bende in een bak, deksel erop en in de koelkast zetten. Minstens een uur laten staan voordat je ermee verder gaat.

alles vermengd en in een bakje
Prachtig toch, die kleurtjes!

Stap 7
Pak een diep bord en vul ‘m voor de helft met paneermeel. Haal het bakje met de kip uit de koelkast en ga lekker knutselen en kliederen…

Ik zal vertellen hoe ik dat doe:

met een eetlepel schep ik wat van de kip op mijn hand, ik kneed er een grove vorm van een rolletje van en dan gooi ik ‘m in de paneermeel. Ik zorg ervoor dat ‘ie helemaal bedekt is en vervolgens gebruik ik een snijplank als ondergrond om er een mooi rolletje (kipvinger) van te rollen/kneden. Die Prachtig Gelukte Kipvinger leg ik op een andere snijplank en vervolgens herhaal ik dat hele ritueel net zolang totdat de kip op is en ik een plank vol heb met gepaneerde kipvingers.

Filmpje 1 (ter nog meer verduidelijking):
[iframe id=”https://www.youtube.com/embed/Wy4jTtWjWLg”]

Vervolgens zet ik 2 diepe borden klaar:
in het ene bord doe ik 2 geklutste eitjes met een beetje zout, en het andere bord vul ik voor de helft met Suki broodkruimels.

Dan pak ik een gepaneerde kipvinger en die mik in het bord met ei, ik zorg ervoor dat ‘ie helemaal nat is en dan gaat ‘ie in het bord met de broodkruimels. De grote truc is dat je ervoor zorgt dat je je ene hand gebruikt voor het geklieder met de eikluts en de andere hand voor het gesukkel met de broodkruim.
Volgen jullie mij nog?

Filmpje 2 (ook ter nog meer verduidelijking):
[iframe id=”https://www.youtube.com/embed/7uj3Rzs09TY”]

Wanneer je klaar bent en een plank vol met (prachtige) kipvingers hebt, kun je die in de koelkast schuiven en ze daar een half uurtje laten liggen. Of niet. Je kunt ze ook gelijk gaan frituren, doe maar wat jij denkt dat het beste is.

kipvingers met paneermeel en eikluts en broodkruimels
Met dit recept kun je zo’n 30 kipvingers maken, al hangt dat natuurlijk wel af van het formaat.

Hoe dan ook, zet de frituur aan of, als je ouderwets doet als ik, giet olie in de wadjan. Frituren moet op zo’n 170 graden (eerder iets heter dan iets minder heet) en je moet niet meer dan 4 kipvingers tegelijk frituren. En niet langer dan ongeveer 1 minuut en 15 seconden want dan krijgen de kipvingers een mooie, krokante buitenkant maar ook een nog lekker malse binnenkant.
Gefrituurde kipvingers bewaar je in een vergiet bedekt met keukenpapier.

Nou, ik zeg: veel plezier met de handenarbeid enne, lekker snekken!

Kipvingers Slomo style
Na het maken van deze foto ging ik even naar de keuken om de pindasaus te pakken. Toen ik terugkwam was de schaal leeg!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

16 reacties

 1. Deze brood kruimels heb ik ook bij de Xenos gezien. Ik ga stuk om je verhalen ^^ en krijg spontaan zin om te koken.
  Of om te eten. Beide goed.

 2. Als eerste …. een goed 2016 Sjoerd …. heb de kipvingers gemaakt volgens jouw recept. Heerlijk! Maar … ik heb ze niet gepaneerd, daar was ik te lui voor. Heb de “ragout” een ruwe vorm gegeven en in de olie gekieperd. Iedereen was bijzonder enthousiast en, moet ik bekennen, ik ook. Een lekker krokant korstje en een heerlijk vulling!

 3. Naast oliebollen, appelflappen ook kipfilet gers gemaakt. Ze zijn heerlijk. Dankjewel voor dit recept, ik hoef inderdaad geen kipnuggets meer maar kipfingers.

 4. hopppaaa die gaan we maken sjoerd 😀 heerlijk dank je wel!

 5. Dit ziet er weer overheerlijk uit. Binnenkort ook maar weer de assistente uithangen. Mooie nagellak trouwens 🙂

 6. betty van holland

  Goedemorgen Sjoerd,

  Waar haal jij de broodkruimels van het merk Suki?

  Gr. Betty

 7. hoe krijg ik het recept uit mijn printer? tot nu toe alles gekopieerd is er ook een andere manier?

 8. dit ziet er verrukkelijk uit ik ga ze deze week zeker maken.