On(na)volgbaar

twit

Dit verhaaltje was oorspronkelijk gepost op 11 november 2010

Spelregels voor het gebruik van Twitter.

Het is mij opgevallen dat er nog steeds veel mensen zijn die niet goed weten hoe je optimaal gebruik kunt maken van Twitter. Toegegeven, ikzelf had aanvankelijk ook enige moeite met de vele mogelijkheden maar al snel werd mij duidelijk hoe alles werkt, het is gewoon een kwestie van durven. Enfin, ik heb deze handleiding dus speciaal geschreven voor diegenen die zich (nog) niet zo goed kunnen uiten maar toch graag hun literaire bijdrage willen leveren aan het prachtige, sociale netwerkfenomeen dat Twitter heet.

Bij elke spelregel heb ik een paar praktijkvoorbeelden vermeld. Die voorbeelden zijn slechts ter illustratie en hoeven niet letterlijk overgenomen te worden. Je kunt geheel naar eigen inzicht schrijven, typ gerust wat in je opkomt. Mijn commentaar onder elk rijtje voorbeelden dient als aanmoediging aangezien er nog teveel twitteraars zijn die vinden dat je Twitter niet serieus moet nemen. (How little do they know!)

Spelregel nr. 1: Laat weten wat je doet en waar je bent.

“Ik lig in bed en moet zo naar school.”
“Zometeen naar het station.”
“Snel even boodschappen doen.”
“Mijn kamer opruimen.”
“Nou, ik ga koken hoor, doei.”

Kijk, nu zijn wij opgelucht! Echt iedereen zou vreselijk ongerust kunnen zijn omdat ze niet weten waar je uit hangt en wat jij aan het doen bent. Gaaf ook om te lezen dat toch veel mensen zo’n bijzonder spannend leven hebben, niet? Waar halen ze die energie vandaan?! Ik weet het niet.

Spelregel nr. 2: Gedeelde smart is dubbele smart.

“Ik voel me kut.”
“Ben onwijs moe, slaap echt niet genoeg.”
“Me nagel is afgebroken!”
“Godver, fietsband lek en ik ben al laat.”
“Shit, me moeder heeft me broek niet gewassen.”

Och hemeltje, het zit ook niet mee he? Hoe kan de wereld zo onrechtvaardig zijn? Alles, maar dan ook echt ALLES zit tegen! Knap dat vele twitteraars ondanks alles toch nog de kracht hebben om door te gaan. Wil jij ook niet zo zijn?

Spelregel nr. 3: Schelden doet niet zeer, dus hup!

“Nee, ik bedoel dat kankerwijf van Jaap ze vriend.”
“En die is ook een tering bitch weet je.”
“Hou zelf je bek, met je blonde hoerekop, ik zeg wat ik wil.”
“Je ziet eruit als een lijk, met je lelijke puistekop.”
“Val toch dood mongool, dan unfollow je me toch lekker.”

Maak van je hart geen moordkuil! Laat ‘t ze maar weten als iets niet helemaal naar je zin is. Per slot van rekening ben jij het middelpunt van het heelal en iedereen die dat niet ziet is achterlijk. Go tell ‘em!

Spelregel nr. 4: Mooie momenten moeten gedeeld worden.

“Ik heb zo fijn aan me site gewerkt.”
“Me nieuwe lakje is zoooo cool.”
“Vananvond uit me dak, yeah!”
“Me vriendje komt straks langs, yay!”
“Blokfluitles ging echt super!”

Eigenlijk hoef ik hier niets aan toe te voegen, het spreekt allemaal wel voor zich. Ach, hoe mooi kan het leven soms zijn. <pink>

Spelregel nr. 5: Lekker lui, lekker Twitter.

“Weet iemand nog een leuk boek?”
“Komt SYTYCD vanavond of morgenavond.”
“Wie is er nou uitgegaan bij TVOH?”
“Weet iemand wat Ajax gedaan heeft gisteren?”
“Als ik schrijf ‘narzisme’ is dat dan goed gespelt?”

Toe maar hoor, stel gerust al je vragen. Who needs Google? Onthou: stomme vragen bestaan niet. En het gaat er per slot van rekening om dat je van je laat horen en ach, er zijn altijd wel mensen die je zo het goede antwoord kunnen geven. Ik vraag mij wel eens af he, hoe is het toch mogelijk dat mijn ouders niet van pure verveling al op jonge leeftijd zijn overleden? Hadden geen tv, geen laptop, geen mobieltje. Niks. Wow. Maar voor jou geldt dat niet, jij hebt alles! Maak daar gebruik van! Grijp die kans!

Ik hoop dat bovenstaande spelregels voldoende houvast bieden voor iedere beginnende Twitteraar. Maak je ook vooral niet druk om grammatica of spelling, immers, Twitteren is Het Nieuwe Schrijven! Tot slot: elk begin is moeilijk, maar na een poosje zul je zien dat Twitteren kinderlijk eenvoudig is en loads of fun!

Veel succes!

P.S. Tot mijn grote schaamte moet ik bekennen dat ik slechts een enkeling volg op Twitter. Maar dat gaat veranderen: schrik niet als je vandaag of morgen een follow request van KokkieSlomo krijgt, het is grotendeels voor de pret en slechts een heel klein beetje voor verantwoord wetenschappelijk onderzoek.

 

Onnavolgbaar