pandan cake

Pandan cake, ook wel bekend als pandan spons cake of pandan chiffon cake, is de mooiste en luchtigste cake ooit. Teminste, als je groen een mooie kleur vindt en de pandan cake goed gelukt is.


Mooi plakje. Als ik hard voorbij loop, zweeft ‘ie zo van het schaaltje af.

Nu weet ik dat deze cake niet altijd en bij iedereen helemaal hartstikke goed gelukt de oven uitkomt. Ze zijn ingezakt, te nat, smakeloos, etc, ik ken ze allemaal, maar hier het goede nieuws: De Pandan Cake Van Slomo Is Heerlijk En Lukt Altijd! *

*) bij mij dan.

In tegenstelling tot de standaard cake die Hollandse Oma’s zo lekker kunnen bakken, is de Pandan cake een apart geval omdat er geen regel is voor wat betreft de verhoudingen van boter, bloem en suiker. Uit ervaring weet ik dat je bij Pandancake gerust kunt experimenteren met hoeveelheden zonder dat het gelijk een rampencake wordt, maar uiteindelijk moet ik wel een keer kiezen wat ik dan op deze site zet. (Overigens, eerlijk gezegd, niet al mijn experimenten waren een succes.)


Hoelang wil je experimenteren en hoeveel aantekeningen kun je maken?

Anyways, na vier weken sukkelen in de keuken (en wachten bij de oven) ben ik er wel uit. Lees en doe mee…

Ingrediënten (genoemde hoeveelheden zijn voor een pandan cakevorm van 26 cm doorsnee)

Pandan cakevorm
Deze dus, 26 cm doorsnee en bestaande uit twee delen.

Gebruikte eieren: vrije uitloop, groot, van de Plus.


Eitjes van de Plus, vrije uitloop.

A
6 eigelen
100 gram witte basterdsuiker
100 gram zonnebloemolie
kwart theelepel zout

B
184 gram tarwebloem
26 gram maizena
1 theelepel baking powder (bakpoeder)

C
60 gram ongewassen pandan bladeren
90 gram kokoscreme opgelost in 140 gram water
1 theelepel pandan pasta

D
6 eiwitten
kwart theelepel cream of tartar
100 gram witte basterdsuiker

Stap 1 – tarwebloem/maizena/bakpoeder
Gooi alle ingrediënten van B in een mengkom en roer het met een garde even goed om (in het kader van goed vermengen). Gooi nu die ingrediënten door een fijne zeef in een andere mengkom. Herhaal dat een keer of 5. Of 6. Of 10. Zie maar. De bedoeling is dat je ervoor zorgt dat alles goed vermengd en luchtig wordt, maar dat had je natuurlijk al door. Zet alles even weg, straks gaan we verder.


Roeren met de garde opdat de tarwebloem, maizena en baking powder goed vermengd worden.

Stap 2 – pandan-santen
60 gram pandanblad afspoelen met koud water, uitknijpen en vervolgens in kleinere stukken knippen. Gooi die kleine stukjes pandanblad in jouw blenderbakje. Wacht, er komt nog meer aan…

Stap 3 – pandan-santen
Snij 90 gram kokoscreme klein en gooi het bij de stukjes pandanblad in de blenderbak.

Stap 4 – pandan-santen
Breng 140 gram water aan de kook en mik dat bij de pandanblad en kokos in jouw blenderbak. Hup, alles vermalen en daarna even 5 minuten laten staan want dan kan het, net als thee, even trekken.


Blenderbakje met daarin kleingesneden kokoscreme, pandanblad en 140 gram kokend water.


En klaar met blenderen.

Stap 5 – pandan-santen
Gooi de inhoud van de blenderbak in een fijne zeef, vang het vocht op en pers de groene pandanmassa uit met behaulp van een spatel of zo. De bedoeling is dat je een kommetje hebt met daarin 100 gram pandan-santen.

Note: gebruik een fijne zeef want anders krijg je allemaal pandanbladvezels in het vocht dat je opvangt en dat is absoluut fout.

Stap 6 – pandan-santen
Mik een theelepel pandanpasta (van koepoe koepoe) bij de pandan-santen en roer het door elkaar.


Pandanpasta (flavoring) van Koepoe Koepoe (je kunt er maar beter veel van hebben).


Pandansanten met daarin pandanpasta (flavor) van Koepoe Koepoe.

Stap 7 – eigelen
Eigelen en de basterdsuiker met de hand opkloppen gedurende vijf minuten – de typische gele kleur van eigeel zal flets geworden en je hoort geen suiker meer knarsen over de boden van jouw mengkom. De eigeel/suikermassa is nu lekker romig.


Eigelen nog niet opgeklopt.


Eigelen opgeklopt met basterdsuiker.

Stap 8 – eigelen
Olie toevoegen en goed vermengen.

Stap 9 – eigelen
Pandan-santen (van stap 6) toevoegen en goed vermengen.

Stap 10 – eigelen
Zout toevoegen en goed vermengen.

Stap 11 – eigelen
De inhoud van de mengkom van stap 1 toevoegen door een fijne zeef, niet in een keer, maar beetje bij beetje. Je mag niet roeren terwijl je aan het mengen bent, wel voorzichtig omscheppen (ik doe dat met de garde). De truc is dat je die bloem/maizena/bakpoeder-bende zo min mogelijk laat bewegen tijdens het mengen. Yoe snep?


De eigeelmix na het mengen met basterdsuiker, olie, pandan-santen, zout, bloem/maizena/bakingpowder. 

Stap 12 – oven
Oven aanzetten op 160 graden Celsius, standje hete lucht. Rooster moet bijna helemaal onderin de oven (bij mijn oven is dat de op een na onderste rail)


Rooster moet bijna helemaal onderin.

Stap 13 – eiwitten
Eiwitten met de mixer opkloppen totdat het schuimig wordt en dan de cream of tartar toevoegen. Vervolgens blijven opkloppen en beetje bij beetje de basterdsuiker toevoegen. Het is klaar wanneer je echt stijve pieken uit de eiwitmassa trekt. Overigens, bij mij blijft de snelheid van de mixer al die tijd op standje laag – de totale mixertijd is bijna 8 minuten.


Opgeklopte eiwitten met mooie pieken.

Stap 14 – cakevorm
Zet de cakevorm klaar op het fornuis, dan krijgt hij een klein beetje warmte mee van de oven en is ‘ie in ieder geval niet ijskoud wanneer je het beslag er straks in mikt.

Stap 15 – cakebeslag maken
Voeg een derde van het opgeklopte eiwit toe aan de eigeelmix en spatel het er rustig doorheen – niet met de mixer dus! Vervolgens nog een keer een derde van de opgeklopte eiwitten er doorheen spatelen en tot slot het resterende deel.

Adviestip: om een mooi egaal groene massa te krijgen, moet je ook over de bodem schrapen tijdens het spatelen want de groene kleurstof zakt naar beneden.

Stap 16 – cakevorm
Giet voorzichtig het mengsel in de (pandan-) cakevorm (niet invetten dat ding en ook niet klungelen met bakpapier). Wanneer je alle beslag in de cakevorm hebt gestort, roer je even goed met een satestokje en schud je een beetje (alsof je kleine rukjes aan een stuur geeft) aan de vorm opdat de hele bende een beetje gelijkmatig gaat settelen.

Stap 17 – bakken maar!
Zet de cakevorm op het rooster, deurtje dicht en 60 minuten geduld hebben.

Stap 18 – klaar
Haal de cake na 60 minuten uit de oven en zet ‘m op zijn kop op een hoog rekje. Zodra de cakevorm nog slechts lauw aanvoelt (dat is doorgaans na 50 minuten), kun je de cake er uithalen. Het nadeel van een rekje is dat het op de bovenkant van jouw cake drukt en daar krijg je een motiefje van. Een alternatief is de om de cakevorm over een flessenhals te schuiven.


Pandan cake met spiraalmotief van rekje.

Adviestip: je kunt de afkoeltijd verkorten door een ietwat natte (van koud water) theedoek over de cakevorm te hangen.


Cakevorm ondersteboven op een hoog rekje.

Note: het is normaal dat de cake blijft plakken.

Adviestip: gebruik een dunne spatel of een mes om de cake los te maken van de bodem en zijkant.


Zojuist uit het bakblik gepeuterd.

En dan nu de binnenkant…

pandan cake van slomo
Pandan cake van slomo, good looks en de smaak is ook fantastisch (zegt het onafhankelijk thuisforum).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

17 reacties

 1. Ik geniet van jouw site, zo grappig geschreven en heel goed de recepten te volgen, vooral de foto’s zijn een perfecte ondersteuning! Bedankt hiervoor.
  Afgelopen weekend hadden we familieweekend, voor 32 man waaronder 2/3 indo’s had ik jouw pasteitjes gemaakt, ze waren er dol op! De pandancake from scratch van jou ga ik zeker uitproberen!

 2. In 1 woord GEWELDIG!

 3. Aller eerst mijn complimenten voor de website. Wat heb ik een plezier om door je recepten te struinen, ze te lezen en te maken. Hier een kleine tip voor de sponscake, zoals ik het van mijn oma leerde. Als de cake uit de oven komt haar meteen omgekeerd op een wijnfles of ander soortige fles met een smalle hals zetten. Laat de cake helemaal zo helemaal afkoelen. Omdat je het bakblik niet invet blijft de cake hangen en rekt hij zichzelf nog meer uit tijdens het afkoelen. Wel water in de fles doen anders valt hij om. Er zijn ook sponscakeblikken met pootjes, zie je eigen foto’s, daar kan je hem ook op zetten.

 4. Hey, ik heb even een vraagje. Kan ik de cream of tartar ook vervangen met iets anders? Ik kan het hier in de buurt helaas niet vinden. Alvast bedankt! Groetjes

  • Hallo Ashley, je kunt het vervangen door eenzelfde hoeveelheid blanke azijn of citroensap. Ik weet alleen niet zeker of je dat later ’terugproeft’ of niet (want nog nooit uitgeprobeerd met sponscake).

   Grrrroet van Sjoerd

 5. Beste kokkie Slomo,

  Al meerdere keren heb ik geprobeerd een pandancake te maken, maar tot nu toe is die nog niet echt goed gelukt. Eerst had ik het probleem dat die er een laag niet goed gaar werd en bij de laatste pogingen loopt het beslag iedere keer weg vanuit de bodem van de vorm.
  Wat doe ik verkeerd?

  Mvg. Monyetti

  • Nee Monyet(ti), echt, met geen mogelijkheid kan ik weten wat er bij jou misgaat. Ik zou het wel willen, maar zo op afstand? Nope.

   Sorry.

   • Ah jammer en ik had al al mijn hoop op jou gevestigd! Nee hoor ik begrijp dat je ook niet zo kan weten wat ik zou moeten doen. Het enigste wat ik kan verzinnen is dat mijn vorm misschien niet goed is of zo.

    Mvg. Monyetti

 6. Kijk Sjoerd nu met de juiste temp gemaakt
  en dit recept van de sponscake is wel heel lekker 🙂

 7. Hoi Sjoerd
  Heb hem vanmiddag gemaakt maaris niet helemaal gelukt, moet een brilletje hebben denk ik heb de oven op 180 ipv 160 gezet. dus buitenkant zwart maar binnenkant is toch wel heel lekker
  dus volgende week zet ik hem wel op de goede temp

  grtz

 8. Attent !!, om me van m’en flesjes Koepoe Koepoe af te helpen 🙂 🙂 🙂

 9. He Kok
  Aardig hoor zo’n plaktaart…
  Jij zit toch in Spanje…
  Dan kom ik in de buurt…
  Blanes hier…