Kare ayam, Indische kip curry

Vorige week heb ik verteld hoe Jagajeet* de curry introduceerde, “Kari,” noemde hij het. De broers Yudi en Ismal hebben dat overgenomen en sindsdien heet het in heel Indonesië kari. Echter, in de loop van de tijd is dat woord ietsje verbasterd en thans kennen wij zowel kari als kare, beide betekenen curry, oftewel kerrie. Kari Babi heb ik al besproken en vandaag doe ik Kare Ayam. Deze kare ayam is niet spectaculair anders dan de varkensvlees-variant, sterker nog, er is geen verschil, behalve dan het gebruikte vlees. Goed, kare ayam dus, de Indische versie van de ‘chicken curry.’

*) klik op Jagajeet voor het complete verhaal.

Een tijdje geleden schreef ik over mijn (toenmalige) favoriete instant noodles die plotseling helemaal verpest waren vanwege het van fabriekswege
toegevoegde MSG (E621). Sindsdien heb ik flink moeten afzien want ik kon maar geen goed alternatief vinden. Maar slomo is weer helemaal geppie want er is een nieuwe favoriet…


Curry chicken flavor!

Enfin, inmiddels heb ik een grote doos vol met deze MI-CUP in huis gehaald. Het is een vreselijke sta-in-de-weg (zegt Lientje) maar ik ben zo blij als een kind.
Okee, genoeg nu. Boodschappen doen.

Ingrediënten:
Plan A: 4 of 5 kippenpoten, of…
Plan B: 8 – 10 drumsticks of kippendijen met bot, of…
Plan C: 500 – 600 gram schoongemaakte kipfilet
ca 400 gram aardappels
1 rode lombok, in kwart ringetjes gesneden
handvol ringetjes van de groene stengel van bosui
4 kruidnageltjes
1 steranijs
sap van een halve limoen
1 spriet sereh
kwart theelepel kristalsuiker
200 ml kokosmelk uit blik
santen: 20 gram kokoscreme opgelost in 100 ml water

Boemboe:
100 gram gepelde ui
3 teentjes knoflook
een kwart theelepel plus de helft van een kwart theelepel zout
10 x draaien aan de peperdop
1 rode rawit
2 theelepels sambal oelek
10 gram verse djahe
halve theelepel trassi
5 geroosterde kemiri’s
1 theelepel koenjit *
1 theelepel ketoembar *
kwart theelepel djinten *
kwart theelepel nootmuskaat *
de helft van een kwart theelepel kaneel *
kwart theelepel kardemom *
kwart theelepel venkelzaad *

*) fijnwrijven in de cobek, daarna mag het samen met de rest voor de boemboe in de blender.

Stap 1, plan A – hele kippenpoten
Spoel de kippenpoten af met koud water. Goed droogdeppen met keukenpapier. Strooi wat zout en peper over de kippenpoten en braad ze gaar. Laat ze daarna iets afkoelen en pluk dan het vlees van de botjes. Bewaar het vlees in een bakje, straks mee verder.


Kippenpoten, ik vind ze maar onhandig groot.

Stap 1, plan B – drumsticks/kippendijen met bot

Spoel de drumsticks af met koud water. Goed droogdeppen met keukenpapier. Strooi wat zout en peper over de drumsticks en braad ze gaar. Bewaar ze in een bakje, straks mee verder.


Kippendijen (met bot), afgespoeld met koud water en drooggemaakt met keukenpapier.

Stap 1, plan C – kipfilets
Snij de kipfilets in blokjes, strips of plakken (wat jij wil) en spoel ze af met koud water. Droogdeppen met keukenpapier, beetje zout en peper erop en dan bewaren in een bakje (op een koele plek), straks mee verder.


Stukjes kipfilet. 

Stap 2
Aardappels schillen, opzetten met water en wat zout, en zodra het deksel kleppert gas op laag en 20 minuten zachtjes laten koken. Daarna afgieten en zodra de aardappels zijn afgekoeld moet je ze in blokjes snijden. Doe ze in een bakje dat goed afsluit en zet ’t in de koelkast. (De aardappels die ik gebruik zijn kruimig kokend.)

Note: stap 2 kun je eventueel de volgende dag doen – zie toelichting bij stap 8

Stap 3
Snij de spriet sereh in drie stukken en kneus het bolle gedeelte.

Stap 4
Maak de boemboe:
schil de djahe, wrijf de met * aangemerkte specerijen fijn in de cobek en mik dan alles (alles voor de boemboe bedoel ik dan) bij elkaar in de blender – en doe er wat water bij. Vervolgens de boemboe fruiten, samen met de sereh, in 3 eetlepels olie op gematigd vuur gedurende 3 minuten – de boemboe mag niet debiel bubbelen – af en toe roeren/omscheppen.


Eerst fijnwrijven dit en dan met de rest voor de boemboe in de blender.

Stap 5
Mik de dunne santen (die 20 gram kokoscreme opgelost in 100 ml water) bij de boemboe, ook de steranijsjes en kruidnageltjes en het sap van een halve limoen, goed roeren/vermengen en 5 minuten laten pruttelen (grote pit, vuur op laag). Af en toe even roeren om aanbranden te voorkomen.

Stap 6, plan A – vlees van de kippenpoten
Kieper het vlees bij de boemboe/santen en schep de hele bende goed om.

Stap 6, plan B – drumsticks
Kieper de drumsticks bij de boemboe/santen en schep de hele bende goed om.

Stap 6, plan C – kipfilet
Kieper de stukken kipfilet bij de boemboe/santen, gas hoger zetten en de stukken kip bakken totdat ze wit verkleurd zijn – dat bakken moet niet langer duren dan 5 minuten.

Stap 7
Voeg 200 ml kokosmelk uit blik toe, goed roeren/vermengen. Zet nu de wadjan met deksel erop op een gasring op de kleinste pit met vuur op laag. 30 – 40 minuten zachtjes laten pruttelen – af en toe roeren en dan het gas uit.


Gasring ding.

Stap 8
Okee, en dan nu een pauze. Een pauze van ongeveer 24 uur, want wat nu?
Nadat ik de kip heb toegevoegd, schep ik alles een paar keer om en dan laat ik het afkoelen, daarna gaat het in een grote bak, deksel erop, en dan de koelkast in omdat ik wil dat de saus kan intrekken (in het vlees dus). Pas de volgende dag, vlak voordat we gaan eten, haal ik de bak uit de koelkast en kieper ‘m leeg in de wadjan en dan warm ik het langzaam op.

De aardappelblokjes hoef je dus niet per se nu te maken omdat ze toch pas aan de kare ayam worden toegevoegd vlak voordat je gaat eten. Ergo, kan ook bij stap 9.

Stap 9
Nadat de kare ayam een nachtje in de koelkast heeft geslapen, haal je het eruit ongeveer een uurtje voordat je wil gaan eten. En als je ze aardappelblokjes nog niet had gemaakt, kun je dat nu doen. Na het koken kun je ze frituren maar dat is niet verplicht, ik doe dat ook niet altijd. Ik zeg: “See but.”


Aardappelblokjes (gesneden van gekookte aardappels). Ze gaan trouwens niet allemaal in de kare want teveel.

Note: gekookte aardappel toegevoegd aan bijvoorbeeld soep of saus verflauwt de smaak; het onttrekt zout aan het gerecht. Die werking wordt sterker naarmate de tijd verstrijkt, dan weet je dat. Dus, altijd proeven voordat je het eten gaat serveren. Overigens, de hoeveel aardappelblokjes die je bij de kare sodemietert mag je helemaal zelf bepalen.

Kare ayam is lekker met pandanrijst en spinazie à la crème, en de spinazie gooi ik dan over mijn rijst, lekker. (Alleen als ik foto’s ga maken, doe ik dat niet.)

Tot slot: als je de kare ayam hebt opgeschept, in kommetjes bijvoorbeeld, strooi je er wat kwart ringetjes rode lombok over. En wat ringetjes bosui. Of niet. Maar je kunt de kare ayam ook gewoon op je bord scheppen als je wil, do as you please, het is jouw feestje.


Kare ayam van vlees geplukt van gebraden kippenpoten.


Kare ayam van drumsticks.


Kare ayam van kipfilet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 reacties

  1. Beste Kokkie, dank je wel weer voor het plaatsen van dit recept. Ik heb het net gemaakt en het staat lekker te pruttelen. Dat wordt heerlijk eten morgen! Huis ruikt trouwens heerlijk!

  2. Wat schrijf je toch ontiegelijk leuk!!!
    Herreke, is echt wat voor ons dit!