Perkedel Kentang

Allereerst doe ik even een poging om een wijdverbreid misverstand uit de wereld te helpen (zinloze actie, Sjoerd): perkedel kentang is een aardappelkroket en perkedel kentang daging is een aardappelkroket met vlees. Ik wil (ik eis!) dat iedereen ophoudt met het praten/schrijven over Perkedel Kentang maar toch de aardappel-vleesvariant bedoelt. Het zijn overigens wel (bijna) altijd de belanda’s die zich daar schuldig aan maken, dus misschien moet ik niet al te streng zijn.
Maar toch.

Goed, de aardappelkroket dus. Een populaire Indo-snack: warm, koud, met saus, zonder saus, maakt niet uit. Altijd lekker. En reuze eenvoudig te maken, echt.

Voordat ik met het recept begin nog even iets over de vorm en uiterlijk van de perkedel kentang: het maakt niet uit. Ik ken keuken-extremisten die alleen die traditionele, bolle perkedel tolereren, ha, wat een kortzicht. Wat mij betreft kneed jij de perkedel zoals je helemaal zelf wil. Plat? Prima. Groot en bol? Succes ermee. Vierkant? Leef je uit.
De enige reden dat ik platte koekjes maak, is omdat ik niet zo van aardappel hou, ik wil het allemaal wat krokanter hebben en dan is zo’n bolle perkedel mij net iets teveel aardappel.

Ook de buitenkant is aan discussie onderhevig en ik zal het maar direct bekennen:
ik gebruik paneermeel. Okee, toe maar, lach mij maar uit.
(‘Adoe Sjoerd, toch geen paneer jij?!’)
Nou, ik vind de perkedel met een laagje paneer lekkerder dan de variant waarbij de perkedel even door eiwit wordt gehaald en dan gefrituurd. Maar, ik laat de keuze aan jou, doe wat jij denkt dat het beste is.

Ingrediënten

 • 500 gram droogkokende aardappels
 • 1 sjalotje (fijngesneden)
 • 2 takjes selderij (blad fijngesneden)
 • 1 spriet bosui (fijngesneden)
 • 1 ei (alleen het eiwit)
 • 1/2 theelepel versgemalen peper
 • 1/2 theelepel nootmuskaat
 • ca 1/2 theelepeltje zout

Om te frituren

 • 1 fles zonnebloemolie
 • 1 ei (geklutst)
 • 1 pakje paneermeel (ongekruid)

Instructies

Ingrediënten

Stap 1

Perkedel Kentang - Kokkie Slomo

Schil de aardappels, snij ze in partjes, spoel ze af met ruim koud water en laat ze uitlekken in een zeef of vergiet. Zet een frituurpan met schone olie op het vuur en bak de partjes goudbruin. Ze zijn voldoende gefrituurd zodra je er makkelijk met een vork in kunt prikken. (Niet te lang in de frituur want de buitenkant mag niet te hard worden.) Als ze klaar zijn en voldoende afgekoeld, prak je ze met een vork (of stamper, whatever) een beetje fijn. Later ga je er puree van maken, maar nu nog even niet.

Stap 2

Perkedel Kentang - Kokkie Slomo

Snij de sjalot fijn en fruit de uitjes bruin in een klein beetje olie. Laat even afkoelen op een schoteltje.

Stap 3

Perkedel Kentang - Kokkie Slomo

Snij de selderij en bosui fijn, meng het en bewaar het even in een kommetje. Straks gooi je ongeveer 3 eetlepels daarvan door de puree. (Afhankelijk van hoe groen je de koekjes wil hebben.)

Stap 4

Perkedel Kentang - Kokkie Slomo

Gooi de geprakte aardappelpartjes in een kom (of handiger: een keukenmachine waarin je puree kunt maken) en begin met pureren. Terwijl je dat doet, gooi je het eiwit van 1 eitje erbij (het is van belang dat het eiwit goed vermengd wordt met de puree) en tevens doe je er de gefruite uitjes, selderij en bosui bij. Ook de peper, nootmuskaat en zout. Proef de puree even of je vindt dat er meer zout bij moet.

Uiteindelijk krijg je een mooie, stevig puree-bal waarvan je koekjes gaat kneden.

Voorbereiding om te frituren

Stap 5

Perkedel Kentang - Kokkie Slomo

Kneed koekjes van de puree-bal, zie maar in welke vorm je dat doet. Leg ze op een snijplank of bord. Pak 2 ondiepe bakjes (die langwerpige bakjes van Tupperware zijn uitstekend geschikt) en kluts in de ene bak een ei en gooi paneermeel in de andere bak. Leg een tweede, schone snijplank klaar (daar leg je de koekjes op die je gepaneerd hebt) en een vork (daar draai je koekjes mee om als ze in het paneerbakje liggen).

De truc is nu dat je 1 hand schoon houdt en de andere hand gebruikt om de koekjes door het ei te halen en het overtollige ei van het koekje afveegt. De schone hand gebruik je om de koekjes, met een vork, (in het paneerbakje) om te draaien en zodra er genoeg paneer op zit om ze op de schone snijplank te leggen. (Volgt u het nog?)

Om te frituren

Stap 6Verwarm de olie in de frituurpan tot ongeveer 160/170 graden (niet te heet omdat de paneer dan te snel zal verbranden) en bak een stuk of 4 koekjes per keer. Laat ze uitlekken in een vergiet met keukenpapier.

Serveren

Stap 7

Je kunt perkedel kentang eten met of zonder een sausje. Het is lekker met ketjap manis, of een zoete of pittige, kant en klare woksaus. Zie maar.

Perkedel Kentang - Kokkie Slomo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

11 reacties

 1. Staan morgen op het menu. Overigens, na jaren in Indonesië ge hebben gewoond en ontelbare perkedels te hebben gegeten, zijn de perkedels altijd plat

 2. Ik vind jouw recepten geweldig. Maar wat ik misschien nog leuker vind: je schrijfstijl. Ik moet steeds zo hard lachen als ik de teksten lees. Ga zo door, please. Is er misschien een kokkie slomo facebookpagina, zodat ik het meteen kan zien als er weer een nieuw recept op staat? Ik ben een fan hoor!

 3. Hoi Sjoerd,
  Heerlijk dit aten we thuis mjamm. Ons moesje bewaarde altijd de overgebleven aardappelen en maakte dan zaterdags dit als tussendoortje.Deed er ook weleens mais door mjamm.
  Ik moet altijd zo lachen om je uitleg je lijkt mijn oom Ventje wel ,maar die praat ook nog met zijn handen en allerlei geluiden om iets duidelijk te maken.Doe jij dat ook hahahahah. Zie het helemaal voor me.

  • Hai Tony, wat leuk dat je weer ‘ns reageert, ik begon je al te missen.
   Maar eigenlijk wil ik van je horen dat je inmiddels zelf perkedel kentang hebt gemaakt en dat je ze (bijna) net zo lekker vindt als vroeger thuis.
   Overigens ben ik, net als jouw Oom Ventje (geweldige naam!), van mening dat alles geoorloofd is om een verhaal zo mooi mogelijk te vertellen…

 4. Hoi Sjoerd,

  Volgens mij heb ik die thuis nooit gehad, misschien wel eens op een Pasar gegeten. Wordt dus tijd om dit eens te proberen.

 5. Dank je voor het recept. Ik heb dit al zo vaak gemaakt maar nooit kreeg ik het zoals mijn oma ze maakte. Wel qua smaak niet wat betreft structuur. De gefrituurde stukjes ga ik uitproberen. Thx:D

  • Hoi Tam. Meestal gaat het fout omdat de aardappels (en dan ook nog van het verkeerde soort) worden gekookt ipv gefrituurd. Ook alleen het eiwit toevoegen aan de puree en niet een compleet ei helpt, want hoe vochtiger de puree hoe slapper de structuur van de koekjes. En als ‘t jou nu nog niet lukt, doen we een keer synchroon-koken… 😉

   • De eiwit deed ik goed, maar ik kookte de aardappels, van de week een keer weer proberen 🙂

    hahah synchroon koken, net zoals bij mij op het werk (praktijkonderwijs) , stap voor stap