Sambal goreng kentang kering – Nieuw! Significant verbeterd!

Dit recept staat al heel lang op deze site, maar ik heb ‘m gedeeltelijk herschreven. De reden is dat ik het niet goed kan hebben dat de sambal goreng kentang niet bij iedereen in 1 keer helemaal goed lukt. Wanneer ik met vrienden/bekenden praat over hoe je het beste sg kentang kunt maken, valt op dat veel mensen hetzelfde probleem ondervinden: de frietjes worden te slap. And that sucks!

Ik heb vandaag (eindelijk!) de tijd genomen om een wijze van bereiden op te schrijven die gegarandeerd lekkere, knapperige frietsticks oplevert. Althans, als ik ’t doe.
___________________________________________________________________________________________________________________________

Ooit zei een buitenlandse vriendin over dit gerecht toen ze net de eerste hap had genomen: “Sjoerd, this is the funniest food I’ve ever had.”
In eerste instantie wist ik niet zo goed wat ik daarmee aanmoest, maar uiteindelijk heb ik het maar opgevat als compliment aangezien ze wel die hele bak heeft leeggegeten…
Een uurtje daarvoor had ik haar een zak frietsticks laten zien (“O, my favorite snack!”) en aangekondigd dat ik er iets ‘very special’ van ging maken. Nou, dat werd dus een succes.

Sambal goreng kering kentang (wat een mondvol voor zo’n klein frietstickje) is eigenlijk hetzelfde als sambal goreng kentang. Of beter gezegd, de meeste mensen noemen het sambal goreng kentang terwijl ze eigenlijk sambal goreng kentang kering bedoelen. Dit bijgerecht is namelijk helemaal droog gebakken, vandaar kering (kering = droog).

Maar, dit ‘grappige voedsel’ is heus niet alleen geschikt als bijgerecht. Ik, en mijn vrienden dus ook, eet het vaak als snack, net zoals pinda’s en chips, bij het bieren. Erg lekker.
Enfin, lees, maak, en proef!

Ingrediënten

 • 1 zak mini friet van 100 gram (in dit recept gebruikt: AH mini friet Naturel 100 gram)
 • 2 eetlepels olie (arachideolie is geweldig)
 • ietsje minder dan een kwart theelepel zout
 • 1 sjalotje (na het pellen moet je ongeveer 35 gram overhouden)
 • 1 teentje knoflook
 • halve theelepel laos
 • halve theelepel asem (tamarinde uit een potje, te koop bij de toko)
 • halve theelepel trassie
 • 1 blaadje salam
 • 1 theelepel sambal oelek
 • 100 gram water
 • 40 gram gula djawa
 • 2 eetlepels gebakken uitjes (kant en klaar te koop)
 • ongeveer een halve eetlepel ketjap manis (adviestip: gebruik ketjap van Kaki Tiga – in ieder geval geen Conimex!)

Ketjap manis van Kaki Tiga
Deze ketjap manis is, wat mij betreft, de beste.

mini friet van ah 100gram 618
Mini friet Naturel van AH.

Stap 1
Pak de cobek en gooi daarin:

iets minder dan een kwart theelepel zout
1 teentje knoflook
ca 35 gram sjalot
halve theelepel laos
halve theelepel asem
halve theelepel trassi
1 theelepel sambal oelek

(Het is handig als je de sjalot en knoflook eerst klein snijdt.)
en nu fijnwrijven die handel, net zolang totdat je een mooi papje (boemboe) hebt.

Stap 2
Verhit 2 eetlepels olie in de wadjan en gooi de inhoud van de cobek erbij (de boemboe dus) en ook een blaadje salam. Fruit alles gedurende een minuut of 2 en blijf voortdurend omscheppen. Het vuur mag trouwens niet al te hoog, de boemboe moet pruttelen, niet spetteren als een idioot.
Na 2 minuten zet je gas uit, blaadje salam er uithalen en weggooien en de boemboe in een kommetje scheppen. Wadjan schoonmaken en verder met stap 3…

Stap 3
Zet de wadjan op de grootste pit die je hebt. Schenk 100 gram water in de wadjan, gooi er 40 gram gula djawa bij en breng het langzaam aan de kook. Af en toe roeren. Zodra het begint te bubbelen, zet je het gas helemaal op laag en hou, af en toe roerend, de bubbels in de gaten want die vertellen jou wanneer de mini friet erbij moet…

gula djawa siroop bubbelt een beetje 618
De stukken gula djawa beginnen te smelten, so far, so good .

gula djawa siroop bubbelt meer dan een beetje 618
Het begint al iets meer te bubbelen en de belletjes worden nu groter…

gula djawa siroop krijgt grote kleverige bubbels 618
De belletjes worden alsmaar groter en zien er al echt kleverig uit…

gula djawa siroop krijgt griezelig grote kleverige bubbels 618
Je ziet hier drie debiel grote bubbels en dat is niet goed! Nu ben je net iets te laat met het toevoegen van de mini friet…   🙁

Ook op de foto zie je een stuk of 7 minder debiel grote bubbels, zodra je een paar van die bubbels ziet verschijnen, moet de mini friet erbij en dan alsmaar omscheppen (gas blijft op laag) totdat alle frietjes bedekt zijn door de siroop. Dat omscheppen mag gerust een minuut of twee duren, het belangrijkste is dat alles goed verdeeld wordt.

Pak nu het kommetje met de boemboe en verdeel de boemboe een beetje over de frietjes, vervolgens blijf je alsmaar omscheppen (gas nog steeds op laag) net zolang tot ook de boemboe gelijkmatig verdeeld is over de frietjes. Dat omscheppen van de boemboe moet trouwens niet al te lang duren, maximaal 2 minuten. Daarna schep je de hele bende op een bord en giet je er ongeveer een halve eetlepel ketjap manis over. Gelijk daarna een handjevol gebakken uitjes er overheen en nog even husselen die frietjes (mag met de hand hoor).

Ennnnn klaar. Hatsikidee, snoepen maar!
sambal goreng kentang kering

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

23 reacties

 1. Ook deze nieuwe variatie werkt bij mij goed, alhoewel ik met de oude ook geen problemen had. Lekkere zoet-scherpe kentang, in een wip gemaakt.