Sambal goreng tahoe

Een hinderlijk opdringerig en tevens afschuwelijk lelijk woord schiet mij vaak te binnen als ik in de supermarkt van die kartonnen pakjes tofu (per 2 verpakt) zie liggen: vleesvervanger. Regelmatig lees ik die term als Nederlanders tofu (tahoe dus) gebruiken in een recept. Wat een afgrijselijke minachting voor de, wat mij betreft, onvolprezen tahoe zeg. Opzouten met je vleesvervanger!

Adviestip van Kokkie: doe als ik en ga lekker vlees eten, dan word je ten eerste niet zo vaak ziek en ten tweede zie je er niet meer zo wit uit. (Waarom heeft God anders dieren geschapen? Voor de lol of zo? Tuurlijk niet! Voor ons! Food! Hij heeft toch niet voor niets tegen Noach gezegd dat ‘ie een boot moest bouwen? Dat was om ons eten te redden!)

Djeezus, ik dwaal weer af, eh, waar was ik, o ja…

Iedere Indo weet wel beter, tahoe is geen vleesvervanger, tahoe gebruik je als bijgerecht. Soms zelfs als hoofdgerecht, vraag maar aan mijn vriendin. Zij neemt van tijd tot tijd een bakje sambal goreng tahoe mee naar haar werk en dat is dan het enige dat ze overdag eet. Tenminste, dat beweert ze.

Tahoe – en even voor de duidelijkheid: ik bedoel tahoe van de toko, geen bio-tofu van de supermarkt – kun je op vele manieren klaarmaken. Koken, bakken, grillen, frituren, met sambal, ketjap, kerrie, ei, groenten, enzovoorts. De enige beperking is je fantasie, eigenlijk. Maar goed, laat mij je vertellen hoe je een fantastisch lekkere sambal goreng tahoe (ook wel geschreven als sg tahoe) maakt.

Ingrediënten:
1 blok tahoe van de toko
2 blaadjes salam (vlak voor gebruik even goed verkreukelen)
1 theelepel ketjap manis
1 tomaat
1 theelepel gula djawa
santen: 80 gram kokoscreme opgelost in 400 ml kokend water

Boemboe:
ca 40 gram gepelde sjalotjes
2 teentjes knoflook
anderhalve theelepel laos
halve theelepel trassi
4 theelepels sambal oelek
halve theelepel zout

Adviestip
uitproberen (yolo!): geen laos poeder gebruiken, maar verse laos: snij er dikke plakjes van. Je moet 15 gram hebben. De plakjes gooi je, net zoals de blaadjes salam, in de wadjan op het moment dat je de boemboe gaat fruiten.


Een stukje trassie en plakjes laos.

Stap 1
Snij de tahoe in blokjes (dobbelsteenformaat) en spoel ze in een vergiet af met water. Uit laten lekken en dan de blokjes verder laten drogen op keukenpapier gedurende 30 minuten.


Bovenop de zojuist gesneden tahoeblokjes leg ik nog een paar velletjes keukenpapier en dan laat ik het drogen gedurende 30 minuten.

Stap 2
Maak de santen:
los 80 gram kokoscreme op in 400 ml (heet) water.


Pannetje met santen. De stokjes gebruik ik om te roeren.

Stap 3
Ontvel de tomaat, halveer ‘m en snij een helft in kleine stukjes (die andere helft heb je niet nodig).

Stap 4
Alles voor de boemboe fijnwrijven/fijnmalen in de cobek/blender.
(Fijnmalen in de blender gaat makkelijker als je wat water toevoegt.)

Stap 5
Verhit drie eetlepels olie in de wadjan en fruit de boemboe, samen met de blaadjes salam, gedurende drie minuten op niet al te hoog vuur – de boemboe mag niet wild spetteren. Na die drie minuten voeg je toe:

stukjes tomaat
1 theelepel gula djawa
1 theelepel ketjap manis

alles goed vermengen en dan mik je de santen erbij. Goed roeren, aan de kook brengen en dan de hele bende overgieten in een soeppan (of zoiets). We gaan nu verder met de blokjes tahoe…

Stap 6
Frituur de blokjes tahoe (zorg ervoor dat de blokjes niet te hard worden) en laat ze even uitlekken in een vergiet met keukenpapier. Giet de inhoud van de soeppan in de (schoongemaakte) wadjan en gooi de gefrituurde blokjes tahoe erbij. Even goed omscheppen, aan de kook brengen, en dan zet je de wadjan op de kleinste pit, op een gasring, met het vuur op laag. Geen deksel op de wadjan en laat de boel 30 minuten zachtjes pruttelen, af en toe even omscheppen. Na die 30 minuten gas uit. Klaar.


30 minuten laten pruttelen, kan de saus mooi indikken.

Serveren in kommetjes en dus niet op het bord kwakken waar je de rijst ook al hebt opgeschept!


En zo doen wij dat: kornet met… sg tahoe! Lekker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

17 reacties

 1. Vleesvervangers.. omdat elke dag vlees eten gewoonweg niet meer kan als je wil dat deze wereld nog even door blijft draaien. Het zit vol eiwitten en is daarmee voor de mensen met wat meer denkvermogen een mooie oplossing om wel de juiste voedingswaarde binnen te krijgen zonder dat je meest schadelijke industrie (vee industrie) steunt. Je hebt oke recepten maar je verantwoordelijkheidsgevoel is ver te zoeken. Ziek en wit? Het is 2020 maat, wetenschappelijk bewijs ten overvloede die een plantaardig dieet onderbouwen als gezonder en minder schadelijk voor onze wereld (die jouw God zo mooi heeft gemaakt toch?) dan het welbekende melk kaas en vlees dieet van menig boomer.

 2. Wauw , hersens zijn ook geschapen maar bij jou heeft het de werking gemist!

 3. Vandaag 2 blokken tahu gebakken en dit recept gebruikt om sambal goreng tahu te maken……
  Resultaat….??? Mmmmmmmmm!!
  Ik ben aardig op dreef vandaag, ik heb 6 uur in de keuken gestaan. Naast de sambal goreng tahu heb ik ook rendang en sambal goreng tempe gemaakt. Morgen sajoer lodeh, en als ik nog energie heb nog een paar gerechten zoals sambal goreng telor en/of sambal goreng telor.. Atjar uit eigen keuken is ook wel heel erg lekker erbij.
  En natuurlijk kroepoek bakken en emping!!
  Sambal goreng tempe is een van mijn lievelingsgerechten. Daar kan ik de dag wel mee beginnen 🙂

  • “Aardig op dreef?” Lin, je bent hartstikke goed bezig!
   En bedoel je sambal goreng tempeh, of sambal goreng tempeh kering? Allebei erg lekker, maar die laatst is iets slechter voor je lijn 😉

   • Vanmorgen ontwaken in een huis vol heerlijke geuren!

    Helaas moet ik tussendoor ook studeren dus kan ik nu niet in de keuken staan maar zit ik met mijn neus in de studieboeken.
    Ik bedoelde sambal goreng tempeh. Ik vind ze beide erg lekker.
    Ik zie nu dat ik een tikfout maakte met 2x telor. dat moet natuurlijk zijn sambal goreng oedang 🙂
    Uiteraard met paté bonen! Mmmmmmmh.

    btw koken heb ik als klein meisje al van mijn moeder en oma geleerd. Beide geboren in Surabaya.

    • Busy bee, jij. (Over tikfouten gesproken: die paté bonen van jou lijken mij erg eh, apart…)

     Ik zou willen dat mijn oma en moeder mij het koken geleerd hadden toen ik een klein meisje was. Maar ja, dat kon niet he, ik ben er nooit een geweest 😀

     • Inderdaad, ik zie het net weer staan….. uiteraard zijn het hele lekkere peteh. bonen en heeft niks met paté te maken…. die spellingscontrole ook 😉

      Kleine jongetjes kunnen ook lekker leren koken 🙂

 4. Zojuist voor het eerst tahoe gemaakt… En wauw wat is dit smakelijk lekker!! Dit recept gaat in mijn map met favoriete gerechten! super gedaan en uiteraard heerlijk die humor van jou! groetjes Jayanti

 5. Ik vind tahu lekker, smaakt ook in atjar. Vandaag sambal goreng tahu gemaakt en gegeten. Heerlijk!!
  Djempol!!

 6. Eindelijk dit recept gemaakt en voor het eerst dat ik tahu lekker vind…..zelfs heerlijk vind 🙂
  Dank je wel.

 7. Hallo Sjoerd,
  Ik ga zaterdag naar de toko dus ik ga het zeker proberen. En dat met kerrie klinkt ook lekker.

 8. Hou helemaal niet van tahu maar dit ziet er wel heel lekker uit. Binnenkort maar een keer maken.

  • Hoi Antoinette, ter aanmoediging kan ik je vertellen dat ik veel mensen ken die tahu eigenlijk maar niks vinden, maar mijn sambal goreng tahu (en ook de tahu kerrie) lekker vinden. (O, dit klinkt wel een beetje opschepperig, niet zo bedoeld hoor.) Ik zeg: “Proberen!”

 9. mijn absolute favoriet!