Sate babi – special – wintersate

Daar sta ik dan, een beetje sip naar buiten te turen. Binnen ligt een grote schaal met een berg sate babi, klaar om geroosterd te worden, maar buiten regenen de mussen van het dak.
Met zulk weer zei mijn oma altijd: “Het regent paarde-ogen, Joedie, je kunt maar beter binnen blijven.”
*Zucht* Binnen blijven ja. Wat een takkeweer!
En wat dan te doen met die sate babi? Inpakken in plastic zakjes, bewaren in de koelkast en wachten tot het droog wordt? Dat kan. Maar ik wil eigenlijk NU sate eten.

De laatste keer dat ik lekker buiten stond te roosteren (was dat niet vorige week?) werd ik overvallen door een plensbui. Djeezus wat een gesukkel, in de ene hand een paraplu en in de andere hand mijn kiepas. “Sjoerd, wij moeten een Plan B bedenken,” zei ik toen tegen mijzelf…

Plan B
Nog niet zo lang geleden hebben wij een nieuwe oven gekocht, fornuis, whatever. Met werkende grill. Aha, met werkende grill! Daar kunnen sateetjes onder!
Enfin, om een lang verhaal kort te houden (voor zover mogelijk, bij mij), wanneer het onmogelijk is om buiten sate te maken, grill ik ze in de oven. Het is natuurlijk niet optimaal want roosteren boven houtskool blijft het allerlekkerst, maar hé, het heet niet voor niets Plan B.

Roosteren vs grillen
De voorbereiding, vlees snijden, marinade maken, sateetjes rijgen, etc., blijft hetzelfde. Alleen wordt er niet geroosterd maar gegrilld. En op een bepaalde manier vind ik dat grillen nog leuk ook. Het gaat in ieder geval beduidend sneller dan het zorgvuldig opbouwen van een mooie houtskool-gloei (waarbij je het risico loopt dat een dikke spettervonk van een glazig stukje houtskool een naar gaatje in de mouw van je net nieuwe overhemd brandt, maar dat terzijde).

naar gaatje
Naar gaatje…

Genoeg gekletst. Laten we het recept maar gaan doen. Wat hebben wij nodig?

500 – 600 gram varkenshaas , in dobbelsteenformaat gesneden – voor dit recept heb ik 2 varkenshaasjes gebruikt, in totaal had ik ietsje meer dan 600 gram.
(Overigens, voor alle bijdehandjes die van mening zijn dat je ook heel goed sate babi kunt maken van andere stukken van het varken: ja, jullie hebben gelijk, maar dit recept gaat nou eenmaal over varkenshaas.)
ca 150 gram ui, niet al te klein gesneden
4 teentjes knoflook, in stukjes gesneden (elk teentje in 8 stukjes, of zoiets)

ui en knoflook gesneden
Ui en knoflook, niet al te klein gesneden want het moet, na het marineren van het vlees, makkelijk verwijderd kunnen worden.

Boemboe:
1 theelepel ketoembar *
halve theelepel djinten *
halve theelepel djahe *
halve theelepel laos *
kwart theelepel koenjit *
halve theelepel zout *
beetje versgemalen peper *
2 theelepels sambal oelek *
1 theelepel citroensap *
1 theelepel gula djawa *

alles met * in de cobek gooien en dan fijnwrijven

5 eetlepels ketjap manis

________________________

Stap 1
De stukken ui fruiten in 2 eetlepels olie op gematigd vuur (ui mag niet bruin worden) gedurende 1 minuut, regelmatig omscheppen.

Ui in de wadjan 618
Stukken ui in de wadjan.

Stap 2
Stukjes knoflook toevoegen en door de stukken ui mengen, daarna de boemboe erbij en goed vermengen. Nog 1 minuut zachtjes bakken op gematigd vuur.

Ui en knoflook en boemboe in de wadjan 618
Ui, knoflook en boemboe in de wadjan.

Stap 3
Ketjap toevoegen, even goed roeren en dan het gas uitzetten. Alles overgieten in een grote bak (die afgesloten kan worden) en af laten koelen.

Ui en knoflook en boemboe vermengd met ketjap in de wadjan 618
Ui, knoflook, boemboe en ketjap in de wadjan.

Stap 4
Als de marinade helemaal is afgekoeld, gooi je de stukjes satevlees erin. Goed vermengen, deksel op de bak en in de koelkast ermee. Morgenochtend gaan we verder…

sate alien tongue vlees in de marinade 618
Satevlees in de marinade.

early next morning: Stap 5
Bak uit de koelkast halen en alles even een paar keer omscheppen. Hup, weer terug in de koelkast en ongeveer 2 uur voordat je wil gaan eten er weer uithalen.

Stap 6
Satestokjes in een bak met lauw water leggen Of in een glas zetten, kan ook. (Als je nou alle stukjes vlees geteld had, zou je weten hoeveel stokjes je nodig hebt – ha, maar dat heb je niet gedaan he? Nee.) Ik laat de stokjes minstens een uur in hun badje dobberen.

Stap 7
Vlees uit de bak met marinade halen, stukken ui en knoflook verwijderen en het vlees droogdeppen met keukenpapier. Overigens moet je proberen ook alle fliebeltjes van de sambal (ook de zaadjes) van het vlees te halen want het verbrandt onder de grill (ook op het houtskool trouwens). Het vlees moet nu niet meer terug in de koelkast.

Satevlees drooggedept II 618
Satevlees drooggedept (als het nou lekker weer is, rijg je ze aan stokjes en kun je ze buiten op houtskool gaan roosteren).

Stap 8
(Als de stokjes minstens een uur in het water hebben gelegen, kun je beginnen met rijgen.) Maak sateetjes en leg ze op het ovenrooster. Leg ze niet allemaal tegen elkaar aan en controleer even of alle sateetjes daadwerkelijk onder de ovengrill komen te liggen (de oppervlakte van het rooster is groter dan de grill).

Sateetjes op ovenrooster 618
Vol is vol, op een gegeven moment…

Adviestip: je kunt de stukjes vlees beter aan een stokje draaien dan duwen. Maar dat wist je natuurlijk al. En zorg ervoor dat de punt van het stokje niet door het laatste stukje vlees steekt, dat staat erg amateuristisch. En, nog een en, duw de stukjes vlees niet in elkaar tijdens het rijgen maar zorg er wel voor dat je tussen de stukjes vlees geen stokje kunt zien.

Stap 9
Zet de oven op de grillstand, 220 graden. Leg een stuk aluminiumfolie of bakpapier op de bakplaat en schuif die onderin de oven, dit is bedoeld om het vocht dat uit de sateetjes gaat lekken op te vangen. Dat scheelt straks schoonmaakwerk.

Stap 10
Als de grill de gewenste temperatuur heeft bereikt, schuif je het ovenrooster met de sateetjes in de oven op ongeveer 10 cm afstand van de grill. Deurtje dicht en 5 minuten laten grillen. Daarna haal je het rooster eruit en leg ‘m ergens neer. Draai de sateetjes om, de reeds gegrillde kant moet naar beneden, en schuif het rooster weer in de oven. Laat de sateetjes nu zo’n 3 minuten grillen en dan zijn ze klaar.

Note: de genoemde tijden (5 en 3 minuten) zijn voor mij voldoende om goede sateetjes te krijgen, echter, dat wil niet zeggen dat het voor jouw sateetjes ook voldoende is. Het hangt o.a. af van de grootte van jouw stukjes satevlees en de temperatuur van de grill. Elke oven is anders en 220 graden op de instelknop is niet per se 220 graden qua temperatuur van de grill (elk apparaat heeft een afwijking, net als veel mensen). Wat ik ermee wil zeggen, is dat de door mij genoemde tijden niet absoluut zijn. Je moet het gewoon een paar keer uitproberen en dan weet je wel hoe het bij jouw oven het beste werkt. Okee?

Update: ik heb vandaag sate ayam gemaakt en de grilltijden voor kipvlees zijn iets anders,  eerst 3 minuten, dan omkeren en weer 3 minuten. Klaar. En lekker mals nog. De grilltemperatuur blijft overigens hetzelfde.

Sate babi en saus
Heel veel mensen eten pindasaus bij de sate babi, sterker nog, heel veel mensen verdrinken hun sateetje het liefst in een tsunami van (bleke) pindasaus. Twee woorden schieten mij daarbij te binnen: Belanda en Zonde.
Ik stel voor dat wij de pindasaus inruilen voor een sausje op basis van ketjap manis. Al was het maar voor 1 keer, om het uit te proberen. (Durf te leven!)

ketjapsaus
Zooooo lekker.

Nou, hier, pak aan, reseppie:
(update: ik heb het oude recept ietsje aangepast, dit sausje is ook geschikt voor mensen die geen trassi eten maar wel een lekker sausje willen om op de lontong te scheppen – wist je dat dat erg lekker is?)

5 eetlepels ketjap manis
halve theelepel limoensap
halve theelepel djahe
1 klein sjalotje, kleingesneden
1 teentje knoflook, fijngesneden
ca een halve theelepel sambal oelek (voor beginners, gevorderden doen lekker meer)
optioneel: 1 rode lombok in kwart ringetjes gesneden (zaadlijst verwijderen)

2 eetlepels olie verhitten, sjalotje ongeveer een minuut fruiten op niet al te hoog vuur (sjalotjes mogen niet bruin worden), daarna knoflook, djahe en sambal erbij en even goed roeren gedurende een halve minuut en dan limoensap en ketjap toevoegen. Goed roeren en klaar ben je. Gas uit en overgieten in een kommetje, lombok (als je wil) toevoegen en klaar.

Wanneer de sateetjes klaar zijn, leg ik ze op een schaal en giet er wat van de ketjapsaus overheen (soms strooi ik er ook nog een handjevol gebakken uitjes overheen) en dan doe ik de keukendeur op slot en vreet ze allemaal zelf op. Lekker!

Sate babi wintereditie 1000
Sate babi, de wintercollectie. Eten totdat je ploft!
***

Tot slot: soms hou ik ongegrillde/ongeroosterde (rauw dus) sateetjes over (echt een zeldzaamheid), die stop ik in een plastic zakje en dat leg ik in de koelkast. De volgende dag dienen ze dan als ontbijt.

sate alien tongue ongebruikte sateetjes in plastic zakje
Kan makkelijk een nachtje bewaard worden in de koelkast.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

61 reacties

 1. Heerlijk 🙂
  Ik heb aan de boemboe 1 “fijn”gesneden lombok toegevoegd, en het eindresultaat was heerlijk.

  Bedankt 🙂

 2. beste sjoerd. ik heb de saus gemaakt , en hij was lekker .op de saté gedaan ook een beetje op de bami .hij was iets te zout , maar denk dat ik dat kan oplossen met een beetje gula djawa . de saté was niet wat ik gewend ben, maar dat komt dat ik een saté boemboe heb gebruikt/

  mvg Tom

  • Ha die Tom,

   even voor de duidelijkheid (mijn duidelijkheid), je hebt toch wel ketjap manis gebruikt he? En dan niet van Conimex, maar bij voorkeur van het merk Ketjap Medja Kaki Tiga – de Jumbo verkoopt ’t.
   Er zijn veel soorten zoete ketjap en ze smaken allemaal anders, van vies tot lekker, Conimex vind ik vies, Kaki Tiga erg lekker.

   Grrroet van Sjoerd

   • Sjoerd ; ik heb gebruik Ketjap Manis van het merk Trade mark no 1 de A kwaliteit, normaal zou ik gebruiken ABC manis.

    ps de kruiden voor de saté, zijn dat ook peoder kruiden ui een potje , of vers

    • Niks mis met die merken (al begrijp ik nog steeds niet hoe het kan dat die saus zout smaakt). De kruiden in mijn recepten zijn altijd poeder tenzij ik erbij zet dat het vers moet zijn.

     Grrroet van Sjoerd

 3. beste, sjoed. ik ga vanavond mie met saté maken , nu ga ik ook de saus proberen wat u verteld heeft, maar de
  djahé moet dat vers zijn of in poeder vorm

  mvg Tom

 4. Sjoerd , ik ga het begrijpen , de boemboe wat jij zegt zijn de kruiden bij elkaar , en ik begreep een saté boemboe blok van de winkel, dus mijn saté zou wel mislukken nu

  mvg Tom

  • Ahaaaa! Heel goed, Tom. Alles duidelijk nu.

   Die sate gaat in ieder geval niet smaken zoals ik het bedoeld hebt…, maar het is een goed leermoment, zullen we maar zeggen.

   Grrroet van Sjoerd

   • beste Soerd, wat ik niet begrijp is , als ik de boemboe in een cobek doet , en alles fijn maakt , denk ik dat ik niet zo’n blok krijg zoals op de foto van u gerecht staat, het zijn allemaal fijne kruiden , hoe krijg ik dan zo.n blok.

    ps ik heb nu de marinade gemaakt wel verkeerd , maar daar kom ik wel overheen , maar mijn marinade is dik, is dat normaal Soerd

    • Tom,

     elke foto heeft een onderschrift, kun je mij vertellen welke foto met welk onderschrift jij bedoelt?

     (Nee Tom, de marinade moet vloeibaar zijn.)

     Grrroet van Sjoerd

     • FOTO 3 EN 4. FOTO 3 GEEFT AN DAT U DAAR EEN BOEMBOE BLOK OP LICHT . FOTO 4 DE MARINADE , IK HEB HET ZELFDE GEDAAN ,WAT ER STAAT , ALS IK DE KRUIDEN FIJN MOET MAKEN WAT ALS EEN POEDER IS BEGRIJP IK NIET ZO GOED HOE KOM IK DAN AAN ZO’N BLOK, HET VLOEI BARE , IK HEB GEDAAN WAT U AAN HEEFT GEGEVEN , MAAR TOCH TE DIK,

      PS IK HEB DE MARINA TOCH WEL GOED OP HETY VLEES GEDAAN , DUS GOED IN GESMEERD

      MVG TOM

     • Dat ‘blok’ waar jij het over hebt, heb ik uit mijn cobek geschept. Het vloeibare komt van de sambal en citroensap.

      Grrroet van Sjoerd

 5. BESTE. IK HEB AL KOPHAAS VAN HET VARKEN, DAAR GA IK SATE VAN MAKEN , IK GA DIT RECEPT VOLGEN , MAAR ALS IK DE BOEBOE PLOK ER BIJ DOET MOETEN DAN OOK DE VOLGEN DE INGEDIENTEN ER BIJ
  halve theelepel zout *
  beetje versgemalen peper *
  2 theelepels sambal oelek *
  1 theelepel citroensap *
  1 theelepel gula djawa
  Ik ga het zo voorbereiden hoop dat je even reageert,

  sjoerd mijn vraag is , ik ga het maken met een boemboe saté blok, moet ik dan de volgende ingedienten er toch bij doen halve theelepel zout *
  beetje versgemalen peper *
  2 theelepels sambal oelek *
  1 theelepel citroensap *
  1 theelepel gula djawa

  dus niet deze ingrediënten er bij , deze zitten ik de boemboe blok

  1 theelepel ketoembar
  halve theelepel djinten
  halve theelepel djahe
  halve theelepel laos
  kwart theelepel koenjit

  Mvg Tom

 6. BESTE. IK HEB AL KOPHAAS VAN HET VARKEN, DAAR GA IK SATE VAN MAKEN , IK GA DIT RECEPT VOLGEN , MAAR ALS IK DE BOEBOE PLOK ER BIJ DOET MOETEN DAN OOK DE VOLGEN DE INGEDIENTEN ER BIJ
  halve theelepel zout *
  beetje versgemalen peper *
  2 theelepels sambal oelek *
  1 theelepel citroensap *
  1 theelepel gula djawa
  Ik ga het zo voorbereiden hoop dat je even reageert

  Mvg Tom

 7. BESTE. IK HEB AL KOPHAAS VAN HET VARKEN, DAAR GA IK SATE VAN MAKEN , IK GA DIT RECEPT VOLGEN , MAAR ALS IK DE BOEBOE PLOK ER BIJ DIET MOETEN DAN OOK DE VOLGEN DE INGEDIENTEN ER BIJ
  halve theelepel zout *
  beetje versgemalen peper *
  2 theelepels sambal oelek *
  1 theelepel citroensap *
  1 theelepel gula djawa *
  EN BIJ DE SAUS HEB U HET ER OVER VOOR TRASSIE , MOEVEEL MOET IK DAARVAN BIJ DOEN.
  MORGEN OCHTEND DUS DE 23-07-20 GA IK HET MAKEN HOOP DAT U REAGEER ZODAT IK HET NIET FOUT DOET

  MVG Tom

  • Hoi Tom,

   Je neemt de volgende ingrediënten:

   1 theelepel ketoembar
   halve theelepel djinten
   halve theelepel djahe
   halve theelepel laos
   kwart theelepel koenjit
   halve theelepel zout
   beetje versgemalen peper
   2 theelepels sambal oelek
   1 theelepel citroensap
   1 theelepel gula djawa

   die gooi je in de cobek en dan stamp je alles tot een brei. Zet het even weg.

   Nu snij je 150 gram ui in grove stukken. Ook 4 teentjes knoflook snij je in grove stukken.

   Bak nu eerst de stukken ui in de pan met wat olie en na een minuut gooi je de stukjes knoflook erbij. Even een minuutje alles goed omscheppen en dan doe je inhoud van de cobek er ook bij. Nu nog 2 minuten laten bakken (vuur mag niet te hoog want het mag niet gaan spetteren). Daarna doe je het gas uit en schep je 5 eetlepels ketjap manis erbij. Goed roeren en dan ben je klaar. Nu heb je de marinade gemaakt voor het satevlees.
   Af laten koelen en dan bij de stukjes vlees doen. In laten trekken, stukjes ui en knoflook verwijderen van de vleesjes en dan kun je de vleesjes aan stokjes gaan prikken.

   Succes!

   P.S. Er gaat geen trassie in de saus.

 8. ik heb een vraag , vroeger in de jaren 70 toen was ik 20 at ik veel mie, ik denk van Indische mensen , het was heerlijk, maar deze mensen waren ineens weg verdwenen, ik al jaren op zoek naar de zelfde smaak , het was rood net zo als l goreng kentang kering cepat – maar dan zoder sambal . het plakte aan de mie, nu ben ik 70 en nog niet gevonden , zou u het mischien kunnen weten, hoop het

  • Hallo Tom,

   het spijt me, maar ik heb geen antwoord voor je. (Mijn vriendin zegt altijd dat mijn mie rood ziet, maar dat komt door de sambal.)
   Overigens, nu ik erover nadenk: misschien gebruikten die Indische mensen waar jij het over hebt, rode pepers die niet (meer) pittig (pedis) waren in combinatie met gula djawa (Javaanse palmsuiker), dan kleurt het gerecht wel rood, maar je proeft bijna geen sambal.

   Grrrroet van Sjoerd

 9. als ik de boemboe gebruikt dan geen andere kruiden er bij , is het een boemboe voor sater, maar wat islekkerder , met kruiden of de boemboe

  • Ik hoop dat ik jouw vraag goed begrijp; je moet geen andere kruiden gebruiken dan in mijn recept vermeld worden. De boemboe is speciaal voor (deze) sate.

   Grrroet van Sjoerd

 10. wat is een cobek, en moet ik de kruiden fijnwrijven, alles is toch al fijn