Tahu salade

Af en toe schrik ik van mijzelf, bijvoorbeeld wanneer ik merk dat ik zin heb in een salade. En dat terwijl ik echt niet zo’n liefhebber van sla ben – ik ben geboren in het jaar van de hond, niet in het jaar van het konijn.

Vroeger, toen je overal nog schaamteloos kon (en mocht) roken, at ik regelmatig een kipsalade in mijn favoriete eetcafe. Ik moet overigens bekennen dat die kipsalade  goed te eten was, misschien zelfs lekker. Maar sinds je als roker wordt behandeld als een NSB-er ga ik niet meer naar restaurants, eetcafe’s, of andersoortige horeca. En nu moet ik dus zelf salades maken.

Mijn voorkeur gaat nog steeds uit naar een salade met kip, maar op een goede 2e plaats staat mijn salade met gefrituurde tahu, al dan niet met toch weer die kip (in de vorm van ajam pedis) erbij. En meestal doe ik er ook nog taugeh bij, lekker knapperig.
“O, wow, Sjoerd, is die tahu salade zonder die kip van jou vegetarisch dan?”
“Nee! Er zitten stukjes spek in!”
“Maar kan toch zonder?”
“Nope.”
“Aaaaah….”
“Ja, jammer joh.”

Wat wilde ik nog vertellen? Ehmmm… iets over taugeh, ja.
De eerste keer dat ik taugeh zag, is echt vreselijk lang geleden, ik zal een jaar of 4 zijn geweest maar toch staat mij die eerste keer nog helder voor de geest omdat ik toen dacht dat taugeh beestjes waren…

Ik kom zojuist thuis van het buitenspelen en vanuit de gang zie ik drie tantes, vrolijk kwetterend, aan tafel zitten achter een grote berg met voor mij onbekende dingetjes. Ik blijf in de deuropening van de woonkamer staan en probeer erachter te komen wat die dingetjes zijn.
“Aaaaaa, Joedieeeeeee,” begroet tante #1 mij en wijst naar de berg , “kom je helpen ja?”
Ik peins er niet over. Behoedzaam staar ik naar De Berg.
Tante #2 ziet mijn aarzeling en houdt zo’n eng ding voor zich uit, “Kijk, taugeh, haal de staartjes er maar af.”
Staartjes?!’ Op dat moment weet ik het zeker, het zijn beestjes anders zouden ze geen staartjes hebben.
“Leven ze nog?” vraag ik dunnetjes.
Hilariteit alom bij de tantes, ze gillen van de pret. Ik niet.
“Nee hoor,” probeert tante #3 mij gerust te stellen, “allemaal dod.” Ze wroet even in de berg en pakt een lange spriet. “O, wacht, deze hij leef nog, Joedie, zie maar.” En zonder dat ik het in gaten heb, draait ze de spriet rond tussen haar vingers. Het enige dat ik zie is een beestje dat zich los probeert te wurmen. Maar het wordt nog erger, tante #3 staat op met nog steeds dat wriemelende beestje tussen haar vingers en loopt op mij af.
“Waaaaaaa!” begin ik te krijsen, “Neeeeee!” Ik ren de keuken in want daar is een oma en die gaat mij redden. Ik krijs nog steeds en probeer in haar sarong te kruipen. In de woonkamer krijsen ze ook, maar dan van het lachen. Oma doet sussende woordjes en geeft mij een groot stuk pisang goreng, langzaam kom ik tot bedaren. De nare tantes zijn ook niet meer zo luidruchtig en voorzichtig gluur ik om de hoek om te kijken of ze allemaal weer zitten. Snel schiet ik de gang in naar de voordeur en zonder iets te zeggen vlucht ik naar buiten. De Nare Tantes zien mij voorbijschieten en gieren het weer uit van de pret.

creepy taugeh

O ja, het 2e dat ik over taugeh wil vertellen, is een tip. Als je ietwat slappe taugeh hebt gekocht, kun je dat makkelijk fixen door ze eerst goed af te spoelen met veel en koud water en ze vervolgens in een pannetje met koud water (met deksel erop) in de koelkast te zetten. Hoe langer je ze zo laat staan, hoe knapperiger ze weer worden. Je kunt ze zo zelfs 3 nachten bewaren – wel elke dag even afspoelen en het water verversen.

taugeh bewaren in de koelkast

Goed, tahu salade, hoe maken wij die?

Ingrediënten

Salade

 •     1 zak gemengde sla (ik heb voor dit recept krulsla melange gebruikt)
 •     1 blok tahu (van de toko)
 •     ca 75 gram spekreepjes
 •     1 grote, verse tomaat (in kleine stukjes gesneden)
 •     1 gekookt ei (in partjes)
 •     1 handvol taugeh
 •     2 eetlepels gefruite uitjes (van de toko of supermarkt)
 •     1 eetlepel gestampte opak pedis (van de toko, maar cassave kroepoek kan ook)

Dressing

 •     1 eetlepel ketchup
 •     1 eetlepel ketjap manis
 •     1/2 eetlepel sweet chili sauce
 •     1 eetlepel azijn
 •     1 theelepel gula djawa
 •     1 teentje knoflook (geperst)

Stap 1
Schep de ketjap, ketchup, sweet chili sauce, azijn en gula djawa in een kommetje en roer het goed door elkaar. Pers een teentje knoflook en roer dat er doorheen. Hup, dressing al klaar.

Stap 2
Snij een blok tahoe in blokjes (iets groter dan dobbelsteenformaat) en frituur ze goudgeel in hete olie van ongeveer 160 graden. Laat ze daarna even uitlekken op keukenpapier en kieper ze op een groot plat bord. Schep de dressing erover en dek het bord af met vershoudfolie – dan droogt de tahoe niet uit. Normaal gesproken gebruik je niet alles van dat blok omdat ’t te veel is, maar ik zeg: gebruik zoveel als je wil.

gefrituurde tahoe met dressing onder klingfilm bigger

Stap 3
Als je er taugeh bij wil, gooi je een handvol taugeh in een vergiet en schenk daar ongeveer een liter kokend water overheen. Naspoelen met veel koud water en even uit laten lekken.

Stap 4
Verse spekreepjes en uitgebakken spekreepjes
Neem een droge koekenpan (bij voorkeur eentje met anti-aanbaklaag) en bak de spekreepjes lekker knapperig – geen olie of boter gebruiken, de spekjes zijn vet genoeg.

Stap 5
Snij het gekookte ei in partjes en de tomaat in kleine blokjes. Haal de sla uit de verpakking en scheur de grote stukken in een handiger eetbaar formaat. Gooi zoveel sla als je lust in een diep bord of slabak en mik de stukjes tomaat en spekjes erbij. Schuif met een flexibele spatel de blokjes tahoe en de dressing op de sla en doe even de hussel.

Stap 6
Leg een handvol taugeh op de sla en schep de gefruite uitjes en gestampte opak pedis er overheen. Partjes ei listig draperen en klaar. Serveren die hap!

Eet smakelijk.

salade met tahu

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

12 reacties

 1. Hallo Sjoerd, lekker … wat ligt er boven op de sla? Lijkt wel op geplukte tonijn uit blik??

 2. Ik ben vegateriër en gebruik soms vegaterische spekblokjes. Die van de ‘vegetarische slager’ zijn lekker en die van de Appie trouwens ook. Het is natuurlijk niet exact hetzelfde (minder vet en gezonder bijv.) maar echt heel goed te pruimen en perfect als vervanging voor degene die geen onschuldige varkentjes op zijn geweten wil hebben 😉

  • Dat is een hele nieuwe wereld voor mij, Yvonne, ik ken ze niet. Maar ja, ik ben dan ook een gewetenloze seriemoordenaar (of zoiets).
   😀

   • LOL nou zo bezie ik het niet hoor. Geef gewoon veel om dieren maar ben geen radicaal activist ofzo en veroordeel niemand die wel vlees eet. Heb zelf heel lang vlees gegeten en vind het nog altijd erg lekker. Zwicht soms bijna voor de verleiding. Maar voor degene die er voor kiest, alles is dus makkelijk aan te passen indien gewenst.

 3. heerlijk!! alleen met tahoe ben ik nog niet bekend maar gaat het zeker proberen!!

 4. Wow Sjoerd, sla?? Had ik niet achter jou gezocht. Ik ben ook niet zo heel erg van de sla, maar dit ziet er lekker uit en volgens mij is het ook niet zo’n heel tijdrovend recept. Duidelijk uitgelegd en leuk die extra verhalen erbij! Zo schattig.

  Ik ben nu ook wel benieuwd naar de kipsalade. In Amerika maken ze kipsalade voor op brood en dan met echt grove stukken kip erin, en ook veel mayo en mosterd en gewoon lekker smeuig. Hier moet ik nog eens een keer achteraan.

  Bedankt voor de inspiratie!

 5. Ziet er lekker uit kan ik ook tauge uit blik gebruiken ipv vers want vers in hier in Turkije niet te krijgen.

  • Hoi Amine , hoe is ‘ie? Taugeh uit blik… nnnnnnnee, ik raad dat niet aan (ik weet het uit ervaring). Maar, je kunt het natuurlijk altijd proberen, misschien dat jij het wel lekker vindt. En als je tijd genoeg hebt, kun je ze zelf proberen te kweken, is nog leuk om te doen ook. Enfin, zonder taugeh ook lekker hoor 😉