Start » Groentegerechten » Broccoli Slomo style

Broccoli Slomo style

Het gebeurt (gelukkig) niet vaak maar soms word ik overvallen door een niet te negeren drang om gezond te doen. Dat resulteert onherroepelijk in niet meer roken, geen alcohol, sporten als een debiel, groene thee en geen vitamines meer uit een pil maar vers. Halleluja, heb ik weer. Fijn hoor. Lientje voelt zich inmiddels een beetje schuldig wanneer ze een sigaret opsteekt (‘Gerust blijven roken, mop, trek je niks aan van mij. Het gaat wel weer over.’) en kijkt ‘s avonds laat bezorgd naar mijn glas brandnetelthee daar waar zij een biertje had verwacht. Van de weeromstuit ben ik ook meer aan het experimenteren met Gezond Eten; ik sta regelmatig in de keuken te hannesen met groente-achtigen (soms ben ik echt clueless). Tot nu toe ben ik er in geslaagd (vind ik zelf) twee nieuwe gerechten te maken, deze Brocco Lee  is er een van. (De andere is iets met courgette en paprika’s.) Ik zeg: doe eens gek, doe als slomo, probeer deze broccoli!

Boodschappen doen:

ca 350 gram broccoli
ca 125 gram wortel
15 gram verse laos
half blokje kipbouillon
santen: 50 gram kokoscreme opgelost in 250 ml water

Boemboe:
4 geroosterde kemiries
2 theelepels sambal trassie
1 theelepel ketoembar
halve theelepel koenjit
70 gram gepelde ui
2 teentjes knoflook

Stap 1
Doe 50 gram kokoscreme in een pannetje/bakje/kom en schenk er 250 ml kokend water bij. Gooi er ook een half blokje kipbouillon bij.

boemboe en zo
Rechtsboven: santen met half blokje kipbouillon.

Stap 2
Rooster eerst de kemiries. Alles voor de boemboe fijnwrijven in de cobek.

boemboe en zo
Linksonder: geroosterde stukjes kemiri. Deze oelek ik zometeen nog even door de boemboe (linksboven).

Stap 3
Snij plakjes van verse laos – je moet 15 gram hebben.

boemboe en zo
Rechtsonder: 15 gram verse laos in plakjes.

Stap 4
Verhit 4 theelepels olie in de wadjan en fruit de boemboe en ook de plakjes laos gedurende 3 minuten op niet al te hoog vuur. Voeg dan de santen toe en breng het al roerend aan de kook. Zet de wadjan op een gasring op de kleinste pit en laat het gedurende 10 minuten nog zachtjes koken. Daarna gas uit en deksel op de pan.

Stap 5
Broccoli in kleine roosjes snijden. Mik ca 350 gram broccoliroosjes in een pannetje met kokend water en laat het daar net zo lang liggen totdat jij vindt dat het gaar is. Afgieten in een vergiet of zeef en afspoelen met veel en koud water zodat de kook eraf is. Mik de broccoli in de wadjan met de boemboe/santen-mix.

gekookt
Gekookte broccoli. Mooi kleurtje.

Stap 6
Snij de wortel(s) in plakjes en kook ze in een pannetje met water met een paar snufjes suiker. Wanneer jij vindt dat de wortel klaar is, gooi je ze in een zeef of vergiet en spoel je ze na met veel en koud water zodat de kook eraf is. Mik de wortel in de wadjan met de boemboe/santen-mix.

plakjes wortel
Plakjes wortel, ca 120 gram. Maar doe gerust meer als je dat wil.

Stap 7
Tegen de tijd dat je gaat eten, warm je dit gerecht even op in de magnetron, in kommetjes.

Brocco Lee
Brocco Lee Slomo style. Kommetje voor 1 persoon.

3 reacties

  1. lijkt mij weer een heerlijk gerechtje 😀 en ben gek op broccoli, wat toevallig ook vanaaf op het menu staat

  2. Hoi Kokkie, heb vanmiddag een slowcooker gekocht en treed ik dan nu toe det “slomo” dynasty 🙂 Met andere woorden zijn er ook van die overheerlijke slowcooker recepten?
    Groetjes,
    René Samson

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*