Start » Bijgerechten » Magic Soup: heilzame Indische soep met kip en tempeh

Magic Soup: heilzame Indische soep met kip en tempeh

En ja hoor, het is weer zover, Slomo moet een soepie doen. Dit keer een heilzame, Indische soep met o.a. koenjit (Google maar eens op ‘koenjit’ of ‘kurkuma’), kip en tempeh. Deze soep vergt overigens wel veel tijd, maar ja, mijn vriendin zegt dat ‘ie hartstikke lekker is dus dat uurtje klungelen in de keuken is ’t dan wel waard.

Liedje:

En Slomo maakt een soepie, jaaa
voor honderduizend roepiaaah.
het is zo lekker streelt de tong
en zeer geschikt voor als ompong

Kom, ik doe een verhaaltje (want ik word ernstig afgeleid)…

Vanochtend (vroeg!) droomde ik dat ik een knusse warung had met voldoende personeel om zelf niks te hoeven doen. Alleen aanwijzingen geven, meer niet. En gezellig kletsen met de gasten, dat deed ik dan ook nog wel. De tent zat helemaal vol want iedereen wilde de Magic Soup van Slomo proberen. Ik zat aan mijn eigen tafeltje naast de ingang van de keuken te praten met Wibi over Dance muziek toen ik ineens een vreselijk gekrijs hoorde. What the f…, dacht ik, kíndjes in mijn toko?! Ik keek om mij heen maar ik kon niet zien waar die herrie vandaan kwam. En ineens was Wibi weg, mijn gasten en knusse warung idem. ‘Poef’, daag droom, Slomo wakker. Dankzij buurjongetje. Van alle normale kindjes die geboren worden heeft uitgerekend het kind van MIJN buren geen stem- maar krijsbandjes. En die moeten echt elke ochtend getest worden, uitvoerig. ’s Middags trouwens ook. En ’s avonds.

Dan maar opstaan en naar beneden, kopi en sigaret. O, wacht, de vuilniszakken moeten nog naar buiten, dat maar eerst dan want het is mij onlangs overkomen dat de ophaalbrigade mij volledig verraste en om 8 uur al langs kwam sjezen terwijl ze normaal gesproken, ruim 5 jaar al, pas tegen het middaguur komen. Dat gaat mij niet nog een keer overkomen dus het eerste wat ik doe op dinsdagmorgen is het vuilniszakkenritueel. Een gedoe, want ik moet van mijzelf dan de koelkast inspecteren om te kijken of er iets weg kan. Badkamerinspectie ook want klein zakje aldaar zit misschien wel vol. Of bijna vol, dan mag ‘ie ook al mee van mij. Woonkamerinspectie hoort er natuurlijk ook bij, er ligt misschien nog wel een vergeten snek die weg kan (en ja hoor, 1 saucijzenbroodje is er over van gisteravond).

saucijzenbroodjes
De gisteravond-snek: smalle saucijzenbroodjes gevuld met o.a. gehakt, spinazie en kaas.

En nu, terwijl ik dit aan het schrijven ben, rijdt er een lawaaimachine van gemeente-wege door de straat. Vaak genoeg ben ik er met Max langsgelopen (Max, onze stoere hond, moet niks hebben van dat ding maar tegelijkertijd is ze ook nieuwsgierig), het is een soort mini traktor die werkelijk een hels kabaal maakt en ook nog eens een uur in de wind stinkt. Vroeger, toen alles beter was, had je in plaats van zo’n machine een mannetje met schoffel, die verwijderde net zo goed het groen tussen de klinkers. En een stuk stiller. En zonder stank. Hoe kan ik in hemelsnaam rustig nadenken en schrijven met die takkeherrie buiten die moeiteloos dwars door het dubbele (geluidwerende) glas heen mij orendol maakt?

Hallelujah zeg, hoor ik daar nou ook nog iemand met een boormachine! Toe maar hoor, maak maar herrie met z’n allen, maak mij het leven maar een zuurtje. Weet je wat, ik ga gamen, zombies overhoop knallen, koptelefoon op en doeiiii.

… later die dag…

De rust is wedergekeerd. Verder dan maar met de soep (‘Verder met het soepie, jaaa…’)
De eerste keer dat ik ging experimenteren – deze soep komt dus niet van een bestaand recept – gebruikte ik een blokje kipbouillon omdat ik Echt Geen Zin had om eerst boodschappen te doen. Maar het is beter een bouillon te maken op basis van vloeibare bouillon uit zo’n glazen potje – wel duurder, maar ook lekkerder. Hetzelfde geldt voor de kip, in eerste instantie gebruikte ik kipfilet maar uiteindelijk heb ik dat afgekeurd en gekozen voor kippenpoten die ik zelf ging braden. Tot slot, je kunt de trassie en kip achterwege laten (gewoon 2 blokjes groentebouillon gebruiken), dan is de soep weliswaar niet zo super-lekker meer maar wel vegaterisch.

Nou, boodschappenlijstje dan. Wat hebben wij nodig:

Bouillon
1 blokje groentebouillon
ca 1200 ml kipbouillon op basis van geconcentreerde, vloeibare kipbouillon uit een potje (het vlees dat er in zit heb ik er uitgezeefd omdat ik een beetje bang ben voor kleine en scherpe stukjes bot die er volgens het etiket heel misschien ondanks alle goede zorgen toch wel eens in zouden kunnen zitten…)

Note: ik heb een potje kipbouillon van de Plus gebruikt, daar zitten namelijk niet zo debiel veel toegevoegde kruiden/specerijen in als bij sommige andere merken.

Roux (om een gebonden soep te maken)
25 gram boter (gezouten)
30 gram bloem

Overige ingrediënten
ca 60 gram kleingesneden ui
1 teentje knoflook, fijngesneden
beetje versgemalen peper
2 theelepels koenjit
kwart theelepel kerrie djawa
1 theelepel sambal oelek
1 theelepel gula djawa
1 theelepel ketjap manis
halve theelepel trassie bakar
2 geklutste eitjes
halve plak tempeh in blokjes gesneden
het vlees van 2 gebraden kippenpoten
1 theelepel fijngesneden peterselie (de eerste keer heb ik peterselie uit een potje gebruikt, maar eigenlijk hoort dat niet he)

een paar ingrediënten
In eerste instantie gebruikte ik 3 eitjes, maar bij nader inzien vond ik dat 2 eitjes wel genoeg waren.

Stap 1
Maak de bouillon (vergeet het blokje groentebouillon niet), gas uitzetten zodra het kookt en helemaal af laten koelen.

Stap 2
Braad de kippenpoten en pluk daarna het vlees van de botjes (‘Ach, mop, wil je even wat voor mij doen?’), bewaar het in een bakje want straks pas nodig.

gebraden kip
Lekkere stukjes kiep – grote stukken heb ik iets kleiner gesneden, dat eet makkelijker.

Stap 3
Chop-chop:
ui, kleinsnijden, ca 60 gram,
1 teentje knoflook, fijnsnijden,
trassie bakar, kleinsnijden, je hebt een halve theelepel trassie nodig,
peterselie, kleinsnijden, je hebt 1 theelepel peterselie nodig,
Tim P. ,ongeveer de helft van een plak die je bij de toko koopt in blokjes snijden.

blokjes tempeh
Blokjes Tim P.

Stap 4
Smelt de boter in de wadjan (op de op 1 na kleinste pit, gas ietsje hoger dan de laagste stand – de boter mag niet bruin worden) en fruit vervolgens de kleingesneden ui en trassie gedurende 1 minuut. Voeg dan de knoflook en kerrie djawa toe en fruit ’t gedurende een halve minuut mee. Daarna mik je de bloem erbij en vermeng je de hele bende gedurende 3 minuten – alsmaar omscheppen, platdrukken, losroeren, omscheppen, etc. Na die 3 minuten zet je het gas uit.

Droge roux
Gesmolten boter vermengd met uitjes, knoflook, kerrie djawa, trassie en bloem. Klaar nu om bouillon toe te voegen.

Note: voor deze klus gebruik ik een flexibele en hittebestendige spatel, werkt lekker makkelijk, ook omdat je de randen van de wadjan er eenvoudig mee schoon kunt schrapen tijdens het toevoegen van de bouillon.

Handige spatel
Bovenaanzicht van Handig Ding.

Stap 5
Schenk beetje bij beetje de afgekoelde bouillon erbij: eerst een theekopje (dat is ongeveer 150 gram), dan alsmaar roeren en omscheppen totdat het vocht helemaal is opgenomen en er een egale massa ontstaat. Vervolgens weer een theekopje, alsmaar roeren en omscheppen totdat je een egale massa hebt, dan weer een theekopje bouillon toevoegen en roeren en omscheppen totdat je een egale massa hebt. De bedoeling van dit omslachtige gedoe is het voorkomen van klontjes in de soep en het bevorderen van een optimale vermenging van roux en bouillon. (Djeezus, Slomo, ‘optimale vermenging’?)

roux in de maak
Egale massa, het eerste theekopje bouillon is toegevoegd en helemaal vermengd met het boter/bloemmengsel (en zo hoort ‘t). En nee, er zitten geen klontjes in, dat zijn de stukjes ui.

Nadat je 3x een theekopje bouillon hebt toegevoegd, mik je de helft van de resterende bouillon erbij, goed roeren (met de garde!) en dan de rest van de bouillon (dat schiet tenminste op zo) en dan nog even goed roeren.

Als alle bouillon is toegevoegd, steek je het gas weer aan en vervolgens voeg je toe:

kip, even goed roeren en dan
2 theelepels koenjit, even goed roeren en dan
1 theelepel gula djawa, 1 theelepel ketjap manis, 1 theelepel sambal oelek en een beetje versgemalen peper

vervolgens breng je de soep (daarvan kunnen we nu wel spreken) al roerend aan de kook en vervolgens zet je de wadjan op de kleinste pit met het vuur op standje laag. Roer de soep en terwijl je blijft roeren, schenk je 2 geklutste eitjes bij de soep. Daarna kieper je de blokjes tempeh erbij en ook de peterselie. Even roeren nog en dan 10 minuten zo laten staan, wel af en toe roeren. Daarna klaar, gas uit en opscheppen die Magic Soup, lekker slurpen!

Magic soup
Veel werk voor een soepie, maar wel met geweldig resultaat! (Omdat je ’t waard bent.)

9 reacties

  1. Lol, heb me weer zeer vermaakt met je stukje proza!!
    Deze ga ik zeker een keer proberen!! Lijkt me heerlijk! Met echte kiep en pannetje vegakip (en veeel tempe).
    En ik heb het met je te doen!! Niets zo hinderlijk als gewekt of gestoord te worden door schel klinkend getier uit de keeltjes van kinderen uit de straat, die stijf staan van de suiker en E-tjes >:(.
    De kinderkoren alhier in de straat zijn zeer zeker niet met het kinderkoor de Leidse Sleuteltjes te vergelijken. Ik ben de uitvinder van de koptelefoon en de oordoppen dan ook eeuwig dankbaar! Die personen verdienen van mij een standbeeld!
    Daarom zal ik ook de volgende keer luidkeels uit het raam jou supersoeplied gaan zingen (mijn zangstem doet ook menig glas breken en trommelvliezen barsten), kijken hoe snel het dan rustig is 😀

  2. betty van holland

    Dat ziet er weer overheerlijk uit. Lekker soepie hoor.

  3. Deze soep is inderdaad fantastisch lekker. We hebben hem gisteravond gegeten. Mijn echtgenoot heeft die op mijn verzoek gemaakt. Hij heeft er ook nog een ruime hand taugé aan toegevoegd. De soep was zo lekker dat we de hele (flinke) pan hebben leeggegeten. Aan wat we verder op het menu hadden staan, zijn we niet meer toegekomen. Dat eten we vanavond wel.
    Ga zo door, Sjoerd.

    • Ha, het hele diner in de soep! Mooi hoor.

      En wat wordt het volgende gerecht dat hij (geheel vrijwillig natuurlijk) voor jou gaat maken?

      • Nou, we hebben nog een blok tahoe liggen en een halve tempeh. Daar is hij nu mee aan de slag. Ik weet nog niet wat het wordt. Maar dat het lekker wordt, is zeker. Voor tahoe en tempeh kan je me wakker maken. (Is overigens wel een acquired taste. Toen ik voor het eerst at, gruwde ik ervan.)

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

Spam controle * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.