Start » Kokkie's Recepten » Sambal goreng tomat

Sambal goreng tomat

Van de miljoenen sambalans die er bestaan, vind ik er slechts een paar echt lekker. Een daarvan is sambal goreng tomat die ik voornamelijk bij nasi goreng eet. Deze sambal met tomaat kent (uiteraard) vele uitvoeringen: van gematigd pedis tot uitslaande-brand-in-het-eetorgaan. Ik maak meestal een gematigde variant die overigens voor de doorsnee belanda meestal toch wel iets te pedis blijkt te zijn – het is een kwestie van wennen natuurlijk, dat sambal eten. Het mooie van sambal goreng tomat is dat je een beetje ervan kunt gebruiken om supersnel een tongvriendelijke variant te maken door simpelweg stukjes tomaat (en misschien wat ketchup voor de lekkere fris) toe te voegen. Nog meer pedis kan door wat lomboks en/of rawits toe te voegen.

kindersambal en grotemensen sambal 618
Links de uitvoering voor beginners, rechts de uitvoering voor gevorderden.

Ingrediënten:
2 Roma tros tomaten*
3 rode lomboks
3 gedroogde chillies (of verse rawit)
40 gram gepelde sjalot
1 teentje knoflook
kwart theelepel zout
1 theelepel gula djawa (2 mag ook, zie maar)
1 theelepel trassie
1 blaadje djeroek poeroet

*) Ik gebruik deze tomaten omdat ze een vollere smaak hebben en niet zo waterig zijn.

Roma trostomaten
Roma trostomaten.

Stap 1
Tomaten ontvellen en eentje in stukjes snijden.

stukjes tomaat
Geen grote brokken, maar kleine stukjes (dit is overigens een halve tomaat).

Stap 2
Lomboks gedurende 3 minuten in kokend water leggen en vervolgens in stukken snijden.

Note: de reden dat ik ze eerst in kokend water leg, is omdat ik een hekel heb aan het harde velletje van de lombok en op deze manier wordt het zachter. De smaak veranderd niet.

Stap 3
Knoflook, sjalotjes en trassie kleinsnijden.

lombok chillies knoflook sjalot trassie gesneden
Knoflook, lomboks, sjalot, gedroogde chillies en trassie.

Intermezzo:
ik heb niet altijd verse rawits in huis, maar wel altijd een zak met dried chillies (gedroogde chillies – extra hot). Je kunt gerust verse (rode) rawits gebruiken i.p.v. gedroogde.

Gedroogde chillies
Dried chillies. (Deze mag je niet ongekookt of ongebakken eten.)

rawit

Stap 4
Lomboks, gedroogde chillies, trassie en sjalot fruiten in 4 theelepels olie gedurende 2 minuten en dan de knoflook toevoegen en nog 1 minuut fruiten. Gas uit en alles in de blender mikken, ook het blaadje djeroek poeroet, 1 ontvelde tomaat (niet die ene die je in stukjes hebt gesneden, die gebruiken we straks pas) en het zout. Hup, vermalen die bende.

De inhoud van de blender in de wadjan scheppen en gedurende ongeveer 5 minuten (pan op de grootste pit, gas op laag) de bende laten indikken – af en toe omscheppen want het mag natuurlijk niet aanbakken. Zodra het voldoende is ingedikt (je kunt het in de pan op een hoopje scheppen zonder dat het wegloopt), zet je het gas uit en roer je de gula djawa door de sambal goreng tomat (want dat is het nu). Schep het in een kommetje, laat het afkoelen en schep dan de stukjes tomaat er doorheen. Klaar. Serveer het, om maar een geschikt gerecht te noemen, bij nasi goreng sajoer tjampoer.

sambal goreng tomat
Sambal goreng tomat. Lekker met nasi goreng, maar ook lekker met omelet (met reepjes ham) en brood.

22 reacties

 1. Kunne dez sambal ook bewaren in een jampot en zo ja hoe lang kun je deze bewaren in de koelkast.
  Gr. Betty

  • Dat ligt aan de hoeveelheid zout (=conserveringsmiddel) en de wijze van bewaren … in een weckpot en in de koelkast bewaar ik de sambal maaaaaanden. Groeten, Nico

  • Ik heb werkelijk geen idee, Betty. Bij mij overleeft sambal slechts een paar dagen…
   (Overigens kun je sambal wel lang bewaren in de vriezer, maar dat wist je natuurlijk al.)

   Grrrroet van Sjoerd

  • Hallo Kokkie, ik,ga het gewoon proberen. Dan zie ik het wel.
   Fijne dag en bedankt voor je reactie.

   • Hallooooo,

    ik moest nog wat vertellen: persoonlijk vind ik dat deze sambal smaak en pedisserigheid (dat is natuurlijk geen woord he, Slomo) verliest naarmate hij ouder wordt. Om die redenen zou ik ‘m niet eens lang willen bewaren. (Maar goed, misschien vind jij ‘m juist alsmaar lekkerder worden…)

    Doeg!

 2. Hallo Sjoerd, hebben ze in Ind. ook tomaten dan? Groeten, Nico

 3. Nee das voor mij te heet……

 4. Deze sambal is ons dagelijks broodbeleg geworden.! Zo lekker , Geweldig bedankt Sjoerd , voor trouwens al jouw heerlijke recepten. Heb al zoveel gemaakt en stuk voor stuk een succes! Jouw website is mijn ontdekking van 2015! en heb m al aan veel mensen doorgegeven! Hoop dat je er nog lang mee doorgaat. Groetjes vanuit Canada, Janneke

 5. Dank voor de reacties.

 6. De Sambal Tomat is klaar en lekker PEDIS ! Haal jij de zaadjes uit de RAWIT, Sjoerd ?
  Dat heb ik niet gedaan. Vanavond staat ie naast de Nasi Goreng op de rijsttafel !
  Overigens denk ik, dat met die verse tomaat erin, de kans op schimmelen aanwezig is.
  In de koelkast kun je dat rekken en in de vries voorkomen, net zoals snel opeten.
  Maar…op de boterham zie ik dat niet zitten.
  Groet vanuit de Provence, Petrus

 7. Hallo Sjoerd, ik sluit maar op de heerlijke sambal tomaat aan om je mijn trassie verhaal te vertellen, want daar zit tenslotte ook trassie in. Omdat mijn zoon op Sint Maarten (bovenwindse eilanden) geen trassie kan kopen, heb ik
  geprobeerd zelf trassie te maken met garnalenkoppen.

  Ik heb dus de garnalenkoppen en -schalen met ui, prei en selderij aangebakken, water erbij
  en 20 minuten laten trekken. Daarna het vocht ingekookt en er ijsblokjes van gemaakt.

  Ik moet het nog voor de eerste keer in een boemboe verwerken, maar de smaak lijkt goed op trassi.

  Ik doe er een plaatje bij met blokje trassi, trassi in poedervorm en als eskimo vermomd.

  Prettige zondag, Peter de Rooy

  • Hoi Peter, das een interessant experiment, maar ik heb een vraag: waarom alleen de garnalenkoppen en niet de hele garnaal? (Dat zal de smaak van jouw eskimo aanzienlijk bevorderen.)

   • Peter de Rooy

    Ja die heb ik natuurlijk zelf opgegeten. Maar ik zal het eens proberen met hele garnalen, om te zien
    of er verschil is. Overigens doe ik dit alleen maar voor het geval er geen trassi te koop is.
    Zoals op een onbewoond eiland of…op St.Maarten !

 8. Sorry Sjoerd, dat ik me zo op de voorgrond dring, maar ik wilde je nog even de tomaat laten zien, die ik gebruik.
  Die heet hier Coeur de Boeuf maar komt uit Spanje (in de winter). Ik kon geen rode pepers vinden, maar met groene is het qua smaak en pedissigheid ook prima.
  Gr. Petrus

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*