Start » Bijgerechten » Sate babi – special – wintersate

Sate babi – special – wintersate

Daar sta ik dan, een beetje sip naar buiten te turen. Binnen ligt een grote schaal met een berg sate babi, klaar om geroosterd te worden, maar buiten regenen de mussen van het dak.
Met zulk weer zei mijn oma altijd: “Het regent paarde-ogen, Joedie, je kunt maar beter binnen blijven.”
*Zucht* Binnen blijven ja. Wat een takkeweer!
En wat dan te doen met die sate babi? Inpakken in plastic zakjes, bewaren in de koelkast en wachten tot het droog wordt? Dat kan. Maar ik wil eigenlijk NU sate eten.

De laatste keer dat ik lekker buiten stond te roosteren (was dat niet vorige week?) werd ik overvallen door een plensbui. Djeezus wat een gesukkel, in de ene hand een paraplu en in de andere hand mijn kiepas. “Sjoerd, wij moeten een Plan B bedenken,” zei ik toen tegen mijzelf…

Plan B
Nog niet zo lang geleden hebben wij een nieuwe oven gekocht, fornuis, whatever. Met werkende grill. Aha, met werkende grill! Daar kunnen sateetjes onder!
Enfin, om een lang verhaal kort te houden (voor zover mogelijk, bij mij), wanneer het onmogelijk is om buiten sate te maken, grill ik ze in de oven. Het is natuurlijk niet optimaal want roosteren boven houtskool blijft het allerlekkerst, maar hé, het heet niet voor niets Plan B.

Roosteren vs grillen
De voorbereiding, vlees snijden, marinade maken, sateetjes rijgen, etc., blijft hetzelfde. Alleen wordt er niet geroosterd maar gegrilld. En op een bepaalde manier vind ik dat grillen nog leuk ook. Het gaat in ieder geval beduidend sneller dan het zorgvuldig opbouwen van een mooie houtskool-gloei (waarbij je het risico loopt dat een dikke spettervonk van een glazig stukje houtskool een naar gaatje in de mouw van je net nieuwe overhemd brandt, maar dat terzijde).

naar gaatje
Naar gaatje…

Genoeg gekletst. Laten we het recept maar gaan doen. Wat hebben wij nodig?

500 – 600 gram varkenshaas , in dobbelsteenformaat gesneden – voor dit recept heb ik 2 varkenshaasjes gebruikt, in totaal had ik ietsje meer dan 600 gram.
(Overigens, voor alle bijdehandjes die van mening zijn dat je ook heel goed sate babi kunt maken van andere stukken van het varken: ja, jullie hebben gelijk, maar dit recept gaat nou eenmaal over varkenshaas.)
ca 150 gram ui, niet al te klein gesneden
4 teentjes knoflook, in stukjes gesneden (elk teentje in 8 stukjes, of zoiets)

ui en knoflook gesneden
Ui en knoflook, niet al te klein gesneden want het moet, na het marineren van het vlees, makkelijk verwijderd kunnen worden.

Boemboe:
1 theelepel ketoembar *
halve theelepel djinten *
halve theelepel djahe *
halve theelepel laos *
kwart theelepel koenjit *
halve theelepel zout *
beetje versgemalen peper *
2 theelepels sambal oelek *
1 theelepel citroensap *
1 theelepel gula djawa *

alles met * in de cobek gooien en dan fijnwrijven

5 eetlepels ketjap manis

________________________

Stap 1
De stukken ui fruiten in 2 eetlepels olie op gematigd vuur (ui mag niet bruin worden) gedurende 1 minuut, regelmatig omscheppen.

Ui in de wadjan 618
Stukken ui in de wadjan.

Stap 2
Stukjes knoflook toevoegen en door de stukken ui mengen, daarna de boemboe erbij en goed vermengen. Nog 1 minuut zachtjes bakken op gematigd vuur.

Ui en knoflook en boemboe in de wadjan 618
Ui, knoflook en boemboe in de wadjan.

Stap 3
Ketjap toevoegen, even goed roeren en dan het gas uitzetten. Alles overgieten in een grote bak (die afgesloten kan worden) en af laten koelen.

Ui en knoflook en boemboe vermengd met ketjap in de wadjan 618
Ui, knoflook, boemboe en ketjap in de wadjan.

Stap 4
Als de marinade helemaal is afgekoeld, gooi je de stukjes satevlees erin. Goed vermengen, deksel op de bak en in de koelkast ermee. Morgenochtend gaan we verder…

sate alien tongue vlees in de marinade 618
Satevlees in de marinade.

early next morning: Stap 5
Bak uit de koelkast halen en alles even een paar keer omscheppen. Hup, weer terug in de koelkast en ongeveer 2 uur voordat je wil gaan eten er weer uithalen.

Stap 6
Satestokjes in een bak met lauw water leggen Of in een glas zetten, kan ook. (Als je nou alle stukjes vlees geteld had, zou je weten hoeveel stokjes je nodig hebt – ha, maar dat heb je niet gedaan he? Nee.) Ik laat de stokjes minstens een uur in hun badje dobberen.

Stap 7
Vlees uit de bak met marinade halen, stukken ui en knoflook verwijderen en het vlees droogdeppen met keukenpapier. Overigens moet je proberen ook alle fliebeltjes van de sambal (ook de zaadjes) van het vlees te halen want het verbrandt onder de grill (ook op het houtskool trouwens). Het vlees moet nu niet meer terug in de koelkast.

Satevlees drooggedept II 618
Satevlees drooggedept (als het nou lekker weer is, rijg je ze aan stokjes en kun je ze buiten op houtskool gaan roosteren).

Stap 8
(Als de stokjes minstens een uur in het water hebben gelegen, kun je beginnen met rijgen.) Maak sateetjes en leg ze op het ovenrooster. Leg ze niet allemaal tegen elkaar aan en controleer even of alle sateetjes daadwerkelijk onder de ovengrill komen te liggen (de oppervlakte van het rooster is groter dan de grill).

Sateetjes op ovenrooster 618
Vol is vol, op een gegeven moment…

Adviestip: je kunt de stukjes vlees beter aan een stokje draaien dan duwen. Maar dat wist je natuurlijk al. En zorg ervoor dat de punt van het stokje niet door het laatste stukje vlees steekt, dat staat erg amateuristisch. En, nog een en, duw de stukjes vlees niet in elkaar tijdens het rijgen maar zorg er wel voor dat je tussen de stukjes vlees geen stokje kunt zien.

Stap 9
Zet de oven op de grillstand, 220 graden. Leg een stuk aluminiumfolie of bakpapier op de bakplaat en schuif die onderin de oven, dit is bedoeld om het vocht dat uit de sateetjes gaat lekken op te vangen. Dat scheelt straks schoonmaakwerk.

Stap 10
Als de grill de gewenste temperatuur heeft bereikt, schuif je het ovenrooster met de sateetjes in de oven op ongeveer 10 cm afstand van de grill. Deurtje dicht en 5 minuten laten grillen. Daarna haal je het rooster eruit en leg ‘m ergens neer. Draai de sateetjes om, de reeds gegrillde kant moet naar beneden, en schuif het rooster weer in de oven. Laat de sateetjes nu zo’n 3 minuten grillen en dan zijn ze klaar.

Note: de genoemde tijden (5 en 3 minuten) zijn voor mij voldoende om goede sateetjes te krijgen, echter, dat wil niet zeggen dat het voor jouw sateetjes ook voldoende is. Het hangt o.a. af van de grootte van jouw stukjes satevlees en de temperatuur van de grill. Elke oven is anders en 220 graden op de instelknop is niet per se 220 graden qua temperatuur van de grill (elk apparaat heeft een afwijking, net als veel mensen). Wat ik ermee wil zeggen, is dat de door mij genoemde tijden niet absoluut zijn. Je moet het gewoon een paar keer uitproberen en dan weet je wel hoe het bij jouw oven het beste werkt. Okee?

Update: ik heb vandaag sate ayam gemaakt en de grilltijden voor kipvlees zijn iets anders,  eerst 3 minuten, dan omkeren en weer 3 minuten. Klaar. En lekker mals nog. De grilltemperatuur blijft overigens hetzelfde.

Sate babi en saus
Heel veel mensen eten pindasaus bij de sate babi, sterker nog, heel veel mensen verdrinken hun sateetje het liefst in een tsunami van (bleke) pindasaus. Twee woorden schieten mij daarbij te binnen: Belanda en Zonde.
Ik stel voor dat wij de pindasaus inruilen voor een sausje op basis van ketjap manis. Al was het maar voor 1 keer, om het uit te proberen. (Durf te leven!)

ketjapsaus
Zooooo lekker.

Nou, hier, pak aan, reseppie:
(update: ik heb het oude recept ietsje aangepast, dit sausje is ook geschikt voor mensen die geen trassi eten maar wel een lekker sausje willen om op de lontong te scheppen – wist je dat dat erg lekker is?)

5 eetlepels ketjap manis
halve theelepel limoensap
halve theelepel djahe
1 klein sjalotje, kleingesneden
1 teentje knoflook, fijngesneden
ca een halve theelepel sambal oelek (voor beginners, gevorderden doen lekker meer)
optioneel: 1 rode lombok in kwart ringetjes gesneden (zaadlijst verwijderen)

2 eetlepels olie verhitten, sjalotje ongeveer een minuut fruiten op niet al te hoog vuur (sjalotjes mogen niet bruin worden), daarna knoflook, djahe en sambal erbij en even goed roeren gedurende een halve minuut en dan limoensap en ketjap toevoegen. Goed roeren en klaar ben je. Gas uit en overgieten in een kommetje, lombok (als je wil) toevoegen en klaar.

Wanneer de sateetjes klaar zijn, leg ik ze op een schaal en giet er wat van de ketjapsaus overheen (soms strooi ik er ook nog een handjevol gebakken uitjes overheen) en dan doe ik de keukendeur op slot en vreet ze allemaal zelf op. Lekker!

Sate babi wintereditie 1000
Sate babi, de wintercollectie. Eten totdat je ploft!
***

Tot slot: soms hou ik ongegrillde/ongeroosterde (rauw dus) sateetjes over (echt een zeldzaamheid), die stop ik in een plastic zakje en dat leg ik in de koelkast. De volgende dag dienen ze dan als ontbijt.

sate alien tongue ongebruikte sateetjes in plastic zakje
Kan makkelijk een nachtje bewaard worden in de koelkast.

36 reacties

 1. Ik eet geen varkensvlees.. Echter, dit gerecht wil ik heel graag eten. Is het smakelijk met kipfilet? Alvast bedankt 🙂

  • Ja hoor, ook lekker met kip (sate ayam) of lamsvlees (sate domba). Maar ik denk dat de sate van kipfilet wel korter onder de grill moet dan de sate babi. Je moet moet maar even experimenteren met de grill-tijden (ik heb er geen ervaring mee omdat ik nog nooit sate ayam in de oven heb gemaakt).
   Succes, Ais!

 2. Oh wat heerlijk! Echt een toprecept. Zo ga ik het zeker een keer maken. Dank voor de fijne tips tussendoor. Nooit geweten dat je de puntjes van de stokjes niet mag zien. Wat een geweldige blog is dit toch!

 3. ook mijn dig.weegschaal kan kleine eenheden niet aan. Schijnt vaker voor te komen, merkte ik bij afwegen gist voor brood. Er zijn echter kleine wegers, in vorm van lepel, speciaal voor die paar grammen.

 4. Echt bedankt dit is voor min kookproject op school (klas 2) en ik ben zelf Indisch dus perfecte combo

  • Dus als ik het goed begrijp, helpt Slomo jou met je huiswerk. Ha, wie had dat ooit gedacht van de meest luie leerling ever…
   Hoe dan ook, succes Michelle!

   En laat even weten wanneer je die 10 krijgt 😉

 5. Oohh lekkerrrrr!!

 6. Wij hebben de sate ayam variant gemaakt en ze waren echt heerlijk! (stiekem toch met satesaus) absolute aanrader.

  • Good job, Leon/Paulien!

   (Sate babi en kambing en domba eet ik nooit met pindasaus. Maar bij sate ayam of pentol wel. En dan lontong met pindasaus, geweldig!)

 7. Hoi Sjoerd, bedankt voor dit recept! Afgelopen vrijdag heb ik van 1,5 kg kipfilet sateetjes gemaakt om zaterdag op te bakken (tijdens m’n verjaardag). Volgens mij was het goed geslaagd, want alles was binnen no time op. De ketjapsaus was trouwens super!
  Ohja, dankzij jou weblog, verhalen en recepten ben ik mij sinds een jaar echt gaan interesseren in Indonesisch koken (mijn favoriet; ‘jouw’ rendang!). Ook hier bedankt voor!

 8. Ik zie in het recept niet wanneer u de limoensap toevoegt by de bereiding van de ketjapsaus. Niet vervelend bedoelt hoor, maar missch heeft u t toevallig over het hoofd gezien..? 🙂

  • Hahaha, wat ben ik toch een sukkel! Je hebt helemaal gelijk. Ik ga het zometeen even fixen (die limoensap moet tegelijkertijd met de ketjap in de pan).

   Goed van je om ’t mij te zeggen. Thanks.

 9. Foto

  Gisteren weer jouw sate gemaakt. Dit recept is wederom overheerlijk. De enige toevoeging van mijn kant, ik doe er naar smaak een beetje honing bij de marinade. Vinden wij heerlijk :-). Verder heb ik het nu in de vacuüm gedaan om in te trekken. Deze methode geniet toch mijn voorkeur. Ik ga nog jouw pindasaus en ketjapsaus maken. Ben benieuwd!
  Morgen gaan een deel de vriezer in. Wederom, thanks namens vriend en ik.

 10. Dag Sjoerd,

  Die mini saté roosterdingskes, welke gebruik je precies?

  Groetekes, Peter

 11. Dat ziet er allemaal erg lekker uit!
  De pindasaus II is onderhand mijn favoriet geworden, die maak ik regelmatig en gaat ook altijd helemaal op!
  Het enige dat ik veranderd heb aan het recept is dubbele hoeveelheden van de kruiden en dat ik verse pindakaas gebruik. (We hebben hier in de stad zo’n toko zitten waar ze pinda’s in pindakaas veranderen. Pinda’s in de trechter, pot eronder, knopje drukken en hupla, verse pindakaas zonder toevoegingen…yumm!!)

  Ik heb zojuist dit recept gemaakt, tenminste de bumbu. Die ruikt heerlijk!!
  Ik heb alleen alles gehakt en gevijzeld inclusief uien en knoflook en daarna in de ketjap gebakken. Ik heb er een pasta van gemaakt, daarmee het vlees ingewreven, dat staat nu in te trekken. Als het net zo smaakt als dat het ruikt, dan eet ik vast mijn vingertjes er bij op..lol
  Wel met pindasaus, want die is al klaar. 😀

  Vanavond Nasi met Sate, pindasaus, ei reepjes en kroepoek. Wel alles vers en zelfgemaakt natuurlijk, ook de kroepoek zelf gebakken…lekkerrrrrrr

  Leuke site, ik kom hier graag en de recepten zijn vooralsnog verrukkelijk!! Ga zo door! 🙂

  • Jij bent aanstekelijk enthousiast, Bor. Ik word er helemaal blij van!

   • Haha Sjoerd,

    Nou, ik kan je vertellen dat ik die satétjes met handschoenen van maliënkolder op heb zitten eten, anders had ik nu geen vingertjes meer gehad. De satétjes van dit recept zijn echt lekker!!
    Ook een geweldig recept voor op vakantie. Lekker op de barbecue voor de tent of caravan. Even het hele terrein voorzien van de overheerlijke lucht die van deze saté afkomt. Oh wat zullen de mede kampeerders weer vol afgunst kijken hoe ik dan die saté met veel smaak (en satésaus) zit op te peuzelen……..

    Maar even mijn wilde fantasie ter zijde, heerlijke saté! een aanrader! (Vooral met Pindasuas II)
    Kan er ook niets aan doen ben nou eenmaal een echte Hollander. En je weet het, Hollander + saté = moet pindasaus op!

 12. Brian Krajenbrink

  Goedemorgen,
  Het is nog erg vroeg dus misschien ligt het aan mij maar ik zie geen trassi toegevoegd worden aan het recept. In de reacties word over 1 gram trassi gesproken?
  Groet,
  Brian Krajenbrink

  • Hi Brian,

   in mijn oorspronkelijke recept had ik trassie vermeld als ingrediënt van de boemboe, echter, een week of wat later heb ik dat er weer uitgehaald omdat het er niet bijhoorde.
   (Goed dat je erover begint want ik ga die comment met de vraag over de hoeveelheid trassie nu verwijderen.)

   Grrrrroet van Sjoerd

 13. Heel mooie, goede en leuk geschreven site. En lekker!
  Ga zo door.

 14. Deze sateetjes zijn zooooooo lekker, dank je wel lieve Slomo!
  Ze worden hier met bord en al opgegeten en zelfs met kerst geserveerd!
  Liefs, Eva

 15. Echt Heerlijke satè!

  Mijn “vervelende” vader,(geboren in Tjimahi )heeft mij nooit geleerd hoe hij “zijn” saté maakte , ja oké hij vertelde dat er ketjap,katoembar en suiker in zat, maar met die info kwam ik niet tot lekkere satè.

  Nu vind ik het jammer dat hij niet meer “mijn” satè, Kerrie djawa, Babi ketjap, Bami goreng en nog een paar gerechten die ik dankzij deze site heb kunnen en mogen maken, kan proeven.
  Maar nu genieten wij alsnog van heerlijke Indische gerechten !

  Terima kasih Sjoerd.

  • Ik weet wat je bedoelt; ik ken heel veel van die ‘vervelende’ mensen. Zonde hoor.
   Maar hee, wie maakt jou wat, jij maakt nu de lekkerste sate van de wereld!
   (Of zoiets) 😉

   Grrrrroet van Sjoerd

 16. Tjonge jonge sjoerd
  Saté heerlijk, sausje heerlijk, heb er wel satesaus bij gegeten (soppen met stokbroodje)
  Dit recept is een blijvertje
  Volgende keer probeer ik het met kipfilet

  Grtz bert

 17. Hallo geweldig kok,

  Sinds een aantal jaren gebruik ik jouw Indische recepten. Geweldig! Vandaag weer de saté gemaakt met , voor de 1 ste keer,ketjap saus. Heerlijk!Dit wilde ik je laten weten. Samen met mijn echtgenoot maken we ook altijd nakie via jouw recept. Ik zou zeggen,ga door. Groetjesvan Marleen geboren in Jakarta.

 18. Hallo Sjoerd, voor de tigste keer deze saté gemaakt. Was weert lekker. Heb wel een vraag over de cobek … maak je die schoon of alleen een stukje keukenpapier er over?

 19. Beste Kokkie, zou ik van de marinade, na gebruik, nog iets lekkers kunnen maken? In de blender en dan bijvoorbeeld door gehakt mengen? Of misschien iets anders? (Ik maak mijn saté altijd met kipfilet) Groetjes Merleyn

 20. Erg leuke blog. Ga je recept zeker zeer binnenkort proberen op mijn satebakkie.

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

Spam controle * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.