Start » Groentegerechten » Tahoe goreng met Chinese kool

Tahoe goreng met Chinese kool

Van de week aten wij rendang en ik wilde er iets van groente bij. Of op zijn minst iets wat daarop lijkt. Ik had nog Chinese kool (die had ik gedeeltelijk nodig voor een bapao-vulling) en er lag ook nog een blok tahoe naar mij te loeren (“Hee, Slomo, ben ik niet ‘ns aan de beurt?!”). Nou, okee, iets met tahoe en Chinese kool dan. Daar gaan we…

Wat hebben wij nodig:

1 blok tahoe van de toko, in blokjes gesneden
ca 150 gram verse Chinese kool, kleingesneden, gewassen met koud water en drooggemaakt

1 middelgrote ui, kleingesneden
2 teentjes knoflook, fijngesneden
1 theelepel trassi
1 rode lombok (met zaadjes), in halve ringetjes gesneden
1 theelepel laos *
1 theelepel ketoembar *
halve theelepel djinten *
kwart theelepel kentjoer *
1 eetlepel ketkap manis ++
2 eetlepels pindakaas ++
2 eetlepels water ++
halve theelepel zout
1 theelepel limoensap
1 theelepel gula djawa
100 gram gezeefde tomaten
santen: 200 gram water met daarin opgelost 50 gram kokosblok

*) fijnwrijven/vermalen in de cobek

++) vermengen in een kommetje (even in de magnetron, dat mengt makkelijker)

Stap 1
Tahoe in blokjes snijden, even uit laten lekken op keukenpapier en vervolgens goudbruin fituren.

Note:
tahoe kun je frituren in hete olie en in minder hete olie, ik hou beslist niet van harde randen aan de tahoeblokjes dus ik zorg ervoor dat de olie niet heter wordt dan 130 graden. Maar, misschien vind jij dat juist wel lekker, who knows?  Wat ik eigenlijk wil zeggen, is dat je ‘t gewoon moet uitproberen. Pak een blok tahoe, snij ‘n in dobbelstenen en frituur telkens een handvol blokjes op verschillende temperaturen. Zolang je er maar wel voor zorgt dat de blokjes vrijelijk kunnen zwemmen in de olie. Na het frituren moet je de blokjes uit laten lekken op keukenpapier en ook afdekken met keukenpapier want ze drogen snel uit – en ze worden er dan echt niet lekkerder op.

Stap 2
Kleingesneden ui samen met de trassi fruiten in 4 eetlepels olie gedurende 1 minuut (ui mag niet bruin verkleuren), daarna toevoegen:

– knoflook
– laos/ketoembar/djinten/kentjoer

goed vermengen en nog 1 minuut bakken op gematigd vuur – als het te droog wordt, gooi je er een klein beetje water bij.

Stap 3
Gezeefde tomaten toevoegen, even goed roeren gedurende een halve minuut en dan de santen erbij, goed roeren en dan het mengsel van pindakaas/water/ketjap erbij, goed roeren en dan toevoegen:

– lombok,
– zout,
– limoensap,
– gula djawa.

Alles goed vermengen en aan de kook brengen en dan het gas op laag. Tahoeblokjes erdoorheen scheppen en een minuut of 5 zachtjes laten pruttelen, af en toe omscheppen. Daarna de Chinese kool erbij, even een paar keer omscheppen en hup, gas uit, en serveren die hap.

Opmerking: je kunt gerust meer (of minder) dan 150 gram Chinese kool toevoegen; het is maar net wat je wil, tahoe met kool, of kool met tahoe. Ik zeg: experimenteer!

Tahu goreng met Chinese kool
Lekker hoor, ook als tussendoortje.

14 reacties

 1. Lekker en goed idee had ook nog chinese kool liggen dus even tahoe halen en wij eten weer lekker. met rijst en rendang.

 2. Voor hoeveel personen zijn al uw gerechten?

  • Hoi Ferry
   ondanks het feit dat jouw vraag duidelijk is, heb ik er geen antwoord op. Maar ik doe wel een poging om dat uit te leggen:

   wanneer ik ga koken, maak ik de gerechten zoals ik ze op mijn site heb beschreven. Als ik er rijst bij wil, gebruik ik steevast 2 kopjes, voor bami (de eiermie van Conimex om even een voorbeeld te noemen) gebruik ik een heel pak. Nu is dat allemaal veel te veel voor mijn vriendin en ik, er blijft dus altijd eten over. En dat is maar goed ook, want wat nou als er iemand langskomt en ik heb geen eten voor hem of haar? Vreselijk! En ook niet onbelangrijk is het verschijnsel dat veel Indische gerechten alsmaar lekkerder worden na een nachtje of wat in de koelkast. Wij eten hier gerust 3 dagen achterelkaar van de rendang daging sapi…

   Voor de grap even een voorbeeld: een van de eerste keren dat ik onverwachts bleef eten bij een van mijn voetbalvriendjes, moest hij zijn stukje vlees met mij delen omdat er niet genoeg was 🙁 Maar het kan nog erger, ik kan mij ook nog goed herinneren dat ik – thuis bij weer een ander vriendje – resoluut naar huis werd gestuurd toen het etenstijd was 🙁 🙁

   Dat brengt mij eigenlijk tot een min of meer retorische wedervraag (sorry): kun jij je voorstellen dat je bij een Indo-familie wordt weggestuurd tegen de tijd dat er gegeten gaat worden? Nee! Natuurlijk niet! Want er is altijd genoeg! 🙂 🙂 🙂

   Zoals zo vaak is mijn antwoord volslagen nutteloos, maar het verklaart hopelijk wel waarom ik niet meedoe aan die rare (Hollandse) gewoonte om ‘per persoon’ te koken. Want wat ook nog geldt: Hoe kan ik in hemelsnaam van tevoren weten hoeveel iemand van welk gerecht wil eten? Kan niet. Dus maak ik gewoon lekker veel!

   Grrrrrroet van Sjoerd

   • Hoi Sjoerd,
    Je gerechten zijn heerlijk en ik ben dan ook echt blij met je recepten.
    Wat ik wel jammer vind is dat je zo praat over die rare (Hollandse) gewoonte om ‘per persoon’ te koken. De Hollandse keuken is niet geschikt om ‘ruim’ te koken. Het eten dat ‘over’ is wordt vaak weggegooid, omdat het de volgende dag niet meer lekker is. Het is zonde om goed eten weg te moeten gooien, terwijl veel Indische gerechten, zoals je zelf zegt, alsmaar lekkerder worden als ze langer staan…..
    Groet,
    Tonke

 3. hallo sjoerd ik ga vandaag de tahoe goreng met chinese kool maken maar wat verstaat u onder gezeefde tomaten. bvd leo

 4. Hallo kokkie,ik neem aan dat je wel toch gewoon 200ml water bedoelt toch voor de santen? 🙂

 5. Lekker!!! Vandaag geprobeerd 😀

 6. Beste Sjoerd, zo langzamerhand verlaten de laatsten van de eerste Indo-generatie het Nederlandse aardse en; daarmee verdwijnt ook de kennis uit eerste hand van al deze kookkunstenaars. Oké, natuurlijk is er veel op papier gezet door gerenommeerde mensen als: Bep Vuyk, mevrouw Catenius van der Meijden, E.W.K. Steinmetz. Toch vermaak ik mij al enkele jaren met het lezen van jouw verhalen. Een lekkere losse schrijfstijl en op de koop toe ook nog ‘s lekker eten. Dit in tegenstelling tot de boeken van genoemde schrijvers. Zij hebben gedaan wat er van ze verwacht werd: het schrijven van recepten; so saai. Dus Sjoerd, ik hoop nog in lengte van jaren terug te kunnen vallen op jouw site.

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*