ayam rica rica

Ayam rica rica, of in het Nederlands, kip met veel pepertjes, is een zoetig-en-ook-een-beetje-fris gerecht dat geheel legaal flink pedis gemaakt mag worden, al is dat laatste natuurlijk niet verplicht (overigens, een beetje Manadonees is van mening dat het wel degelijk verplicht is, maar dat terzijde). Deze ayam rica rica is mijn favoriete kipgerecht, zonder twijfel. De combi van zoet/fris/pedis vind ik geweldig. En als bonus lekker kip kluiven, wat een feest. (Not!)

Zoals altijd wanneer ik begin met het schrijven van een nieuw recept, moet er eerst, recept-technisch, geëxperimenteerd worden. Meestal helpt Lientje daarbij want enthousiast proefkonijn. Echter, na een eerste, kortstondige kennismaking met dit gerecht, weigerde zij nog langer mee te werken aan mijn ayam rica rica smaaktest…

“Hier mop, proef.”
“Wat is dat?”
“Lekker. Ayam rica rica.”
Lientje vertrouwt het niet zo, zij monstert het stukje kip dat ik haar aanbied en vraagt: “Waarom is het zo rood?”
Zij is, jammer genoeg, door schade en schande wijs geworden, niet meer zo argeloos als voorheen. Roodgekleurd eten betekent voor haar: ‘oppassen geblazen’, ‘Alarmstufe Eins‘, ‘Niet-In-De-Mond-Steken’, ‘Don’t try this at home‘, etc, etc.
“Ehm, van de tomaten,” zeg ik, “en een beetje van de lomboks en zo.”
“Ja, en van rawitjes zeker ook.” Het klinkt als een vaststelling, niet als een vraag.
“Een klein hapje dan,” dring ik aan, “hoeft niet volle mond.”
Voorzichtig neemt Lientje een klein hapje, proeft en kauwt, kauwt en proeft, staat op, loopt naar de plee en doet spugen. Ik was er al bang voor. Onderweg van de plee naar de keuken kijkt zij mij vuil aan. Na een groot glas water gedronken te hebben komt ze de kamer weer in, de tranen nog in haar ogen, Lientje wijst naar het overbleven stukje kip en zegt met hese stem: “Zoek het effe lekker zelf uit met die rietja rietja, ik ga niet meer proeven!”
“Djeezus,” zeg ik, “en dit was nog maar de kinderversie.”
“Jij bent ziek in je hoofd, Sjoerd. En nou wegwezen met die dodelijke kip van je.”

Dus, waarschuwing voor alle Lientje-achtigen: dit gerecht is pedis. Heet. Bek-in-de-fik. Tong au.

Boodschappenlijstje.

Ingrediënten:
8 kippendijen met bot*
1 stengel sereh
ongeveer 25 gram pandan blad
4 rode rawit
ca 10 blaadjes kemangi (thaise basilicum/citroen basilicum)
2 tomaten
1 theelepel kristalsuiker

*) je kunt ook 4 of meer kippenpoten gebruiken, of 500 tot 600 gram stukjes kipfilet , tis maar net wat jij wil.

Om op de stukken kip te druppelen/strooien:
het sap van een halve, verse limoen
klein beetje zout (klein beetje want er zit ook al zout in de boemboe)

Boemboe:
60 gram sjalot
4 teentjes knoflook
7 kleine (of 6 iets grotere) blaadjes djeroek poeroet (nerf verwijderen)
4 rode lomboks
15 gram verse djahe, geschild en klein gesneden
halve theelepel zout

Alles voor de boemboe fijnwrijven/fijnmalen in de cobek/blender.


Tafelkleed, plankje, djeroek poeroet, lepel, pandan blad, djahe, sereh, lombok en rawit.

Stap 1
Knijp een halve limoen uit over de kip en strooi er daarna een klein beetje zout op. Laat het 30 minuten staan – niet op een plek waar het warm is.
Als je kipfilet gebruikt, moet je de filets eerst in kleinere (makkelijk te behappen) en dunne stukken snijden.


Limoen, zout en kippedijen met bot.

Stap 2
Kip eventjes aan beide zijden aanbraden tot lichtbruin en dan op een laag vuurtje lekker gaar laten worden – ik laat het gedurende 60 minuten (halverwege omdraaien en eventueel een beetje water toevoegen) zachtjes smoren met deksel op de wadjan.


En lekker dat dit ruikt! 

Note: als je kipfilet gebruikt moet je stap 2 overslaan.

Stap 3
Ontvel de tomaten, verwijder de harde kern en bak ze op een laag vuurtje gedurende 5 minuten in een anti-aanbakpan met een klein beetje olie. Snij de stukken tomaat vervolgens in kleinere stukjes.


Tomaat, zonder harde kern, even bakken in de wadjan. Ik vind de smaak dan zachter, minder zuur.

Stap 4
Snij de rawits in kleinere stukjes.
Leg de lomboks gedurende 2 minuten in kokend heet water (ondergedompeld).
Was de pandan bladeren met koud water.
Leg een knoop in de spriet sereh of snij ‘m in 3 stukken, kneus/plet de bolle kant.


Rawitjes in stukjes gesneden.

Stap 5
Boemboe maken en vervolgens fruiten, samen met de sereh en pandan blad, in 3 eetlepels olie gedurende 3 minuten. Dan de stukjes tomaat, stukjes rawit en een theelepel suiker toevoegen en even goed vermengen die handel. Vervolgens: kip erbij*, blaadjes kemangi ook, alles even omscheppen, gas uit, wadjan op een gasring op de kleinste pit zetten, gas op laag en deksel schuin op de pan en dan 20 tot 30 minuten laten staan – het is de bedoeling dat de boemboe/tomaat-mix ietsje droog wordt, of beter gezegd, niet echt nat. Af en toe omscheppen en na die 20 tot 30 minuten gas uit en klaar.

*) als je kipfilet gebruikt, moet je het gas ietsje hoger zetten, stukjes kip erbij en bakken totdat ze wit verkleurd zijn, daarna de blaadjes kemangi erbij, omscheppen, gas uit en de wadjan op de kleinste pit zoals hierboven beschreven.

Adviestip: als je er zeker van wil zijn dat het niet te zout wordt, moet je niet een halve theelepel zout bij de boemboe doen maar slechts een kwart theelepel. Bij stap 5 kun je dan, na geproefd te hebben, alsnog zout toevoegen.

Even afdwalen.
Soms gebruik ik kipfilet voor dit gerecht en soms maak ik daar extra werk van: de stukjes kipfilet gaan dan op de grill of anders in de grill pan. Ik heb dan wel eerst de stukjes ingewreven met een mengsel van een kipbouillonblokje en olie (en dan doe ik wat minder zout bij de boemboe). Dat mengsel laat ik ongeveer 30 minuten intrekken alvorens de kip op de grill te gooien. De stukjes kip voeg ik dan toe vlak voordat ik de wadjan op de kleinste pit zet.


Stukjes kipfilet van de grill. Lekker.


Kommetje snoep voor Slomo.

Soms gebruik ik hele kippenpoten, maar dan pluk ik (eh…, plukt Lientje) wel eerst het vlees van de botjes voordat het de pan ingaat.


Plukvlees van kippenpoten.

Nou, okee, genoeg afgedwaald. Mooie plaatjes nu.


Ayam rica rica met kippendijen (met bot). Heerrrrrluk!


Hier eet ik ayam rica rica (plukvlees van kippenpoten) met perkedel daging slomo, sayur buncis en nasi goreng kuning.

Tot slot, wat is erg lekker na een pedis maaltje? Slomo’s favoriete toetje…

Kopi tubruk met een paar plakjes Utrechtse spoorpunt, lekker zoet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

23 reacties

  1. Hallo Sjoerd,

    Geweldige site met hele lekkere recepten. Heb er al diverse van gemaakt. Super.
    De nieuwe uitdaging is de ayam rica rica. Ik heb alle ingrediënten kunnen bemachtigen, behalve de kemangi.
    Nergens aan te komen in Tilburg of omgeving. Heb jij hier misschien een alternatief voor?

    Alvast bedankt.
    Ga vooral door met je website met heerlijke gerechten en vermakelijke verhalen.

    Groetjes
    Henk

    • Ha die Henk,

      ik kon geen kemangi vinden bij de toko’s dus heb ik maar een plantje gekocht bij een online shop – kemangi wordt ook wel verkocht als citroen basilicum trouwens.
      Een alternatief is er niet echt dus ik laat het weg als ik geen plantjes meer heb.

      Grrrroet van Sjoerd

  2. Afgelopen weekend eens even mijn Indonesische kookervaring proberen op niveau te brengen… Ik ben nog wel een beetje langzaam…. En het is best moeilijk de juiste kruiden te vinden in een toko in Zwitserland (zijn met name thais / chinees)…. Met name die kemiri noten zijn niet te krijgen… raar genoeg, laos poeder ook al niet, salam, djeroek poeroet, cocos schaafsel en kentjoer ook niet…. Dus met wat vervangende ingredienten toch maar aan de slag gegaan… Die Ayam Rica Rica vond ik het best gelukt (hoewel er van manlief gezeur kwam dat ie er wel een saussie bij had gewild…). De Rendang vonden de gasten het best gelukt (was ook errugh lekker, maar ja, ik hou meer van kip). De Sambal Goreng Telor vond ik zelf een beetje te romig eerlijk gezegd. En ik had nog een poging tot Oerap Oerap (wat een pokkenwerk die tauge schoonmaken, ik vreet ze normaal altijd met huid en haar op…), maar de boemboe was door gebrek aan droge kokos (ik had verse schaafsels uit de vriezer die ik dan heb proberen te drogen in een koekepan op een heel laag pitje… Werkt niet) niet echt geworden zoals op t plaatje…

    Al met al toch wel erg lekkere recepten. En heel duidelijk beschreven. En grappig, dat helpt ook. Maar snel naar de toko als ik weer in NL ben om mijn ingredienten in te slaan. Dank je voor de heerlijke recepten… Ik denk dat ik ze allemaal effu moet proberen ?. Ik heb de smaak te pakken!

  3. Weer een smaaksensatie Sjoerd !! Ik moet hier en daar een beetje smokkelen omdat ik hier niet alles kan krijgen, maar ik zal toch dicht bij het origineel komen. G E W E L D I G ! ! ! Thanks….
    Rienk

  4. Ha die Sjoerd, heb je recept helemaal volgens jouw instructies gemaakt …. op 1 ding na ….na de kip te hebben aangebraden deze in een braadpan met deksel gedaan en toen de boemboe en verder ingrediënten. Dit een half uurtje laten stoven met de deksel er op (nu, realtime) en dan nog een kwartiertje zonder de deksel ….. (ps. ik heb de gebruiksaanwijzing niet goede gelezen want de leptop staat niet in de keuken)

  5. Alfred de Haan.

    Zit er lekker uit Sjoerd, ga ik zeker proberen na te maken?.
    Vroeger, zo’n jaar of dertig terug, stond er ergens in leeuwarden een klein indisch tentje, hadden ook van dat soort kippetjes te koop, bloedheet maar wel lekker, begrijp jou Lientje wel een beetje, intussen al heel lang liefhebber van vrij pittig dus zal wel te doen zijn.

    Alfred

  6. Sjoerrrrd! Goed weer wat te vernemen van je! En nondeknetter wat een lekker recept! Het spreekwoordelijke water gutst mij uit den evenzo spreekwoordelijk bakkes….. Morgen gelijk maar eens wat kippe(n)dijtjes scoren. Er moet toch geboodschapt worden, dus vooruit met de kambing!
    P.S. : Van de week een heerlijk roerbakhapje gemaakt met bief, groentjes en de enige echte, onvervalste taotjo…mmmm

  7. Arme, arme Lientje….. 😉

  8. Jaja, Slomo heeft weer een recepie geplaatst…….
    en pappie kan weer naar de sportschool!!

  9. Oh, ja, nog bedankt voor wederom een spannend gerecht ……

  10. He Sjoerd, spoorpunt? wist niet dat dat nog bestond! In de jaren 60 tussen de middag (HBS Kruisstraat) voor 10 cent een spoorpunt kopen ….. was toen echt het afsnijsel uit de bakkerij. Zal nu wel een luxere versie zijn?

    Groeten,

    Nico

    • Nee hoor, nog net zo als vroeger toen ik klein was – alleen zijn het nu geen punten meer maar blokjes.
      (Overigens, die HBS werd jaren later het Gem. Atheneum, of zoiets, en daar ging ik heen.)