ayam dengan mangga (kip met mango)

De kunst van het in elkaar knutselen van een nieuw gerecht is het vinden van een goede balans qua smaken. Het is een moeizaam pad dat regelmatig bemoeilijkt wordt door sommige eters in mijn nabijheid die geen fan zijn van pedis. Ik trouwens ook niet, vroeger, toen ik klein was en vol bewondering naar mijn vader keek die op elk gerecht dat hij voorgeschoteld kreeg een paar eetlepels sambal kwakte en vervolgens, met een zakdoek op z’n glimmende voorhoofd geplakt, de komende 10 minuten zat te zweten als een koelie. (‘Oh, zo lekker joh!’) Ik heb mijn moeder trouwens nooit horen klagen over een verstoorde balans (sambalans).

Overigens, niks Indo’s is mij inmiddels vreemd, ik heb die neiging ook, maar ik dwing mijzelf eerst te proeven voordat ik de sambal erbij pak. Soms, in mijn jeugdig enthousiasme, laat ik mij helemaal gaan tijdens het koken en dan blijkt mijn nieuw en zorgvuldig uitgebalanceerd gerecht uiteindelijk te pedis voor anderen. Jammerpech want dat kan niet gefixt worden. (Nee, ook niet met suiker.)

Een mooi voorbeeld van een gerecht, uitgebalanceerd qua eetbeleving en met ingebouwde zakdoek, was mijn eerste versie van een nieuwe kreasi kuliner: kip met mango, of mooier gezegd: ayam dengan mangga. De stukjes mango in het gerecht zorgen voor een aangenaam zoete smaak en ik had er een mix van lombok en rawit bijbedacht voor lekker pedis. Echter, niet te eten voor sommigen hier thuis want te heet. Ik heb dus, bij de definitieve versie, de oorspronkelijke mix van rode lomboks en cabe rawit achterwege gelaten. Iedereen blij? Ja, behalve slomo.

P.S. Om uit te proberen: doe 1 of 2 rode rawitjes bij de boemboe. Lekker.

Maar goed, reseppie…

ca 450 gram bruikbare kipfilet
175 gram stukjes mango, uit een bakje of vers
1 rode lombok
1 theelepel gula djawa
2 eetlepels ketchup (sommige mensen zeggen ‘tomatenketchup’)


Voor degene die mango niet kent: makkelijk te herkennen aan de sticker want daar staat mango op.

Boemboe:
25 gram gepelde sjalot
2 teentjes knoflook
een kwart theelepel zout plus de helft van een kwart theelepel zout
klein beetje versgemalen peper
halve theelepel koenjit
halve theelepel djahe
2 theelepels sambal oelek

Stap 1

Doe de lombok in een potje en giet er kokend water bij – lombok moet onder water – en laat dat ca 10 minuten staan. Daarna afspoelen met koud water en de lombok in halve of kwart ringetjes snijden (zaadlijsten van de lombok verwijderen en weggooien).

Stap 2
Kipfilet in kleine stukjes snijden.

Stap 3
Zorg ervoor dat je 175 gram stukjes mango hebt (of van een verse of uit een bakje, maar absoluut niet uit blik met siroop-shit).


Je mag helemaal zelf bepalen hoe groot of klein je de stukjes mango snijdt, maar grote stukken eet niet echt fijn.

Stap 4
Maak de boemboe en fruit die in 4 eetlepels olie gedurende 2 minuten op gematigd vuur (het mag niet debiel spetteren). Na die 2 minuten kwak je er 2 eetlepels tomatenketchup en een theelepel gula djawa bij, goed roeren/vermengen en dan mogen ook de stukjes kip erbij, gas hoger en bak de kip gedurende maximaal 5 minuten totdat  de kip wit (en gaar) is. Na die 5 minuten de halve of kwart ringetjes lombok en de stukjes mango toevoegen, omscheppen gedurende een minuut en dan gas uit en klaar.


Dat wordt zeker 2 dagen smullen!

Note: de stukjes mango die je gebruikt, worden zachter naarmate ze langer in de warme wadjan liggen. Ze kunnen zelfs helemaal verdwijnen als je een wel erg verse mango hebt gebruikt en nogal kleine stukjes hebt gesneden. Echter, het is een kwestie van een paar keer oefenen en dan weet je precies hoe mango reageert in de warme pan. Hoe dan ook, bij mijn ayam dengan mangga zijn de stukjes mango net zo ‘mals’ als de stukjes kip. Maar eh, doe gerust wat jij wil.


Feest! Slomo gaat eten, met rechtsboven een kommetje ayam mangga.

Deze ayam dengan mangga past echt overal bij. De lekkerste combi, vinden wij hier thuis, is met kentang blado en gemengde sla.
Enfin, see but.


Doekje bai?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12 reacties

 1. Heerlijk recept, we hebben genoten en het was nog snel klaar ook.

 2. Hij was om z’n roodkoperen Sjoerd.
  Gesmuld dus je snap ’t wel hè….. inderdaad sportschool!!

 3. Geweldig, wat lekker !!! Geen foto; t’is op 🙂

 4. Hoi Sjoerd
  Dit is nu een van mijn favoriete smaken
  Heb hem gemaakt naar jou voorbeeld met de aardappelen en sla

 5. Hallo Sjoerd, fijn weer eens iets nieuws van je te zien … vooral “een kwart theelepel zout plus de helft van een kwart theelepel zout”

  • Echte hè, om te gieren, dat zout!!!! Maar je proeft die uiterste precisie dan wel weer terug. Het was weer heerlijk… En ik zou er persoonlijk geen bezwaar tegen hebben als er binnenkort, op korte termijn, binnen een maand of 3 zegmaar, nog eens een reseppie verschijnt. Maar da’s heel persoonlijk natuurlijk 😉

 6. Beetje trassie bij de boemboe….mmm

 7. Betty de Leeuw

  Ziet er weer verdomd goed uit Sjoerd

 8. Marianne Engelen

  Hoi Kokkie,
  Heerlijk gerecht weer. Is het misschien een idee om heel klein gesneden kipdijvlees te nemen ipv kipfilet? Mijn ervaring is dat die niet zo gauw droog wordt.
  Groetjes en ga vooral door met experimenteren!
  Marianne