Babi ketjap

Vraag 10 koks welk vlees ze gebruiken voor Babi ketjap en je krijgt minstens 4 verschilende antwoorden. Okee, het is allemaal varkensvlees (hoop ik) maar nooit altijd hetzelfde stuk. Schouderkarbonade, hamlap, speklap, fricandeau, varkenshaas… kan allemaal gebruikt worden. Take your pick, zou ik zeggen.

De keuze van het vlees hangt wat mij betreft af van smaak, dus ik kan niet zeggen welk stuk vlees het meest geschikt is. Wel weet ik (duh) wat ik het lekkerst vind: varkenshaas. Ergo, deze babi ketjap wordt gemaakt van varkenshaas, of alien tongue zoals ik ‘m steevast noem. Voor sate babi gebruik ik ’t trouwens ook altijd, maar dat terzijde.

Overigens mag je van mij gerust ander vlees gebruiken, alleen moet je dan zelf de bak/kooktijd aanpassen, ja.

Varkenshaas
Alien tongue

Goed, we doen geen lang verhaal vandaag, we doen KISS. Hup, daar gaan we, lijstje:

ca 500 gram varkenshaas

Boemboe:
90 gram gepelde ui
2 teentjes knoflook
1/2 theelepel zout
2 theelepels djahe
beetje versgemalen peper

1 theelepel assem om de blokjes vlees mee in te smeren

Overige ingrediënten:
2 theelepels citroensap **
3 theelepels gula djawa **
half theekopje ketjap manis (ca 170 gram) **
2 theelepels rijstazijn **
1 theelepel gembersiroop **

alles met ** in een kommetje en vervolgens 30 tellen opwarmen in de magnetron, daarna even goed roeren. Even wegzetten want straks pas nodig – voor het gemak noemen we dit De Ketjapsaus.

Stap 1
Alles voor de boemboe fijnwrijven/fijnmalen in de cobek/blender.

Stap 2
Vlees in blokjes snijden (niet al te klein want ze krimpen tijdens het bereiden; hoe kleiner je de blokjes snijdt, des te minder vleessap er in zit en dat leidt onherroepelijk tot taaiere blokjes). Wrijf de blokjes in met 1 theelepel assem  en laat het even een half uurtje uurtje intrekken – niet in de koelkast leggen.

Note: vlees moet op kamertemperatuur zijn voordat het de wadjan ingaat – koud vlees wordt taai wanneer het verhit wordt.

Stap 3
Fruit de boemboe in 4 eetlepels olie op niet al te hoog vuur (boemboe mag niet wild spetteren, pruttelen is okee) gedurende twee minuten. Zet nu het vuur iets hoger en voeg de stukjes vlees toe, net zolang bakken totdat het vlees niet meer rood is (duurt bij mij ongeveer 3 minuten). Daarna vuur op laag en giet dan het kommetje met De Ketjapsaus erbij, o, wacht, eerst nog even een tweede keer in de magnetron zetten, ook weer 30 tellen, even goed roeren en dan de pan in met die saus.

Breng de hele bende nu al roerend aan de kook, zet vervolgens de wadjan op de kleinste pit, gas op standje laag en deksel op de wadjan. Laat het 20 minuten zachtjes pruttelen, wel af en toe even omscheppen. Tijdens dat pruttelen gaart het vlees verder.
Na die 20 minuten haal je het deksel van de wadjan en laat je alles gewoon doorpruttelen totdat jij vindt dat het vlees gaar is. Wel regelmatig omscheppen die handel want het gaat, zeker op het laatst, makkelijk aan de bodem van de pan kleven en vervolgens verbranden.

De truc is dat het vlees gaar is en de ketjapsaus voldoende ingedikt – de ketjap blijft dan mooi aan de vleesjes kleven. Wanneer de saus al voldoende is ingedikt, maar het vlees nog niet gaar genoeg naar jouw smaak, doe je de deksel weer op de wadjan en laat je ’t zo nog een poosje staan – wel van tijd tot tijd omscheppen he.

Gembersiroop en rijstazijn
Deze combi gebruik ik ook voor fou yong kai, maar dat is weer een ander verhaal

De smaak van babi ketjap moet een beetje zoet-zuur zijn, en terwijl ‘ie ligt te pruttelen kun je gerust, naar eigen smaak, nog wat toevoegen. Misschien wil je nog wat extra gembersiroop? Hup, kieper erbij! Misschien ietsje meer citroensap? Ken wel! Zolang je mij maar niet gaat vertellen wat je allemaal aangepast hebt om ‘m lekker te krijgen want daar word ik toch echt een beetje nerveus van.

Nou zijn er lui die vinden dat je de ketjapsaus waar het vlees in ligt te pruttelen extra moet indikken met bloem/maizena. Weet je, ik vind het best, ze doen maar. En als jij dat ook wil, moet je dat vooral doen, maar ik vind het onzin.

Babi ketjap wordt veelal geserveerd als bijgerecht, maar dat is natuurlijk niet bij wet geregeld of zo. Je kunt ’t gerust eten met alleen wat witte rijst. Misschien sambal goreng boontjes (al dan niet met tahoe) erbij. Of met sambal goreng tahoe op een bedje van kleingesneden ijsbergsla. Kroepoek ook misschien. Wat te denken van een paar dikke plakken komkommer dobberende in een badje van water/azijn/suiker? En sambal. Enne…

Hoe dan ook, ik zeg: “Veel plezier met koken en eet smakelijk!”

Babi ketjap
Hohohoooo, zo lekker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

71 reacties

  1. Snap van dit recept niet echt alles…. moet het vlees 2x gesneden worden en 2x gemarineerd worden (eerst een half uur en dan een uur)

  2. Heb je recept gemaakt, het was heerlijk!!

  3. Verrukkelijk inderdaad; echt smullen geblazen. En het goede nieuws is dat ik morgen op herhaling mag 🙂

  4. verrukelijk……………….je schrijfstijl en verhalen. Nu nog ff de recpten uit proberen, maar de ingredienten vertellen mij dat het helemaal goed gaat komen, thx

  5. Héérlijk gegeten gisteren dankzij dit geweldig recept…Wederom is een bedankje op zijn plaats Sjoerd, dus: bedankt!:-)

    Overigens, ik heb jaren gedacht dat ik de lekkerste babi ketjap maakte. Niet dus, dat receptligt nu in de prullenbak 🙁

  6. Rozay Latumahina

    Babi ketjap had ik allang niet meer gegeten. Recept was echt lekker, ik had alleen geen gembersiroop, desondanks smaakte het goed! Dit gaan we maar s vaker maken. Trouwens de tweede dag smaakte ie nog beter, uiteraard. Er was geen derde dag meer lol.
    Leuke site trouwens! Aan de hand van je foto’s kun je alles goed volgen.
    Groetjes

    • Hai Rozay, ik ben blij dat je ’t lekker vindt. En hup. nu die ‘boentjies’ maken, have fun cooking!

      • Nou die boontjes zijn volgens eigen recept geworden; kreeg onverwachts bezoek dus mobrok mobrok, daarna moest ik als een speer koken. Had de middag ingepland om te koken dus jouw recept ging niet door, volgend keer maar weer…

  7. Dag 1: lekker (maar ik had stiekem toch iets méér verwacht). Dag 2: hée, stuk lekkerder nog dan gisteren. Dag 3: ver-ruk-ke-lijk!!

    Ik zal de volgende keer geen varkenshaas meer gebruiken; dat is zo mals, dat ik een beetje de ‘bite’ miste. Los daarvan absoluut voor herhaling vatbaar, maar wel een dag van te voren maken! Bedankt voor het recept.

    • Hallo daar,

      Van alle gerechten die ik maak, zijn er slechts een paar die ik dezelfde dag eet want meestal laat ik ze een nacht (soms een paar) staan zodat de specerijen nog langer hun werk kunnen doen. Rendang bijvoorbeeld ‘moet’ een paar nachten in de koelkast blijven. Hetzelfde geldt voor sajoer lodeh, maar ja, de groente verliest dan wel z’n bite…

      Enfin, ik ben blij dat je zo enthousiast bent. Good job, Raymond!

  8. Lekkerrrr Sjoerd, ik ben vanmiddag naar de winkel gerent en heb spullen ingeslagen! dit w/e te koken 🙂
    Ook wij maakten vroeger thuis babi ketjap van karbonade, ketjap ….VARKENSHAAS yummi
    Ingeschreven op je nieuwsbrief – ’n klapzoen met dank voor je mooie website.

    Fijn weekend 🙂 XX Georgina

    • Ik denk dat je beter eerst een recept uitprobeert voordat je mij bedankt. Maar goed, die klapzoen heb ik alvast mooi te pakken 🙂

      • Hou je maar vast 🙂
        ik heb 12 lemperrrr gemaakt met pandanblad en klappermelk (rijst was wel ietsje te nat) ik neem aan dit het een kwestie is van vaker doen… de smaak was echt al verrukkelijk! Babi ketjap gemaakt in 1 woord smikkelen:-) iedereen wilde blijven eten hahahaha Deze week nog een keer lempers maken – ik heb bij de toko verschillende ingrediënten ingeslagen. Je website is zo fijn omdat er ook overal fotootjes bij staan. Dus… hoe is dank je wel in het Maleis?:-)

        • (Ik hoop maar dat die ‘ietsje te natte’ rijst een kwestie is van vaker doen, want anders heb ik het niet duidelijk genoeg uitgelegd – misschien dat ik de tekst een beetje ga aanpassen…)

          Leuk te lezen dat je ’t lekker vond (c.q. dat jullie het lekker vonden), daar word ik helemaal geppie van.
          Terima kasih.

  9. Kristel Dorfel

    Hey Kokkie,
    Is er een wezenlijk verschil of je gembersiroop of verse gember gebruikt? Ik denk het wel, maar weet niet waarom…
    Groetjes,
    Kristel

    • Hoi Kristel,
      Nou en of er een verschil is: gembersiroop is erg zoet! De gembersiroop die ik gebruik, bestaat uit 60-64% suiker, 34% water, en voor de rest natuurlijke gemberaroma. De lekker frisse en sterke smaak van gember die je proeft bij verse djahe heb je niet bij de siroopvariant.
      Ik zeg, ren naar de toko en koop een flesje want zelf proeven werkt ’t beste.
      Grrrrrrrroet van Sjoerd

  10. Wij gebruiken altijd speklappen. He nu heb ik zin in babi ketjap!