Bami goreng Slomo Istimewa

Niet zo gek lang geleden heb ik een recept voor Nasi goreng Slomo Istimewa geschreven en ik was toen van plan om direct er achteraan ook een recept voor Bami goreng Slomo Istimewa te schrijven. Eh.., nou, daar kwam wat tussen (Belangrijke Zaken, uiteraard), maar nu issie er dan. Eindelijk.

Vandaag ben ik druk bezig geweest een Ikea kast in elkaar te zetten (en ja, het is dezelfde geworden als op de tekening) maar ik kwam wel 1 schroefje tekort. Djeezus zeg, hoe moeilijk kan dat zijn, 16 van dingen tellen en hup, in een zakje. Maar nee hoor, die arme kindjes in de Ikea fabriek kunnen natuurlijk weer niet tellen. Goed, 1 la kan ik dus niet gebruiken want die hangt een beetje uit het lood. Geef neks, ik heb er in ieder geval nog 3 die het wél doen.
Nu nog 2 Billy kasten…

Resep, daar komt ‘ie:

1 pak Chinese eiermie (ik gebruik Soubry)
2 kipfilets
1 zakje Thaise groentemix (400 gram)
1 prei
1 bakje gerookte spekjes (125 gram)
6 eitjes
2 eetlepels ‘ketjap sesam’ woksaus
1 blokje kipbouillon (zo’n rechthoekige)
4 eetlepels sambal tomat slomo (mag ook meer of minder, zie maar)

*) Klik HIER voor het recept van de sambal tomat van Slomo!

Pindasaus:
2 theelepels gula djawa
80 gram pindakaas
2 eetlepels water
2 eetlepels ketjap manis
1 theelepel limoensap

Boemboe:
ca 100 gram ui
3 teentjes knoflook
1 theelepel ketoembar
iets minder dan een halve theelepel djinten
kwart theelepel koenjit
halve theelepel zout
beetje versgemalen peper
1 theelepel trassi

Stap 1
Bami bereiden volgens de verpakking (vergeet niet de gekookte bami na te spoelen met koud water want anders gaart ‘ie stiekem door en dat willen wij niet). Knip de bami wat kleiner en laat ‘t afkoelen en uitlekken.

Soubry eiermie
Soubry, wordt niet zo snel papperig als sommige andere merken (en smaakt ook gewoon goed).

Stap 2
Kipfilets in kleine en dunne plakjes snijden (4.2 mm). Vervolgens in een kommetje een halve theelepel assem (keukentamarinde uit een potje) mengen met een halve theelepel water, een halve theelepel laos en 1 theelepel olie, goed mengen en dan over de plakjes kip scheppen en ze ermee inwrijven.

kiep in kleine plakjes met een kommetje marinade voor bami goreng slomo istimewa
kleine plakjes kiep ingewreven met marinade voor bami goreng slomo istimewa
Kiep ingewreven met de marinade.

Stap 3
Alle witte stukken kool uit de groentemix halen en kleinsnijden, hou die kleingesneden kool even apart want die gaan straks als eerste in de wadjan (kool, zeker de witte stukken, heeft veel langer nodig om te garen dan de overige groente). Knip de rest van de groente even iets bij om te voorkomen dat je onhandig grote stukken op je bord krijgt.

Verhit 2 eetlepels olie in de wadjan – grootste pit en gas iets hoger dan standje laag – en roerbak eerst alleen de kleingesneden kool gedurende 2 minuten, voeg daarna de overige groente en 2 eetlepels woksaus toe en schep alles om gedurende een halve minuut. Bewaar de groenten even op een bord, straks pas nodig.

ketjap - sesam woksaus
Ketjap – sesam woksaus.

Stap 4
Snij de prei in halve ringetjes en was ze even met koud water. Uit laten lekken in een zeef.

Stap 5
Alles voor de boemboe fijnmalen/fijnwrijven in de blender/cobek. Zet het even apart want straks pas nodig.

boemboe
Boemboe voor bami goreng slomo istimewa.

Stap 6
Gerookte spekjes een beetje knapperig bakken zonder olie. Uit laten lekken op keukenpapier en vervolgens alle spekjes ietsje kleiner knippen. Straks mee verder.

Stap 7
Mik de pindakaas (80 gram) in een kommetje en voeg toe:
2 eetlepels water,
2 eetlepels ketjap manis,
2 theelepels gula djawa,
1 theelepel limoensap
verwarm alles gedurende 30 seconden in de magnetron en roer het vervolgens door elkaar. Even wegzetten want straks pas nodig.

Stap 8
Boemboe gedurende 2 minuten fruiten in 4 eetlepels olie (let op, de boemboe mag niet wild spetteren), regelmatig roeren en omscheppen. Daarna het verkruimelde (of fijngesneden) blokje kipbouillon erbij, goed vermengen, dan de sambal tomat slomo erbij, even vermengen en dan de de plakjes kip toevoegen. Bakken (en roeren/omscheppen) totdat de (meeste) plakjes kip wit zijn. Pindasaus toevoegen en gedurende 2 minuten de hele bende alsmaar omscheppen.

Stap 9
Voeg nu de prei toe en schep alles een paar keer om. Vervolgens ook de gebakken spekjes en de geroerbakte Thaise groentemix erbij, alles goed omscheppen/vermengen en dan de bami erbij. Gas op iets hoger dan standje laag en alsmaar omscheppen die bende gedurende zo’n 5 minuten. Klaar. Gas uit. Schep alles in een grote bak – geen deksel erop.

Stap 10
Maak een omelet van 4 – 6 eitjes:

pak een maatbeker of zoiets en maak een eikluts van 4, 5 of 6 eitjes, schep 6 eetlepels olie in de wadjan, gas op standje half hoog, 1 minuut laten verwarmen en giet dan de eikluts erin. Omscheppen met metalen spatel (soetil). Omelet is klaar wanneer ’t een grote berg, nog zachte eimassa is. In kleinere stukken hakken met en op de bami goreng slomo istimewa scheppen. Hatsikidee!

omelet in de wadjan
Omelet in de wadjan, lekker fluffy.

grote bak bami goreng slomo istimewa
Stukken omelet bij de bami goreng slomo istimewa – dit is het bakje voor Lien.

Adviestip:
Snelle atjar van komkommer (atjar ketimoen):

6 eetlepels heet water (uit de kraan) in een bakje scheppen, vervolgens 1 theelepel kristalsuiker erbij, goed roeren en dan 4 theelepels azijn erbij.

Pak een halve komkommer:
in de lengte halveren,
zaadlijsten met een theelepeltje er uitschrapen,
beide helften in plakken snijden van 6.2 mm dik.

Kieper de plakjes in de bak met water/suiker/azijn, beetje husselen en klaar. Deksel op het bakje en op tafel zetten.

Adviestip: atjar ketimoen net uit de koelkast is te koud, niet lekker.

atjar ketimoen
Lekker fris en helpt ook een beetje tegen pedis.

Nou, tot slot nog een gezellige foto van mijn kommetje.

kommetje bami goreng slomo istimewa
Bescheiden kommetje voor Slomo. Lekkerrrr!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

13 reacties

 1. Deze blijft echt onze favoriet,al verschillende bami recepten gemaakt ,maar de Istimewa blijft nummero uno !

 2. Heb al meerdere recepten gemaakt ,vandaag de bami goreng istimewa ,heerlijke bami kokkie !!

 3. Beste Sjoerd, zojuist heb ik voor de tweede keer deze bami gemaakt, hij is echt heerlijk! Ik sta alles bij elkaar wel drie uur in de keuken maar het is de moeite meer dan waard, bedankt voor het recept.

 4. Tjonge kokki wat wordt de ketimoen zuur, of hebben we hier andere azijn? de halve dosering volstaat wat mij betreft en dan doe ik er ook nog wat gember nat bij (geen aroma maar zelf getrokken) Overigens ook moeite met de Thaise groente die hier niet te koop is, dus verzinnen we zelf maar wat met courgette, paprika en zo. Het zal wel vloeken in de ‘keuken’ zijn, maar vooruit. Loempia’s zijn ook wat lastig zonder loempia vellen of filodeeg. Daarom gebruik ik Brick deeg dat ik voor het vouwgemak eerst vierkant knip. De sambal oelek bestaat uit piment rouge, maar ondank dat alles eet men hier graag ‘Indisch’

  • Nadat ik jouw eerste zinnetje had gelezen, moest ik even spieken in de tekst van mijn recept. En vervolgens heb ik mijzelf hartelijk uitgelachen. Tjonge, wat een sukkel ben ik; het moeten geen 4 eetlepels zijn, maar 4 theelepels!

   Goed opgemerkt, Cees, dank.

   Grrrroet van Sjoerd

 5. We hebben al van veel van je recepten! Deze staat voor vanavond op het programma. Alleen mijn komkommer schijfjes zijn 6.3mm geworden. Is dat heel erg?

  • Met een beetje mazzel zul je het nauwelijks proeven. Maar het blijft een riskante onderneming om af te wijken van de opgegeven afmetingen, dat weet je zelf ook wel, Michiel.

 6. heerlijk!! lijkt een beetje zoals ik het maak maar deze gaat ik ook even proberen 😀

 7. betty van holland

  Ziet er weer geweldig lekker uit

 8. Van sate kambing via een Chinees intermezzo voor de afwisseling (morgen) gelijk over naar bami goreng slomo istimewa. Het leven is zo slecht nog niet! Bedankt Sjoerd en groeten, Raymond