Perkedel jagung

De meest gestelde vraag m.b.t. Indo-food is waarom er vaak verschillende benamingen zijn voor hetzelfde gerecht. Trouwens, ook de schrijfwijze van gerechten (en ingrediënten) verschilt vaak. Perkedel djagung wordt door velen frikadel djagung genoemd. Maar djagung wordt ook geschreven als jagung.

Ten eerste moet je weten dat frikadel een verouderde benaming is voor gehakt (frikaNdel is weer heel iets anders). De eerste Hollanders in Indonesië hebben de term frikadel geïntroduceerd, maar de Indonesier kan geen f uitspreken en maakt daar voor het gemak een p van. En als dan na die vermaledijde f ook nog direkt een r komt, is Bandung in last: hoe dat nu uit te spreken? Daar waar de Hollander prima ‘prima’ kan schrijven, zonder de behoefte te hebben om na de p een ‘stomme e’-klank erbij te verzinnen, zal het bij de Indonesier al snel perima (puh-rima) worden. Zo, op fonetische wijze dus, is een woord als frikadel verbasterd tot perkedel (pur-kuh-del). Genoeg.

Raadseltje tussendoor, waar heeft mijn oom het over wanneer hij zegt: “Aah, ben so perliep jôh.”

De verschillen in schrijfwijze is het gevolg van de introductie van Bahasa Indonesia, sinds 1972 de officiele Indonesische taal met vernieuwde regels voor spelling. Zo is bijvoorbeeld tj vervangen door c, en dj door j. Wat vroeger tjebok was, is nu cebok. Boemboe is bumbu, en wat ooit djagung was, is nu jagung. (Overigens lap ikzelf die regels aan mijn laars, ik gebruik oude en nieuwe spelling naar hartelust door elkaar. Ha! Wie maakt mij wat?)

Goed, na mijn schier eindeloze gewauwel hebben we vast wel trek in iets lekkers. In perkedel jagung, zeg ik! Het is een snack, om te snoepen, kan wel de hele dag door en zelfs koud lekker. Maar net uit de wadjan wel het allerlekkerst! Moet wel eerst gemaakt worden dan…

Beslag:
15 gram tarwebloem
40 gram rijstmeel
2 eieren (grote eieren: L)
een kwart theelepel zout
halve theelepel kristalsuiker

Overige ingrediënten:
300 gram zoete mais, uit laten lekken voor gebruik
1 eetlepel verse, fijngesneden selderij
1 rode lombok, zaadlijst verwijderd en in kleine, halve ringetjes gesneden
2 eetlepels groene stengel van een bosui, in kleine, halve ringetjes gesneden
++ Optioneel ++  15 gram kokosblok, fijngesneden, tot poeder bijna

Boemboe:
3 kleine sjalotjes (echt kleine)
2 teentjes knoflook
1 theelepel ketoembar
halve theelepel laos
minder dan een kwart theelepel kentjoer
halve theelepel koenjit
3 kemirinoten, geroosterd
kwart theelepel versgemalen peper

Stap 1
Leg 3 kemiries in een schone, droge koekenpan, zet het vuur op laag en laat de kemiries langzaam roosteren. Na ongeveer 15 minuten (wel een keertje omdraaien die nootjes) zijn ze wel klaar. Let op, ze moeten bruin verkleuren, niet zwart!

Stap 2, boemboe
Fijnwrijven in de cobek:

3 kleine sjalotjes
2 teentjes knoflook
1 theelepel ketoembar
halve theelepel laos
minder dan een kwart theelepel kentjoer
halve theelepel koenjit
3 kemirinoten, geroosterd
kwart theelepel versgemalen peper

Note:
ik gebruik een cobek omdat bovenstaande ingrediënten niet afdoende worden fijngemalen in mijn blender. Normaal gesproken doe ik er dan een beetje water bij, maar in dit geval wil ik de boemboe zo droog mogelijk houden.

Boemboe in de cobek 618
Mooie boemboe.

Stap 3
Fijnmalen in de blender: 150 gram uitgelekte mais

Maismoes
My smoes.

Stap 4
Snij de groene stengels van een bosui in kleine, halve ringetjes – je hebt een handjevol nodig (ongeveer 2 eetlepels). Pak een rode lombok,  snij ‘m in kleine, halve ringetjes (zaadlijst weggooien). Pak wat verse selderij en hak ’t fijn, genoeg voor een volle eetlepel. Snij 15 gram van een kokosblok fijn, bijna tot poeder.

Stap 5
Pak een beslagkom (of iets wat daarop lijkt) en gooi er 40 gram rijstmeel, 15 gram tarwebloem, een halve theelepel suiker en een kwart theelepel zout in. Even goed vermengen die handel. Kluts 2 eieren en schenk ze langzaam in de beslagkom terwijl je alsmaar blijft roeren met een lepel. Goed mengen totdat je een egaal beslag hebt.

Beslaglegging 618
Rijstmeel, tarwebloem, zout, suiker en geklutste eitjes.

Stap 6
Gooi de inhoud van de cobek (de boemboe) in de beslagkom en schep het door ’t beslag. Meng ook de fijngemalen mais, gesneden lombok, bosui, selderij en kokos door het beslag. Als laatste mik je er nog 150 gram uitgelekte mais (niet gesneden) bij. Goed vermengen die hele bende en dan is het wel klaar. En nu lekker frituren…

Stap 7
Verhit een laag olie van ca 3 cm in de wadjan tot een graad of 160 en laat voorzichtig ongeveer een eetlepel beslag in de olie glijden. Druk met de zijkant van een andere lepel het bergje beslag ietsje plat en laat ’t even met rust. Als je net zoveel olie hebt gebruikt als ik (en als het bergje beslag net zo groot is) zul je zien dat het vanzelf van de bodem loslaat en omhoog komt. Draai na een halve minuut het koekje-in-wording om en zorg ervoor dat beide kanten mooi goudgeel/geelbruin worden. Koekjes laten uitlekken – ’t liefst staand – in een vergiet met keukenpapier.

De truc is dat je eerst 1 koekje maakt en dat je die even proeft want misschien wil je nog wel iets toevoegen aan het beslag… zout misschien, of wat meer suiker. Zie maar.

Note:
je kunt de koekjes iets knapperig krijgen wanneer je een paar eetlepels Panko door het beslag gooit, echter, dan moeten er ook een paar eetlepels water bij omdat het beslag anders te dik wordt. (En hoe dikker het beslag, hoe groter de kans dat de buitenkant van jouw koekje okee is, maar de binnenkant nog niet helemaal gaar – enfin, al doende leert men.)

Ik heb ooit iemand horen zeggen dat je ‘mooie, ronde koekjes’ moet bakken. Djeezus! Wat een onzin! Waar is de creativiteit? Waar is de lol? Ik zeg: “Maak de gekste vormpjes.”
Zelf heb ik gisteren nog een prachtige uil-op-boomstronk gebakken. Nee, jammer genoeg heb ik daar geen foto van, Lientje was mij iets te snel af: hap-slik-weg uiltje. Wél heb ik voor jullie een foto van een proef-koekje dat een treffende gelijkenis vertoont met een Javaans blubbergupje. Waarschijnlijk hebben jullie zo’n mini-zwembeestje nog nooit in het echt gezien, maar neem gerust van mij aan dat ‘ie er ongeveer zo uitziet.

Blubbergup
Blubbergupje.

Stap 8
Serveren op een schaal met keukenpapier, en, voor de liefhebber, met een kommetje ketjap manis erbij. Lekkerrrrrrr. (Nou, okee, met chillisaus kan ook.) Goed, aan de slag jullie, koekebakkers.

Perkedel jagung
Perkedel jagung. Jaaaaa!

Nawoord:
naast grote stukken tekst, zijn ook alle comments/reacties op dit recept verloren gegaan tijdens mijn Database Crash. Jammerpech, zeg ik, niks meer aan te doen. (Volgende keer beter opletten en tijdig een back up maken, Slomo-Sukkel!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

13 reacties

 1. Ze zijn echt heeeeerlijk, lekkerste recept ooit

 2. Hoi Sjoerd,
  Ik was door dit recept, via google, op jouw pagina terecht gekomen. Mijn moeder maakte dit vroeger altijd en was na haar overlijden vorig jaar op zoek naar dit gerecht.. En deze was verrukkelijk! Niet hetzelfde als die van mijn moeder.. maar komt zeker in de buurt! Ben nu met volle hartelust aan het koken geslagen. Niet alleen dit gerecht is fantastisch.. maar alles wat ik tot nu toe gemaakt heb is heel erg lekker!
  Mijn moeder kan me het koken niet meer leren.. maar ze zal trots zijn dat ik met jouw hulp hele lekkere dingen op tafel zet!
  Ik ben fan!

 3. Hej Sjoerd,
  Die Toko van mij gaat als een trein draaien….. Ik zie de buren nog nauwelijks naar ons Nationale restaurant gaan (IKEA), maar opvallend vaak met mij over eten beginnen…. en dat het de laatste keer toch zo lekker was 🙂 Enfin, dit ging er in als koek (Duh…) Jammer! Ik had ze graag allemaal zelf opgegeten 🙂
  Enige gelijkenis met een Zweeds Blubber Trolletje heb ik nog niet ontdekt, maar ik probeer de volgende keer wat creatiever te zijn….
  Klasse weer !! H E E R L I J K ! ! !

 4. Hahaha dat nodigt wel een beetje uit om “Fukijama” Air Jordan 1’s te vragen voor kerst aan opa of oma. Ik heb mezelf aangeleerd om wel de nieuwe spelling te gebruiken. Voor mijn gevoel ben ik dan minder ver van “huis”, ook al ben ik hier geboren en opgegroeid.

  Weer on topic. Ik maak perkedel jagung ook wel met alléén tarwebloem als ik geen rijstmeel in huis heb. (ben vaak ’s nachts acvtief, dus even naar de toko is er dan niet bij wanneer ik ineens zin heb in perkedel jagung.) Heb ook wat geëxperimenteerd met een deel tarwemeel en een deel maismeel (maizena), maar dat vond ik ietsje minder.

 5. Vandaag samen met vriend deze maiskoekjes gemaakt. Hij had ze nog nooit gegeten en ik heel wat jaartjes geleden.
  Ze zijn afgebakken en nu al bijna op. Wat zijn ze heerlijk zeg. Wederom weer bedankt voor het recept. De volgende keer ga ik een dubbel recept maken 🙂

  Ps Vandaag ook de saté marinade gemaakt. Deze bak met vlees in de koelkast gelegd en morgen saté rijgen.
  Tevens jouw pindasaus maken en dan hup de vriezer in. Heerlijk!!

 6. Beste Kokkie Slomo,

  Ik heb ze gemaakt vanavond. Ze waren heel uitstekend. Heb nauwgezet je recept gevolgd, alleen een paar blaadjes djeroek peroet erbij gesnipperd. Geweldig als een recept gewoon klopt. Hulde!

  Toon

 7. Selamat pagi,
  Gisteren heb ik dit gemaakt, ik had al weken trek er in. Voor oud-en nieuw nog een frikadel jagung bij de toko gehaald maar was meer meel dan jagung en ik miste de kencur smaak waar ik zo gek op ben. Dus ik googelen en kwam bij uw website uit en wat ben ik blij. Nou ja, ik heb uw recept aangehouden voor de bumbu en het papje heb ik weer van oma Keasberry. Uw bumbu is zo lekker.
  Ik heb net als ontbijt ook 2 gegeten met sambal udang, zo lekker.

  • Is er een (groot) verschil dan tussen dat van oma en mij? Nou ja, niet dat het uitmaakt hoor (ik ben eerder nieuwsgierig) zolang jij het maar lekker vindt!

   O, enne, ik ben Slomo, of Sjoerd, maar geen U!

   Grrrrroet!

   • Ok, dan een nieuwe aanhef: Dag Slomo,
    Hierbij oma’s beslagrecept: 10 eetlepels rijstmeel + 2 sneetjes (wit)brood in kokosmelk geweekt + 2 sneetjes brood in melk geweekt + 2 eieren.
    Makkelijk he?
    Groet