Start » Bijgerechten » Ketoprak

Ketoprak

Ketoprak Kokkie Slomo Style:

Je maakt bij dit recept eerst de saus en dan het gerecht omdat de saus nogal wat tijd vergt. De verse groente die bij het gerecht hoort, moet lekker vers blijven en dus pas op het laatste moment klaargemaakt worden.

Ketoprak is bijna 100% geschikt voor vegetariërs, niet helemaal dus, want ik gebruik trassi (gefermenteerde garnalenpasta) in dit gerecht.

Persoonlijk vind ik het met trassi het allerlekkerst, maar dat is een kwestie van smaak.

Trassi kan niet vervangen worden, echter, vegetariërs gebruiken soms taotjo (gemaakt op basis van gefermenteerde sojabonen). Dat heeft wel een erg zoute smaak dus de hoeveelheid die je gebruikt, is nogal van belang: beginnen met een kleine hoeveelheid en dan, naar smaak, meer toevoegen.

Benodigdheden voor de saus:

  • 3 teentjes knoflook
  • 1 grote sjalot/of 2 kleintjes
  • 1 limoen
  • 2 theelepels Calve pindakaas met stukjes noot
  • ongeveer een half theekopje Ketjap Medja van Kaki Tiga (zoete ketjap/ketjap manis), gebruik vooral GEEN ketjap van Conimex of Go Tan, dat verpest het hele gerecht!!!
  • klein stukje (niet groter dan een dobbelsteen) gula Djawa (Javaanse palmsuiker)
  • 1 theelepel sambal oelek
  • trassi bakar (gefermenteerde, gedroogde garnalen; te koop in blokjes en als poeder)
  • zout naar smaak
  • olie (ik gebruik altijd arachide-olie)

Benodigdheden voor het gerecht:

  • 1 grote bosui
  • 1 blok tahoe
  • een paar blaadjes witlof, of chinese kool, or whatever you like (kan zelfs met ijsbergsla!)
  • een handvol verse selderijblaadjes
  • ongeveer 100 gram taugé
  • fruitjes/gefrituurde uitjes (te koop in potjes/bakjes/zakjes)

Keuken (gerei) benodigdheden:

  • 1 kleine bakpan
  • 1 grote bakpan
  • cobek (vijzel)
  • vergiet
  • bakjes/schaaltjes

Bereiding van de saus:
Snij 1 grote sjalot, of 2 kleintjes, fijn, knoflook ook en doe ze in je vijzel. Voeg daaraan toe:

  • 1 theelepel sambal oelek
  • 1 theelepel trassipoeder (wij gebruiken poeder omdat blokjes hier niet te krijgen zijn).

Sjalot, knoflook, sambal en trassi in Vijzel

Wrijf/stamp dit allemaal fijn tot een smeuïg papje.

Snij van de gula djawa (Indonesische palmsuiker) een paar stukjes af, totaal niet meer dan een dobbelsteentje en snij het fijn (dan smelt het straks makkelijker). Snij een limoen doormidden en leg deze samen met de suiker alvast klaar om straks toe te voegen aan de saus in de pan. Zet ook de pot Calvé pindakaas (met stukjes noot) en de ketjap vast klaar om bij de saus te voegen.

Pak nu je kleine bakpan (steelpan, whatever, in ieder geval eentje die net groot genoeg is voor 1 gebakken eitje), zet die op het vuur en schep er 4 eetlepels olie in. Laat de olie heet worden en doe dan het smeuïge papje (boemboe) van de vijzel in de bakpan. Fruit de boemboe gedurende  ongeveer 2 minuten en pas op dat het niet verbrandt want dan is de smaak verpest.

Voeg de gula djawa toe en meng dit met je mix in je pan tot de suiker is opgelost. Voeg dan ongeveer een half theekopje ketjap toe en roer het door de gefruite boemboe. Het pannetje moet nu van het vuur af want de ketjap mag niet koken. Voeg 2 theelepels pindakaas toe en dan weer even roeren. Knijp een halve limoen uit boven de bakpan en meng dit ook weer. Voeg tot slot zout toe naar smaak.


Lekker sausje!

En uiteraard mag er geproefd worden, sterker nog, er MOET geproefd worden :D

De saus is nu klaar! Giet het in een bakje met deksel en zet ‘m even weg.

Bereiding Ketoprak:
Snij de bosui fijn en bewaar even op een schoteltje. Pel van de witlof een stuk of 6 mooie, witte bladeren, spoel ze af met koud water en leg ze even apart. (Let op: het harde gedeelte van witlof is bitter, niet gebruiken dus.) Pak de tauge en verwijder alle groene vliesjes van de kopjes en haal de lelijke, bruine staartje eraf. Bewaar de tauge even in een bak met water. Snij de tahoe in dobbelsteentjesformaat (1,5 x 1,5 x 1,5, zoiets) en dep de blokjes droog met keukenpapier.

Zet nu je grote bakpan op het vuur en giet er ruimschoots olie in (een laag van ongeveer anderhalve centimeter). Verhit de olie tot ongeveer 120 – 140 graden en frituur de blokjes – niet teveel tegelijk, elk blokje moet een eigen plek hebben in de pan – langzaam totdat ze goudbruin van kleur zijn. Schep de tahu tijdens het frituren regelmatig om. Laat de gefrituurde blokjes uitlekken in een vergiet met keukenpapier.

Note: als je de blokjes tahu in olie gooit dat te heet is, worden de randjes van die blokjes bijna onmiddelijk bruin en hard. Niet lekker. De olie kan beter te koud zijn dan te heet want je kan altijd het gas nog hoger zetten als dat nodig is, maar van die harde bruine randjes kom je niet meer af. En dat is zonde.

Pak de verse selderij, of knip zoals wij wat uit je kweekbak :D

Snij ’t fijn en zorg dat je ongeveer 2 volle eetlepels hebt.

Droog de blaadjes witlof met keukenpapier en snij ze in korte reepjes.

Doe de tauge in een vergiet en schenk er een liter kokend water overheen. Direct naspoelen met veel, koud water en uit laten lekken. Dat kokend water is van groot belang omdat er altijd een kans bestaat dat er op tauge nare en ongewenste bacteriën leven. (En je wil natuurlijk niet na het genieten van je ketoprak 4 dagen op de toilet doorbrengen!)

De voorbereidingen zijn nu klaar. Pfff….
(Het lijkt misschien allemaal wel veel werk, maar dat valt wel mee hoor, en sowieso is het de moeite waard, trust me.)

De opmaak van je schaal/bord
Zet het bakje met de saus in de magnetron en warm ’t op – het moet niet kokend heet zijn, maar wel net iets te heet om je vinger er in te steken  😉
Pak een schaal (of bord, mag ook) en daarop strooi/leg je het volgende:
beetje gesneden bosui, en dan
een handvol gefrituurde tahoe blokjes, en dan
een beetje gesneden bosui, en dan
een handvol reepjes witlof, en dan
een handvol tauge, en dan
een beetje fijngesneden selderij, en dan
wat gefrituurde uitjes.
En dan het leukste moment: schep de saus over de berg, bepaal zelf maar hoeveel (maar eigenlijk moet het lekker veel zijn).
Helemaal af is het als je daarna nog wat gefrituurde uitjes over de saus strooit. Hup, snel, lekker eten nu!

En dit is dan het uiteindelijke resultaat :D
(Dit was een portie voor 2 personen: Lien en ik eten vaak van 1 schaal, romantisch ja, en scheelt afwas.)

Ketoprak
Kan ook geserveerd met een kommetje pandan rijst of lontong erbij.

Selamat Makan!

8 reacties

  1. Hallo,

    Is dit nu een warm of koud gerecht? Of lauw warm kan natuurlijk ook nog.

    Groet Marleen
    Ps. Mijn rijsttafel van afgelopen weekend was een groot succes. Had alles van je site, super!

    • Hola, MarleenopIbiza,

      eh, er is nog een 4e optie: eerder warm dan koud. 😉

      (De blokjes tahoe en de saus moeten warm zijn.)

      Grrrroet van Sjoerd

      P.S. Ik ben blij dat de rijsttafel een succes was. Goed gedaan Marleen!

  2. Dit vond iedereen enorm lekker. Ik heb alleen vals gespeeld: tempeh in plaats van tahoe. Smaakte geweldig.

    • Valsspelen is in dit geval niet erg want niemand had er last van.
      (Maar eh, met tahu is het net iets lekkerder – tenzij je niet van tahoe houdt).

      Hoe dan ook, goed gedaan Enno!

  3. Kokkie de Ketoprak is goed gelukt, bedankt heb jou gerecht gebruikt.
    Lekker man

  4. Cees van Woerden

    Leker recept, vooral goed sausje, zelfs de volgende dag is het restje lekker. Ook goed bruikbaar voor mijn tahu telor. Hier echter geen taugé beschikbaar, dus daarom maar geblancheerde peultjes aan reepjes gesneden. Ging ook prima,

Laat een reactie acher op Aswin Annuleer reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

Spam controle * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.