Start » Bami goreng » Bami goreng

Bami goreng

Bami goreng, hoe alledaags ‘t ook klinkt, is een wonderlijke samenstelling van Chinees en Indonesisch (of beter gezegd: Maleis). Bami is afgeleid van 2 Chinese woorden: Ba en Mi (vlees en noodles) en goreng is Maleis voor gebakken. Ter info: in de tijd dat Den Haag nog van mening was dat Indonesië van Nederland was, gold Maleis als voertaal in Nederlands-Indië. (Overigens is mijn vader het daar niet mee eens: ‘Nee, wij spraken Javaans, Sjoerd.’ Goed, okee pap, Javaans. ‘En dan het Javaans van Midden Java, ja.’)

Bami goreng, zeker in Nederland, kent vele hoedanigheden omdat die ‘gebakken noodles’ geheel naar eigen inzicht worden aangevuld met van alles en nog wat: vlees, garnalen, groenten, ei. En dan heb ik het nog niet eens over de variatie aan toegevoegde kruiden. De meest… eh, gedenkwaardige variant heb ik een keer bij iemand thuis gegeten:

Ik was, ergens in Utrecht, in een cafe aan het kletsen met een alleraardigst meisje en op een gegeven moment hadden we ‘t over Indo food.

“Kom een keertje langs, gezellig, dan maak ik speciaal voor jou lekkere bami goreng.” De kuiltjes in haar wangen glimlachten vrolijk mee. Dat van die ‘bami goreng speciaal voor mij’ kreeg ik al niet meer mee, mijn hoofd bleef hangen bij dat ‘gezellig.’ Al had ze voorgesteld dat we dan gezellig samen een kikker zouden gaan ontleden had ik nog ja gezegd. “Is goed,” zei ik, helemaal enthousiast, “zeg maar wanneer.”
Er waren geen kikkers die avond, wel bami goreng-maar-dan-niet-gebakken, met schoenzool-karbonade, erwtjes (!) en soepgroenten (!), trots geserveerd met fabriekskroepoek van de Super. O, en ze vond ergens in de keuken ook nog een klein plastic zakje van de Chinees met zo ‘n sneu blubje sambal erin. Eet smakelijk…

Jaren later liep ik haar tegen het lijf in een boekenwinkel. Hoe het mij ging en wat ik deed enzo. Zij was getrouwd en moeder van 3 dochtertjes. Jaaa, de tijd ging snel. Ze had ook een kookrubriekje in een tijdschrift waarvan de naam mij ontschoten is. ‘O mijn God!’ dacht ik. “Leuk joh!” zei ik. Of ik weer ‘ns een keertje kwam eten. Nou…, ik had het erg druk.

Djeezus, Sjoerd, kom op, je bent bezig met een recept voor bami goreng! Hak op tak, deze.
Okee-okee, waar was ik?

Bami goreng moet dus beslist gebakken zijn. Anders moet je bami zeggen en niet bami goreng. Dat doet mij ineens denken aan die nederlandse toeristen die in Jakarta een deftig restaurant binnenliepen en Nasi bestelden. Kregen ze een groot bord met alleen maar witte rijst. Hahaha, leedvermaak he.

Goed, bami goreng dus.

Ingrediënten

Mie:
1 pak eiermie (Chinese eiermie van Soubry bijvoorbeeld, maar die van Conimex is ook wel okee)
1 teentje knoflook
1 blokje kipbouillon
Pan met kokend water

Kip:
2 kipfilets
1 theelepel djahe
kwart theelepel zout
beetje versgemalen peper
halve theelepel assem
2 eetlepels ketjap manis
halve theelepel gula djawa
1 theelepel sambal badjak extra heet
1 theelepel limoensap

Boemboe:
60 gram gepelde ui
3 teentjes knoflook
3 gram trassie
2 theelepels sambal oelek

Alles voor de boemboe fijnwrijven/fijnmalen in de cobek/blender (in de blender moet je er 3 eetlepels water bij doen).

Overige:
60 gram prei, in kwart ringetjes of kleine stukjes gesneden
125 gram gerookte spekreepjes
2 eetlepels verse selderij, fijngesneden
ca 75 gram ham (broodbeleg-ham), in vierkantjes gesneden

Alles in huis? Dan kunnen we aan de slag…

Stap 1, kip marineren
Maak een marinade van:

beetje versgemalen peper
1 theelepel djahe
kwart theelepel zout
beetje versgemalen peper
halve theelepel assem
2 eetlepels ketjap manis
halve theelepel gula djawa
1 theelepel sambal badjak extra heet
1 theelepel limoensap

alles in een kommetje, 15 seconden in de magnetron, even goed roeren en dan in een bak gieten.

ketjap manis
Lekkere ketjap manis

Snij de kipfilet in kleine stukjes en gooi ze in de marinade, zorg dat alles goed vermengd is en zet ‘t weg. Straks verder.

kip in de marinade 612
Kip in de marinade

Stap 2, mie
Breng 2 liter water met daarin een blokje kipbouillon en een in de lengte doorgesneden teentje knoflook aan de kook. Roer even goed en kieper de mie in het kokende water (ik breek de mie eerst in stukken), haal de pan van het vuur – het mag dus niet doorkoken – en laat de mie 4 minuten staan. Af en toe omscheppen die boel en na een minuut of 3 trek je de slierten, de mie ligt dus nog in het water, van elkaar los m.b.v. twee vorken. En na vier minuten gooi je de mie in een vergiet, knoflook haal je eruit, en spoel ‘t na met wat koud water. Klaar. Straks mee verder.

Chinese eiermie

 

Stap 3
Verhit 3 eetlepels olie in de wadjan en bak de gerookte spekjes tot bijna knapperig (ik knip dan de spekjes meestal in kleinere stukjes), voeg dan de boemboe toe en fruit alles gedurende 3 minuten op niet al te hoog vuur – de boemboe mag niet spetteren. Voeg dan de kip inclusief de marinade toe en bak alles nog twee minuten op gematigd vuur.

Stap 4
Pak de mie uit het vergiet (of waar je die slierten dan ook bewaard hebt) en gooi ‘t samen met de prei bij de boemboe in de wadjan. Alsmaar omscheppen totdat de mie goed vermengd is met de boemboe en dan als laatste ook de ham en omelet erbij.

Nou, eh, klaar. Opscheppen en serveren! Lekker!

bami goreng
P.S. In eerste instantie heb ik in dit recept groente verwerkt (spitskool), maar in het kader van simplicity heb ik dat gedeelte verwijderd. Geen foto dus meer van bami goreng met groente. (Sommige oude reacties refereren aan dat gedeelte van het recept, sneu, want niet meer aanwezig nu.)

73 reacties

 1. heerlijk!! gaat het eens op dee manier maken 😀 de trassie gebruiken we hier altijd door dat soort gerechten en hoe heter hoe beter voor mij kwa sambal of pepertjes alleen de rest van het (zeik) volk hier houd daar niet van haha thnx weer!!

 2. het was heerrrrrrlijk!! zelfs de rest van de zeikers hier vonden het lekker 😀 gaat vanmiddag even foto plaatsen :d thnx sjoerd voor het lekkere receppie!!

 3. Leo Drachman

  Hallo Kokkie
  Ik zie jou niet wokken met aspersjes het is vol de seisoen en je kun ze heel goed wokken en kann ze ook in de bamigoreng verwerken is lekker hoor probeer het is en je zult een heel goed resultaat hebben

  Groetjes Leo Drachman

 4. Wat leuk, ik ben via Rachel op je site gekomen 🙂
  Echter al eens van u gehoord via uw vrouw via het web, een hele tijd terug alweer geloof ik.. Leuk al die recepten! Mijn oma (de hele familie van vaders kant 🙂 ) is indisch maar is al erg oud en kookt dus niet meer zo vaak. Toch vind ik het heel leuk om te leren koken dus ik ga zeker eens een receptje proberen 🙂 Lekker makan!
  Groetjes, Romy

  • Hoi Romy, vroeger schreef ik verhaaltjes op de site van Caroline – ik kan mij een Romy herinneren die toen heeft gereageerd op mijn stukje over de cebok-fles…

   Je moet proberen of jij jouw oma zo gek kan krijgen dat ze al haar recepten aan jou vertelt, later zul jij daar heel erg blij mee zijn, heus.
   O, enne, als je nog 1 keer u tegen mij zegt, ga ik je blokken! 😉

 5. Eiermie van Conimex?!?!? Oei…da’s wel vloeken in de indo-keuken he! Als ik dat tegen mijn tantes zeg…conimex… blam..kop eraf 😉

  • Hoi Tim, jouw tantes hebben gelijk hoor, maar het enige dat Conimex niet kan verpesten/verpest heeft, is eiermie…

   • Om bami te maken, gebruik ik meestal spaghetti, tip van een Surinaamse vriendin 🙂
    Toch een x de eiermie proberen, ben benieuwd naar het verschil.
    Dank voor het leuke verhaal!

    • Ik ken mensen die zilvervliesrijst gebruiken voor de nasi goreng, dat is ook, eh… erg apart. Maar deze Indo kok moet niets hebben van die merkwaardige varianten, dus ik zeg: Jaaaaa, Monique, uitproberen die eiermie!

 6. Jij hebt de spitskool mooi apart gezet, maar ik dacht dat alles door elkaar gehutseld wordt tenminste dat of zo krijgt je de bamies bij moeders en tantes thuis…Niet dat het minder lekker uitziet….?

 7. Tineke Garama

  Ga ik morgen maken…de kip ligt al lekker in zijn marinadebadje….

 8. Dank voor de reactie ga het vanavond uitproberen., kan ik er eventueel ook nog peultjes door de bami doen?

  • Peultjes? Tjonge, Gijs, hoe kom je d’r op? Maar, als jij dat lekker vindt, waarom niet? (Zolang ik ‘t maar niet hoef te eten, vind ik eigenlijk alles wel geoorloofd.)
   😉

 9. Oooo nee, ik heb alles in huis gehaald inclusief spitskool en nu kan ik het niet meer in het recept terugvinden. Ben al beginnen met koken en kan me helaas niet meer herinneren hoe je de spitskool erin verwerkte. Staat dit ergens anders?

  • Sorry Jaimy (ik dacht nog: “Hoe groot is de kans dat er net iemand bezig is..?”)

   ca 200 gram spitskool, fijngesneden (kleine, dunne strips)
   1 sjalotje, kleinsnijden
   1/4 theelepel ketoembar
   1/4 theelepel laos
   1 rode peper (zaadlijsten verwijderen) in halve ringetjes gesneden
   1 eetlepel pindakaas

   Sjalotje met de ketoembar en laos fijnstampen/vermengen in de cobek.
   Schep 3 eetlepels olie in de wadjan en verhit dat (niet te heet), vervolgens mik je de sjalot/ketoembar/laos, rode peper en spitskool erin. Bak alles zo’n 5 minuten of net zolang totdat jij vindt dat de spitskool eetbaar is, regelmatig alles omscheppen. Als het te droog wordt, schenk je er een beetje water bij.

   Als laatste hussel je er 1 eetlepel pindakaas doorheen. Gas uitzetten en schep alles op een groot bord. Straks, als de bami goreng klaar is, meng je de kool er doorheen.

   Grrrroet! (en succes)

 10. Wat heb ik fout gedaan ?????????????? De Bami smaakte naar vis 🙁 Blehhhhhhhhhh

  • Oooh, wat erg, Rina. Hoe kan dat nou? (O, wacht, dat was jouw vraag…)

   Ehm, mogelijke oorzaken:
   1. Als de wok/wadjan/pan gebruikt is om vis te bakken en daarna niet afdoende is schoongemaakt, smaakt het volgende gerecht ook nog (een beetje) naar vis.
   2. Soms smaakt boter naar vis (echt ranzige boter dus).
   3. Je was je bril even kwijt en hebt plakjes zalmfilet gebruikt i.p.v. ham.
   4. Iets was een beetje bedorven.

   Enfin, ik zou willen dat ik een zinnig antwoord had, maar helaas…

   Misschien dat je mij moet vertellen wat je allemaal hebt gebruikt.
   Grrrrroet van Sjoerd

 11. Ik heb intussen al wel het een en ander van je recepten bij mekaar gekokkereld, maar dit blijft toch wel een van m’n favorieten. Heb er net drie dagen van gesmuld, met Javaanse balletjes in ketjapsaus erbij. Hemels!

 12. Tsjesis !!!! wat een lekkere bami, ik maak het vegetarisch en dat is al zooooo lekker!
  Sinds ik het recept op internet tegenkwam maak ik het minstens 1x per week

  • Dus zelfs zonder gebruik van kipbouillon, trassi, spekjes, kipfilet en ham is het lekker? O boy, wie had dat gedacht (ik niet, in ieder geval).
   Hoe dan ook, ik ben blij dat je het ‘Tsjesis!!!!’ vindt, Joanne.
   🙂

   • YES, YES, YES, YES, YES!!!!
    Mijn dochter (niet vegetarisch) die hier vanavond heeft gegeten vond het ook heerlijk!!!
    gewoon met gemarineerde Tofu…….

    Dussssss……………………..

    Zij wil jouw site ook doorgemaild krijgen dus dat ga ik nu even doen.

 13. Lekker! Ik heb overschotjes vlees gebruikt. En mijn tieners vinden dit voor herhaling vatbaar. Wat betreft die kennis van je, 3 kinderen later en een kook rubriek, kan ze misschien wél koken… Toen ik 20 was bakte ik er ook nog niet zo veel van (wel wat meer dan zij, haha, ik was al een taarten specialist). Nu ben ik een gourmet kok.

  • Ja, misschien had ik haar een 2e kans moeten geven, maar wat Indo-food betreft ben ik echt ‘once bitten, twice shy.’
   Maar eh, wat is dan een gourmet kok?

   • “A gourmet chef is a chef of particularly high caliber of cooking talent and skill.” – van wikipedia gehaald. Je zal die titel ook wel verdienen 😉 De recepten hier zien er heerlijk uit. En Indonesisch koken heb ik tot nu toe nog niet gedaan. Ik hou van Thai en Indisch. Heb voor deze bami goreng prawn paste (trassi) uit Penang gebruikt, die zouden de beste prawn paste hebben.

    • “… a chef of particularly high caliber of cooking talent and skill.” Nou, eh, nee, zo zou ik mijzelf niet omschrijven. Ik ben gewoon Slomo, specialist in gebakken lucht.

     Overigens, om toekomstige misverstanden te voorkomen: als een Indo (kok) het heeft over shrimp paste (wij doen niet aan prawn paste) dan wordt er petis udang bedoeld, een erg stroperige pasta. Trassi is trassi, een geperst blok.

     Nou, doeg!

 14. Hej Sjoerd!,
  Absoluut top!!! Man wat lekker 🙂
  Ik stond aan het eind nog wel met een bakje spekkies….. Op het laatst er maar ingemikt… Kon er verder niets meer over vinden in het recept.
  Een vraagje: In de uithoek van Zweden waar ik woon kan ik geen selderij vinden. Alleen van die knollen, maatje voetbal…. Heb het nu maar zonder gedaan. Is er een alternatief??
  Bedankt voor de zéér heldere manier waarop je mij, en vele anderen, zo heerlijk leert koken !!!
  Rienk

  • Hahaha, wat ben ik toch een sukkel! Die gebakken spekjes moeten samen met de selderij door de bami goreng geschept worden (op het laatst dus) – ik heb ‘t zojuist maar even toegevoegd aan de tekst… :-O

   Soms gebruik ik selderij uit een potje (gedroogd dus), misschien dat je dat dan kan laten opsturen? Overigens ken ik geen alternatief voor selderij (behalve weglaten). Sorry Rienk.
   Grrrroet van Sjoerd

 15. Hallo, wordt het bakvet van de spekjes niet gebruikt??? Ik bak hierin de kip; de groenten en de rest…

 16. Zooooooooo dat was écht lekkerrrrrr!
  Zelfs bij zoonlief van 18 gingen spontaan de ogen open hahaha.
  Quote:’mam, dit is echt de lekkerste bami ooit. Durf nooit geen bami meer te maken met al die zakjes toei van conimex en shit”
  Lijkt me een duidelijke reactie he. De anders altijd kritiek leverende puber heeft niet gegeten maar gevreten 😛 Zonder morren en commentaar. En de kleuter van 4 ook trouwens.

  Thnxxxxx, ook dit recept is weer een blijvertje!

 17. Heerlijk gegeten. Ik heb andere mie gebruikt, beetje dikker en steviger. Moest iets langer in heet water, maar het maakt de bami goreng tot een heerlijk stevig maal.
  Nu moet ik gaan rekenen Sjoerd, want zaterdag moet ik jouw recept uitwerken voor een kleine 40 man! Feestje met allerlei Indische hapjes en gerechten. Wordt smullen, dankzij jouw heel nauwkeurige werkwijze!

 18. Ben niet zo’n sterren-kok maar met deze bami maakte ik de blits! Lekker hoor.
  ‘s kijken wat je nog meer voor recepten hebt.

  • Ha, misschien ben je wel meer sterren-kok dan je denkt, Robert. Je moet gewoon de juiste gerechten uitzoeken, Indo food bijvoorbeeld 😉

   Grrrroet van Sjoerd

 19. Lilian Clercx

  Heb al meerdere recepten van je gemaakt allemaal lekker!
  Vandaag heb ik je bami goreng gemaakt heerlijk zeg. Is echt genieten!
  Wat fijn dat je deze recepten met ons deelt.

  Groetjes Lilian

 20. Het weekend deze maar erns gaan maken denk ik, alleen mijn man vind de zelfkokende bami’s- noodles – mie niet lekker uit de winkel, hij wilt de bami vd chinees…dan bedoel ik dus de dikte van die bami, snap je wat ik bedoel?

 21. Hello Sjoerd:

  Ben heel toevallig op je website terechtgekomen toen ik een recept voor bamie zocht. Wat fijn dat ik dit vond! Ik woon nu in Amerika (sinds 1983) and maak nog vaak bamie voor mijn man, Rick, die het heerlijk vindt! Ga dit gauw uitproberen. Bedankt voor dit recept. Marie-Louise

  • Dan moet je eigenlijk ook de bami goreng slomo istimewa (inclusief de zelfgemaakte sambal) uitproberen, die is iets uitgebreider en nóg lekkerder.

   Hoe dan ook, veel plezier met koken, Marie-Louise.

   Grrrroet van Sjoerd

 22. Deze bami ga ik vanavond maken. Vroeger maakte de beste vriendin van mijn moeder altijd Indische bami voor mij. Die noemde ik ‘Mitzi bami’ 🙂 Ook het recept van de lemper ga ik proberen… Ben benieuwd.. Super website trouwens, leuke en duidelijke uitleg.

 23. Hallo Sjoerd, ik maak dagelijks een Indonesische hap, daarbij gebruik ik diverse recepten van jou maar eerlijk ook van anderen, deze hebben allemaal een mogelijkheid om het recept uit te printen, nu is mijn vraag, kun je niet van jouw recepten een printversie maken, zodat ik de uitdraai in de keuken kan ophangen, wat makkelijker is dan alles over te schrijven. Bij voorbaat dank.

  • Hallo Willem,

   af en toe moet ik ook een recept printen, ik selecteer de tekst die ik wil hebben en dan doe ik (Control-c) en vervolgens (Control-v) in een leeg Word document. Hartstikke makkelijk.

   Grrrroet van Sjoerd

 24. Gisteren gemaakt en het heeft heel goed gesmaakt! Bedankt voor het recept en de duidelijke uitleg!

 25. Sjoerd, ik wilde aan dr slag net je recept maar heb uit macht-der-gewoonte bami/nasi vlees gekocht ipv kip. Kan ik die gewoon vervangen voor de kip (naar mijn idee kan dat gewoon??) Of krijg je dan vreemde smaken qua kruiden bij het gekozen vlees.

  • Dat vlees leg je in de vriezer, je gaat weer naar de winkel en je koopt kip.
   Hatsikidee, probleem opgelost!

   😉

   Of je gebruikt dat bami/nasivlees (bah), kan ook.

   Grrrroet van Sjoerd

   • Het leed is al geschied.. Naja leed, het is best wel lekker. Heb gewoon alles hetzelfde maar dan met bami vlees ipv kip. Zal volgende keer gewoon met kip proberen. Het staat nu af te koelen zodat alles lekker in kan trekken en dan morgen eten. Maar het proef-hapje was wel errrugggg lekker hoor!

    So in my defence, van een foutje komen ook mooie cq lekkere dingen 😉

 26. Hallo Sjoerd, wil je toch even laten weten dat ik en met mij de mee-eters erg content zijn met jouw recepten. Vanavond weer een iets eenvoudiger maaltijd maar het zal wederom weer errug lekker worden.

 27. Top Sjoerd ! Wat een smaak….. Enne… als ik je met die IKEA kast kan helpen…. Is a way of live in dit land 🙂 🙂

 28. Top Sjoerd, super lekker… Nog ff en ik moet je recepten in het Zweeds gaan vertalen; ze zijn er dol op 🙂 🙂

  • Ik ben in het land waar de tunnbrödsrulle tot een nationaal, culinair hoogstandje is verheven twee weken op zoek geweest naar een Indo-hap. Niks, nada, noppes.
   Toko Rienk, zeg ik je, en je loopt helemaal binnen!
   😉

 29. hoi kokkie ik gebruik jou recepten inmiddels al een tijdje en allemaal super lekker nou heb ik een vraagje zou je de houdbaarhijd kunnen toevoegen ik bedoel kan je sommige recepten bv invriezen of in de ijskast hoelang ongeveer blijft het goed
  alvast bedankt weer

 30. Bedankt voor het delen van dit gerecht. Het is echt heerlijk!

 31. Heb je wel een lepeltje kentjoer er bij gegooid? Ik zweer erbij!

  Groeten van Boes kookt over

 32. Lieve Kokkie,
  Bedankt voor dit geweldige recept. Ik moet iedere keer weer heel hard lachen om het inleidende verhaaltje. Voor- en napret verzekerd dus.

 33. Na een tijdje je blog te hebben gelezen, heb ik gisteren voor het eerst echt een recept nagemaakt. Het werd deze bami. Echt ontzettend lekker! Heb alleen iets minder sambal toegevoegd ivm mijn man die slecht tegen pittig eten kan. Daarbij aten we sajoer boontjes, gebakken uitjes en kroepoek. Niet traditioneel, maa wel lekker. Bedankt voor het moooie recept! Mijn man wil ook nu geen Conimex/Knorr-bami meer die zijn ouders altijd maken!

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*