Start » Kokkie's Recepten » Tortilla de Slomo

Tortilla de Slomo

Als je in Spanje woont, ontkom je niet aan tapas. Zelf zoek ik het niet op, maar er zijn altijd wel vrienden die jou meetronen naar een Spaanse bar om iets te gaan eten. Voordeel is wel dat er in zo’n bar nooit luidruchtige toeristen zitten, wél rustige locals en aanpassen is hier het toverwoord. Bestellen in het Engels? Laat je uitlachen! Met name de oudere eigenaren kijken je dan vragend aan en antwoorden vervolgens in het Spaans (Castiliaans), of erger nog, in het Valenciaans. Voor mij geen probleem overigens, ik red mij wel in het Spaans – al vinden sommige mannetjes aan de bar dat ik wel wat meer Valenciaans zou mogen spreken. “Mañana,” zeg ik dan steevast.

(Iedereen die Spaanse les heeft gehad, denkt dat Mañana morgen betekent, iedereen die in Spanje woont, weet dat het in de praktijk in-de-toekomst betekent.)

Het eten dat wordt geserveerd, bestaat doorgaans alleen maar uit hapjes, tapas. De oorspronkelijke tapa, enkelvoud dus, bestond uit een sneetje (stok)brood dat op je glas werd gelegd opdat beestjes geen zelfmoord konden plegen in je drankje, letterlijk betekent tapa deksel. Albondigas? Aros de cebolla? Pinchos? Tortilla? Patatas bravas? Tja, ik ben gewend om pedis te eten en dan zijn die hapjes maar flauw van smaak. Echter, ik zit in een bar en er is cerveza en hoe meer ik drink hoe makkelijker ik word, dus kom maar op met die tapas, ik doe mee. Sí señor.

Maar goed, nu zit ik thuis (en niet half borracho) en denk na over hoe ik de tortilla de patatas een beetje kan ‘verindonesiëren.’ Gefrituurde aardappel en ui en omelet is echt geen slechte combi, alleen moet ik iets fixen qua smaak en ik denk dat ik een idee heb… (Jaaaaa, Wickie heeft een idee!)

Overigens, een groot gedeelte van dit recept kennen jullie misschien al, maar het eindresultaat niet. Nóg niet.

Eerst even dit: ik bak mijn tortilla in een anti-aanbakpannetje met een doorsnede van ca 24 cm en het heeft geen hoge rand. Ik denk dat dat wel handig is om te weten.


Prima pannetje.

En aangezien ik geen deksel voor dit pannetje heb, moest ik creatief met zilverpapier…


Anti-spatscherm met aluminiumfolie, prima deksel.

Okee, wat hebben wij nodig?

ca 600 gram, geschilde, kruimige aardappels
5 eieren
1 spriet sereh
20 gram verse laos
1 theelepel gula djawa
1 theelepel witte suiker
100 gram ui in kwart ringen
4 – 6 petehbonen (naar smaak)

Boemboe:
2 teentjes knoflook
1 ontvelde tomaat
2 rode lomboks
halve theelepel zout
3 geroosterde kemiries
3 blaadjes djeroek poeroet


Kemiries, djeroek poeroet, laos, sereh, lombok en petehbonen.

Stap 1
Schil de aardappels en kook ze (ik laat ze 17 minuten koken want dan verkruimelen ze nog niet aan de randen). Na het koken en afgieten, laat je de aardappels afkoelen tot helemaal koud. Snij vervolgens de aardappels in kleine plakjes van ca 1 cm dik.

Stap 2
Kemiries roosteren in een droge pan totdat ze hier en daar een beetje verkleurd zijn.

Stap 3
Leg de lomboks in kokend water (moeten helemaal onder) gedurende 15 minuten. Zo wordt het schilletje zachter en daar heb je tijdens het eten profijt van.

Stap 4
Spriet sereh in 2 of 3 stukken snijden en het bolle stuk een beetje kneuzen.

Stap 5
Ontvel de tomaat en verwijder de harde kern.

Stap 6
Snij de petehbonen in de lengte doormidden.

Stap 7
Verwijder de nerf van de blaadjes djeroek poeroet.

Stap 8
Snij het stukje laos in de lengte doormidden.

Stap 9
Alles voor de boemboe fijnmalen in de blender.

Stap 10
Snij de ui in kwart ringen (niet te dun!) en fruit ze in 3 eetlepels olie op gematigd vuur totdat ze hier en daar beginnen te verkleuren. Vervolgens de boemboe toevoegen samen met de sereh, laos en petehbonen. Nu gedurende 5 minuten de hele boel bakken (de boemboe mag niet debiel spetteren, wel mooi spetteren, zie video hieronder). Daarna 40 gram water, kristalsuiker en gula djawa toevoegen, goed vermengen en alles nog even gedurende 2 minuten op gematigd vuur bakken (mag niet debiel spetteren). Daarna gas uit, deksel op de pan en ongeveer 45 minuten zo laten staan.


Ui is al aan het verkleuren, nu moet de boemboe enzo erbij.

342 views

Stap 11
Frituur de plakjes aardappel en laat ze uitlekken op keukenpapier. Doe 200 gram van de plakjes in een bak en zet het even weg. De rest van de plakjes mag je gebruiken voor iets anders. Zie maar.


200 gram gefrituurde plakjes aardappel.

Stap 12
Nadat je de boemboe hebt laten afkoelen, haal je de sereh, petehbonen en laos eruit (weggooien). Zet het vuur aan en verwarm de boemboe tot heet, schep de 200 gram aardappelplakjes er doorheen en klaar. Gas uit.


Afgekoelde boemboe, nu moeten de sereh, petehbonen en laos eruit.

Stap 13
Kluts 5 eieren in een bak en mik er vervolgens de boemboe-met-aardappelplakjes in. (Die mix is nog warm ja en dat moet ook.) Schep het even een paar keer om en laat het vervolgens afgedekt 30 minuten staan.


Afdekken en een half uurtje laten staan.

Stap 14
Pak een anti-aanbakpan (koekenpan) zet ‘m op de op een na kleinste pit, gas half hoog en schep het volgende erin:

2 eetlepels vloeibare boter
1 eetlepel zonnebloemolie

laat het heet worden en wacht totdat de belletjes zo goed als verdwenen zijn, gooi er dan de ei/boemboe/aardappel-mix bij. Schep alles een paar keer om (verdeel de plakjes aardappel een beetje gelijkmatig in de pan) en zet dan het gas op laag. Deksel op de pan en 5 minuten laten staan. Daarna de tortilla omdraaien (groot plat bord omgekeerd op de pan, bord met een hand op de pan duwen en met de andere hand de pan omdraaien in een vloeiende, soepele beweging en vervolgens de tortilla van het bord in de pan laten glijden – dat vergt wat handigheid maar het lijkt moeilijker dan het is), gas eventjes hoog gedurende een halve minuut en dan weer terug op laag. Vervolgens nog 4 minuten laten staan (zonder deksel) en dan is ‘ie wel klaar. Hoop ik voor je.

Adviestip: serveer met ketjap manis (NIET die van KonnieMex, WEL die van kaki tiga bijvoorbeeld), hartstikke lekker!


Tortilla in wording, na 5 minuten op laag vuur met deksel erop. Nu omkeren dat ding.


Tortilla net omgekeerd, nu nog 4 minuten zonder deksel.


En klaar, tortilla de slomo. Muy rico.


Binnenkant.

11 reacties

 1. Tortilla Slomo = Slome pannenkoek 🙂 🙂
  Ziet er goed uit Sjoerd !! :2th: :2th:
  Nou de inktvisjes nog…

 2. Ik ben benieuwd …….

 3. bart van der kolk

  Ziet er fantastisch uit Mr. Slomo! Ik maak vaak ‘tortilla-achtige’ gerechten, en ga dit snel uitproberen, volgens mij heb ik bijna alles nog in huis.
  En fijn dat je weer terug bent! Hoop dat de verbouwing geen rampen teweeg heeft gebracht? Anyway , dank voor je nieuwe bijdrage aan deze prima website!
  Bart.

 4. Bra att du är tillbaka igen !! Jag började oroa mig redan …..

 5. Blij dat je weer terug bent. Ik was al een zoektocht op internet gestart 😉 Deze gaan we snel proberen

 6. Vanwege jouw opmerking over ketjap, heb Ik dit gerecht gemaakt in combinatie met jouw “Ayam kecap Slomo”.

  Wat een traktatie! ik heb bijna mijn vingers erbij opgegeten.
  Ik heb alleen jouw Ayam kecap Slomo iets anders gemaakt, namelijk met kipfilet en 3x de hoeveelheid saus.
  De kipfilet lekker laten pruttelen in de saus en dat bij de tortilla geserveerd.
  Een aanrader!! zo lekker dat ik het komende week nog een keer ga maken!

  Geweldig recept weer, ga zo door!!

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*