Ajam taotjo

Ajam taotjo, ook wel geschreven als ayam taoco, is een gerecht met kip (duh) en hartige bonensaus. Of misschien moet ik zeggen: behoorlijk zoute bonensaus. Als je het niet kent, moet je voor de grap een hapje nemen, zo uit het potje, dan weet je wat ik bedoel. Maar wees gerust, het komt helemaal goed met die zoute smaak, het wordt echt fantastisch. Er zijn overigens nog wel andere gerechten met taotjo, een daarvan is sambal taotjo (lekker!) en misschien schrijf ik daar ook nog wel een recept van. Misschien dit jaar nog.

potje taotjo
Taotjo. Proeven!

Voor het maken van de foto’s heb ik kipfilet gebruikt en… Ho. Stop. Wacht. Dat moeten we even teruglezen… Voor het maken van de foto’s heb ik kipfilet gebruikt. Hmmm, knappe kipfilet dan, dat ‘ie foto’s kan maken. Even opnieuw:

Zoals te zien op de foto’s heb ik kipfilet gebruikt, maar meestal neem ik kip braadsticks want lekkerder. (Voorwaarde is dan wel dat Lientje de kip na het braden gaat plukken want ik weiger te kluiven.)
vers geplukt
Kip, 2e pluk.

Er zijn overigens lui die een kippenpoot braden, dat ding op jouw bordje sodemieteren en er taotjo-saus overheen scheppen. Nou, pfff, lekker. Bedankt. En hoe eten dan? Gatver!

ajam pluk
Kijk, ajam taotjo van gebraden kip na de verplichte handenarbeid van Lien.

Goed, aan de slag. Wat hebben wij nodig?

Boemboe:
ca 60 gram gepelde ui
3 teentjes knoflook
1 theelepel djahe
de helft van een kwart theelepel zout
beetje versgemalen peper
3 blaadjes djeroek poeroet, nerf verwijderd

Alles voor de boemboe fijnwrijven/fijnmalen in de cobek/blender

Overige ingrediënten:
ca 500 gram kipfilet
2 eetlepels taotjo
1 rode lombok, in ringetjes gesneden
1 groene lombok, in ringetjes gesneden
1 theelepel gula djawa
bouillon: half blokje kipbouillon opgelost in 200 ml water
1 ontvelde (Roma tros-) tomaat, in blokjes gesneden
2 theelepels ketjap manis
2 theelepels katjap asin
3 groene stengels van bosui in ringetjes gesneden

Stap 1
Snij de kiep in plakjes, reepjes, blokjes of weet-ik-veel wat.

Note: als je geen kipfilet maar braadkip gebruikt, moet je dat ding nu gaan braden.

kip in plakjes
Ik snij dunne plakjes, maar dat wil niet zeggen dat jij dat ook moet doen.

Stap 2
Verwijder de nerf van de blaadjes djeroek poeroet en maak de boemboe.

djeroek poeroet
Djeroek poeroet. Rechts van het lepeltje (1/4 tl) liggen de nerfjes. Die gebruik ik niet.

boemboe
Boemboe – ik had een beetje water toegevoegd om het blenderen te vergemakkelijken.

Stap 3
Ontvel de tomaat en snij ‘m in blokjes.

Stap 4
Snij de lomboks in ringetjes en snij wat blad van een bosui klein.

Stap 5
Verhit 2 eetlepels olie in de wadjan en fruit de boemboe gedurende twee minuten op gematigd vuur – de boemboe mag niet spetteren. Na die 2 minuten voeg je toe de blokjes tomaat toe, even roeren/vermengen, vervolgens 2 eetlepels taotjo erbij, goed roeren/vermengen en dan de kip er ook bij. Gas iets hoger nu en alles goed omscheppen. Zodra de stukjes kip wit zijn verkleurd, voeg je de bouillon, lombok, gula djawa en ketjap toe, goed vermengen en alles ca 10 minuten zachtjes laten pruttelen (wadjan met deksel op de kleinste pit met gas op laag). Af en toe omscheppen en het is klaar wanneer jij vindt dat de kip lekker gaar is.

Note: als je braadsticks (of zoiets) gebruikt, moet je, zoals ik al eerder zei, bij stap 1 die dingen braden. Daarna is het aan jou om te bepalen of je ze gaat plukken of niet. Ik doe dat altijd wel omdat ik niet wil dat er aan tafel gehannest wordt met kippebotjes en zo. Hoe dan ook, ik voeg (bij stap 5) de stukken geplukte kip pas op het laatst toe, dus nadat ik de bouillon, lombok, gula djawa en ketjap hebt toegevoegd.

Eet smakelijk en hasta la vista.

lekker bordje
Lekker hoor! Sambal goreng tahoe, sajoer boontjes en ajam taotjo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

16 reacties

 1. Reactie van Rinus, Ik lees uit de reactie van Sjoerd dat de echte tatotjo van de gele sojaboon moet komen. Nu las ik dit bericht pas nadat ik “mijn” taotjo had gemaakt en mijn betekent hier op basis van miso van Lima. Kan niet achterhalen of dit van bruine of zwarte bonen wordt gemaakt maar zout was mijn versie wel. Wellicht kan ik dit nog afblussen de volgende met wat witte rijst en de sambal goreng tahoe die Sjoerd op de foto heeft gezet. Ook vega kip gebruikt van de bekende VEGA slager omdat ik dit eens wou proberen omdat ik de ervaring heb dat vlees an sich eigenlijk niet zoveel smaak heeft als je het niet “oppimpt” met kruiden of saus en dus maakt vega of naturel niet zoveel verschil in mijn ogen. Al met al een fantastisch gerecht en voor de volgende keer koop ik een potje echte taotjo.

 2. Sjoerd, gebruik jij als basis voor je boemboes nou meestal rode of gele uien? Ik zie in de recepten vaak gewoon ‘ui’ staan, maar ik was toch wel benieuwd. Ik zie het ook nergens anders op internet specifiek uitgelegd staan welk van de twee ik moet gebruiken. Alvast bedankt 🙂

 3. Van morgen kwam ik dit recept tegen op pinterest zag er zeer goed uit en meteen boodschappen gaan doen had geen djeroek poeroet in huis, gelukkig een Afghaanse winkel in de buurt die heeft het in de vriezer liggen alles even ouderwets in de oelekan en ja weer heerlijk gegeten, heb het recept uitgeprint, is echt voor herhaling vatbaar.

  Bedankt.

 4. Van morgen via pinterest op deze website terecht gekomen

 5. WAt een heerlijk gerecht weer Sjoerd, dank je wel. Ik ga meteen kijken of ik de taotjo hier in canada kan kopen , anders doe ik dat op een van mijn reisjes naar nederland, bij mijn favoriete toko in Den Haag 🙂

 6. Lekker, Sjoerd! Binnenkort even zo’n potje scoren. Heb deze natuurlijk weer net niet in de voorraadkast….zucht….
  Goed weer van je te horen!!

 7. Hallo Sjoerd, dit lijkt mij weer een heel lekker gerecht en leuk dat je weer eens wat van je laat horen. Dit mag best wat vaker hoor.

 8. Verdraaid! Laat ik nu toevallig zo’n potje in de kast hebben. Er staat weliswaar geen taotjo op, maar wel Bean Sauce en Sauce de Pois Chinois. Zelfde ingrediënten, dus I think we have a winner. Ben wel weer toe aan iets nieuws met kip. Dankjewel!

  • Wat jammer nou dat ik jouw feestje ga verpesten…
   Als er geen taotjo op het potje staat, is het hoogstwaarschijnlijk niet gemaakt van gefermenteerde gele sojabonen (maar van zwarte). De smaak van ajam taotjo zoals ik bedoel met mijn recept zul je dan niet krijgen.
   Sorry Ray, moet je toch naar de toko.