Ayam besengeh

Hehe, Slomo doet weer ‘ns een keertje wat. Die labbo kakko.
Vandaag een easy-peasy kipgerecht met een prachtige naam: ayam besengeh. Vrij vertaald: kiep in kruidige kokossaus. En je mag helemaal zelf weten of je er kipfilets voor gebruikt of een braadkip (of hoe heten die dingen). Zie maar. Voor het gemak heb ik deze keer filets gebruikt, scheelt toch weer drie kwartier en da’s handig want ik ben altijd hart-stikke druk. (Vraag mij niet waarmee.)

Nou, in het kader van haast en opschieten en zo, gelijk maar het boodschappenlijstje en dan aan de slag. Have fun cooking!

400 – 500 gram kipfilet

Boemboe:
1 ui (gepeld = ca 100 gram)
2 teentjes knoflook
1 theelepel ketoembar
halve theelepel djinten
1 theelepel laos
1 theelepel koenjit
1 theelepel trassi
2 theelepels sambal oelek
iets minder dan een halve theelepel zout
beetje versgemalen peper
4 geroosterde kemiri’s

Overige ingrediënten:
3 blaadjes salam
2 blaadjes djeroek poeroet
1 spriet sereh
santen: 80 gram kokoscreme opgelost in 200 ml water
2 theelepels gula djawa
assemwater: 1 theelepel assem (uit een potje van de toko) vermengd met 1 eetlepel koud water

Stap 1
Snij de kipfilet in plakjes en wrijf ze in met het assemwater – de assem die ik gebruik woont in een glazen potje en heet ‘tamarinde pasta’ (van Flower Brand). Even bewaren in een bakje.

Stap 2
Zorg dat je een stuk kokoscreme hebt van 80 gram en hak dat in kleinere stukken, gooi ’t in een pannetje en giet er 200 ml kokend water bij. Even roeren, deksel erop en negeren. Voorlopig.

Stap 3
Alles voor de boemboe fijnwrijven/fijnmalen in de cobek/blender. (De kemiri’s had je al geroosterd he?)

Stap 4
Verhit 4 eetlepels olie in de wadjan en fruit de boemboe samen met de blaadjes salam en djeroek poeroet en spriet sereh. (Knoop gelegd in die spriet? Bolle kant gekneusd? Good.) Dat fruiten moet, gedurende 2 minuten, niet op hoog vuur, de boemboe moet pruttelen maar mag niet debiel spetteren. Na die 2 minuten kieper je de kip erbij en blijf je de hele bende alsmaar omscheppen totdat de kip wit ziet. Vervolgens voeg je de santen toe en 2 theelepels gula djawa. Even aan de kook brengen, al roerend, en dan zet je de wadjan op de kleinste pit met het gas op standje laag. Laat ’t zo 30 minuten staan (zonder deksel). Blijf in de buurt want je moet van tijd tot tijd even alles omscheppen, zeker op het laatst – het vocht verdampt langzaam maar zeker – om aanbakken te voorkomen.
Nou, dat was alles. Klaar. Gas uit, kip in kommetjes of op bordjes, nasi putih erbij, groente wellicht, en lekker eten!

ayam besengeh
Ayam besengeh met pandan rijst en spinazie (alla krem). Fantastisch!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

28 reacties

  1. Heeeerlijk recept hoor, je website smaakt naar meer! Trouwens, de djeroek peroet heb ik als kamerplant in de vensterbank staan. Ik hoop dat ie al dat gekokkerel overleefd!

  2. Deze heb ik afgelopen zaterdag gemaakt, met kippenvleugeltjes, viel errrrrrrg in de smaak bij mij én bij mn gasten 😉 Dankjewel Slomo!

  3. Hele lekker recepten en leuke verhaaltjes. Ik zoek tautjo gerechten met kip, heb je die ook? Bedankt voor het fantastische kook en eet plezier!

    • Pas geleden nog heb ik een nieuwe pot gekocht omdat ik ajam taotjo wilde gaan maken…

      Dat wil overigen niet zeggen dat ik dan binnenkort tevens een recept ga publiceren, maar het zou wel kunnen.

  4. Voor de 3e x gemaakt, en dat niet voor niets. T was oooverheerlijk!!

  5. Ik heb dit recept eergisteren uitgeprobeerd en gisteren pas gegeten. Wat was dat lekker zeg! Smaakt zelfs nog beter dan bij de Indo. Bedankt Sjoerd!!

    Ik ben nu opzoek naar recepten die ik kan gebruiken voor een rijsttafel. Enig idee welke recepten ik kan gebruiken? Ik neem de ayam besengeh zeker mee.

    • Nou, hier, pak aan:

      Veel witte (pandan) rijst
      Rendang daging sapi
      Javaanse balletjes en/of sate babi
      een kipgerecht (bijv. opor of besengeh)
      gado gado (saus apart in een pannetje)
      sambal goreng boontjes
      sambal goreng telor
      sambal goreng tahu
      sambal goreng kentang kering
      een atjar-achtige van komkommer (atjar ketimoen)
      emping, cassave kroepoek en kroepoek oedang
      gebakken uitjes en seroendeng
      spekkoek voor bij de koffie

      Wat je per se nodig hebt, zijn warmhoudplaatjes (rechauds) om alle gerechten en sausjes warm te houden – gado gado uitgezonderd. En kommetjes en/of schaaltjes die er op passen.
      Als het de eerste keer is dat je een rijsttafel gaat maken, moet je eigenlijk iemand (waarmee je goed kunt opschieten) als hulpje vragen omdat het in je eentje al snel een chaos wordt.

      Overigens hoeft een rijsttafel niet zo uitgebreid te zijn, het is maar net wat je aan kunt in de keuken (en of je wel zin hebt om zoveel te maken). Maar, ik zeg altijd, hoe meer hoe leuker. En voorafgaand aan de rijsttafel zet je alvast wat snacks klaar (pisang goreng, risolles, martabak, Indische kroketjes, pasteitjes, etc.) Je hoeft trouwens niet alles zelf te maken, sommige dingen kun je natuurlijk ook gewoon halen bij de toko (zoals die snacks bijvoorbeeld, en kroepoek-achtigen en seroendeng en gebakken uitjes).

      Tot slot, niet alles wordt op 1 dag klaargemaakt. Vleesgerechten een dag van tevoren, snacks ook (behalve dan pisang goreng) en sausjes ook.

      Veel plezier met koken, Dina!
      Grrrroet van Sjoerd

  6. op mijn bordje! Smullen!