Rendang daging sapi

Rendang daging sapi is gestoofd rundvlees. En voor de volledigheid zal ik je ook even vertellen hoe je rendang uitspreekt: de eerste lettergreep als de ‘run’ van homerun, en de tweede lettergreep zoals je ’t schrijft. De klemtoon ligt trouwens op de 2e lettergreep, dus ‘rendang’ spreek je niet uit alsof het familie is van de renkip.

Rendang wordt gemaakt van verscheidene vleessoorten: kip, geit, rund, ingewanden, etc. Rendang telor (ei) kan ook. Maar ik maak ‘m van rundvlees, daging sapi dus. De bereidingstijd varieert nogal, afgezien van het feit dat niet iedereen hetzelfde onder ‘gaar’ verstaat, hangt het af van het soort vlees dat je gebruikt. Ook de kwaliteit van het vlees speelt een rol. En niet in de laatste plaats, de ervaring van de kok.

Soms heb ik rundvlees dat pas na 4 uur stoven naar mijn zin is. Soms donder ik het, uit pure nijd, ook gewoon weg omdat het niks wil worden.
Maar meestal duurt het niet langer dan 3 1/2 uur. Rendang is hoe dan ook geen gerecht dat je ‘even’ maakt. Overigens, ter geruststelling, je staat niet per se al die tijd in de keuken want voor het grootste gedeelte ben je aan het wachten.

Toen ik nog een kleine slomo was, aten wij bijna elk weekend stoofvlees van rund bij mijn Nederlandse oma in Hengeloooo (ja, draadjesvlees op z’n Hollands). Boy wat was dat smakeloos, en dan die stukken vet… gatver. En om het nog erger te maken, vertelde mijn vader steevast vreselijke kokhals-verhalen wanneer wij vlees met veel vet aten: “In Indië bond ik altijd een touwtje aan stukjes vet want dan kon ik ze na het doorslikken weer naar boven trekken en nog een keertje eten…” Hoe mijn vader kippebotjes at, was al helemaal te gruwelijk voor woorden. Maar, ik dwaal af, niet doen! Oud Indisch spreekwoord zegt: ”Schoenmaker, blijf bij de les.”

Goed, rendang daging sapi dus. De eerste vraag is: “Welk vlees dan?” Het antwoord is niet zo eenvoudig, het kan met sucadelap, riblap, of weet ik veel wat er allemaal voor gebruikt wordt. Ik gebruik deze keer sucadelappen, lekker vers van de slager.

Adviestip voor de beginnende kok:

de bedoeling van het urenlang stoven is dat het (draadjes) vlees uiteindelijk bijna uitelkaar valt. Goed gaar dus maar ook lekker mals.
Gebruik geen vlees dat uit de vriezer komt want tijdens het ontdooien, lekt bijna al het bloed uit het vlees. Zonde.

Je moet ook geen vlees gebruiken dat nog koud is. Vlees op kamertemperatuur laten komen voordat je het gaat verwerken is een must.
Vet kun je het beste laten zitten en pas vlak voor het opdienen wegsnijden – tenzij je vet lekker vindt. Als het vlees eenmaal in de pan ligt, mag je er nooit koud water bijgooien omdat het vlees dan schrikt
(soms, als je heel goed luistert, kun je dat horen: ‘Brrrrrr,’ zegt ‘ie dan.) en geschrokken vlees resulteert veelal in taai vlees.

Goed, het recept:

Vlees:

  • ca 500 gram stoofvlees van de slager

de boemboe:

  • 5 rode sjalotjes
  • 4 teentjes knoflook
  • 1/2 theelepel laos
  • 1/2 theelepel djahe
  • 1 theelepel koenjit
  • 1/2 theelepel zout
  • 4 blaadjes djeroek poeroet
  • beetje versgemalen peper
  • 1/2 theelepel nootmuskaat
  • 2 theelepels gula djawa
  • 5 geroosterde kemiri’s
  • 1 eetlepel sambal oelek

Overige ingrediënten:

  • 4 hele kruidnagels
  • 2 blaadjes salam
  • dikke santen (400ml water met daarin opgelost 160 gram kokosblok)
  • 1 spriet sereh
  • 2 steranijsjes
  • 1 theelepel assem om de blokjes vlees mee in te wrijven
  • 5 eetlepels geraspte kokos

Stap 1

Snij het vlees in kleinere stukken of blokjes (wat jij wil) en smeer ze in met 1 theelepel asem (asem is een beetje zurig en zorgt ervoor dat vlees malser wordt). Zet het vlees weg en laat ‘t op kamertemperatuur komen.


Stukken vlees ingewreven met 1 theelepel asem

Stap 2

Maak de santen: breng 400 ml water aan de kook en los daarin een stuk kokoscreme van 150 gram op.

Stap 3

Gooi alles voor de boemboe in de blender en maal ‘t fijn. Daarna nog even in de cobek fijnwrijven/vermengen. Het is, tenzij je een SuperBlender hebt, raadzaam om de blaadjes djeroek poeroet eerst met een mes fijn te snijden.

Stap 4

Verhit 4 eetlepels olie in de wadjan of braadpan en fruit de boemboe gedurende een minuut of 2. Tegelijk met de boemboe gooi je ook de sereh en salam in de pan. Regelmatig omscheppen tijdens het fruiten.

Stap 5

Gooi de santen bij de boemboe in de pan, ook de kruidnagels en steranijsjes, en brengt ‘t al roerend aan de kook. Voeg dan het vlees toe, voorzichtig omscheppen, en laat het vuur nog een minuutje hoog staan. Vervolgens zet je de pan op je favoriete sudderpit, deksel erop en het stoven kan beginnen. Je moet ongeveer elke 20 minuten de hele boel even omscheppen. Na 2 uur stoven moet je even proeven om erachter te komen of je er nog zout bij wil hebben en hoe gaar het vlees inmiddels is.


Rendang net in de pan, en dezelfde rendang na zo’n 2 1/2 uur stoven

Update 17-01-14: dankzij Michel (zie comments) moet ik nog even iets vertellen dat ik echt helemaal vergeten was, nl het toevoegen van geroosterde kokos nadat de rendang zo’n 2 uur heeft liggen sudderen. Schep 4 of 5 eetlepels geraspte kokos (te koop in een zakje) in een schone en droge koekenpan en rooster het op laag vuur. Wel opletten want tegen de tijd dat de pan heet is geworden, gaat het erg rap met het verkleuren van de kokos. Je moet de kokos bijna voortdurend omscheppen en gelijkmatig bruin laten worden. Daarna mik je ’t in de cobek en wrijf je het fijn. Hup, in de pan ermee en door de rendang scheppen. Qua smaak heeft het niet zo’n impact maar het heeft wel een bindend effect en dat is voor veel mensen die worstelen met een te natte rendang mooi meegenomen.

Geroosterde en fijngewreven gemalen kokos 400
Geroosterde en fijngestampte kokos.

Tegen de tijd dat jij vindt dat het bijna gaar is, kun je het verder laten stoven zonder deksel, dit is het moment dat je, als je dat wil, nog wat overtollig vocht laat verdampen. Vanaf nu moet je bij de pan in de buurt blijven omdat je regelmatig moet omscheppen. Daarmee bevorder je het verdampen en tevens voorkom je dat de rendang aan de bodem gaat koeken (niks zo sneu als verbrande rendang). Let op, voorzichtig omscheppen, je wil niet dat je het vlees kapot schept.

Wat mij betreft is de rendang klaar zodra het vlees in je mond uit elkaar valt. Maar als het in de pan uit elkaar valt is het mislukt. Jammer joh.

Rendang serveer je bij voorkeur in een kommetje met wat vocht meegeschept, dan kan ieder voor zich bepalen of ze dat vocht wel of niet willen – overigens, de meeste smaak zit in het vocht, dus ik zou niet weten waarom iemand dat niet bij het vlees wil hebben.

(Alleen wanneer je foto’s gaat maken, is het aan te bevelen om zoveel mogelijk vocht weg te laten want anders lijkt jouw Overheerlijke Rendang Sapi eerder op Hele Vieze Tai Sapi.)

O, bijna vergeten, roer een beetje ketjap manis door jouw kommetje rendang. Dat is echt vreselijk lekker. Nou ja, dat vind ik.

Het resultaat

Rendang daging sapi
Rendang daging sapi geserveerd met sajoer boontjes dan tahu

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

119 reacties

  1. Malam kokkie,

    Ik heb vandaag maar eens een poging gewaagd om m’n eerste indonesische gerecht te maken 🙂
    De geur die van de rendang af komt is héérlijk, doet me echt denken aan de tijd dat ik in Indonesië was, mmm…
    Nu nog even een nachtje laten staan en dat eet ik het morgen op.
    Rendang is nog wat nattig, maar ik denk dat ik ‘m morgen zonder deksel dro(o)g(er) laat koken.

    Had alleen nog één vraagje, wat voor rijst serveer je bij de rendang? En hoe komt overigens de Rendang aan die karakteristieke donkere kleur, zoals t er bij mij nu uit ziet, ziet het er uit als op uw foto na 2,5 uur stoven.

    Alvast bedankt! Uw site is ook een topper! Ga ‘m zeker aanraden aan vrienden en familie!

    • En ja hoor, ik ben weer ‘ns lekker traag met een antwoord…

      Als ik rijst maak, is het pandan rijst. Dat eet ik dus bij elk gerecht.
      Over de kleur van rendang heb ik nog nooit nagedacht Jesse (rendang wordt donker, klaar uit), maar ik vermoed dat het een combinatie is van vleesnat en ingrediënten die langdurig verhit worden.

      Grrrroet van Sjoerd

  2. Hoi Sjoerd

    Ik ga dit recept vanavond maken voor een onderdeel van een rijsttafel voor komend weekend. Op een gegeven moment voeg je de kruidnagels, blaadjes salam, spriet sereh en steranijs toevoegen. ik neem aan dat die er voor het opdienen uitgevist moeten worden? en die spriet sereh dient niet fijn gesneden te worden?

    gr Renzo

    • Ja, dat moet er voor het opdienen uitgehaald worden. Als je een lange spriet sereh hebt, moet er in een knoop in (je kunt ‘m ook in een paar stukken snijden) en de bolle kant (de onderkant) moet je even kneuzen.

      Veel plezier met de rijsttafel, Renzo!

      Grrrrroet van Sjoerd

  3. Hoi Sjoerd, nadat ik al meerdere keren jouw recepten voor Winter Sate (jaja met Kecap Saus hehe) , Ayam Kecap en Ayam Besengeh (een favoriet) heb klaargemaakt ga ik dit weekend eindelijk eens de Rendang proberen. Ik woon in Duitsland dus ik moet met het vlees een beetje improviseren door Goulashvlees (ook lekker als stoofvlees) te gebruiken. Ik heb echter een vraagje wat de sternanijs en de kruidnagel betreft; vis jij die er achteraf allemaal uit of laat je ze zitten? Kan me voorstellen dat het niet echt lekker is als je op een kruidnagel bijt (door de daaropvolgende smaakexplosie bedoel ik dan).
    Als laatste nog mijn complimenten, jouw recepten zijn veruit de lekkerste (en vermakelijkste om te lezen) en worden door mij en mijn vriendin vrijwel wekelijks gegeten!

    • Jaaaa, rendang! Goed plan, Peter.
      Meestal haal ik alles eruit op het moment dat ik de rendang in een bak of kom schep. Soms vind ik de smaak van sereh (citroenachtig) op een gegeven moment al voldoende en dan haal ik die spriet er al eerder uit. Datzelfde geldt voor de steranijs en kruidnagel; zodra ik vind dat zij hun werk hebben gedaan, haal ik ze eruit. Maar sowieso verwijder ik alles voor het opdienen.

      Grrrroet van Sjoerd

  4. Ooh Slomo.. wat een drama. Ik ben al de hele ochtend bezig met boemboes voor rendang en sajoer lodeh maarrrr de rendang staat nu 2 uur op en t is nog steeds zo hard als Naja… als wat eigenlijk.. Naja als super hard vlees. Heb helemaal je recept gevolgd maar potverdrieduizend want t is me weer mislukt!! Nog nooit gelukt bij mij. En ja wat doe ik fout, geen idee. Om te huilen.. 🙁 nog tips?

  5. Vandaag gewaagd om jou rendang te fabriceren. Eerdere pogingen, met andere rendang recepten, liepen iedere keer uit op geen lekkere echte rendang. Ik was vandaag wel een beetje bang dat het weer op een teleurstelling zou uitlopen. Maar hij smaakt nu al heerlijk! Laat staan over een paar dagen. Bedankt voor het recept. Dit is een blijvertje :-).
    En nu nog 1 veer in je achterste, geweldige site en leuke verhalen. Ik mis de nieuwe verhalen wel.
    Fijne avond.

    • Hallo Yvonne,

      leuk, die foto, en ik zie maatlepeltjes, daar word ik ook al blij van! (Alleen die veer, die zit niet lekker…)
      Good job!

      Grrrroet van Sjoerd

      P.S. Geen tijd voor nieuwe verhalen, ik ben hartstikke druk met eh… dingen.

      • Hahahahahaha, ach die veer kietelt alleen maar. Wordt je nog vrolijker van :-). Jammer dat je geen tijd meer hebt om je verhalen te publiceren…. Wacht vol ongeduld op je nieuwe recepten.

  6. It works! Dit gaat een succes worden, heel erg bedankt!

  7. Nou kokkie, daar staat mijn rendang dan op het sudderpitje. Superspannend! Morgen komen de eters. Had niet eerder een stoof gemaakt met het vlees rauw erin. Nu nog even de gemalen kokos halen, ik dacht idd dat geeft toch geen extra smaak maar ik he wel eerder vochtprobelemen gehad (klinkt heel raar zo).
    Tjuus!

  8. Bedankt voor je aanvulling inzake de komkommer. Welke verhoudingen water, azijn etc moet ik dan toepassen en moeten de zaadlijsten eruit?
    Heb deze keer ook mijn Kenwood hakker CH 250 gebruikt (hij is maar klein; 0,5 liter) maar hij verwerkte alles tot puree/moes. Echt een super dingetje met zijn 500 W. Daarna nog wel even in mijn kleine cobek (net zo een waarin jij de geroosterde kokos hebt), maar ik had het gevoel, dat het niet meer nodig was.
    De volgende keer heeft vrouwlief liever, dat ik ander vlees dan sucadelappen neem. Dat kan geregeld worden.
    Zij geniet overigens van mijn wekelijkse Indische kookpogingen.
    Zoals ik al eens schreef is ze via haar ex-schoonmoeder volop vertrouwd geraakt met de indische keuken (java)
    groett

    • Pak een kommetje en doe er 1 eetlepel azijn, 3 eetlepels water en een kwart theelepel kristalsuiker in. Even 30 tellen in de magnetron, er uithalen, roeren en af laten koelen totdat het koud is.
      Neem een stuk komkommer van zo’n 8 cm, schillen, in de lengte doormidden, zaadlijsten er uitschrapen met een lepeltje, beide helften wederom door lengte halveren en dan stukjes snijden van zo’n 4 mm dik. Tegen de tijd dat het azijnwater is afgekoeld gooi je het in een bakje (zoals die van de Chinees bijvoorbeeld), stukjes komkommer erbij, deksel erop en even schudden. Klaar.
      Dat bakje zet je op tafel en als je zin hebt in een stukje komkommer prik je er eentje uit – atjar (welke atjar dan ook) moet niet op het bord maar altijd apart.
      (En de stukjes komkommer moeten niet in het azijnwater dobberen, als ze er maar mee in aanraking komen, dat is voldoende – maar dat zul je wel merken zodra je ’t een keer gemaakt hebt.)

      Overigens, een blender is reuze handig, maar niet altijd geschikt: ketoembar en djinten bijvoorbeeld, moeten met elkaar vermengd worden, letterlijk, en dat kan alleen in een cobek.
      Vaak is het juist de wrijvende werking van de oelekan (of oelek-oelek) dat maakt dat samengevoegde specerijen na het fijnwrijven en vermengen een unieke aroma en smaak krijgen.

      En dan tot slot, ik gebruik ook wel runder riblappen voor deze rendang. En magere runderlappen worden vaak gebruikt voor dat typisch Hollandse ‘draadjesvlees’ en is dus ook geschikt voor rendang.

      Grrrrroet van Sjoerd

      • Hoi Sjoerd,
        Dank voor je eerdere antwoord. Ik heb toch nog een vraag 🙂
        Je schrijft hier eerder dat bijvoorbeeld ketoembar en djinten echt in een cobek met elkaar samen gewreven moeten worden. Maar ketoembar zie ik niet als ingrediënt in jouw Rendang ? of bedoel je het echt als voorbeeld ?

        Met vriendelijke groet,
        Piet

  9. Gisteren gesmuld van dit gerecht. Mijn vrouw merkte nog wel op : “Hé Harry, Indo’s eten ook groente hoor!”
    Oeps, helemaal vergeten. Een leerpuntje.
    Volgende keer doe ik er voor ons ook wat minder santen in.
    Maar de ketjap manis neutraliseert die smaak helemaal en dan is het echt smullen.
    Nu weer zoeken, wat ik de volgende keer probeer klaar te maken. Ik ga indisch koken nog leuk vinden.

    • Leuk die foto, Harry!
      En jouw vrouw heeft natuurlijk gelijk, groente moet. Sambal goreng boontjes bijvoorbeeld, makkelijk te maken en past bij elk vleesgerecht.
      De volgende keer moet je stukjes komkommer bij de rendang eten (vermengd met een beetje water, azijn en suiker), dat is veel lekkerder dan atjar tjampoer (acar campur), maar dat terzijde.

      (Indisch koken is hartstikke leuk!)

      Grrrroet van Sjoerd

  10. Beste Sjoerd, het is net klaar en ik ben er blij mee!
    Dankjewel voor het heerlijk recept.

    Het ander recept met allemaal verse ingredienten was echt niet gelukt – 2 eetlepels trassie moest erin op 2kg vlees…ik deed de helft erin maar toch rook het heel zwaar. En het smaakte naar thaise groene curry. Zeepsop en citroenella.?

    Ik ga verder de indische keuken met jouw recepten uitproberen ?
    Groetjes Helen

    • Och, arme Helen, heb je al die moeite gedaan en dan valt het resultaat tegen. (Ik heb het recept bekeken – Google is my friend – en ik weet genoeg; het ligt niet aan jou.)

      En in het kader van uitproberen (waarbij wat mij betreft ook veel lezen hoort), moet ik je het Groot Indonesisch Kookboek van Bep Vuyk aanraden…

      Nou, veel plezier met de Indische keuken en mocht je een recept (van mij) niet zo geweldig vinden, kun (moet) je dat gerust vertellen want misschien heb ik dan wel iets verkeerd gedaan.

      Grrrroet van Sjoerd