Start » Desserts » Indische cake van Dr. Slomo

Indische cake van Dr. Slomo

Tot voor kort was ik niet zo’n fan van cake, het laatste plakje dat ik gegeten heb was smakeloos en, het kan bijna niet anders, geserveerd op een begrafenis. Triestigheid alom. Het enige positieve van het hele gebeuren was de wetenschap dat de overledene – God rest his soul – nog geld van mij kreeg.

Vroeger, toen ik klein was, kreeg ik bij mijn oma (in Hengelooo) wel eens een plakje cake belegd met geplette kersen en een kwak slagroom. Ik kan me niet herinneren of ik dat lekker vond maar ik weet het nog goed omdat ik de slagroom mocht kloppen met zo’n coole, hardplastic handklopmachine. Dat geluid: pfrrrr-pfrrr-pfrrr, prachtig vond ik dat. Koffie malen met de molen deed ik ook graag, maar omdat je nogal kracht moest zetten (kleine Joedie had alleen nog maar kippekracht) klemde ik die molen vast tussen mijn benen en dan kon ik, gezeten op een keukenstoel, lekker malen totdat het laatje vol was. Je moest wel uitkijken trouwens want voor je ‘t wist zat er een velletje van je bovenbeen klem tussen houten stoel en koffiemolen en dat deed lelijk zeer. Het geknars van de molen werd altijd begeleid door een a-muzikale perkoetoet in de bijkeuken, gezellig was dat. Overigens was dat koffiemalen niet in Hengelo maar bij mijn oma in Twello. En die perkoetoet, zo bleek jaren later, was een tamme houtduif, maar dat terzijde.

Maar goed, cake dus. In de supermarkt ben ik wel eens een, volgens de verpakking, Indische cake tegengekomen, maar er is echt he-le-maal niks Indisch aan die cake. Mijnheer Lindemulder (de bedenker) vond ‘Indische cake’ wel mooi exotisch klinken en was van mening dat ‘ie daardoor goed zou verkopen. Ik hoop niet dat hij gelijk heeft gekregen met zijn bedrog, maar we zullen het nooit weten.

Hoe dan ook, plots kreeg ik het idee om zelf een cake te bedenken, maar dan wél een Indische cake, eentje die ruikt en smaakt naar lapis legit. In de afgelopen maanden heb ik ruim 20 baksels geproduceerd en ik ben er nu wel klaar mee tevreden met het uiteindelijke resultaat. Overigens, niet alle cakes waren even goed gelukt want soms was de oven net iets te heet met als resultaat een ietwat droge cake. Maar ik heb het cake bakken nu wel onder de knie. (Trouwens, met behulp van een oventhermometer kun je altijd de gewenste temperatuur krijgen.)

Okee, aan de slag nu, boodschappen doen en lekker klooien in de keuken:

Ingrediënten
200 gram ongezouten boter (boter is dus roomboter)
200 gram witte basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker
4 eieren (Large)
25 gram geraspte kokos
200 gram zelfrijzend bakmeel
zout: de helft van een kwart theelepel

Kruiden (in poedervorm)
4 theelepels kaneel
1 theelepel plus een kwart theelepel anijs
1 theelepel plus een kwart theelepel kruidnagel
1 theelepel kardemom
1 theelepel nootmuskaat
iets meer dan een halve theelepel ketoembar

Stap 1
Doe 200 gram, in kleine blokje gesneden, ongezouten roomboter in een mengkom en zet het,  afgedekt met een bord of zoiets, in de woonkamer – de bedoeling is dat de boter op kamertemperatuur komt en dus zacht wordt.

Leg ook een klein stukje roomboter op een schoteltje en laat dat op kamertemperatuur komen. Dit stukje is om straks (de binnenkant van) het cakeblik mee in te vetten.


Boter is op kamertemperatuur en mooi zacht geworden.

Nota Bene: als je denkt dat je heus wel een romige, luchtige boter-suikermassa kunt krijgen met gebruik van koude, zo-uit-de-koelkast-boter dan kan ik je mededelen dat je ’t mis hebt.

Stap 2 – Pas als de boter zacht is geworden ga je verder met deze stap (en de volgende stappen)
Verwarm de oven voor op 160 graden, standje onder- en bovenwarmte.

Stap 3
Weeg 25 gram geraspte kokos af.


25 gram geraspte kokos.

Stap 4
Doe het zelfrijzend bakmeel in een kom (of zoiets) en roer eventuele klontjes aan gort met een garde.


Roeren met een garde zorgt ook voor luchtigheid.

Stap 5
Wrijf de kruiden voor de boemboe fijn in de cobek – het is teveel om in een keer te oeleken dus doe het beetje bij beetje. (Dat wat je fijngewreven hebt, gooi je in een kommetje en vervolgens ga je weer een beetje oeleken c.q. fijnwrijven, etc.)


Voor de foto heb ik alles bij elkaar gegooid, maar ik oelek de kruiden beetje bij beetje.

Stap 6
Vet de binnenkant van het cakeblik in met boter en bedek ‘t vervolgens met een dun laagje bloem – er mag geen losse bloem in het cakeblik achterblijven.


Ingevet en bebloemd.

Adviestip: schep wat bloem in het cakeblik en schud en klop net zolang aan het blik totdat de binnenkant helemaal bedekt is met een dun laagje bloem. De overtollige bloem gooi je weg.

Stap 7
Klop de op kamertemperatuur gebrachte boter samen met de witte basterdsuiker, vanillesuiker en geraspte kokos m.b.v. een mixer tot een romige, witte crème – mixersnelheid op de middelste stand, 8 minuten mixeren.

Stap 8
Schep de helft van een kwart theelepel zout op de boter-suiker-massa en mix er vervolgens, een voor een, de eitjes doorheen – mixersnelheid op de middelste stand. 30 tellen mixeren per eitje is voldoende. (Je mag geen spoor van vloeibaar ei meer zien.)

Stap 9
Gooi de fijngewreven kruiden door een fijne zeef op de boter-suiker-ei-massa en vermeng het met de mixer – 1 minuut mixeren is meer dan voldoende. 

Adviestip: roer eerst handmatig en voorzichtig de kruiden een beetje door de boter-suiker-ei-massa voordat je gaat mixeren. Dit om te voorkomen dat je de helft van de kruiden staat te inhaleren zodra je met de mixer aan de slag gaat.


Boter, witte basterdsuiker, vanillesuiker, gemalen kokos, zout, eitjes en kruiden.

Stap 10
Spatel het zelfrijzend bakmeel door de boter-suiker-ei-massa en zorg ervoor dat je het goed vermengd, je mag geen witte plekjes in het beslag zien.

Stap 11
Schep het beslag in het cakeblik.

Stap 12
Zet het cakeblik op het ovenrooster in het midden van de oven en bak de cake in 60 min gaar. Probeer dit zo snel mogelijk te doen want de ovendeur mag maar heel even open.

Note: vuistregel voor het bakken van een cake is dat de oven op 160 graden moet (onder- en bovenwarmte) en de cake niet langer dan 60 minuten. Echter, in de praktijk blijkt dat niet altijd goed uit te pakken. Soms moet een cake net iets korter dan 60 minuten, en soms juist langer. Het heeft te maken met de oven, de plek van het cakeblik op het rooster en de temperatuur. Maar je kunt er gerust van uitgaan dat een droge cake te lang in de oven heeft gestaan en een natte cake te kort. Een cake die tijdens het bakken inzakt, doet dat meestal vanwege een te hoge oventemperatuur (of teveel rijsmiddel). En zo zijn er nog legio oorzaken (soms ook een combi van verschillende dingen) die jouw cake zouden kunnen laten mislukken. 

Stap 13
Laat de cake, nadat je hem uit de oven hebt gehaald, 10 minuten afkoelen voordat je hem uit het cakeblik haalt. Leg de cake op een rekje of rooster om ‘m volledig af te laten koelen.

Ik haal het cakeblik uit de oven en zet ‘m dan op een rekje. Na ongeveer 10 minuten kieper ik de cake uit het blik zodat ‘ie op z’n kop op het rekje komt te liggen, niet alleen kan de cake zo verder afkoelen, hij krijgt er ook een leuk werkje van op de bovenkant.


Een paar exemplaren uit mijn uitgebreide cake-collectie…

Adviestip 1: de cake is de volgende dag het lekkerst. Bewaar ‘m in zilverpapier.

Adviestip 2: bewaar de cake niet in de koelkast maar bijvoorbeeld in de broodtrommel. En als je graaikindjes hebt, moet je de cake misschien hoog opbergen in een keukenkastje.


Willekeurig plakje, erg lekker.


Dit is een serieuze aanrader voor wanneer je lekker pedis heb gegeten: lauwe toebroek met cake van Dr. Slomo.

 

4 reacties

  1. Ziet er lekker uit Sjoerd.
    Ga hem straks maken

  2. Dag Dr.Slomo 🙂

    Wat fijn om na zo een lange tijd weer eens een nieuwe post op deze fantastische site te lezen.

    Mooi receppie, ga deze zeer zeker eerdaags eens bakken.

    Ik hoop veel van je te lezen in het jaar 2020, alvast een zalig uiteinde.

    Groetjes

  3. Hier nog een paar vragen beste Sjoerd:

    – Neem je voor dit recep poeders van de specerijen?
    – Welke kaneel soort gebruik je hiervoor cassia of ceylon?
    – Gebruik je anijszaad of steranijs?

    Alvast bedankt voor het antwoord!

    Groetjes

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

Spam controle * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.