Ayam kecap Slomo

Lang geleden (“Jaaa, Opa vertelt een verhaal!”), ik was een jaar of 10, zat er een irritant kereltje bij mij in de klas. Ik weet niet waarom, maar hij had in al zijn wijsheid besloten dat het wel gaaf was om mij uit te schelden. Bijna dagelijks. En het irritante aan dat kereltje was niet zozeer dat gescheld van hem, maar meer het feit dat ‘ie dat deed als hij heeeel ver weg stond; hij zette zijn handen dan aan zijn mond en begon te schreeuwen: “Bruine kip! Bruine kip! Joedie is een bruine kip!” Dan draaide hij zich om en ging er als een haas vandoor. En hup, of ik nou wilde of of niet, ik ook rennen want ik moest achter hem aan – uitgedaagd, klein slomootje won het van lui, klein slomootje.

Op een bepaalde manier had ik wel bewondering voor de hardnekkigheid van dat irritante sukkeltje want de keren dat ik hem te pakken kreeg, timmerde ik ‘m flink in elkaar, maar toch bleef hij dat schelden maar volhouden. Zijn ouders kwamen trouwens nog een keer bij ons aan deur, met gehavend kereltje: of Joedie er eens een keertje mee op wilde houden om hun zoontje te meppen. Mijn moeder had daarna een Gouden Tip voor mij: “Als hij de volgende keer weer gaat schelden, moet je gewoon zeggen dat hij een krielkip is.” Hee, mam, bedankt, dat gaat wel helpen ja, Fucking Brilliant. Maar eh, ik verkoop ‘m wel gewoon een dajakker, dat werkt beter voor mij.

Ehmm, waar was ik? O, ja, ayam kecap. Elke keer dat ik kip aan het bakken ben, hoor ik in de verte een iel stemmetje: “Bruine kip, bruine kip…” Grappig ja?
Maar goed, terzake nu. Dit gerecht kun je ook wel maken met kipfilet, maar dan is ‘ie toch niet zo lekker. Dus nee, wij doen het met kippenpoten. En dan liever niet die sneue pootjes van de supermarkt (zoals ik de laatste keer met mijn stomme kop gedaan heb, 4 trieste krielkippootjes had ik gekocht, wat een bummer), maar dikke, sappige kippenpoten van de poelier, of beter nog, van de markt want lekker goedkoop.

De traditionele wijze van bereiden is dat je de kip, nadat ‘ie bruin gebakken is, laat garen in de boemboe ketjap (ja, bumbu kecap, ik weet het). Maar, Slomo doet dat (uiteraard) anders. Ik heb al eerder verteld dat ik het kluiven aan een kippenpoot onsmakelijk vind dus zorg ik ervoor dat ik (en mijn mede-eters) dat niet hoef te doen. Ik pluk, of beter gezegd, Lientje plukt het (al gare) vlees van de botten en dan ga ik ermee verder. En misschien dat je nu denkt: “Jezus, Slomo, wat een onzin, laat ons toch lekker kluiven!” Okee, fair enough, dan verwijs ik jou vriendelijk en even vrolijk naar die mil-joe-nen andere ajam ketjap recepten op het web. Sorry, maar het is in dit geval net als op het voetbalveld: ik ben Slomo, geen Kluivert.

Keedan, wat hebben wij nodig?

4 kippenpoten
vloeibare margarine
olie

== Update: voor de duidelijkheid, ik bak de kip in een mix van 2 eetlepels vloeibare margarine en 4 eetlepels arachide-olie ==

Boemboe:
2 kleine sjalotjes (35-40 gram)
2 teentjes knoflook
kwart theelepel zout
meer dan een kwart maar minder dan een halve theelepel trassi
1 theelepel sambal oelek
1 theelepel laos
1 klein blaadje djeroek poeroet (zie foto)

Alles voor de boemboe fijnmalen/fijnwrijven in de blender/cobek.

Overige:
1 spriet sereh – bolle kant een beetje platslaan en tegelijk met de boemboe in de wadjan
5 eetlepels ketjap manis (zoete ketjap)
1 eetlepel ketjap asin (zoute ketjap)
2 theelepels rijstazijn
santen: 30 gram kokoscreme opgelost in 100 ml water
1 eetlepel doorzeefde tomaten (tomato passate/gezeefde tomaten uit een kartonnetje)
1 eetlepel Chinese gembersiroop

Djeroek poeroet
Kleine en grote blaadjes djeroek poeroet.

Stap 1
Spoel de kippenpoten af met veel en koud water. Droogdeppen die kip en beide kanten bestrooien met wat zout en peper. Bak de kippenpoten mooi bruin en laat ze vervolgens op laag vuur een uur zachtjes sudderen met het deksel op de pan. (En vergeet niet de kippenpoten na een half uurtje om te draaien.) Laat na dat uurtje sudderen de poten uitlekken op keukenpapier, wacht totdat ze wat zijn afgekoeld en pluk dan het vlees van de botten. Bewaar het vlees in een bakje (deksel erop).

spatscherm 618
Adviestip van Slomo: gebruik een spatscherm bij het bruinbakken van de kippenpoten…

Stap 2
Maak de santen: 30 gram kokoscreme (van zo’n blok, weetjewel) op laten lossen in 100 ml heet water.

Stap 3
Snij het blaadje djeroek poeroet fijn en doe ’t bij de boemboe (ik heb een kermisblender, die hakt ’t niet klein genoeg dus doe ik dat maar met de hand). Vervolgens bak je de boemboe samen met de spriet sereh in 2 eetlepels olie gedurende ongeveer 3 minuten op niet al te hoog vuur – boemboe mag niet wild spetteren, wel pruttelen – en alsmaar blijven roeren/omscheppen.

Stap 4
Voeg toe: ketjap manis, ketjap asin, rijstazijn, gezeefde tomaten en gembersiroop. Goed vermengen die bende en dan de santen erbij. Laat alles een minuut of twee zachtjes koken en zet dan het gas uit.
Proef even een beetje van de saus en als de smaak van het blaadje djeroek poeroet in geen velden of wegen te bekennen is (gebeurt wel eens), kun je een heel klein beetje limoensap toevoegen. Niet teveel want het overheerst snel.

Boemboe kecap in een bakje
Boemboe ketjap. Lekker!

Stap 5
Nu heb je 2 keuzes: gelijk eten, of morgen pas. Als je niet tot morgen kan/wil wachten, warm je het vlees even op in de magnetron en vervolgens schep de je boemboe ketjap erover. Goed husselen en dan schep je het vlees in een kommetje (of kommetjes) of een bord waarop je ook de rijst en zo schept. (Speciaal voor de foto heb ik de ayam kecap op een schaal gelegd, normaal gesproken schep ik ’t in kommetjes want dan blijft het langer warm.)

Als je de ayam kecap morgen pas gaat eten, moet je het vlees niet opwarmen (duh) maar gelijk de ketjapsaus er overheen scheppen. Goed vermengen, deksel op het bakje en een nachtje in de koelkast.

Enfin, hoe dan ook, ik zeg: “Eet smakelijk!”

ayam kecap
Ayam kecap Slomo. (Kijk, mama, zonder botjes!)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

38 reacties

 1. De Kluiverts verwijzen naar een ander recept? Ik dacht het niet vriend! Ik ga jouw recept gebruiken met kippenvleugels in plaats van poten. Iets dunner en dus een betere boemboe-kip ratio. Dat is in ieder geval de gedachte hier. En lekker worden zal het!

 2. Wow! wat is dit lekker!! ontzettend bedankt voor dit waanzinnig lekkere recept!

 3. Staat op het menu voor het weekend, ga kippendijen zonder bot gebruiken. Kipfilet vind ik te droog . Kippenpoot kaal plukken enzo teveel werk . Dan kippendijen zonder bot, ook geen gezeur , want hier houden ze ook niet van botjes haha

 4. De Ayam Kecap Slomo is klaar.
  Is voor een etentje tijdens de kerst met een zestal personen. Hij moet dus nog even pruttelen straks, dan wordt de saus ook nog wat dikker…

  Sjoerd, ik heb de tomaten maar doorzeefd met een vork… hahhah

 5. Morgen is dit gerecht van je aan de beurt om het levenslicht te zien in mijn dapur!
  Eind vorige week heb ik je rendang daging sapi gemaakt, die is heerlijk…
  Je gebruikt trouwens interessante ingrediënten: “1 eetlepel doorzeefde tomaten”, gewoon geweldig!
  Ben benieuwd hoe ik dat moet gaan regelen… hahaha

 6. deze is heerlijk sjoerd lekkere gerechten allemaal. ik ben helemaal enthousiast geworden en heb inmiddels de keuken vol met zooi staan maar wat is dit leuk en lekkah om te doen!

 7. Yep,
  Deze komt ook uit t whalhalla, fantastisch

 8. Hallo Sjoerd,

  Wat een ontdekking die recepten van jouw, heerlijk.
  Alleen m’n zoon heeft een pinda en kokosallergie, waardoor hij vaak niet kan mee- eten.
  Nu wilde ik de kip kecap maken zonder de kokos. Is dat een mogelijkheid ?

  Groetjes
  Angela

  • Hoi Angela,

   je kunt de santen achterwege laten, maar je zou ook een gedeelte van de boemboe in een apart bakje kunnen scheppen voordat je santen toevoegt (Stap 4 in het recept). Dat is dan wel extra werk, maar het is ook wel handig want dan kun je het verschil proeven tussen ayam kecap met en zonder santen. Als je begrijpt wat ik bedoel.

   Grrrroet van Sjoerd

 9. Sjoerd, ik kom bij de toko 2 soorten rijstazijn tegen: een zoete en een beetje wrange/bittere. Welke adviseer jij om in dit gerecht te gebruiken?

 10. Hallo Sjoerd, wil vanavond de Ayam kecap Slomo maken … zit echter met 1 groot probleem; waar haal ik zo snel een automatisch geweer vandaan voor de “doorzeefde” tomaten? Wellicht dat een scherpe saté-prikker ook voldoet. Ga het proberen!
  Groeten,

  Nico